
پیشگیری از دیابت بارداری همیشه امکان پذیر نیست. اما یک زن باردار می تواند اقداماتی را برای کاهش خطر انجام دهد. پس راه های پیشگیری احتمالی از دیابت در بارداری را در این مقاله بخوانید. دیابت بارداری نوعی دیابت است که ممکن است در دوران بارداری رخ دهد بر اساس مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)دیابت بارداری تقریباً در 2 تا 10 درصد از بارداری ها در ایالات متحده هر سال ایجاد می شود.
دیابت بارداری می تواند بر زن و جنین تأثیر منفی بگذارد. اثرات احتمالی آن عبارتند از:
- زایمان زودرس
- افزایش فشار خون زن
- وزن بالای نوزاد هنگام تولد
- خطر ابتلا به پره اکلامپسی بیشتر است.
- سطح قند خون نوزاد در بدو تولد پایین است.
- افزایش خطر ابتلای زن به دیابت نوع 2 در مراحل بعدی زندگی
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
وزن خود را در بارداری مدیریت کنید.
ورزش منظم برای بارداری سالم مهم است. زنی که به دنبال باردار شدن است باید سبک زندگی خود را انتخاب کند که به او کمک کند تا قبل از باردار شدن به وزن سالم برسد و آن را حفظ کند. نویسندگان یک مطالعه در سال 2018 به داده های 10 ساله در مورد دیابت بارداری نگاه کردند و به این نتیجه رسیدند که داشتن اضافه وزن یک عامل خطر برای ابتلا به دیابت در بارداری مهم است.
بررسی دیگری تایید می کند که داشتن BMI بالاتر از 25 احتمال ابتلای زنان به دیابت بارداری را افزایش می دهد. با این حال، محققان همچنین خاطرنشان کردند که ایجاد تغییرات در رژیم غذایی این خطر را کاهش می دهد.
افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند می توانند اقداماتی را برای اصلاح رژیم غذایی خود انجام دهند، مانند:
- جایگزینی آب نبات با میوه
- اندازه گیری وعده های کوچکتر
- اجتناب از غذاهای بسته بندی شده و “غذاهای غیرمفید”
- افزایش دریافت فیبر با مصرف مقدار زیادی سبزیجات و غلات کامل
- خوردن پروتئین بدون چربی بیشتر، مانند ماهی و توفو، تا مدت طولانی تری سیر بمانید.
- جایگزینی آب میوه ها، نوشیدنی های قهوه مملو از لبنیات و نوشابه های گازدار با چای گیاهی، قهوه سیاه یا آب گازدار با تکه های لیمو یا لیموترش
قبل از بارداری وزن مناسبی داشته باشید.
اگر تصمیم به بچه دار شدن گرفته اید، سعی کنید قبل از باردار شدن وزن خود را حفظ کنید. اگر اضافه وزن دارید، لزوماً به این معنی نیست که به دیابت بارداری مبتلا خواهید شد، اما این خطر را افزایش می دهد. داشتن شاخص توده بدنی (BMI) بیش از 30، احتمال ابتلا به دیابت بارداری را سه برابر بیشتر از داشتن BMI 25 یا کمتر می کند.
اگر BMI شما بالاتر از 30 باشد، آزمایش تحمل گلوکز خوراکی به شما پیشنهاد می شود تا سطح گلوکز خون شما را ارزیابی کند.
این باید قبل از هفته 16 بارداری ارائه شود. در زنان با BMI 25 و کمتر، آزمایش تحمل گلوکز خوراکی باید بین هفته های 24 تا 28 بارداری ارائه شود.
اگر سطح گلوکز خون شما بالا باشد، ممکن است مقداری از گلوکز به کودک شما منتقل شود. این می تواند باعث رشد بیش از حد شود که منجر به وضعیتی به نام ماکروزومی شود. بهتر است قبل از باردار شدن، هر وزنی را که باید کاهش دهید، کم کنید.
ورزش کنید.
ورزش بخش مهمی از حفظ وزن مناسب است. هم قبل و هم در دوران بارداری، ورزش می تواند به پیشگیری از دیابت بارداری کمک کند. ورزش به بدن کمک می کند تا نسبت به انسولینی که لوزالمعده تولید می کند حساس تر شود و این به تنظیم سطح قند خون کمک می کند.
ایده خوبی است که قبل از بارداری شروع به فعالیت کنید، حتی اگر به معنای ایجاد تغییرات ساده و طولانی مدت در سبک زندگی باشد. برای هر کسی که سبک زندگی بی تحرک دارد، مراحلی که ممکن است در پیشگیری از بارداری موثر باشند، عبارتند از:
- بالا رفتن از پله ها
- انجام ورزش های کم تاثیر، مانند شنا
- پیاده روی یا دوچرخه سواری تا محل کار
- پیوستن به یک باشگاه برای حفظ انگیزه زیر نظر پزشک
- انجام فعالیت های اوقات فراغت فعال، مانند پیاده روی، باغبانی، یا بازی با کودکان در فضای باز
هر فردی که به دنبال پیشگیری از دیابت بارداری است باید سعی کند حدود 30 دقیقه ورزش با شدت متوسط در 4 تا 5 روز هفته انجام دهد. ورزش با شدت متوسط باید باعث شود که فرد عرق کند. گزینه های کاردیو خوب شامل دوچرخه سواری ثابت، پیاده روی، شنا است. با این حال، زنان باردار باید در مورد هر نوع رژیم ورزشی جدید با متخصص زنان و زایمان صحبت کنند و در مورد اینکه کدام نوع در هر مرحله از بارداری بی خطر هستند، مشورت بگیرند.
بسیاری از مردم بر این باورند که ورزش شدید در دوران بارداری به کودک آسیب می رساند، اما شواهد اخیر نشان می دهد که اینطور نیست. با این حال، از آنجایی که زنان باردار خون بیشتری در بدن خود دارند، ورزش شدید می تواند استرس بیشتری را بر قلب شما وارد کند.
در دوران بارداری خوب غذا بخورید.
دلایل مختلفی وجود دارد که رعایت یک رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری مهم است که یکی از آنها کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری است.
برای کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری، از رژیم غذایی پیروی کنید که سطح گلوکز خون شما را خیلی بالا نبرد.
رژیم غذایی خاصی برای دیابت بارداری وجود ندارد . اصول کلی تغذیه سالم اعمال می شود. مهمترین چیز این است که غذاهای فرآوری شده کمی بخورید ، زیرا حاوی کالری خالی هستند و مقدار زیادی سبزیجات و غذاهای “طبیعی” مصرف کنید.
خوردن غلات کامل و سبزیجات بدون نشاسته می تواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری کمک کند. در دوران بارداری، تهوع صبحگاهی ، هوس های غذایی و بیزاری از غذا می تواند خوردن یک رژیم غذایی مغذی را چالش برانگیز کند. با این حال، تغذیه خوب می تواند به پیشگیری از دیابت بارداری کمک کند و اطمینان حاصل کند که یک زن تنها در طول هر سه ماهه وزن مناسبی به دست می آورد.
انتخاب های غذایی مناسب برای این منظور، عبارتند از:
- پروتئین های بدون چربی مانند لوبیا، ماهی، توفو و مرغ سفید
- چربی های مفید از آجیل، روغن زیتون، روغن نارگیل و سایر منابع چربی گیاهی
- غلات کامل مانند برنج قهوه ای، پاستا، بلغور جو دوسر و نان
- محصولات لبنی کم چرب مانند ماست یونانی
- سبزیجات غیر نشاسته ای
- میوه ها
بهتر است از مصرف غذاهای زیر خودداری کنید:
- غذاهای فراوری شده
- شکر اضافی یا اضافه شده
- نوشیدنی های شیرین، از جمله نوشیدنی های قهوه، نوشیدنی های انرژی زا، آبمیوه ها و نوشابه های گازدار
جلسات درمانی خود را پیگیری کنید.
یک زن باید در طول بارداری به طور منظم برای مراقبت های معمول به متخصص زنان مراجعه کند. در طی این ملاقات ها، پزشک در مورد بارداری و علائم جدید سؤال می کند. آنها همچنین معاینه لگن را انجام می دهند و از سونوگرافی برای مشاهده جنین در حال رشد استفاده می کنند. پزشک ممکن است برخی از علائم اولیه دیابت بارداری را تشخیص دهد و راه هایی را برای کمک به پیشگیری از آن پیشنهاد کند.
بین 24 تا 28 هفته، یک زن باردار غربالگری دیابت بارداری را انجام می دهد. اگر نتایج برای دیابت بارداری مثبت باشد، پزشک با او در مورد چگونگی جلوگیری از عوارض بعدی صحبت خواهد کرد.
چندین عامل خطر اولیه برای ابتلا به دیابت بارداری وجود دارد، از جمله:
- اضافه وزن یا چاقی
- ابتلا به پیش دیابت
- داشتن دیابت بارداری در بارداری قبلی
- داشتن یکی از اعضای نزدیک خانواده مبتلا به دیابت نوع 2
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
معمولاً می توان در مورد دیابت بارداری در یک قرار ملاقات برنامه ریزی شده در دوران بارداری صحبت کرد. با این حال، هر کسی که تغییراتی در علائم یا سایر عوارض را تجربه می کند باید در اسرع وقت با پزشک یا متخصص مراقبت های بهداشتی دیگر صحبت کند. پزشک می تواند از فرد در مورد علائم خود بپرسد و تعیین کند که آیا به آزمایشات بیشتری نیاز دارد یا خیر.
مطالعات نشان داده است که زنانی که در دوران بارداری دچار دیابت بارداری میشوند، بیشتر در سنین بالاتر به دیابت نوع 2 مبتلا میشوند.
پیشگیری از دیابت نوع 2 مشابه پیشگیری از دیابت بارداری است: شما باید از یک رژیم غذایی مناسب پیروی کنید، فعال بمانید و وزن مناسبی داشته باشید. مطالعهای که در سال 2015 منتشر شد نشان میدهد مادرانی که به فرزندان خود شیر میدهند کمتر از مادرانی که شیر نمیدهند به دیابت نوع 2 مبتلا میشوند.
محققان استدلال می کنند که از آنجایی که شیردهی با انتقال گلوکز و چربی موجود در جریان خون به نوزاد، آنها را مصرف می کند، لوزالمعده مادر مجبور است انسولین کمتری تولید کند تا سطح بالای گلوکز خون را کاهش دهد. این خطر مقاومت به انسولین را کاهش می دهد.
چه زمانی تغییر رژیم غذایی می تواند از دیابت بارداری جلوگیری کند؟
به طور کلی به زنان توصیه می شود در دوران بارداری از یک رژیم غذایی متعادل استفاده کنند. این به این معنی است که به جای خوردن مقدار زیادی از یک نوع غذا، مطمئن شوید که رژیم غذایی متنوعی دارید. تا کودک تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کند. اکثر زنان می توانند به سادگی به اشتهای خود اعتماد کنند و نیازی به پیروی از رژیم غذایی خاصی ندارند.
بر اساس تحقیقات انجام شده تاکنون، تنها زنانی که از تغییرات رژیم غذایی سود می برند، افرادی هستند که دارای اضافه وزن یا چاق هستند. آنها می توانند با تغییر رژیم غذایی خود با کمک یک متخصص تغذیه، خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش دهند. تغییرات رژیم غذایی می تواند سطح قند خون آنها را کاهش دهد و به آنها کمک کند در بارداری وزن کمتری داشته باشند. در زنانی که وزن طبیعی دارند، تغییرات رژیم غذایی اثر پیشگیرانه ای ندارد.
تحقیقات موارد زیر را برای زنان دارای اضافه وزن (BMI> 25) یا چاق (BMI> 30) نشان داده است:
- اگر رژیم غذایی خود را تغییر نمی دادند، از هر 100 زن، 16 نفر به دیابت بارداری مبتلا می شدند.
- اگر رژیم غذایی خود را تغییر می دادند، از هر 100 زن، 6 نفر به دیابت بارداری مبتلا می شدند.
اما این مطالعات هیچ اطلاعاتی در مورد اینکه آیا تغییر در رژیم غذایی بر وزن هنگام تولد کودک تأثیر می گذارد، خطر عوارض در طول زایمان را کاهش می دهد یا به جلوگیری از نیاز به سزارین کمک می کند، ارائه نکرد.
چه نوع تغییرات غذایی می تواند به پیشگیری از دیابت بارداری کمک کند؟
از آنجایی که کربوهیدرات ها سطح قند خون شما را افزایش می دهند، معمولاً به افراد توصیه می شود که کربوهیدرات ها را کاهش دهند و در عین حال مطمئن شوند که فیبر کافی دریافت می کنند و در غیر این صورت به طور کلی یک رژیم غذایی متعادل داشته باشند. توصیه های رایج دیگر شامل خوردن سه وعده غذایی اصلی نه چندان بزرگ و دو تا سه وعده غذایی کوچکتر در روز است.
تغییرات دقیق رژیم غذایی به مواردی مانند وزن زن و میزان ورزش بستگی دارد. دریافت توصیه های ویژه از یک متخصص تغذیه می تواند به جلوگیری از عوارض جانبی کمک کند. بهتر است که مطمئن شوید بدن شما کالری و مواد مغذی خاصی را در بارداری دریافت می کند. بنابراین این ایده خوبی نیست که در دوران بارداری از یک رژیم غذایی کم کالری استفاده کنید.
آیا مکمل ها می توانند در پیشگیری دیابت بارداری موثر باشند؟
تحقیقات نشان می دهد که مکمل های غذایی حاوی میو اینوزیتول ممکن است خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش دهد. یک توضیح احتمالی برای این اثر بالقوه این است که میو اینوزیتول میتواند باعث عملکرد بهتر انسولین شود. اما مشخص نیست که آیا مصرف مکملهای میو اینوزیتول میتواند خطر عواقب احتمالی دیابت بارداری، مانند عوارض حین زایمان را نیز کاهش دهد یا خیر. زنان مورد مطالعه، از سه ماهه اول بارداری تا تولد فرزندشان، 2 گرم میو اینوزیتول را یک بار در روز مصرف کردند. بیشتر آنها اضافه وزن داشتند.
تصور می شود که کمبود ویتامین D می تواند خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد. اما مشخص نیست که آیا مصرف مکمل های ویتامین D اثر پیشگیرانه دارد یا خیر.
ادعا می شود برخی از مکمل های غذایی، مانند اسیدهای چرب امگا 3 (روغن ماهی)، که به پیشگیری از دیابت بارداری کمک می کنند. اما زمانی که اسیدهای چرب امگا 3 در مطالعات مورد آزمایش قرار گرفتند، هیچ اثر پیشگیرانه ای یافت نشد. تحقیقات کافی در مورد استفاده از پروبیوتیک ها در این زمینه وجود ندارد.
آیا دارو کمک می کند؟
تعدادی از مطالعات به این موضوع پرداخته اند که آیا مصرف متفورمین مزایایی برای زنان دارای اضافه وزن دارد یا خیر. متفورمین میزان قند خون را کاهش می دهد. می توان آن را به صورت قرص یا محلول مصرف کرد. اما مطالعات نشان داد که متفورمین از دیابت بارداری یا عوارض حین زایمان جلوگیری نمی کند. اگرچه باعث عوارض جانبی مانند اسهال شد. به همین دلیل، متفورمین برای پیشگیری از دیابت بارداری توصیه نمی شود. همچنین به طور رسمی برای پیشگیری یا درمان دیابت بارداری تایید نشده است، بنابراین فقط می توان از آن به عنوان “خارج از برچسب” (به روش غیرمجاز) استفاده کرد.
سخن آخر
همیشه نمی توان از دیابت بارداری پیشگیری کرد. برخی عوامل خطر احتمال ابتلای یک زن به دیابت بارداری در دوران بارداری را افزایش می دهد. با این حال، حفظ وزن مناسب قبل و بعد از لقاح، تغذیه خوب و ورزش منظم در دوران بارداری می تواند خطر را کاهش دهد. هر کسی که نگران این است که ممکن است دیابت بارداری داشته باشد یا خطر ابتلا به آن بیشتر باشد، باید در معاینه بارداری بعدی خود این موضوع را با پزشک در میان بگذارد.
برخی از زنان می توانند با ورزش کافی و تغییر رژیم غذایی از دیابت بارداری پیشگیری کنند. اما مشخص نیست که آیا این از عوارض دوران بارداری و زایمان نیز جلوگیری می کند یا خیر.