لوگو پزشکت
زبان

العربی

رادیو پزشکت

داروی کلرپرومازین|| Chlorpromazine

کلرپرومازین || پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


کلرپرومازین(Chlorpromazine) در دسته ای از داروها به نام آنتی سایکوتیک های معمولی قرار دارد. با تغییر فعالیت برخی از مواد طبیعی در مغز و سایر قسمت های بدن عمل می کند. کلرپرومازین به صورت قرص خوراکی و معمولا دو تا چهار بار در روز مصرف می شود. پزشک ممکن دوز مصرفی شما را با مقدار کم شروع کند و به تدریج دوز شما را افزایش دهد. پس از کنترل وضعیت، پزشک ممکن است دوز را کاهش دهد. در طول درمان با کلرپرومازین حتما به پزشک خود بگویید که چه احساسی دارید.

اگر کلرپرومازین را برای درمان اسکیزوفرنی یا سایر اختلالات روان پریشی مصرف می کنید، ممکن است علائم شما را کنترل کند اما وضعیت شما را درمان نخواهد کرد. حتی اگر احساس خوبی دارید مصرف کلرپرومازین را ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک مصرف کلرپرومازین را قطع نکنید. پزشک احتمالاً دوز شما را به تدریج کاهش خواهد داد. اگر به طور ناگهانی مصرف کلرپرومازین را قطع کنید، ممکن است علائم ترک، مانند تهوع، استفراغ، درد معده، سرگیجه و لرزش را تجربه کنید. اما مصرف این دارو در هر شرایطی می تواند با بروز برخی عوارض احتمالی همراه باشد. برهمین اساس ما سعی کرده ایم در این مقاله از پزشکت، هر آنچه که باید در مورد کلرپرومازین بدانید را مورد بررسی قرار دهیم و اطلاعات کاملی را از مصرف آن بازگو کنیم.

دارو کلرپرومازین || پزشکت

کلرپرومازین برای چه بیماری هایی تجویز می شود؟

کلرپرومازین برای درمان علائم و سایر اختلالات روان پریشی و درمان علائم شیدایی (خلق شیدایی، هیجان زده غیرطبیعی) در افرادی که دارای اختلال دوقطبی هستند  تجویز می شود.

مصرف کلرپرومازین برای درمان مشکلات رفتاری شدید مانند رفتارهای انفجاری، پرخاشگرانه و بیش فعالی در کودکان 1 تا 12 ساله کاربرد دارد. کلرپرومازین همچنین برای کنترل تهوع و استفراغ، برای تسکین سکسکه که یک ماه یا بیشتر طول کشیده است، استفاده می شود.

کلرپرومازین همچنین برای درمان پورفیری حاد متناوب (شرایطی که در آن مواد طبیعی خاصی در بدن تجمع می‌یابند و باعث درد معده، تغییر در تفکر و رفتار و سایر علائم می‌شوند) استفاده می‌شود.

Chlorpromazine همراه با سایر داروها برای درمان کزاز (عفونت جدی که ممکن است باعث سفت شدن ماهیچه ها، به ویژه عضله فک) شود، استفاده می شود. علاوه بر آن، ممکن است برای مورادی خارج از برچسب دارویی استفاده شود.

هنگام مصرف کلرپرومازین باید به چه مواردی توجه کرد؟

برای مصرف صحیح این دارو توجه داشته باشید که در صورت بروز حرکات غیر قابل کنترلی در چشم ها، لب ها، زبان، صورت، بازوها یا پاهای خود فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. اینها می توانند نشانه های اولیه عوارض جانبی خطرناک باشند. کلرپرومازین برای استفاده در افراد مسن مبتلا به روان پریشی مرتبط با زوال عقل تایید نشده است و حتی می تواند خطر مرگ را در افراد مسن مبتلا به روان پریشی مرتبط با زوال عقل افزایش دهد.

کلرپرومازین توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان مشکلات رفتاری در افراد مسن مبتلا به زوال عقل تایید نشده است. اگر شما، یکی از اعضای خانواده یا فردی که از او مراقبت می کنید مبتلا به زوال عقل است و کلرپرومازین مصرف می کنید، با دکتری که این دارو را تجویز کرده است، مشورت کنید.

حتی توصیه می شود قبل از مصرف این دارو اگر به کلرپرومازین یا سایر فنوتیازین ها (مانند فلوفنازین، پرفنازین، پروکلروپرازین، پرومتازین، تیوریدازین، یا تری فلوپرازین) حساسیت دارید، نباید از کلرپرومازین استفاده کنید. پس حساسیت خود را حتما به پزشک معالج خود گزارش دهید.

اگر اخیراً از مقادیر زیادی الکل یا دارویی استفاده کرده اید که باعث خواب آلودگی شما می شود، از کلرپرومازین استفاده نکنید.

در چه صورتی نباید از کلرپرومازین استفاده کنید؟

قبل از مصرف این دارو بهتر سوابق بیماری خود را مورد بررسی قرار دهید و در صورت ابتلا به هر یک از موارد زیر حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید:

  • گلوکوم
  • تشنج
  • تومور مغزی
  • سرطان سینه
  • انسداد در روده
  • بیماری قلبی
  • اختلال کبدی یا کلیه
  • بیماری پارکینسون
  • حساسیت به سولفیت
  • سرکوب مغز استخوان
  • آسم شدید، آمفیزم یا سایر مشکلات تنفسی
  • فئوکروموسیتوم (تومور غده فوق کلیوی)

اگر هنگام استفاده از کلرپرومازین در معرض گرمای شدید یا سموم حشره کش قرار می گیرید، به پزشک خود اطلاع دهید. این دارو را بدون توصیه پزشکی به کودک ندهید. قبل از دادن کلرپرومازین به کودکی که دارای تب یا علائم آنفولانزا بوده است، با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف کلرپرومازین در بارداری|| پزشکت

مصرف کلرپرومازین در بارداری

استفاده از داروهای ضد روان پریشی در 3 ماه آخر بارداری ممکن است باعث بروز برخی عوارض جدی مانند مشکلات تنفسی، مشکلات تغذیه یا علائم ترک در نوزاد شود. با این حال، قطع ناگهانی مصرف این دارو در بارداری ممکن است منجر به بروز علائم ترک یا مشکلات دیگری شود. برای همین بهتر است در صورت بارداری فورا به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین بدون نظر پزشک مصرف کلرپرومازین را قطع نکنید.

حتی برخی از کارشناسان توصیه می کنند از مصرف Chlorpromazine در سه ماهه اول خودداری شود. دوز و مدت درمان در بیماران باردار باید تا حد امکان کم و کوتاه باشد.

برخی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند در طول درمان با کلرپرومازین مادر دچار خواب آلودگی می شوند. برخی بررسی های محدود نشان می دهد وقتی دارو به تنهایی استفاده می‌شود، هیچ اثر نامطلوب رشدی را روی نوزاد شیرخوار ایجاد نمی کند. اما با این حال بهتر است از کلرپرومازین در دوران شیردهی  با احتیاط استفاده شود.

حتی بررسی ها نشان داده است که استفاده از آن در ترکیب با هالوپریدول می تواند بر رشد تأثیر منفی بگذارد. نوزاد را از نظر خواب‌آلودگی بیش از حد در دوران شیردهی و نقاط عطف رشد، به‌ویژه اگر همزمان از سایر داروهای ضد روان پریشی استفاده می‌شود، کنترل کنید.

نحوه مصرف داروی کلرپرومازین

تمام دستورالعمل های روی برچسب نسخه خود را دنبال کنید و همه راهنماهای دارو یا برگه های دستورالعمل را بخوانید. دارو را دقیقا طبق دستور مصرف کنید.

کلرپرومازین خوراکی به صورت خوراکی و از راه دهانی مصرف می شود. آمپول کلرپرومازین به عضله یا به صورت انفوزیون در ورید تزریق می شود. ممکن است از شما خواسته شود پس از تزریق کلرپرومازین برای مدت کوتاهی دراز بکشید. این دارو می تواند فشار خون شما را کاهش دهد و ممکن است پس از تزریق احساس سبکی سر داشته باشید.

این دارو می تواند بر نتایج برخی از آزمایشات پزشکی تأثیر بگذارد. به هر پزشکی که شما را درمان می کند بگویید که از کلرپرومازین استفاده می کنید.

اگر نیاز به تپ ستون فقرات (پنکسیون کمری) یا هر نوع اسکن اشعه ایکس یا ام آر آی از نخاع خود دارید، قبل از موعد به پزشک اطلاع دهید که از کلرپرومازین استفاده می کنید. مصرف کلرپرومازین را به طور ناگهانی قطع نکنید، زیرا ترک ناگهانی این دارو می تواند منجر به بروز علائم ترک شود.

علائم مصرف بیش از حد کلرپرومازین ممکن است شامل خشکی دهان، نفخ یا گرفتگی معده، احساس بی قراری، تب، سفتی عضلانی، حرکات تند عضلانی، تغییر در ضربان قلب، غش یا تشنج باشد. پس از مصرف بیش از حد این دارو حتما خودداری کنید.

هنگام استفاده از کلرپرومازین از چه چیزهایی باید اجتناب کنم؟

تا زمانی که بدانید کلرپرومازین چه تأثیری روی شما می گذارد از رانندگی یا فعالیت های خطرناک خودداری کنید. سرگیجه یا خواب آلودگی احتمالی ناشی از مصرف این دارو می تواند باعث افتادن، تصادف یا صدمات شدید شود. از بلند شدن خیلی سریع از حالت نشسته یا دراز کشیده خودداری کنید، در غیر این صورت ممکن است احساس سرگیجه کنید.

نوشیدن الکل همراه با این دارو می تواند منجر به بروز عوارض جدی و خطرناک شود. پس از مصرف الکل همزمان با دارو حتما خودداری کنید.

هنگام  مصرف کلرپرومازین از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا سولاریوم خودداری کنید. کلرپرومازین می تواند باعث آفتاب سوختگی شما شود. زمانی که در خارج از منزل هستید لباس محافظ بپوشید و از کرم ضد آفتاب (SPF 30 یا بالاتر) استفاده کنید.

باید بدانید که کلرپرومازین ممکن است خنک شدن بدن شما را در زمانی که بسیار گرم می شود سخت تر کند. اگر قصد انجام ورزش شدید یا قرار گرفتن در معرض گرمای شدید را دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

بی خوابی از عوارض کلرپرومازین|| پزشکت

شایع ترین عوارض مصرف کلرپرومازین

مصرف Chlorpromazine در برخی شرایط ممکن است منجر به بروز واکنش آلرژیک و علائمی مانند  کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو شود. از طرفی هم استفاده طولانی مدت از کلرپرومازین می تواند باعث بروز اختلال حرکتی جدی شود که ممکن است برگشت پذیر نباشد. هر چه مدت زمان مصرف کلرپرومازین بیشتر باشد، احتمال ابتلا به این اختلال به خصوص در افراد سالمند بیشتر می شود. همچنین کلرپرومازین ممکن است منجر به بروز عوارض جدی مانند موارد زیر شود:

  • ضعف
  • تشنج
  • تورم یا ترشح سینه
  • زردی (زردی پوست یا چشم)
  • سفتی در گردن، سفتی در گلو، مشکل در تنفس یا بلع
  • احساس سبکی، مثل اینکه ممکن است بیهوش شوید.
  • گیجی، بی قراری، احساس عصبانیت، مشکل در خواب
  • حرکات عضلانی کنترل نشده در صورت (جویدن، لب زدن، اخم کردن، حرکت زبان، پلک زدن یا حرکت چشم)
  • کاهش تعداد گلبول های سفید با علائمی مانند تب، لرز، زخم های دهان، زخم های پوستی، گلودرد، سرفه، مشکلات تنفسی، احساس سبکی سر
  • واکنش شدید سیستم عصبی با علائمی مانند سفتی ماهیچه ها، تب بالا، تعریق، گیجی، ضربان قلب سریع یا ناهموار، لرزش، احساس غش کردن

احتمال بروز برخی عوارض ناشی از  Chlorpromazine می تواند در سالمندان بیشتر هم باشد. سایر عوارض رایج کلرپرومازین ممکن است شامل موارد زیر باشد که نیازی به مراجعه پزشک ندارند:

  • خواب آلودگی
  • تاری دید
  • یبوست
  • خشکی دهان یا گرفتگی بینی
  • ناتوانی جنسی، مشکل در ارگاسم

چه داروهای دیگری بر کلرپرومازین تأثیر می گذارد؟

استفاده از کلرپرومازین با سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی شما می شوند می تواند خواب آلودگی در بیماران را تشدید کند. پس بهتر است قبل از استفاده از داروهای مسکن، قرص خواب، شل کننده عضلانی، یا داروی اضطراب یا تشنج، از پزشک خود سوال کنید. حتی مصرف سایر دارو ها از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی می توانند بر Chlorpromazine اثر بگذارند. در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف را شروع کرده یا متوقف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

5 / 5. تعداد رای ها: 1

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز