بارداری بعد از بستن لوله ها تا حدودی امکان پذیر است. تخمین زده می شود که از هر 200 زن، 1 نفر پس از بستن لوله ها باردار می شود. بستن لولههای رحمی گزینه ای است برای زنانی که دیگر نمیخواهند بچه دار شوند. این روش جراحی سرپایی شامل انسداد یا برش لوله های فالوپ است که از رفتن تخمک آزاد شده از تخمدان به رحم جایی که تخمک معمولاً می تواند بارور شود، جلوگیری می کند.
در حالی که بستن لوله ها در پیشگیری از اکثر بارداری ها موثر است، این امر مطلق نیست. بستن لوله ها می تواند خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش دهد. این وضعیتی است که یک تخمک بارور شده به جای رفتن به رحم در لوله های فالوپ لانه گزینی می کند. حاملگی خارج از رحم می تواند به یک وضعیت اورژانسی و خطرناک تبدیل شود. بر همین اساس مهم است که از علائم حاملگی خارج از رحم آگاه باشید.
خطر بارداری بعد از بستن لوله ها چیست؟
هنگامی که جراح لوله ها را می بندد، لوله های فالوپ بریده شده، مهر و موم شده یا بسته می شوند. اگر لوله های فالوپ پس از این فرآیند دوباره نسبت به هم رشد کنند، بستن لوله ها می تواند منجر به بارداری شود. یک زن در زمان بستن لولههای رحمی هر چه جوانتر باشد بیشتر در معرض خطر این اتفاق قرار می گیرد. با توجه به مرکز پزشکی دانشگاه پیتسبورگ، میزان بارداری پس از بستن لولهها عبارتند از:
- 5 درصد در زنان کمتر از 28 سال
- 2 درصد در زنان بین 28 تا 33 سال
- 1 درصد در زنان بالای 34 سال
پس از عمل بستن لولههای رحم، یک زن ممکن است متوجه شود که قبلا باردار بوده است. این به این دلیل است که یک تخمک بارور شده ممکن است قبل از عمل در رحم او کاشته شده باشد. به همین دلیل، بسیاری از زنان بلافاصله پس از زایمان یا درست پس از دوره قاعدگی، زمانی که خطر بارداری کمتر است، اقدام به بستن لوله های خود می کنند.
مطالعه بیشتر: بارداری پرخطر
در هر زمان و مکانی که هستی سوالتو از متخصص زنان و زایمان آنلاین بپرس.
علائم بارداری در صورت بستن لوله رحم
اگر لوله فالوپ شما پس از بستن لوله ها دوباره رشد کرده باشند، امکان حاملگی کامل وجود دارد. برخی از زنان نیز ترجیح میدهند که جراحی عکس بستن لولهها را انجام دهند. در این جراحی، پزشک لولههای فالوپ را دوباره کنار هم قرار میدهد. این روش همیشه برای زنانی که می خواهند باردار شوند موثر نیست، اما در مواردی نیز می تواند موثر باشد.
علائم مرتبط با بارداری، عبارتند از:
- حساسیت سینه
- ادرار کردن زیاد
- هوس های غذایی
- خستگی غیر قابل توضیح
- حالت تهوع، به خصوص در صبح
- از دست دادن یک دوره قاعدگی
- احساس حالت تهوع هنگام فکر کردن به برخی غذاها
اگر فکر می کنید ممکن است باردار باشید، می توانید یک تست بارداری خانگی انجام دهید. اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که این آزمایشات به خصوص در اوایل بارداری صد در صد قابل اعتماد نیستند. پزشک شما همچنین می تواند یک آزمایش خون یا سونوگرافی برای تایید بارداری شما انجام دهد.
علائم حاملگی خارج رحم چیست؟
انجام جراحی لگن یا بستن لوله ها می تواند خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش دهد. اگر از دستگاه داخل رحمی (IUD) به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری استفاده می کنید، این نیز صادق است.
علائم حاملگی خارج از رحم مشابه حاملگی طبیعی و شامل عدم قاعدگی، حساس شدن پستان ها، تهوع، استفراغ، تکرر ادرار و ناراحتی معده است. همچنین در این نوع بارداری اگر آزمایش بارداری انجام دهید، مثبت می شود. اما تخمک بارور شده در جایی کاشته نمی شود که بتواند رشد کند. در نتیجه بارداری نمی تواند ادامه پیدا کند.
علاوه بر علائم طبیعی بارداری، علائم حاملگی خارج رحم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد لگن
- درد شکم
- فشار خون پایین
- خونریزی خفیف واژینال
- فشار لگن، به ویژه در هنگام اجابت مزاج
این علائم را نباید نادیده گرفت. حاملگی خارج از رحم می تواند باعث پارگی لوله فالوپ و در نهایت خونریزی داخلی و غش و شوک می شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم زیر را در حاملگی خارج از رحم تجربه کردید، فوراً به دنبال درمان پزشکی باشید، علائمی از جمله:
- درد شانه
- خونریزی شدید واژن
- درد شدید در معده یا لگن
- احساس سبکی شدید یا بیهوش شدن
اگر پزشک شما در مراحل اولیه تشخیص دهد که حاملگی شما خارج از رحم است، ممکن است دارویی به نام متوترکسات تجویز کند. این دارو می تواند از رشد بیشتر تخمک یا ایجاد خونریزی جلوگیری کند. در واقع پزشک سطح گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) را که هورمونی مرتبط با بارداری است، کنترل می کند.
مطالعه بیشتر: درمان خانگی انسداد لوله فالوپ
سوالی داری؟ کلیک کن.
ویزیت آنلاین با بهترین متخصصان زنان و زایمان
جراحی برای انسداد لوله های فالوپ
اگر این روش موثر نباشد، ممکن است برای برداشتن بافت به جراحی نیاز باشید. پزشک شما سعی خواهد کرد لوله فالوپ را ترمیم کند. اگر این امکان پذیر نباشد، لوله فالوپ برداشته می شود. پزشکان پارگی لوله فالوپ را با جراحی برای ترمیم یا برداشتن آن درمان می کنند.
اگر خون زیادی از دست داده اید ممکن است به تزریق خون نیاز داشته باشید. پزشک همچنین شما را از نظر علائم عفونت، مانند تب یا مشکل در حفظ فشار خون طبیعی، تحت نظر خواهد داشت. در حالی که بستن لوله ها یک روش پیشگیری از بارداری بسیار موثر است، اما 100 درصد مواقع از بارداری محافظت نمی کند.
لازم به ذکر است که این روش در برابر عفونت های مقاربتی محافظت نمی کند. بنابراین استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی ضروری است. اگر نگران هستید که بستن لوله های رحمی شما موثر نباشد، با پزشک خود مشورت کنید. اگر عمل خود را در سنین پایین انجام داده اید یا اگر بیش از یک دهه از انجام این عمل می گذرد، ممکن است در معرض خطر کوچک اما جهش یافته بارداری قرار داشته باشید.
شما و همسرتان می توانید از دیگر گزینه های پیشگیری از بارداری برای کاهش خطرات استفاده کنید. اینها می تواند شامل وازکتومی (عقیم سازی مردانه) یا کاندوم باشد.
احتمال بارداری بعد از بستن لوله ها چقدر است؟
بستن لوله ها یک روش استریلیزاسیون پزشکی (کنترل بارداری) برای زنان است. با این حال، بارداری پس از بستن لوله ها ممکن است در شرایط بسیار نادری رخ دهد. در طول عمل جراحی، لوله فالوپ بریده شده و سپس بسته می شود، که شانس بسیار کمی برای بارداری آینده باقی می گذارد. با این حال، مانند هر روش دیگر پیشگیری از بارداری، بستن لوله ها 100٪ موثر نیست.
بارداری پس از بستن لوله ها در شرایط زیر امکان پذیر است:
- زن در زمان جراحی باردار باشد.
- عمل جراحی نادرست انجام شده باشد.
- لولهها با هم دوباره رشد میکنند و راه را برای تخمکها به داخل رحم باز میکنند، جایی که در صورت وجود، توسط اسپرم بارور میشوند.
برای کاهش شانس بارداری، معمولاً زنان بلافاصله پس از زایمان یا اولین سیکل قاعدگی، لولههای رحم را میبندند. اگر همه چیز شکست بخورد و همچنان باردار شوید، علائمی مشابه علائم بارداری سالم را تجربه خواهید کرد.
طبق گزارش مرکز پزشکی دانشگاه پیتسبورگ، از هر 1000 زن، 5 نفر بعد از یک سال و 13 نفر از هر 1000 زن پس از پنج سال پس از این عمل جراحی باردار می شوند. میزان شکست بستن لوله ها در 10 سال 1.85 درصد برآورد شده است.
همچنین مشخص شده است که حدود یک سوم از حاملگی ها به حاملگی خارج از رحم (حاملگی در داخل لوله فالوپ به جای رحم) به دنبال بستن لوله منجر شده است. زیرا اعتقاد بر این است که حاملگی به طور کلی در دو سال اول پس از عقیم سازی لوله ها اتفاق می افتد.
مطالعه بیشتر: بارداری شیمیایی
خطرات بارداری پس از بستن لوله ها
حاملگی خارج از رحم یکی از خطرات مرتبط با بستن لوله ها است، حتی اگر احتمال بارداری به خودی خود نادر باشد. حاملگی خارج از رحم یکی از علل عمده مرگ و میر و عوارض در اوایل بارداری است.
بنابراین، اگر بستن لولههای رحمی داشتهاید، اگر آمنوره یا درد زیر شکم را تجربه کردید، از نظر حاملگی خارج از رحم بررسی شوید. یک مطالعه شامل 10658 زن نشان داد که خطر حاملگی خارج از رحم حدود 7.3 در هر 1000 روش استریلیزاسیون انجام شده در طی ده سال است.
اگر طی بررسی ها حاملگی خارج از رحم تشخیص داده شود، باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است خطرناک باشد. این که باید درمان پزشکی یا جراحی را انجام دهید، بسته به اندازه، وجود فعالیت قلبی، احتمال پارگی و وضعیت شما در هنگام ارائه، توسط پزشک تصمیم گیری می شود.
چه کسانی در معرض خطر حاملگی خارج از رحم هستند؟
حاملگی خارج از رحم ممکن است در زنانی شرایط زیر را داشته اند رخ دهد، شرایطی از جمله:
- ابتلا به اندومتریوز
- ابتلا به PID (بیماری التهابی لگن)
- داشتن STI (عفونت مقاربتی)
- داشتن هرگونه مشکل ناباروری
- جراحی لوله فالوپ انجام داده اند.
- قبلاً جراحی لگن یا شکم داشته اند.
- قبلا حاملگی خارج از رحم داشته اند.
- داروهای محرک تخمک گذاری مصرف می کنند.
برخی از عوامل دیگر عبارتند از:
- سن بالای 35 سال
- سیگار کشیدن
- سابقه ناباروری
- استفاده از IVF (لقاح آزمایشگاهی) یا هر فناوری کمک باروری دیگر
چرا بستن لوله ها با شکست مواجهه می شود؟
بستن لوله ها برای پیشگیری از بارداری در برخی شرایط ممکن است با شکست مواجهه شود و نتیجه معکوس داشته باشد، از جمله:
- فیستول لوله صفاقی
- روش جراحی نامناسب
- مینی لاپاراتومی (مینی لاپ)
- کانالیزاسیون مجدد لوله فالوپ
میزان شکست عقیم سازی پس از بستن لوله ها بر حسب سال شامل موارد زیر است:
سال ها | درصد شکست |
---|---|
<1 سال | 15.71 |
1-5 | 57.14 |
5-10 | 21.43 |
> 10 | 5.71 |
بارداری پس از بستن لولهها نمی تواند تصادفی باشد. همچنین می توانید با مراجعه به روش معکوس بستن لوله ها باردار شوید.
چه گزینه هایی برای بستن لوله های رحمی در بارداری وجود دارد؟
باردار شدن بعد از بستن لوله ها از طریق کانال مجدد لوله یا ART (تکنیک کمک باروری) امکان پذیر است. کانالیزاسیون مجدد لوله یک روش جراحی است که شامل اتصال مجدد انتهای بریده شده یا مسدود شده لوله فالوپ است. با این حال، میزان موفقیت روش معکوس صرفاً به موارد زیر بستگی دارد:
- احتمال معکوس در روش هایی که از گیره ها و حلقه ها استفاده می کنند به جای روش الکتروکوتر، بیشتر است.
- اگر فاصله زمانی بین انسداد لوله ها و جراحی برگشت کمتر باشد، در این صورت میزان موفقیت برای عمل برگشت بیشتر است.
- اگر لولهها آسیب کمتری ببینند، احتمال موفقیت آمیز بودن عمل جراحی برگشت بیشتر است.
میزان موفقیت برای برگشت انسداد لوله ها بر اساس روشی که برای عقیم سازی و میزان آسیب وارد شده به لوله فالوپ استفاده می شود 70 تا 80 درصد است. همچنین، زنانی که این روش را انجام دادهاند، در معرض خطر متوسطی برای کاشت تخمک در لوله فالوپ (بارداری خارج از رحم) هستند.
میزان بارداری با روش معکوس بستن لوله های رحمی حدود 75 درصد در یک دوره زمانی دو ساله است که نیمی از بارداری ها در شش ماه اول پس از بستن لوله ها اتفاق می افتد.
سوالات متداول
چگونه می توان بدون معکوس بستن لوله ها باردار شد؟ اخیراً به دلیل موفقیت روزافزون روش IVF جایگزین روش جراحی برگشتی شده است. بنابراین، به زنانی که مایل به باردار شدن هستند، توصیه می شود که به جای جراحی معکوس، IVF انجام دهند.
بستن لوله ها چه عوارضی دارد؟ مانند هر جراحی، بستن لوله ها نیز با عوارضی مانند خونریزی، واکنش به بیهوشی، عفونت، آسیب به اندام هایی مانند مثانه، رحم، تخمدان ها و عروق خونی همراه است.
آیا بستن لوله ها میل جنسی زنان را کاهش می دهد؟ خیر. از آنجایی که دیگر هیچ ترسی از باردار شدن وجود نخواهد داشت، یک زن می تواند رابطه جنسی مناسبی داشته باشد.
سخن آخر
بستن لوله ها در بیشتر موارد می تواند به جلوگیری از بارداری کمک کند. با این حال، این روش جراحی کنترل بارداری 100 درصد موثر نیست. رشد مجدد لوله ها با هم و جراحی نادرست سناریوهایی هستند که بارداری پس از بستن لوله ها را ممکن می کند. اگر بعد از بستن لوله ها باردار شوید، همان علائم بارداری سالم را تجربه خواهید کرد.
با این حال، می تواند خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش دهد. بنابراین، اگر قصد بارداری ندارید، میتوانید قبل از تصمیمگیری در مورد بستن لولهها با پزشک خود مشورت کنید. بعداً در زندگی، اگر می خواهید خانواده خود را گسترش دهید، می توانید با پزشک خود در مورد معکوس شدن بستن لوله ها مشورت کنید.
آخرین دیدگاهها