تست فیبرونکتین جنینی (fFN) یک ابزار تشخیصی است که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی از آن برای تعیین خطر زایمان زودرس استفاده می کنند. این آزمایش سطوح پروتئین فیبرونکتین جنینی (FFN) را اندازه گیری می کند. سطوح بالاتر پروتئین، که با جمع آوری مایع در واژن یا دهانه رحم اندازه گیری می شود، نشان می دهد که آیا زایمان زودرس وجود دارد یا خیر. نتیجه آزمایش مثبت به معنای خطر بیشتر زایمان است، در حالی که نتیجه منفی احتمال زایمان زودرس را کمتر می کند.
وقتی باردار هستید و به این فکر می کنید که زایمان چگونه خواهد بود، احتمالاً انتظار زایمان زودرس را ندارید. اکثر بارداری ها بدون مشکل به ترم کامل می رسند. با این حال، متأسفانه، گاهی اوقات عوارضی ایجاد می شود. به همین دلیل مهم است که مراقب علائم زایمان زودرس باشید و مراقبتهای دوران بارداری منظم را انجام دهید، که ممکن است شامل آزمایشهای تشخیصی خاصی باشد تا مطمئن شوید که کودک شما تا حد ممکن سالم است.
در این مقاله از پزشکت ما در مورد آنچه که تست FFN وجود دارد و همچنین علائم زایمان زودرس که باید به آنها توجه کنیم، بحث خواهیم کرد. پس اگر نگران وضعیت جنین و زایمان زودرس هستید، ادامه مقاله را تا انتها بخوانید.
فیبرونکتین جنینی چیست؟
فیبرونکتین جنینی پروتئینی است که در دوران بارداری ساخته می شود.FFN توسط سلول های لبه کیسه آمنیوتیک و رحم تولید می شود.
پروتئین فیبرونکتین جنین، در چسبیدن کیسه آمنیوتیک به رحم نقش دارد. این پروتئین در اوایل بارداری در ترشحات واژن وجود دارد اما در سه ماهه دوم میزان آن کاهش می یابد. FFN باید تقریباً پس از اواسط بارداری کم باشد یا وجود نداشته باشد. هنگامی که سطح FFN بعد از هفته 22 بارداری قابل تشخیص باشد، خطر زایمان زودرس طی 7 تا 14 روز آینده افزایش می یابد. FFN در ترشحات بین 24 تا 34 هفته تکمیل شده گزارش شده است که با زایمان زودرس در زنان باردار علامت دار و بدون علامت مرتبط است.
مطالعه بیشتر: وضعیت جنین در هفته 34 بارداری
آزمایش فیبرونکتین جنین چیست؟
آزمایش فیبرونکتین جنینی یک روش نسبتا ساده، سریع و کم ناراحتی است که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی می توانند در اتاق معاینه خود انجام دهند. این آزمایش به خودی خود مشابه انجام پاپ اسمیر است و نتایج معمولاً در عرض 24 ساعت در دسترس است.
برخی از افراد و حاملگی ها در معرض خطر بیشتری برای زایمان زودرس هستند. این حاملگی ها با دقت بیشتری توسط ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی نظارت خواهند شد. با این حال، گاهی اوقات زایمان زودرس ممکن است اتفاق بیفتد حتی اگر فردی برای آن خطری در نظر گرفته نشود. آزمایش فیبرونکتین جنینی می تواند به ارزیابی پتانسیل زایمان زودرس کمک کند و معمولاً بعد از هفته 22 بارداری و زمانی که سایر علائم زایمان قریب الوقوع وجود دارد استفاده می شود.
نحوه انجام فیبرونکتین جنینی
اساساً، هدف از آزمایش گرفتن نمونهای از مایع واژن برای آزمایش FFN است. برای شروع آزمایش، بیمار به پشت روی میز معاینه دراز می کشد. سپس، ارائه دهنده یک اسپکولوم را وارد واژن می کند. یک سواب پنبه ای بلند به مدت 10 ثانیه در واژن نزدیک دهانه رحم قرار داده می شود و سواب از ترشحات دهانه رحم و واژن نمونه برداری می کند. این سواب سپس برای ارزیابی به آزمایشگاه فرستاده می شود.
برای جلوگیری از نتیجه مثبت کاذب، آزمایش قبل از هرگونه معاینه لگن یا سونوگرافی ترانس واژینال انجام می شود. این آزمایشات می تواند باعث آزاد شدن فیبرونکتین جنینی شود و منجر به نتیجه مثبت کاذب شود. رابطه جنسی و خونریزی واژینال نیز می تواند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد. اگر خونریزی واژینال را تجربه کرده اید یا در 24 ساعت گذشته رابطه جنسی داشته اید، احتمالاً آزمایش انجام نمی شود.
همچنین از استفاده از دوش ها یا روان کننده ها یا قرار دادن داروها در واژن خود کمی قبل از آزمایش خودداری کنید. آنها همچنین می توانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند.
مطالعه بیشتر: مانیتورینگ قلب جنین
زمان انجام تست فیبرونکتین جنین
این آزمایش معمولاً در بیماران بالای 22 هفته که علائم زایمان زودرس را نشان می دهند انجام می شود. معمولاً در بارداریهایی که بدون علامت هستند انجام نمیشود، مگر اینکه عوامل خطر دیگری مانند زایمان زودرس قبلی، داشتن دهانه رحم کوتاه، عدم مراقبتهای دوران بارداری یا محدود بودن آن، سقطهای جنین قبلی، سابقه بیماریهای مزمن یا داشتن سایر عوارض وجود داشته باشد. رحم، دهانه رحم یا جفت که خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد.
تست fFN برای استفاده در بیماران علامت دار بین 24 تا 34.6 هفته و برای بیماران بدون علامت بین 22 تا 30.6 هفته تایید شده است. این تست به ارزیابی خطر زایمان زودرس در 7 یا 14 روز از زمان جمع آوری سواب واژینال در باردار کمک می کند. خانمهایی که علائم/نشانههای زایمان زودرس، غشاهای دست نخورده و حداقل گشاد شدن دهانه رحم (کمتر از 3 سانتیمتر) داشتند، بین 24 تا 34.6 هفته نمونهبرداری کردند.
آزمایش معمولاً بعد از 35 هفته انجام نمیشود، زیرا سطح FFN بعد از آن نقطه افزایش مییابد، بنابراین تفسیر نتایج کمتر قطعی است.
مطالعه بیشتر: سقط جنین مکرر
به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین با متخصصان زنان و زایمان در پزشکت صحبت کنید.
علائم زایمان زودرس
در بیشتر موارد، پزشکان تنها در صورتی آزمایش فیبرونکتین جنینی را انجام می دهند که زن علائم زایمان زودرس را نشان دهد. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد شکم
- فشار لگن
- کمردرد و گرفتگی
- انقباضات رحمی (درد)
- تغییر در ترشحات واژن
- گشاد شدن (باز شدن) دهانه رحم، گردن رحم
در برخی موارد، پزشکان آزمایشات fFN را برای زنانی که در معرض خطر زایمان زودرس هستند انجام می دهند. این زنان ممکن است این آزمایش را حتی بدون علائم زایمان زودرس انجام دهند. عواملی که خطر زایمان زودرس را افزایش می دهند عبارتند از:
- دهانه رحم کوتاه
- فاصله زمانی کوتاه بین بارداری
- خونریزی واژینال در دوران بارداری
- سابقه زایمان زودرس یا اعمال جراحی خاص روی دهانه رحم یا رحم شما
- عوامل سبک زندگی، از جمله سیگار کشیدن در دوران بارداری و وزن کم قبل از بارداری
نتایج تست مثبت به چه معناست؟
نتیجه آزمایش مثبت به این معنی است که پروتئین FFN در ترشحات واژن نشان داده می شود. این یافته احتمال زایمان زودرس را طی 7 تا 14 روز آینده افزایش می دهد. با این حال، این نتیجه فقط خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد. خطر هر فرد باتوجه به شرایط خاص بارداری و همچنین سایر عوارض مرتبط یا مسائل پزشکی که ممکن است در بازی وجود داشته باشد، بسیار متفاوت است.
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی از نتیجه آزمایش برای اطلاع از رویکرد درمانی خود استفاده می کنند. “این یک راهنمای مفید برای ترسیم مراحل بعدی برای بیماران مبتلا به علائم زایمان زودرس، مانند انقباضات یا گرفتگی عضلات است.”
دریافت یک نتیجه آزمایش مثبت، مداخلات به موقع و مناسب، مانند استروئیدها برای بلوغ ریه و سولفات منیزیم برای محافظت از مغز جنین را امکان پذیر می کند.
گرفتن نتیجه آزمایش مثبت به این معنی نیست که شما به زایمان زودرس نزدیک هستید. با این حال، شما را در معرض خطر بیشتری از این اتفاق قرار می دهد. مهمتر از همه، دانستن این اطلاعات میتواند به شما کمک کند تا در صورت امکان، بهترین مراقبت ممکن را برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن زایمان انجام دهید، و یا اگر زایمان زودرس دارید، بهترین مراقبت ممکن را از شما و نوزادتان دریافت کنید.
همین الان با متخصص زنان آنلاین درباره وضعیت بارداری خود مشورت کنید.
نتایج تست منفی فیبرونکتین جنینی نشانه چیست؟
اگر تست فیبرونکتین جنینی منفی بود، به این معنی است که پروتئین به میزان قابل توجهی شناسایی نشده است. این یک علامت مثبت است. تست fFN منفی نشان دهنده خطر کمتر از 1٪ زایمان در 14 روز آینده است. دانستن اینکه FFN وجود ندارد می تواند به ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی کمک کند تا از مداخلات، روش ها و بستری شدن غیر ضروری اجتناب کنند. علاوه بر این، یک نتیجه منفی درجه بالایی از راحتی را فراهم می کند که زایمان قریب الوقوع نیست.
OB/GYN شما به طور مداوم بارداری شما را از نظر عوارض، مانند نشانه های زایمان زودرس، در هر جلسه قبل از تولد ارزیابی می کند. با این حال، دانستن علائم هشدار دهنده و مشورت با ارائه دهنده خود در صورت مشاهده آنها یا تجربه هر چیز دیگری که به شما مربوط می شود، بسیار مهم است.
علائم زایمان زودرس شامل انقباضات ، گرفتگی عضلات، درد شکم، فشار لگن یا گشاد شدن دهانه رحم است. زایمان زودرس ممکن است در حاملگی های سالم اتفاق بیفتد، اما در حاملگی هایی که در معرض خطر هستند بیشتر اتفاق می افتد. بارداری چند قلو ، کم وزنی یا اضافه وزن، مصرف سیگار، ابتلا به شرایط پزشکی خاص، تجربه ضربه روانی یا استرس شدید و استفاده از الکل یا داروهای غیرقانونی از عواملی هستند که احتمال زایمان زودرس را افزایش می دهند.
اگر علائم زایمان زودرس را تجربه می کنید، فوراً با متخصص زنان و زایمان آنلاین در پزشکت تماس بگیرید تا درمان مناسب را دریافت کنید.
چگونه می توان ریسک زایمان زودرس را کاهش داد؟
مراقبت پزشکی منظم: حضور در مراجعات پیشزمینه و مراقبت منظم از طرف یک پزشک یا ماما بسیار مهم است. این طراحی جلسات مراقبت از بارداری منظم و ارزیابی سلامت شامل بررسی وضعیت سرویکس و رحم است.
استراحت و کاهش فعالیت: استراحت کافی و کاهش فعالیت جسمانی میتواند به کاهش ریسک زایمان زودرس کمک کند. در صورتی که پزشک شما توصیه کرده است، باید فعالیتهای روزمره خود را محدود کنید و استراحت کافی را در نظر بگیرید.
مراقبت از تغذیه: تغذیه سالم و متعادل در طول بارداری بسیار مهم است. مصرف مواد غذایی غنی از مواد مغذی مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئینهای سالم و گردشگری میتواند به حفظ سلامتی و کاهش ریسک زایمان زودرس کمک کند.
جلوگیری از عفونتها: عفونتهای تناسلی و عفونتهای دیگر میتوانند ریسک زایمان زودرس را افزایش دهند. رعایت بهداشت جنسی، استفاده از پروتکلهای بهداشتی مناسب و مراقبت از عفونتها میتواند کمک کند.
مدیریت استرس: استرس زیاد ممکن است ریسک زایمان زودرس را افزایش دهد. تکنیکهای مدیریت استرس مانند مدیتیشن، یوگا، تنفس عمیق و روشهای آرامشبخش دیگر میتوانند به شما کمک کنند تا استرس را کاهش دهید.
ورزش در بارداری: در صورتی که پزشک شما توصیه کرده است، ورزشهای سبک و ملایم مانند پیادهروی یا شنا میتواند به حفظ سلامتی کلی و افزایش قابلیت بدنی شما کمک کند و ریسک زایمان زودرس را کاهش دهد.
رعایت داروها و مواد مخدر: مصرف داروها و مواد مخدر میتواند ریسک زایمان زودرس را افزایش دهد. به پزشک خود در مورد هرگونه دارو یا مادهای که استفاده میکنید، حتی اگر بدون نسخه است، اطلاع دهید.
سخن آخر
آزمایش فیبرونکتین جنینی یک ابزار تشخیصی است که به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی کمک میکند تا میزان احتمال زایمان زودرس را بسنجند. اغلب در صورت وجود علائم زایمان زودرس استفاده می شود. اگر آزمایش مثبت شد، به این معنی است که احتمال زایمان زودرس قریب الوقوع بیشتر است. در شرایطی که نتیجه آزمایش منفی باشد، به این معنی است که خطر زایمان زودرس بسیار کم است.
اگر مشکوک هستید که در زایمان زودرس هستید یا اگر سؤال یا نگرانی دیگری دارید، فوراً با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید. در حالی که همیشه نمی توان زایمان زودرس را متوقف کرد یا از آن جلوگیری کرد، مراقبت سریع بهترین فرصتی است که برای به تعویق انداختن زایمان دارید.
آخرین دیدگاهها