لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

-----------------------------------------

دیس هیدروز نوع شایعی از اگزما که باعث به وجود آمدن تاول های کوچک و خارشی بر روی کناره های انگشتان دست و پا، کف دست و حتی کف پا می شود. این بیماری در زنان دو برابر شایع تر از مردان بوده و ظاهراً به حساسیت های فصلی مرتبط است. به طوری که احتمال بروز تاول ها در فصول حساسیت تا حد قابل توجهی بیشتر از دیگر ماه های سال می شود. مدت زمان بهبودی این تاول های کوچک اما آزار دهنده حدوداً 3 هفته بوده و درمان قابل توجهی برای آن وجود ندارد اما خبر خوب این است که می توانید تا حدود زیادی علائم این عارضه پوستی را کنترل کرده و با استفاده از مراقبت و درمان کاهش دهید. این عارضه پوستی نبوده و نمی توان از طریق تماس آن را به فرد دیگری منتقل کرد.

دیس هیدروز یک بیماری پوستی است که باعث به وجود آمدن تاول های کوچک و پر از مایع در کف دست و کناره های انگشتان دست فرد مبتلا می شود. گاهی اوقات کف پاها نیز تحت تأثیر قرار می گیرد.

علت بروز دیس هیدروز

علت اصلی بروز دیس هیدروز مشخص نیست. اما ممکن است این عارضه با اختلالاتی مثل درماتیت آتوپیک (اگزما) ارتباط داشته و به عللی مشابه اگزما به وجود بیاید. در بعضی موارد ممکن است عود این بیماری با آلرژی های فصلی به وجود آمده یا شدت بگیرد.

علائم دیس هیدروز

دیس هیدروز | پزشکت

تاول های مرتبط با عارضه پوستی دیس هیدروز بیشتر در طرفین انگشتان دست و کف دست به وجود آمده و این نواحی را درگیر خواهد کرد. البته گاهی اوقات کف پا نیز می تواند تحت تأثیر این تاول ها قرار گیرد. تاول ها معمولاً کوچک بوده و به اندازه نوک مداد هستند. این تاول ها معمولاً به صورت دسته ای روی پوست ظاهر شده و ظاهری شبیه تاپیوکا (tapioca) دارند.

در موارد شدیدتر دیس هیدروز، ممکن است تاول های کوچک با هم ادغام شده و تاول های بزرگ تری به وجود بیاورند. پوست مبتلا به علائم و نشانه های دیس هیدروز ممکن است دردناک بوده و باعث ایجاد خارش شدید روی پوست فرد بیمار شود. معمولاً در روند بهبودی هنگامی که تاول ها خشک می شوند حالت پوسته پوسته پیدا کرده و روند درمانی شان ممکن است تا 3 هفته به طول بیانجامد. معمولاً بعد از باز شدن تاول، پوست زیرین آن حساس و قرمز رنگ خواهد بود. بعد از درمان دیس هیدروز بیماری ممکن است تا ماه ها یا سال ها به طور منظم دوباره عود کرده و پوست فرد را مجدداً درگیر تاول کند.

زمان مراجعه به پزشک

اگر دچار ضایعات پوستی بر روی دست ها و پاهای خود شدید که با هیچ درمانی بهبود نمی یابد بهتر است برای پیگیری روند درمان خود به پزشک مراجعه کرده و از متخصص پوست مشورت بگیرید.

عوامل خطر بروز دیس هیدروز

دیس هیدروز | پزشکت

عوامل خطر برای بروز این عارضه پوستی شامل موارد زیر می شود:

فشار و استرس، به نظر می رسد دیس هیدروز در مواقع استرس احساسی یا جسمی شایع تر از دیگر زمان ها بوده و احتمال بروز آن به مراتب بیشتر است.

قرار گرفتن در معرض فلزات خاص، این فلزات شامل کبالت و نیکل می شود. کافی است فرد در یک مکان صنعتی مشغول کار یا زندگی باشد تا احتمال بروز دیس هیدروز در او افزایش یابد.

پوست حساس، افرادی که پوست حساسی داشته و پس از تماس با برخی از مواد تحریک کننده بلافاصله دچار ضایعات پوستی می شوند. احتمال اینکه دچار دیس هیدروز شوند نیز بیشتر از دیگران خواهد بود.

درماتیت آتوپیک، برخی از افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک ممکن است دچار اگزمای دیسیدروتیک شوند.

افراد در معرض ابتلا به دیس هیدروز

پزشکان بر این باورند که اگر سطح استرس بالایی (از نظر جسمی یا عاطفی) را تجربه کرده اید یا دچار آلرژی های فصلی و پوستی هستید، احتمال اینکه دچار بیماری دیس هیدروز شوید بسیار بیشتر از دیگر افراد است. برخی از پزشکان تصور می کنند که اگزما دیسریوتیک ممکن است نوعی واکنش حساسیتی باشد.

عوارض دیس هیدروز

برای اکثر مبتلایان به دیس هیدروز، این عارضه پوستی فقط یک عارضه خارش آور و تحریک کننده است. البته برای بعضی از افراد، تاول های پوستی با درد و خارش شدیدی همراه بوده و این عوارض ممکن است استفاده از دست یا پاها را محدود کند. خراش شدید در محل ضایعات پستی می تواند خطر ابتلا به عفونت باکتریایی در پوست آسیب دیده را تا حد قابل توجهی افزایش دهد.

 جلوگیری از بروز دیس هیدروز

دیس هیدروز | پزشکت

علت اصلی بروز دیس هیدروز ناشناخته است، در نتیجه هیچ راه اثبات شده ای برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد. اما می توان با  رعایت شیوه های مناسب مراقبتی پوست و راهکارهای دیگر از ابتلا به دیس هیدروز جلوگیری کنید.

این راهکار ها شامل موارد زیر می شود:

  • استفاده از شوینده های ملایم و آب ولرم برای شستن دست ها
  • خشک کردن کامل دست ها پس از شست و شو
  • مرطوب کردن منظم دست ها
  • پوشیدن دستکش
  • مدیریت استرس
  • جلوگیری از قرار گرفتن در معرض فلزاتی مانند کبالت و نیکل

 تشخیص دیس هیدروز

  • پزشک می تواند بر اساس معاینه فیزیکی دیس هیدروز را تشخیص دهد.
  • هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتوان با استفاده از آن تشخیص این بیماری را تأیید کرد.

اما پزشک ممکن است برای تشخیص بیماری های پوستی دیگری که علائم مشابه دیس هیدروز دارند، انجام آزمایش های به خصوصی را تجویز کند. به عنوان مثال، یک خراش دادن پوست و نمونه برداری از آن می توان برای تشخیص نوع قارچ های به وجود آورنده قارچ پای ورزشکار استفاده کرد. همچنین می توان با قرار دادن پوست فرد در برابر عوامل حساسیت زا و مواد دیگر، هرگونه حساسیت پوستی را تشخیص داد.

درمان دیس هیدروز

دیس هیدروز | پزشکت

درمان دیس هیدروز اغلب شامل کرم یا پمادهایی است که روی پوست آسیب دیده مالیده شده و به درمان سریع تر تاول ها کمک خواهد کرد. در موارد شدید، پزشک ممکن است قرصهای کورتیکو استروئیدی مثل پردنیزون یا داروهای تزریقی را پیشنهاد کند. البته این عارضه پوستی نام دیگری هم داشته و علاوه بر دیس هیدروز به آن اگزمای دیس هیدروز و  pompholyx نیز گفته می شود.

معمولاً درمان تاول هایی که در نتیجه اگزمای دیس هیدروز به وجود می آید حدود سه هفته طول کشیده و تا زمان درمان فرد را دچار خارش های شدید در محل بروز تاول ها خواهد کرد. پس از خشک شدن تاول های دیس هیدروز، ممکن است پوست شروع به پوسته پوسته شدن کند که کاملاً طبیعی بوده و جای نگرانی نیست. در بعضی از موارد بلافاصله بعد از بین رفتن تاول، قبل از اینکه حتی پوست بهبود یابد، تاول های جدیدی روی پوست فرد ظاهر می شود.

گزینه های درمان بسته به شدت علائم، عبارتند از:

کورتیکواستروئیدها

کرم ها و پمادهای کورتیکواستروئیدی با قدرت بالا می تواند تا حد زیادی به سرعت ناپدید شدن تاول ها کمک کند. بانداژ و پانسمان با پلاستیک، ناحیه ای که از کرم کورتیکو استروئید استفاده کرده اید می تواند باعث افزایش جذب دارو شود. همچنین بعد از مالیدن کورتیکو استروئید بر روی تاول ها، استفاده از کمپرس های مرطوب نیز باعث افزایش جذب دارو روی سطح پوست خواهد شد. در موارد شدید، پزشک ممکن است قرصهای کورتیکواستروئیدی مانند پردنیزون تجویز کند. اما به خاطر داشته باشید که استفاده طولانی مدت از استروئیدها می تواند عوارض جانبی جدی برای فرد مصرف کننده به وجود آورد.

فوتوتراپی

اگر سایر روش های درمانی برای بهبود دیس هیدروز مؤثر نباشد. پزشک ممکن است شما نوع خاصی از نور درمانی را تجویز کند که ترکیبی از مصرف داروها و قرار گرفتن در معرض نور ماوراء بنفش است. در این شیوه درمانی بعد از مصرف قرص ها، میزان حساسیت و دریافت پذیری پوستتان نسبت به نور افزایش یافته و باید در معرض نور ماوراء بنفش قرار بگیرید.

پمادهای سرکوب کننده سیستم ایمنی

داروهایی مانند تاکرولیموس (پروتوپیک) و پیمکلرولیموس (Elidel) ممکن است برای افرادی که می خواهند مصرف استروئید ها را کاهش دهند، مفید باشد. البته عوارض جانبی مصرف این داروها افزایش خطر ابتلا به عفونت های پوستی است.

تزریق سم بوتولینوم

برخی از پزشکان ممکن است تزریق سم (بوتاکس) را به عنوان راهی مؤثر برای درمان دیس هیدروز شدید توصیه کنند.

سبک زندگی و درمان های خانگی

معمولاً درمان های خانگی شامل موارد زیر می شود:

  • استفاده از کمپرس ها، کمپرس سرد و مرطوب می تواند خارش های پوستی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
  • مصرف داروهای ضد خارش پوستی، می توانید از داروهای آنتی هیستامین بدون نیاز به نسخه برای کاهش خارش و دیگر علائم دیس هیدروز ها استفاده کنید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

دیس هیدروز | پزشکت

احتمال زیاد با بروز علائم، ابتدا به پزشک خانوادگی خود مراجعه خواهید کرد. پزشک نیز پس از تشخیص بیماری شما را به متخصص پوست یا اختلالات پوستی ارجاع خواهد داد. اما از آن جایی که مدت زمان ملاقات و ویزیت پزشک زمان کوتاهی است در نتیجه بهتر است نهایت استفاده را از این زمان ببرید.

قبل از مراجعه به مطب پزشک بهتر است جواب سؤالات زیر را آماده کرده و پاسخ آن ها را بدانید:

  • آیا اخیراً میزان استرس تان افزایش یافته است؟
  • به طور مرتب از چه داروها و مکمل هایی استفاده می کنید؟
  • آیا در محیط کار یا از طریق سرگرمی در معرض برخی فلزات یا مواد شیمیایی قرار می گیرید؟

توقع و انتظارات از پزشک معالج

احتمالاً پزشک در زمان ویزیت سؤالات زیر را از شما خواهد پرسید:

  • از چه زمانی علائم بیماری شروع شد؟
  • آیا علائم شما مداوم بوده یا هر از گاهی دچار علائم می شوید؟
  • علائم شما تا چه حد شدید است؟
نتیجه گیری

دیس هیدروز یک نوع عارضه پوستی است که باعث به وجود آمدن تاول های کوچک و پر از مایع در کف دست و کناره های انگشتان دست فرد مبتلا می شود. البته در بعضی موارد کف پاها نیز تحت تأثیر این عارضه قرار می گیرند. معمولاً درمان تاول هایی که در نتیجه اگزمای دیس هیدروز به وجود می آید حدود سه هفته طول کشیده و تا زمان درمان فرد را دچار خارش های شدید در محل بروز تاول ها خواهد کرد. پس از خشک شدن تاول های دیس هیدروز، ممکن است پوست شروع به پوسته پوسته شدن کند که کاملاً طبیعی بوده است.

منابع:

https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/dyshidrotic-eczema/

https://www.healthline.com/health/dyshidrotic-eczema#risk-factors

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyshidrosis/symptoms-causes/syc-20352342

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

3 / 5. تعداد رای ها: 2

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

11

مقالات مرتبط

11 دیدگاه

  1. سلام من خیلی وقته این مشکل رو دارم ۱۶ سالمه
    و خیلی ترسیدم که بیماری
    پوستی نباشه به دست و صورتم برسه اما خداروشکر با
    مطالب مفیدتون اروم شدم ممنونم

  2. باورتون میشه بعد سال ها الان این مطلب رو پیدا کردم بعد از کلی گشتن تو سایت ها و…
    فهمیدم این چیه روی پوستم (دیس هیدوز) واقعا منم تو استرس زیادم و همچنین تو شرکت صنعتی ک کار میکنم موادی مثل اب صابون صنعتی استفاده میشه و تماس مستقیم داره با دستام، خداییش حالم بد میشه اینطور ک میشه دستم، البته این یک سال اخیر خیلی کم پیدا شده رو دستم مثلا دو بار تو یک سال ، ولی قبلا ماه ب ماه روی دستام پیدا میشدن،،
    همین الان امروز دیدم دوباره روی دستام?( جمعه ۲۳/۲/۱۴۰۱)

      1. سلام وقت شما بخیر ببخشید من در حدود یک ماهه فقط روی یک دستم کف دستم تاول های ریز تقریبا زیر پوستی میزنه که وقتی میترکونم مایع دار هست و تقریبا کش دار خارش اولا داشت الان نه و دردم نداره تب و خستگی هم ندارم اینکه هی پراکنده میشه نگرانم کرده میخواستم بدونم علت چیه

  3. سلام ببخشید من ۱۶سالم هست واقعیت فکرنمیکنم چی هست ولی روی دست و کف پاهام مسل این فکر کنم جوش های کوچکی وجود دارد
    ایا جای نگرانی وجود دارد ؟
    فکر بکنم شرایط استرسی باعثش شده است

  4. سلام دکتر حدو ۳ماه دست وپا جوش های ابدار دارم ۷ روز بیمارستان بستری بود هر دکتر اومده گفت دیگه نمیگری حدود ۳ هفته دیگه خوب میشه الان حدود ۲ماه نیم شده چند بار زده ولی کمتره ولی زودتر خوب میشه هر آزمایشی بگین از من گرفتم بعد سرما خوردی شدید این مدلی شدم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز