لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

رژیم غذایی برای کیست کلیه

کیست کلیه|| پزشکت
فهرست مطالب

بیماری کلیوی پلی کیستیک غالب اتوزومال (ADPKD) شایع ترین نوع بیماری کلیوی پلی کیستیک است. هیچ گونه گزینه درمانی برای این بیماری وجود ندراد، اگرچه به نظر می رسد رژیم غذایی برای کیست کلیه می تواند در بهبود و تسکین علائم این بیماری تأثیر مناسبی داشته باشد. رعایت این رژیم غذایی زیر نظر یک متخصص نفرولوژی و یا متخصص تغذیه ممکن است برای افزاد مبتلا به ADPKD بسیار موثر باشد.

ADPKD یک بیماری مترقی است که با گذشت زمان بر عملکرد کلیه تأثیر می گذارد و باعث آسیب دائمی آن می شود. اصلاحات رژیم غذایی با این بیماری مزمن کلیه برای حفظ عملکرد کلیه تا حد امکان مهم است.

یک مطالعه خاص برای افراد مبتلا به ADPKD با تعداد کمی از شرکت کنندگان در تهیه و پیروی از رژیم غذایی که به طور خاص برای ADPKD طراحی شده است، نشان داده که رعایت رژیم غذایی برای کیست کلیه بسیار موثر است.

رژیم غذایی بر روی کیست کلیه چه تاثیری دارد؟

پیروی از یک رژیم غذایی خاص برای بیماری مزمن کلیه مانند ADPKD برای حفظ عملکرد کلیه و تأخیر در کاهش عملکرد کلیه مهم است. از آنجا که ADPKD یک بیماری پیشرونده و بدون درمان شناخته شده است، رعایت یک رژیم غذایی مناسب برای حفظ عملکرد کلیه تا زمانی که ممکن است اصلاح شیوه زندگی است که باید مادام العمر رعایت شود.

در بیماری هایی مانند ADPKD که عملکرد کلیه را مختل می کند، کلیه ها قادر به فیلتر کردن مایعات نیز نیستند. همین امر منجر به نگه داشتن بدن بیشتر از حد نیاز سدیم یا نمک می شود. حتی مستقیماً بر فشار خون تأثیر می گذارد.

رعایت رژیم غذایی حاوی غذاهای پایین پتاسیم و فسفر در مبتلایان به کیست کلیه به آنها کمک می کند تا تعادل مناسب را حفظ کرده و از پیشرفت سریعتر به نارسایی کلیه جلوگیری کند.

یکی دیگر از توصیه های غذایی شامل محدود کردن پروتئین حیوانی است. بررسی ها نشان داده رشد کیست ها را محدود می کند. حتی از بدتر شدن عملکرد کلی کلیه پیشگیری خواهد کرد. به مبتلایان به بیماری کیست کلیه توصیه می شود مصرف منابع حیوانی پروتئین را کاهش و منابع گیاهی را افزایش دهند. منابع پروتئین حیوانی شامل مرغ، ماهی، گوشت، تخم مرغ و لبنیات و منابع پروتئین گیاهی شامل لوبیا، آجیل و غلات است. از طرفی هم مصرف آب آشامیدنی به میزان کافی به عملکرد کلیه برای پیشگیری از تجمع بیش از حد مایعات جلوگیری می کند.

در رژیم غذایی برای کیست کلیه، چی بخوریم؟

انواع غذاهایی که می توانید در رژیم غذایی برای کیست کلیه از آنها استفاده کنید غذاهایی با پتاسیم کم یا فسفر هستند. همچنین بهتر است از مصرف غذاها و نوشیدنی هایی با سطح بالای این مواد معدنی خودداری کنید.

غلات|| پزشکتغذاهای حاوی مقدار پتاسیم کم، عبارتند از:

  • سیب، هلو
  • هویج، لوبیای سبز
  • نان سفید و ماکارونی
  • برنج سفید
  • شیر برنج (غنی نشده)
  • برنج و غلات گندم پخته شده، ریز
  • آب سیب، انگور یا آب زغال اخته

غذاهای حاوی فسفر کم شامل موارد زیر هستند:

  • شیر برنج
  • غلات ذرت و برنج
  • نان، ماکارونی، برنج
  • میوه ها و سبزیجات تازه
  • نوشابه های رنگی مانند لیموترش

همچنین بهتر است از مصرف برخی غذاها با میزان پتاسیم بالا خودداری کنید، از جمله:

  • لوبیا و آجیل
  • غلات سبوس دار
  • نان و ماکارونی کامل
  • پرتقال، موز و آب پرتقال
  • سیب زمینی، گوجه فرنگی
  • برنج قهوه ای و وحشی

حتی توصیه می شود از مصرف غذاهایی با میزان فسفر بالا پرهیز کنید، از جمله:

  • گوشت، مرغ، ماهی
  • غلات سبوس و جو دوسر
  • لوبیا، عدس، آجیل

همچنین می توانید با مشورت با یک متخصص تغذیه واجد شرایط رژیم غذایی خود را به طور مناسب اصلاح کنید. یک متخصص تغذیه به شما یاد می دهد که چگونه برچسب ها را بخوانید، اندازه معین مواد غذایی را تعیین کنید و میزان کالری روزانه ایده آل را نیز هدف قرار دهید.

مبتلایان به کیست کلیه بهتر است برای رعایت بهترین رژیم غذایی دستورالعمل های زیر را رعایت کنند:

توصیه های فعلی برای افراد مبتلا به ADPKD، محدود کردن میزان مصرف سدیم به روزانه 1500 میلی گرم است. هنگام خواندن برچسب های مواد غذایی، به دنبال درصد روزانه 5 ٪ یا کمتر باشید زیرا این نشان دهند سدیم کم است. ارزش روزانه 20 ٪ یا بیشتر از سدیم زیاد است و باید از مصرف آن جلوگیری کرد.

برای رفع نیازهای تغذیه ای، به دستیابی به وزن مناسب بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماری مزمن، از یک الگوی رژیم غذایی سالم پیروی کنید.

بر انتخاب مواد غذایی و نوشیدنی های مغذی مواد مغذی از گروه های مختلف غذایی تمرکز کنید.

عناصر اصلی یک الگوی رژیم غذایی متعادل، عبارتند از:

  • انواع سبزیجات
  • میوه ها، به ویژه میوه های کامل
  • دانه با نصف ساخته شده از دانه کامل
  • لبنیات (از جمله شیر بدون چربی یا کم چرب، ماست و پنیر و یا نسخه های بدون لاکتوز و نوشیدنی های سویا غنی شده و ماست به عنوان گزینه های دیگر)
  • غذاهای پروتئینی مانند گوشت بدون چربی، مرغ و تخم مرغ ؛ غذای دریایی؛ لوبیا، نخود فرنگی و عدس؛ آجیل، دانه و محصولات سویا  و روغن هایی مانند روغن های گیاهی.
  • مصرف مواد غذایی و نوشیدنی ها را در قندهای اضافه شده، چربی اشباع شده و سدیم محدود کنید. توصیه های روزانه برای محدودیت ها شامل قندهای اضافه شده شامل کمتر از 10 ٪ کالری، چربی های اشباع شده شامل کمتر از 10 ٪ کالری و کمتر از 2300 میلی گرم سدیم در روز است.

برای افراد مبتلا به ADPKD، اکثر دستورالعمل های رژیم غذایی 2020-2025 برای آمریکایی ها اعمال می شود، با چند استثناء کوچک برای تنظیم عملکرد کلیه و جلوگیری از بدتر شدن روند بیماری ADPKD، از جمله:

  • میزان مصرف سدیم را به 1500 میلی گرم در روز محدود کنید.
  • پروتئین های گیاهی بیشتری را نسبت به پروتئین های مبتنی بر حیوانات ترکیب کنید.
  • با جایگزین کردن چربی های اشباع نشده از مصرف چربی های اشباع خودداری کنید.

مبتلایان به کیست کلیه چی نخورند؟

مهم نیست که در چه مرحله ای از ADPKD قرار دارید، اما باید برای پیشگیری از پیشرفت بیماری خود قدمی بردارید. برای همین بهتر است در رژیم غذایی خود از موارد زیر پرهیز کنید:

نمک/سدیم

افراد مبتلا به ADPKD در معرض خطر فشار خون بالا قرار دارند. با گذشت زمان، فشار خون بالا می تواند مانع از عملکرد مناسب کلیه ها شود. همین وضعیت ممکن است منجر به آسیب کلیه و نارسایی کلیه منجر شود. برخی از راه های آسان برای محدود کردن سدیم این است که از ادویه جات ترشی جات/گیاهان بدون نمک هنگام پخت و پز استفاده کنید و برچسب های مواد غذایی را برای میزان سدیم بررسی کنید.

نوشیدنی || پزشکتنوشیدنی های قندی

از مصرف نوشیدنی هایی که به طور بالقوه می تواند منجر به افزایش وزن یا مشکل در حفظ وزن شود، اجتناب کنید. بیشتر نوشیدنی های تیره مانند نوشابه حاوی فسفر هستند، که مصرف آن در مقادیر زیاد می تواند تغییراتی را ایجاد کند که منجر به رگ خونی، ریه، چشم و مشکلات قلبی می شود. در مبتلایان به بیماری مزمن کلیه (CKD)، از جمله ADPKD، کلیه ها در دفع فسفر اضافی از خون مشکل دارند، بنابراین براساس بنیاد ملی کلیه، سطح بالای آن می تواند خطرناک باشد و خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش دهد.

قهوه و سایر نوشیدنی های کافئین دار

کافئین می تواند اثر ادرار آور خفیف داشته باشد، به این معنی که ممکن است باعث ادرار کردن زیاد از حد شود، اما مصرف آن در مقادیر متوسط ​​قهوه (3 تا 6 فنجان در روز) عوارضی ندارد. فقط باید در مصرف آن زیاده روی نکنید. نوشیدنی های قهوه اغلب با قند زیادی همراه هستند و چربی اضافه دارند.

غذاهای فرآوری شده

کاهش مصرف غذاهای بسته بندی شده یا فرآوری شده که می خورید یک راهکار مناسب برای پیشگیری از عوارض بیماری های کلیوی است. انواع مختلفی از جمله سبزیجات بریده شده یا محصولات بسته بندی شده وجود دارد که برای شما مفید است، اما بسیاری از غذاهای فرآوری شده حاوی قندهای اضافه شده و سدیم هستند. پس بهتر است از مصرف آنها خودداری کنید.

الکل

طبق گفته بنیاد ملی کلیه، نوشیدن بیش از حد الکل می تواند بیماری کلیوی را بدتر کند. نوشیدن بیش از حد آن می تواند بدن شما را کم آب کند، خطر فشار خون بالا را افزایش داده و باعث بیماری کبد شود.

غذاهای حاوی مقدار زیادی پتاسیم

پتاسیم همچنین می تواند در افرادی که ADPKD دارند، منجر به پیشرفت بیماری شود. هنگامی که سطح بالای پتاسیم در خون ایجاد می شود، به عنوان هایپرکالمی شناخته می شود که عوارضی برای بدن و کلیه ها دارد.

ADPKD یک بیماری ژنتیکی ارثی است که حال پیشرونده را دارد. حدود 60 ٪ از افراد مبتلا به ADPKD در نهایت نارسایی كلیه را تجربه می كنند.

مشورت با یک متخصص پزشکی متخصص در زمینه بیماری های کلیه، مانند یک نفرولوژیست، برای نظارت بر عملکرد کلیه از طریق آزمایشات آزمایشگاهی و معاینات روتین جسمی، گزینه مهمی در تنظیم نیازهای رژیم غذایی برای ADPKD است. مشاوره آنلاین با یک متخصص تغذیه همچنین می تواند به بیماران در تعیین یک رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به کیست کلیه کمک کند.

سخن آخر

تشخیص بیماری، به ویژه مواردی مانند ADPKD، ممکن است در ابتدا باعث ناراحتی و نگرانی فرد شود. اما ایجاد تغییراتی در شیوه زندگی، مانند رعایت یک برنامه غذایی مناسب می تواند از پیشرفت بیماری پیشگیری کند.

این به این معنی نیست که باید رژیم غذایی خود را محدود کنید. بلکه با ایجاد تغییرات رژیم غذایی می توانید یک رژیم غذایی مناسب ADPKD را انتخاب کنید که متناسب با سبک زندگی شما باشد و سلامت کلیه شما را بهبود ببخشد.

این که آیا شما به تازگی به بیماری کلیوی پلی کیستیک غالب اتوزومال (ADPKD) مبتلا شده اید یا مدتی است که با این بیماری زندگی می کنید، حفظ رژیم غذایی متعادل و نوشیدن مایعات زیادی برای حفظ سلامت کلی و به حداکثر رساندن عملکرد کلیه بسیار مهم است.

آنچه شما می خورید و می نوشید و میزان آن برای مدیریت موفقیت آمیز بیماری مزمن کلیه بسیار مهم است. بررسی ها نشان می دهد رژیم غذایی می تواند نقش مهمی در پیشرفت بیماری شما داشته باشد.

همین حالا سوال خودتونو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

0

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

زخم معده، ریفلاکس مری، رژیم غذایی نادرست و حتی استرس می تونه باعث سوء هاضمه بشه که بسیار ناراحت کننده ست. برای درمان مشکلات گوارشی خود با متخصص گوارش 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

مشکل خارش و سوزش پا می تونه ناشی از علل مختلفی مثل عفونت قارچی، خشکی پوست و یا مشکلات عروقی باشه که در هر صورت آزاردهنده ست. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو مشاوره تلفنی بگیر.

خونریزی زیاد در طول دوره پریودی ممکنه نشانه‌ای از اختلالات هورمونی، التهابات رحم، وجود تومورها، عوامل خونی و غیره باشه. اگه موقع پریودی خونریزیت زیاده تا دیر نشده با متخصص زنان مشاوره تلفنی بگیر.

درد لگن دلایل مختلفی مثل عفونت ادراری، التهاب رحم، آسیب ستون فقرات داره که میتونه زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار بده. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص استخوان و مفاصل بگو و مشاوره تلفنی بگیر.

درد سینه یک وضعیت نگران‌کننده ست که می تونه علل مختلفی مثل بیماری قلبی، ریه‌ها یا مشکلات عضلانی-اسکلتی داشته باشه. برای تشخیص صحیح با متخصصان آنلاین قلب و عروق 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

لمینت دندان یک روش زیبایی دندان‌هاست که با استفاده از لایه‌های نازک پوششی، شکل و رنگ دندان‌ها را تغییر میده. این روش برای بهبود ظاهر دندان‌های تاریک، شکسته، ترک خورده یا ناهموار استفاده میشه. اگه می خوای دندونتو لمینت کنی، بهتره با دندان پزشک آنلاین مشاوره تلفنی بگیری تا راهنماییت کنه.