شکستگی بینی عبارت است از هر گونه ترک یا شکستگی در قسمت استخوانی بینی. این معمولاً در نتیجه ضربه خارجی است. شکستگی بینی می تواند باعث درد، التهاب و کبودی در اطراف بینی و زیر چشم ها شود. ممکن است بینی شما کج به نظر برسد و در تنفس مشکل داشته باشید. شکستگی بینی اغلب به عنوان شایع ترین نوع شکستگی صورت ذکر می شود و تقریباً نیمی از شکستگی های صورت را در چندین مطالعه تشکیل می دهد.
شایع ترین علل شکستگی بینی
شایع ترین علت شکستگی بینی دعوا، تصادف و ورزش است. هرگونه فعالیتی که خطر آسیب دیدگی صورت را افزایش دهد، احتمال شکستگی بینی را افزایش خواهد داد. چنین فعالیتهایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سقوط از ارتفاع
- دوچرخه سواری
- درگیری های فیزیکی
- تصادفات وسایل نقلیه موتوری
- صدمات ناشی از ورزشهایی مانند فوتبال یا هاکی
- در کودکان، شکستگی بینی بیشتر به دلیل افتادن است.
- بلند کردن وزنه ها، به ویژه اگر از اسپیتر استفاده نکنید.
مطالعه بیشتر: آندوسکوپی بینی
علائم و نشانه های شکستگی بینی
برخی از شایع ترین علائم شکسته شدن بینی، عبارتند از:
- خون دماغ
- کج شدن بینی
- ترشح مخاط از بینی
- مشکل در تنفس از طریق بینی
- التهاب بینی و نواحی اطراف آن
- کبودی در اطراف بینی یا چشم ها
- درد یا حساسیت، به ویژه هنگام لمس بینی
- صدای تکان خوردن یا ترک خوردن
اگر جراحت بینی جزئی باشد، ممکن است نیازی به مراقبت بیشتر نباشد. تقریباً 3-7 روز پس از برطرف شدن التهاب، بسیاری به ویزیت پیگیری نیاز خواهند داشت. در صورت وقوع شکستگی شدید، ممکن است بیمار نیاز به جراحی اصلاحی داشته باشد.
در صورت مشاهده آسیب بینی همراه با علائم زیر بایستی به پزشک مراجعه کنید:
- تب
- گردن درد
- استفراغ مکرر
- کاهش یا تغییر در بینایی
- سردردهای شدید یا بی وقفه
- گسترش پارگی به بینی و یا چهره
- خونریزی از بینی متوقف نمی شود
- درد یا التهاب در 3 روز برطرف نمی شود.
- از دست دادن هوشیاری (غش کردن)
عوارض یا آسیب های ناشی از شکستگی بینی
شکستگی بینی ممکن است با بروز برخی عوارض احتمالی همراه باشد، از جمله:
انحراف تیغه بینی. شکستگی بینی ممکن است باعث انحراف تیغه بینی شود، این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که دیواره نازک تقسیم کننده دو طرف بینی شما (تیغه بینی) جابجا شده و راه بینی شما را مسدود می کند. داروهایی مانند ضد احتقان ها و آنتی هیستامین ها می توانند به شما در درمان انحراف تیغه بینی کمک کنند، اما برای اصلاح این وضعیت نیاز به جراحی است.
تجمع خون .گاهی اوقات، لخته خو در شکستگی بینی ایجاد می شود و حالتی به نام هماتوم تیغه ای ایجاد می کند. هماتوم تیغه ای می تواند یک یا هر دو سوراخ بینی را مسدود کند. هماتوم سپتوم نیاز به تخلیه سریع جراحی دارد تا از آسیب غضروف جلوگیری شود.
شکستگی غضروف. اگر شکستگی شما به دلیل ضربه شدید، مانند تصادف اتومبیل باشد، ممکن است شکستگی غضروف را نیز تجربه کنید. اگر آسیب شما به حدی شدید باشد که نیاز به درمان جراحی داشته باشد، جراح باید هر دو آسیب استخوان و غضروف شما را برطرف کند.
مطالعه بیشتر: درمان هماتوم تیغه بینی
تشخیص شکستگی بینی
در بخش اورژانس، پزشک سر، گردن صورت و بینی را معاینه می کند. پزشک خارج و داخل بینی را با استفاده از ابزارهای مخصوص معاینه می کند.بسته به وضعیت بالینی ممکن است اشعه ایکس تجویز شود. فیلم های اشعه ایکس و آزمایش خون معمولاً مورد استفاده قرار نمی گیرند زیرا این آزمایشات معمولاً دوره درمان را تغییر نمی دهند. سی تی اسکن سر و صورت ممکن است با شکستگی شدید صورت ضروری باشد.
درمان خانگی شکستگی بینی
اگر فکر می کنید ممکن است بینی شما شکسته باشد، قبل از مراجعه به پزشک، این مراحل را برای کاهش درد و التهاب انجام دهید:
مرحله اول: هنگامی که اولین ضربه رخ می دهد، از طریق دهان خود نفس بکشید و به جلو خم شوید تا مقدار خون تخلیه شده در گلو کاهش یابد. بلافاصله پس از آسیب، بسته های یخ یا کمپرس سرد و سپس حداقل چهار بار در روز در 24 تا 48 ساعت اول برای کاهش التهاب استفاده کنید. یخ پیچیده شده با پارچه یا یک کیسه نخود فرنگی یا ذرت منجمد را روی بینی به مدت 15 دقیقه قرار دهید و سپس یخ را بردارید. این روند را می توان به صورت ساعتی در طول روز تکرار کرد. در زمان آسیب و 1-2 روز پس از آن از یخ برای کاهش درد و التهاب استفاده کنید. استراحت کنید و یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید.
مرحله دوم: برای کاهش درد از استامینوفن ( تیلنول ) یا ایبوپروفن ( ادویل، موترین ) استفاده کنید. فقط طبق دستور از این داروها استفاده کنید. از یک ضد احتقان بینی بدون نسخه (OTC) برای کمک به تنفس از طریق سوراخ های بینی استفاده کنید. در صورت ادامه خونریزی بینی از ضد احتقان بینی OTC استفاده نکنید. به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. این داروها نباید بیش از 3 روز استفاده شوند.
مرحله سوم: به طور منظم از یخ برای کاهش التهاب استفاده کنید. برای جلوگیری از افزایش التهاب بینی، سر را به خصوص هنگام خواب بالا بیاورید.
مرحله چهارم: از قرار دادن هر چیزی روی بینی، از جمله عینک خودداری کنید. در دو هفته اول پس از درمان، ورزش نکنید. حداقل تا شش هفته پس از آسیب دیدگی از ورزشهای تماسی خودداری کنید. پس از برطرف شدن التهاب، معمولاً در حدود 3-5 روز، برای شکستگی بینی به پزشک مراجعه کنید.
استامینوفن (تیلنول) یا ایبوپروفن (ادویل، موترین) ممکن است برای درد توصیه شود. از دوز مندرج در دستورالعمل های بسته تجاوز نکنید. برای آسیب های جدی تر، ممکن است داروهای ضد درد قوی تر تجویز شود.
درمان شکستگی بینی
برای شکستگی های ساده ای که بینی در آن جابجا نشده است (استخوان کج نیست)، پزشک ممکن است فقط داروهای ضد درد، یخ و ضد احتقان بینی را تجویز کند. برای شکستگی های حادتر، پزشک ممکن است تلاش کند تا تکه های استخوان را دوباره تنظیم کند. پزشک ممکن است از داروهای ضد درد، بی حسی موضعی و ابزار بینی استفاده کند.
بیشتر ترمیم های شکستگی بینی بعد از فروکش شدن التهاب انجام می شود. همه شکستگی های جابجا شده را نمی توان در بخش اورژانس منتقل کرد. برخی از شکستگی ها ممکن است برای جراحی به پزشک گوش، حلق و بینی (گوش و حلق و بینی یا گوش و حلق و بینی) نیاز داشته باشند.
اگر خونریزی بینی ادامه یابد، پزشک ممکن است پدهایی را داخل سوراخ های بینی قرار دهد. یک پد گاز نرم در سوراخ بینی خونریزی قرار می گیرد و باید خونریزی بینی را به طور کامل متوقف کند. پزشک گوش و حلق و بینی معمولاً ظرف 2-3 روز پدها را برمی دارد. سعی نکنید این پدها را بردارید.
پزشک گاهی اوقات آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد درد را هنگام گذاشتن پد تجویز می کند. در صورت وجود صدمات دیگر، آزمایشات تشخیصی و درمان اضافی ممکن است انجام شود.
چه موقع بینی شکسته نیاز به جراحی دارد؟
ممکن است جراحی برای شکستگی های متعدد در بینی، تغییر شکل مداوم (مانند انحراف تیغه بینی) یا آسیب به قسمت های داخلی بینی مورد نیاز باشد. برخی از جراحی های ساده را می توان در مطب پزشک انجام داد. پزشک استخوان های شکسته را به جای خود برمی گرداند. ممکن است از ابزارهای ویژه و داروهای ضد درد (بیهوشی) استفاده شود. در این شرایط مواد بیهوشی ممکن است به بینی یا در سوراخ های بینی تزریق شود.
سایر جراحی ها در اتاق عمل انجام می شود. این جراحی ها پیچیده تر هستند و شامل تنظیم مجدد استخوان های بینی و بافت های اطراف آن می شود. در این شرایط اغلب از بیهوشی داخل وریدی (IV) استفاده می شود.
التیام بینی شکسته چقدر طول می کشد؟
حدود 3-5 روز پس از برطرف شدن ورم بینی، ممکن است فرد به پزشک گوش، حلق و بینی، جراح فک و صورت (OMFS) یا جراح پلاستیک ارجاع داده شود. مراقبت های بعدی نباید به تأخیر بیفتد. تأخیر، به ویژه بیشتر از 7-10 روز، ممکن است باعث شود که یک استخوان شکسته در حالت تغییر شکل قرار گیرد.
آیا می توانید از شکستن بینی خود جلوگیری کنید؟
برای جلوگیری از شکسته شدن بینی بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- هنگام شرکت در ورزش و تفریحات بدنی، نکات ایمنی را رعایت کنید.
- هنگام سوار شدن بر وسیله نقلیه، همواره از کمربند و کلاه ایمنی استفاده کنید.
- هنگام سوار شدن به خودرو مطمئن شوید که جای کودکان روی صندلی اتومبیل محکم است.
- از مصرف مواد مخدر خودداری کنید. بسیاری از شکستگی های بینی در طول یا بعد از سوء مصرف این داروها رخ می دهد.
آخرین دیدگاهها