لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

التهاب لوزه از علل تا درمان

التهاب لوزه | پزشکت
فهرست مطالب

التهاب لوزه به وضعیت التهابی و عفونتی لوزه‌ها گفته می‌شود. لوزه ها دو غدد لنفاوی هستند که که در قسمت عقبی حلق قرار دارند و نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کنند. لوزه ها به عنوان یک مکانیسم دفاعی عمل می کنند و به جلوگیری از عفونت بدن کمک می کنند. هنگامی که لوزه ها آلوده می شوند، به این بیماری التهاب لوزه گفته می شود.

این بیماری به راحتی قابل تشخیص هست. علائم شامل گلو درد، تورم لوزه ها و تب است. علائم معمولاً طی 7 تا 10 روز از بین می روند.

التهاب لوزه در هر سنی ممکن است رخ دهد و یک بیماری شایع در دوران کودکی است. این بیماری اغلب در کودکان از سن پیش دبستانی تا اواسط نوجوانی تشخیص داده می شود.

انواع التهاب لوزه 

3 نوع لوزه وجود دارد: حاد، مزمن و عود كننده:

  • التهاب لوزه حاد

این بیماری در کودکان بسیار شایع است. در حقیقت، تقریباً هر کودک حداقل یک بار دچار التهاب لوزه می شود.

اگر علائم حدود 10 روز یا کمتر طول بکشد، التهاب لوزه حاد محسوب می شود. اگر علائم بیشتر طول بکشد، یا اگر این بیماری در طول سال چندین بار برگردد، ممکن است التهاب لوزه مزمن یا مکرر باشد.

این بیماری اگر به شکل حاد باشد، به احتمال زیاد با درمان های خانگی بهبود می یابد، اما در برخی موارد ممکن است به درمان های دیگر مانند آنتی بیو تیک ها نیاز داشته باشد.

التهاب و عفونت لوزه- پزشکت

  • التهاب لوزه مزمن

علائم ورم لوزه مزمن طولانی تر از حاد ادامه دارد. ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:

  • گلو درد
  • بوی بد دهان (هالیتوز)
  • گره های لنفاوی حساس در گردن

این بیماری اگر مزمن باشد همچنین باعث ایجاد سنگ لوزه می شود، جایی که موادی مانند سلول های مرده، بزاق و غذا در شکاف لوزه ها جمع می شود. در نهایت، باقی مانده غذا ممکن است به سنگ های کوچک تبدیل گردند. سنگ های لوزه شاید خود به خود برطرف شوند. اگر فرد مبتلا به این بیماری مزمن باشد، ممکن است پزشک عمل جراحی لوزه را برای برداشتن لوزه ها توصیه کند.

مطالعه بیشتر: سنگ لوزه

  • التهاب لوزه مکرر

همانند التهاب لوزه های مزمن، عمل لوزه، یک درمان استاندارد برای لوزه های مکرر است. التهاب لوزه مکرر اغلب به این صورت تعریف می شود:

  • گلودرد یا التهاب لوزه حداقل 5 تا 7 بار در طی 1 سال
  • حداقل 5 بار در 2 سال گذشته رخ داده باشد.
  • در 3 سال گذشته حداقل 3 بار اتفاق افتاده باشد.

تحقیقات از سال 2018 نشان می دهد که التهاب لوزه های مزمن و عودکننده ممکن است به علت بیوفیلم ها در چین های لوزه ها ایجاد شود. بیوفیلم ها میکروارگانیسم هایی هستند که مقاومت آنتی بیوتیکی آنها افزایش یافته و باعث عفونت های مکرر می شوند.

ژنتیک نیز ممکن است علتی برای التهاب این بیماری به شکل مکرر باشد. تحقیقات نشان داد که ژنتیک ممکن است منجر به پاسخ ایمنی ضعیف به باکتریهای استرپتوکوک گروه A شود، که باعث ایجاد گلودرد و التهاب لوزه می شود.

اگر علائم التهاب لوزه دارید، بهتر است از یک متخصص آنلاین کمک بگیرید.

تب از علائم التهاب لوزه-پزشکت

علائم التهاب و ورم لوزه

علائم احتمالی این بیماری شامل موارد زیر است:

  • تب
  • لرز
  • دل درد
  • سردرد
  • گوش درد
  • سفتی گردن
  • گلو درد شدید
  • صدای خارش
  • بوی بد دهان
  • مشکل در بلع غذا
  • درد گردن و فک به علت تورم غدد لنفاوی
  • قرمز و متورم شدن لوزه ها
  • خشکی و گرفتگی گردن
  • نمایان شدن دانه های سفید و زرد بر روی لوزه ها

در کودکان و نوجوانان مبتلا به این بیماری ممکن است شاهد بروز علائمی مثل بی قراری، بی اشتهایی و جنب و جوش بیش از حد نیز باشیم.

مطالعه بیشتر: علل لکه های سفید روی لوزه

علت ورم لوزه

التهاب لوزه می‌تواند به علت عوامل مختلفی رخ دهد. برخی از علل شایع التهاب لوزه عبارتند از:

  1. عفونت‌های ویروسی: ویروس‌ها مانند ویروس‌های رینوویروس، ویروس‌های آدنوویروس و ویروس‌های آنفلوآنزا می‌توانند منجر به التهاب لوزه شوند.
  2. عفونت‌های باکتریایی: عفونت باکتریایی نیز یک عامل رایج در التهاب لوزه است. باکتری‌هایی مانند استرپتوکوکوس آنگینوس و هموفیلوس اینفلوآنزا می‌توانند عفونت لوزه‌ها را ایجاد کنند.
  3. ضعف سیستم ایمنی: در برخی افراد، سیستم ایمنی بدن به درستی عمل نمی‌کند و احتمال ابتلا به التهاب لوزه در این افراد بیشتر است.
  4. عوامل آلرژیک: آلرژی‌ها می‌توانند عاملی برای التهاب لوزه باشند. آلرژی به موادی مانند گرده گل ها، غبار، مواد شیمیایی و غذاها ممکن است منجر به التهاب لوزه شود.
  5. عوامل محیطی: تماس مداوم با عوامل محیطی آلوده مانند دود سیگار، آلودگی هوا و تماس با باکتری‌ها و ویروس‌ها می‌تواند به التهاب لوزه منجر شود.
  6. سن: کودکان و نوجوانان بیشتر از بزرگسالان به التهاب لوزه مبتلا می‌شوند، زیرا سیستم ایمنی آنها هنوز به طور کامل توسعه نیافته است.

تشخیص دقیق علت التهاب لوزه نیازمند مشاوره با پزشک است. پزشک ممکن است بر اساس علائم، ارزیابی کلینیکی و در صورت لزوم آزمایشات تشخیصی مانند آزمایش خون یا آزمایش پشت گلو انجام دهد.

جهت مشاوره فوری و آسان با متخصص گوش و حلق همین الان کلیک کنید.

تشخیص التهاب لوزه -پزشکت

تشخیص التهاب لوزه ها 

تشخیص بر اساس معاینه فیزیکی گلو است. پزشک همچنین ممکن است با ماساژ آرام پشت گلو، کشت گلو را انجام دهد. این عمل برای شناسایی علت عفونت گلو به آزمایشگاه ارسال می شود.

همچنین ممکن است پزشک از خون فرد برای شمارش کامل خون نمونه برداری کند. این آزمایش می تواند ویروسی یا باکتریایی بودن عفونت را نشان دهد که ممکن است گزینه های درمانی را تحت تأثیر قرار دهد.

درمان التهاب لوزه

ورم لوزه در حالت عادی نیازی به درمان خاصی نداشته و در بسیاری از موارد ویروس هایی مثل سرماخوردگی باعث آن شده که به مرور زمان بهبود می یابند.

اما در صورتی که این بیماری شدید باشد ممکن است پزشک آنتی بیوتیک یا لوزه برداری (عمل جراحی برداشتن لوزه ها) را تجویز کند. نکته بسیار مهم پس از تجویز آنتی بیوتیک ها، کامل کردن دوره درمان و کنار نگذاشتن آنتی بیوتیک ها تا بهبودی کامل است. احتمالاً پزشکتان بعد از تجویز دارو زمانی را برای جلسه بعدی ویزیت مشخص کند تا از کارآمد بودن داروهای تجویز شده اطمینان خاطر پیدا کند.

آنتی بیوتیک برای عفونت لوزه

اگر عفونت باکتریایی باعث التهاب لوزه شود، پزشک می تواند آنتی بیوتیک برای مقابله با عفونت تجویز کند.

تعیین آنتی‌بیوتیک برای عفونت لوزه بستگی به نوع عامل عفونت (ویروسی یا باکتریایی)، حساسیت میکروب به دارو، و شدت عفونت دارد. با این حال، در مورد عفونت باکتریایی لوزه‌ها، معمولاً آنتی‌بیوتیک‌هایی از گروه پنی‌سیلین مانند آموکسی‌سیلین، آموکسی‌سیلین/کلاوولانیک اسید (Augmentin) و سفتریاکسون (Ceftriaxone) به عنوان درمان انتخابی استفاده می‌شوند.

مهم است که هرگز خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها را مصرف نکنید و توصیه پزشک را رعایت کنید. استفاده نادرست یا نامناسب از آنتی‌بیوتیک‌ها می‌تواند منجر به مقاومت میکروبی و مشکلات دیگری برای سلامتی شما و دیگران شود.

جهت ویزیت آنلاین با متخصص گوش و حلق روی لینک کلیک کنید.

نوشیدن چایی برای درمان التهاب لوزه -پزشکت

درمان خانگی ورم لوزه

درمان خانگی التهاب لوزه ممکن است به کاهش علائم و تسریع فرایند بهبود کمک کند. در زیر تعدادی از روش‌های خانگی که ممکن است در مدیریت التهاب لوزه کمک کننده باشند، آورده شده است:

  • استراحت خود را بیشتر کنید.
  • سیگار و قلیان نکشید.
  • غذاهای فریزری یخ بخورید.
  • از قرص های سرفه استفاده کنید.
  • چند بار در روز باید با آب نمک گرم غرغره کنید.
  • از مرطوب کننده برای مرطوب کردن هوای خانه استفاده شود.
  • برای کاهش درد و التهاب از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده شود.
  • مصرف آب و مایعات گرم مانند چای، سوپ داغ، آب گرم با عسل و لیمو.

اگر در کنار ورم لوزه ها احساس درد می کنید، می توانید از مسکن های بدون نسخه ای مثل استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید. اما برای کاهش درد در کودکان قبل از استفاده هرگونه دارویی حتماً با پزشک مشورت کنید.

مطالعه بیشتر: درمان خانگی برای لوزه سوم کودکان

آیا التهاب لوزه مسری است؟

اگر به این بیماری مبتلا باشید، ممکن است 24 تا 48 ساعت قبل از بروز علائم مسری باشد. هنوز ممکن است بتوان بیماری را انتشار داد تا زمانی که دیگر بیمار نشوید.

اگر آنتی بیوتیک برای التهاب لوزه باکتریایی استفاده می شود، باید بعد از 24 ساعت دیگر مسری نشوید.

اگر فرد مبتلا به عفونت در نزدیکی شخص دیگر سرفه یا عطسه کند و ان شخص در ان فضا نفس بکشد، می تواند به التهاب لوزه مبتلا شود. اگر یک شی آلوده را مانند دستگیره در لمس شود و سپس همان دست الوده به بینی یا دهان تماس پیدا کند، ممکن است به التهاب لوزه نیز مبتلا شوید.

تماس با بسیاری از افراد خطر قرار گرفتن در معرض این بیماری را افزایش می دهد. به همین علت کودکان در سنین مدرسه اغلب به این بیماری مبتلا می شوند. اگر علائمی مشاهده شد، بهتر است در خانه بمانید تا از انتشار این بیماری پیشگیری کنید.

به طور معمول 2 تا 4 روز طول می کشد تا علائم پس از قرار گرفتن در معرض کسی که دچار این بیماری شده، مشاهده شود.

عوارض التهاب لوزه 

افرادی که دچار بیماری عفونت لوزه شدید می شوند ممکن است دچار آپنه انسدادی در خواب شوند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که مجاری هوایی متورم شده و مانع از خواب خوب فرد می شود که در صورت عدم درمان می تواند منجر به سایر موارد پزشکی گردد.

همچنین ممکن است عفونت بدتر شده و به مناطق دیگر بدن گسترش یابد. این به عنوان سلولیت لوزه شناخته می شود.

عفونت همچنین می تواند باعث تجمع چرک در پشت لوزه ها شده که به آن آبسه صفاقی گفته می شود. این وضعیت ممکن است به تخلیه و جراحی نیاز داشته باشد.

اگر یک دوره کامل آنتی بیوتیک مصرف نکنید یا آنتی بیوتیک ها باکتری ها را از بین نبرند، ممکن است عوارض ناشی از التهاب لوزه ایجاد شود. این موارد شامل تب روماتیسمی و گلومرولونفریت پس از استرپتوکوک است.

مطالعه بیشتر: گلودرد استرپتوکوکی

متن سربرگ خود را وارد کنید

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals