لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

عفونت نفاس چیست؟

عفونت نفاس چیست؟ چگونه درمان می شود؟ || پزشکت
فهرست مطالب
با ژل بهداشتی بانوان سروینا، سلامت واژن خود را تضمین کنید! این محصول با عصاره‌های بید سفید و آویشن، به تنظیم pH طبیعی واژن کمک کرده و از عفونت‌های قارچی و باکتریایی جلوگیری می‌نماید.

عفونت نفاس زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌ها رحم و نواحی اطراف آن را پس از زایمان آلوده می‌کنند. همچنین عفونت نفاس به عنوان عفونت پس از زایمان نیز شناخته می شود. تخمین زده شده است که 10 درصد مرگ و میرهای مربوط به بارداری در ایالات متحده ناشی از عفونت است. گمان می رود که میزان مرگ و میر در مناطقی که فاقد بهداشت مناسب هستند بیشتر باشد.

طبیعی است که در روزهای پس از زایمان احساس خوبی نداشته باشید. بدن شما دستخوش تغییرات عمده ای می شود زیرا دیگر باردار نیستید، و چه از طریق واژینال یا از طریق سزارین کنید، احتمالاً زخم هایی دارید که در حال بهبود هستند. با این حال، اگر واقعاً احساس بدی یا ناراحتی می کنید، یا دردی دارید که به جای بهتر شدن بدتر می شود، ممکن است با عفونت پس از زایمان یا نفاس روبرو باشید. این عفونت‌های باکتریایی، که می‌توانند در روزهای پس از زایمان ایجاد شوند، نادر هستند اما به طور جدی می توانند مضر باشند. بنابراین ارزش این را دارد که بدانید چه علائم هشدار دهنده پس از زایمان را باید رعایت کرد و چگونه باید کمک بگیرید.

انواع مختلف عفونت های پس از زایمان کدامند؟

عفونت‌های پس از زایمان می‌توانند از زخم‌های باز در رحم (در محل جفت)، پارگی‌های دهانه رحم، واژن یا پرینه (مخصوصاً اگر اپیزیوتومی انجام داده‌اید)، یا برش در صورتی که سزارین شده‌اید، نشات می‌گیرد. برخی از شایع ترین مکان هایی که عفونت می تواند ایجاد شود، پوشش داخلی رحم، عضله رحم یا لکه های اطراف رحم است. اما همه عفونت‌های پس از زایمان در ناحیه لگن نیستند. در صورت کاتتریزاسیون، می‌توانند در مثانه یا کلیه‌ها نیز رخ دهند.

انواع مختلفی از عفونت های پس از زایمان وجود دارد، از جمله:

  • اندومتریت: عفونت پوشش داخلی رحم
  • میومتریت: عفونت نواحی اطراف رحم
  • پارامتریت: عفونت عضله رحم

علت عفونت های بعد از زایمان چیست؟

تخمین زده می شود که بین 5 تا 7 درصد از زنان پس از زایمان به عفونت مبتلا می شوند که این میزان در بین زنانی که از طریق سزارین به دنیا آمده اند بالاتر است. عفونت‌های پس از زایمان معمولی نیستند، اما زمانی که باکتری‌های مضر پس از زایمان وارد دستگاه تناسلی یا بافت‌های پاره‌شده (مانند  پارگی واژن یا برش سزارین) شوند، می‌توانند ایجاد شوند.

بسیاری از عفونت ها از برش های سزارین ایجاد می شوند. زایمان قبل از انجام یک سزارین برنامه ریزی نشده که می تواند باعث آسیب اضافی به رحم، دهانه رحم، واژن یا پرینه شود، این خطر را حتی بیشتر افزایش می دهد.

اما سزارین تنها علت عفونت های پس از زایمان نیست. زنانی که  دچار پارگی زودرس غشاها، همچنین به عنوان PROM شناخته می شوند، نیز در معرض خطر بیشتری هستند. علاوه بر این، عفونت‌ها در زنانی که جفت آنها گیر کرده‌، افرادی که پارگی دهانه رحم یا واژن داشته‌اند و کسانی که معاینات مکرر واژن در حین زایمان انجام داده‌اند یا خونریزی بیش از حد پس از تولد تجربه کرده‌اند، بیشتر رخ می‌دهد.

علائم عفونت پس از زایمان چیست؟

عفونت نفاس چیست؟ چگونه درمان می شود؟ || پزشکت

علائم عفونت پس از زایمان در ابتدا می تواند مبهم باشد و بسته به محل عفونت متفاوت است. اما به طور کلی، آنها با علائمی از جمله:

  • ترشحات بدبو از واژن
  • خونریزی مداوم یا خونریزی همراه با لخته شدن خون شدیدتر می شود.
  • تب و علائم شبیه آنفولانزا. تب های بالاتر از 100.4 درجه فارنهایت که در عرض سه روز پس از زایمان رخ می دهد می تواند نشان دهنده این باشد که بدن شما در تلاش برای مبارزه با عفونت است. همچنین ممکن است احساس ضعف، لرز، سردرد یا احساس گرسنگی کمتر از حد معمول داشته باشید.
  • درد شکم یا لگن که بهتر نمی شود. درد ممکن است شدید باشد و ممکن است هنگام ادرار کردن درد کند یا بسوزد.
  • قرمزی، ترشح یا تورم در اطراف محل برش سزارین، پارگی پرینه یا اپیزیوتومی. با عفونت، ناراحتی به جای بهتر شدن بدتر می شود.

علائم ممکن است چند روز طول بکشد تا ظاهر شوند. گاهی اوقات عفونت ها ممکن است تا زمانی که بیمارستان را ترک نکرده اید، قابل توجه نباشند. مهم است که حتی پس از ترخیص به دنبال علائم عفونت باشید.

سلامت بانوان

عوامل خطر  ابتلا به عفونت نفاس چیست؟

خطر ابتلا به عفونت بعد از زایمان بسته به روشی که برای زایمان استفاده می شود متفاوت است. احتمال ابتلای شما به عفونت عبارت است از:

  • 1 تا 3 درصد در زایمان طبیعی
  • 5 تا 15 درصد در زایمان های سزارین که قبل از شروع زایمان انجام می شود
  • 15 تا 20 درصد در زایمان های غیر برنامه ریزی شده سزارین که بعد از شروع زایمان انجام می شود

عوامل دیگری وجود دارد که ممکن است زن را بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار دهد. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کم خونی
  • چاقی
  • واژینوز باکتریال
  • زایمان طولانی مدت
  • گروه اجتماعی-اقتصادی پایین
  • معاینات متعدد واژینال در حین زایمان
  • خونریزی بیش از حد بعد از زایمان
  • وجود بقایای جفت در رحم پس از زایمان
  • تاخیر بین پارگی کیسه آمنیوتیک و زایمان
  • کلونیزاسیون مجرای واژن با باکتری استرپتوکوک گروه B

عفونت های پس از زایمان توسط پزشک از طریق معاینه فیزیکی قابل تشخیص است. پزشک شما ممکن است از ادرار یا نمونه خون برای آزمایش باکتری استفاده کند یا از یک سواب پنبه ای برای کشت رحم شما استفاده کند.

آیا عفونت نفاس می تواند عوارضی ایجاد کند؟

عوارض نادر است. اما اگر عفونت به سرعت تشخیص داده نشود و درمان نشود، می توانند عوارضی را ایجاد شوند. عوارض احتمالی عبارتند از:

  • آبسه، یا زخم های چرکی
  • پریتونیت یا التهاب پوشش داخلی شکم
  • ترومبوفلبیت لگن یا لخته شدن خون در وریدهای لگن
  • آمبولی ریه، وضعیتی که در آن یک لخته خون یک شریان در ریه ها را مسدود می کند.
  • سپسیس یا شوک سپتیک، وضعیتی که در آن باکتری وارد جریان خون شده و باعث التهاب خطرناک می شود

عفونت های پس از زایمان چگونه درمان می شوند؟

عفونت نفاس چیست؟ چگونه درمان می شود؟ || پزشکت

عفونت های پس از زایمان می توانند به سرعت جدی  شوند، بنابراین تقریباً همیشه نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارند. بسته به عفونت و شدت آن، داروها ممکن است به صورت خوراکی یا IV تجویز شوند. مصرف بیشتر آنتی بیوتیک هایی که برای درمان عفونت های پس از زایمان استفاده می شوند در دوران شیردهی بی خطر هستند. اما اگر در حال شیردهی هستید، همچنان باید با پزشک خود تأیید کنید که درمان توصیه شده با شیردهی سازگار است و از خطرات احتمالی مطلع شوید.

به عنوان مثال، آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند سیپروفلوکساسین و افلوکساسین، در حالی که مصرف آن برای مادران شیرده بی‌خطر است، معمولاً به‌عنوان یک درمان اولیه در زنان توصیه نمی‌شوند. پزشک شما با شما همکاری خواهد کرد تا بهترین گزینه درمانی را بیابد که به شما امکان می دهد به طور ایمن به کودک خود شیر بدهید.

عفونت های پس از زایمان از زمان معرفی آنتی سپتیک ها و پنی سیلین کمتر شایع است. با این حال، فلور پوست مانند استرپتوکوک یا استافیلوکوک و سایر باکتری ها همچنان باعث عفونت می شوند. اینها در محیط های مرطوب و گرم رشد می کنند.

عفونت های پس از زایمان اغلب پس از زایمان در رحم شروع می شود. اگر کیسه آمنیوتیک عفونی شود، رحم ممکن است عفونی شود. کیسه آمنیوتیک غشاهایی است که جنین را در خود جای داده است.

آیا می توانید از عفونت پس از زایمان جلوگیری کنید؟

همیشه نمی توان از عفونت پس از زایمان جلوگیری کرد، اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر تا حد امکان انجام دهید. اگر مریض شدید، زمانی که عفونت راحت تر درمان می شود، زودتر به دنبال کمک باشید.

پس از زایمان مراقب مراقبت و تمیزی زخم باشید. دستان خود را قبل از لمس ناحیه پرینه بشویید، پس از رفتن به دستشویی از جلو به عقب پاک کنید و برای  خونریزی پس از زایمان فقط از پد استفاده کنید، نه تامپون .

علائم و عوامل خطر خود را بشناسید. به خاطر داشته باشید که اگر تحت سزارین قرار گرفته باشید، به خصوص در صورت برنامه ریزی نشده، بیشتر مستعد عفونت هستید. و مهم نیست که چگونه زایمان کرده اید، به علائم هشدار دهنده یا ناراحتی غیرعادی توجه کنید. دردی که به جای بهتر شدن بدتر می شود، عموماً یک پرچم قرمز است، بنابراین آن را نادیده نگیرید.

اگر مشکلی به نظر می رسد در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید. هرچه زودتر عفونت شما تشخیص و درمان شود، زودتر بهتر می شوید.

اگر آنتی بیوتیک های پیشگیرانه برای شما تجویز شده اند، مصرف کنید. اگر از طریق سزارین زایمان کرده باشید، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک را به عنوان دارو جانبی در برابر عفونت تجویز کند. هر دوز را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید.

پیش آگهی عفونت های نفاس چیست؟

عفونت نفاس چیست؟ چگونه درمان می شود؟ || پزشکت

عفونت های پس از زایمان معمولا با آنتی بیوتیک های خوراکی درمان می شوند. آنتی بیوتیک ها متناسب با نوع باکتریایی که پزشک مشکوک است باعث عفونت شده است، تنظیم می شود.

عفونت نفاس یکی از عوارض احتمالی عفونت های پس از زایمان است. این یکی از علل اصلی مرگ و میر پس از زایمان در جهان است. عفونت‌های نفاس می‌تواند باعث سلامتی ضعیف و کندی بهبودی پس از زایمان شود.

احتمال ابتلای شما به عفونت را می توان با انجام اقداماتی برای اطمینان از بهداشتی بودن زایمان کاهش داد. اگر دچار عفونت شدید، احتمالاً با مراقبت های اولیه پزشکی می توانید درمان شوید.

چه زمانی با پزشکت تماس بگیرید؟

در صورت مشاهده علائم عفونت احتمالی، باید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. در موارد نادر، عفونت‌ها می‌توانند باعث ایجاد یک واکنش خطرناک و جدی به نام سپسیس شوند.

اگر علائم احتمالی از جمله تب، لرز، سردرد، تنفس سریع، ضربان قلب سریع، احساس گیجی یا درد شدید را دارید، باید فوراً به دنبال مراقبت‌های فوری پزشکی باشید.

حتی اگر عفونت های پس از زایمان نادر است، فکر ابتلا به آن می تواند اعصاب خردکن باشد. با تمیز نگه داشتن زخم ها و صحبت با پزشک در مورد علائم به جای تلاش برای رفع آن، فعال باشید.

شرایط غیربهداشتی می تواند باعث عفونت شود. عفونت‌های پس از زایمان بیشتر در مکان‌هایی با اقدامات غیربهداشتی یا مراقبت‌های بهداشتی با کیفیت پایین رخ می‌دهد. عدم آگاهی در میان ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی یا سیستم بهداشتی ناکافی می تواند منجر به نرخ بالاتر عفونت شود.

مهم ترین عامل خطر برای عفونت های پس از زایمان، نوع زایمان است. اگر می دانید که قرار است زایمان سزارین کنید، بهتر  است بخواهید با پزشک خود در مورد اقداماتی که بیمارستان برای جلوگیری از عفونت انجام می دهد صحبت کنید. بررسی ها نشان داده‌اند که اقدامات احتیاطی زیر ممکن است شانس ابتلا به عفونت پس از زایمان را در حین زایمان سزارین کاهش دهد:

  • دوش ضد عفونی کننده در صبح روز جراحی
  • رفع موهای ناحیه تناسلی با قیچی به جای تیغ
  • استفاده از کلرهگزیدین الکل برای آماده سازی پوست
  • مصرف آنتی بیوتیک های با طیف گسترده قبل از جراحی

بسیاری از بیمارستان ها در حال حاضر برخی از این اقدامات را برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به عفونت در نظر گرفته اند.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجوی مشاور و مقاله

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.