لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

دوران بلوغ در دختران

دوران بلوغ دردختران || پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

-----------------------------------------

تغییرات دوران بلوغ دختران ممکن است به آرامی اتفاق بیفتند. علاوه براین این احتمال وجود دارد که چندین تغییر به طور همزمان ایجاد شوند. این تغییرات در هر نوجوان با دیگری متفاوت است. به طور کلی برخی از نوجوانان ممکن است که علائم بلوغ را دیرتر یا زودتر از سایرین تجربه کنند.

علاوه براین کوچک یا بزرگ بودن بدن نسبت به سایر افراد، ممکن است طبیعی باشد. زیرا رشد هر کس در دوران بلوغ به شیوه‌ای متفاوت رخ می‌دهد. با این حال در مورد تغییراتی که در دوران بلوغ در دخترها ایجاد می‌شود، می‌توان موارد مشابهی را پیدا کرد. شاید سوال شما نیز این باشد که در دوران بلوغ، چه تغییراتی در دخترها رخ می‌دهد.

به طور کلی، بلوغ جنسی و سایر انواع بلوغ‌های فیزیکی که در دوران بلوغ اتفاق می‌افتند، ناشی از ایجاد تغییرات هورمونی در بدن نوجوان هستند. دختران بلوغ را به صورت یک توالی از رویدادهای مختلف تجربه می‌کنند. اما تغییرات بلوغ آنها اغلب قبل از پسران هم سن خود شروع می‌شود.

رشد سینه در دوران بلوغ دختران|| پزشکت

تغییرات دوران بلوغ در دختران

مانند پسرها، تغییراتی که در دوران بلوغ دختران رخ می‌دهد، می‌تواند با سیار هم سن‌های خود متفاوت باشد. مراحل خاصی از رشد وجود دارد که دختران هنگام به دست آوردن ویژگی‌ها و صفات ثانویه جنسی، آنها را تجربه می‌کنند. از جمله تغییراتی که دختران در دوران بلوغ آن را تجربه می‌کنند، عبارت‌اند از:

در دختران، اولین تغییر ناشی از ورود به دوره بلوغ، رشد جوانه‌های پستان است. این جوانه‌ها، توده‌های کوچکی هستند که در زیر نوک پستان با رشد و برجسته شدن سینه و نوک سینه ایجاد می‌شوند. آرئول (دایره‌ای بر روی پوست با رنگ‌های مختلف در اطراف نوک پستان) در این زمان بزرگتر می‌شود.

سپس با گذشت زمان، سینه‌ها به رشد خود ادامه می‌دهند. مدتی پس از شروع بلوغ، نوک پستان و هاله‌ اطراف آن دوباره دچار تغییر می‌شوند. این اجزاء، برجستگی‌هایی را بر روی سینه ایجاد می‌کنند. در پایان بلوغ سینه‌ها گرد می‌شوند و فقط نوک سینه به صورت برجسته قرار می‌گیرد.

سپس اولین تجربه رشد مو در بدن، در ناحیه تناسلی و با رشد موهای نرم و بلندی که فقط در ناحیه کوچکی در اطراف اندام تناسلی قرار دارند، رخ می‌دهد. سپس مو علاوه بر گسترش در ناحیه تناسلی، رفته رفته تیره تر و ضخیم تر می‌شود‌. موهای ناحیه تناسلی در نهایت مانند موهای بزرگسالان به رشد خود می‌شوند. اما در یک ناحیه کوچکتر جای می‌گیرند. حتی این موها ممکن است به ران‌ها و گاهی اوقات تا بالای این ناحیه گسترش یابند.

سایر تغییرات دوران بلوغ در دختران

علاوه براین موارد، ممکن است که در طول بلوغ دختران، تغییرات زیر را نیز مشاهده کنید:

ممکن است رشد مو افزایش یابد. این روند رشد مو نه تنها در ناحیه شرمگاهی، بلکه در زیر بازوها و پاها نیز اتفاق می‌افتد. بسیاری از زنان ممکن است تصمیم به اصلاح این موها داشته باشند. همچنین شکل بدن دختر نیز شروع به تغییر خواهد کرد. ممکن است نه تنها در قد و وزن با افزایش رو به رو شود، بلکه ممکن است باسن او نیز پهن تر شود.

سلامت بانوان

علاوه براین ممکن است که یک دختر در دوران بلوغ با افزایش چربی در باسن، پاها و قسمت شکم خود رو به رو شود. این موارد تغییرات طبیعی هستند که ممکن است در دوران بلوغ اتفاق بیفتند. با گذشت زمان، اندازه بدن دختر در حال بلوغ نیز افزایش می‌یابد و پاها، بازوها، ساق پاها و دست ها سریع تر از بدن شروع به رشد می‌کنند. این مسئله ممکن است باعث شود که یک دختر احساس دست و پا چلفتی کند.

با افزایش هورمون‌های دخیل در فرآیند بلوغ، نوجوانان ممکن است تعریق داشته باشند و متوجه شوند که پوستشان چرب شده است. این موارد یک بخش طبیعی از رشد هستند. به همین علت شست و شوی روزانه بدن، از جمله ناحیه صورت، امری بسیار مهم است. علاوه براین ممکن است که آکنه نیز ایجاد شود.

با شروع دوران بلوغ، دختران پریود می‌شوند و به صورت ماهانه، دوران قاعدگی را تجربه می‌کنند. این وضعیت زمانی شروع می‌شود که بدن شروع به تولید هورمون‌های بیشتر برای آماده شدن برای تولید مثل می‌کند. با گذشت زمان، بدن شروع به آزاد کردن تخمک‌ها از تخمدان‌ها می‌کند.

ایجاد این وضعیت در بدن، به این معنا است که دختر نوجوان می‌تواند باردار شود. اگر تخمک بارور نشود، پوشش داخلی رحم از طریق واژن به سمت بیرون دفع می‌شود.

بلوغ و تغییرات روانی دختران نوجوان

به طور کلی سال‌های نوجوانی تغییرات زیادی را به همراه دارد. این تغییرات نه تنها از نظر جسمی، بلکه از نظر روانی و اجتماعی نیز مشاهده می‌شوند. در این سال‌ها، نوجوانان توانایی خود را در تفکر انتزاعی و در نهایت برنامه ریزی و تعیین اهداف بلندمدت افزایش می‌دهند.

با این حال هر کودک ممکن است با سرعت متفاوتی پیشرفت کند و دیدگاه متفاوتی از جهان داشته باشد. به طور کلی، موارد زیر، شامل برخی از توانایی‌هایی است که ممکن است در دوران بلوغ، در نوجوان خود مشاهده کنید:

  • تعیین اهداف
  • تفکر بلند مدت
  • مقایسه خود با همسالان
  • شروع روابط با سایر افراد
  • توسعه توانایی تفکر انتزاعی
  • توجه به فلسفه، سیاست و مسائل اجتماعی

با گذشت زمان که نوجوان برای به دست آوردن استقلال و کنترل در زندگی خود تلاش می‌کند، ممکن است که تغییرات مهمی ایجاد شود. از جمله مشکلاتی که نوجوانان می‌توانند در این شرایط و سال‌های بلوغ خود با آنها رو به رو شوند، عبارت‌اند از:

  • مستقل شدن و جدایی از پدر و مادر
  • پذیرش بیشتر همتایان و گروه دوستان
  • اهمیت دادن به همتایان و همسالان خود
  • داشتن احساس عاطفی نسبت به جنس مخالف
  • داشتن تعهدات طولانی مدت در روابط خود با دیگران

بلوغ مجموعه‌ای از رویدادها است که در آن تغییرات فیزیکی رخ می‌دهند که باعث ایجاد ویژگی‌های و صفات فیزیکی افراد بالغ در نوجوانان و نیز آمادگی‌ برای تولید مثل می‌شوند. این تغییرات فیزیکی با بروز تغییرات در سطح هورمون‌هایی که توسط غده هیپوفیز تولید می‌شوند، تنظیم می‌شوند.

هورمون لوتئینه کننده و هورمون محرک فولیکول از این جمله‌اند. در بدو تولد، سطح این هورمون‌ها بالاست، اما در عرض چند ماه کاهش می‌یابند و تا سن بلوغ در همان سطح، پایین می‌مانند. با این حال با شروع دوران بلوغ در نوجوان، تغییراتی در سطح هورمون‌های او ایجاد می‌شود.

در اوایل بلوغ، سطح هورمون لوتئینیزه کننده و هورمون محرک فولیکول افزایش می‌یابد. این افزایش در میزان هورمون‌ها، خود تولید هورمون‌های جنسی را تحریک می‌کند. افزایش سطح هورمون‌های جنسی (در درجه اول استروژن ) منجر به بروز تغییرات فیزیکی از جمله بلوغ سینه‌ها، تخمدان‌ها، رحم و واژن می‌شود.

بلوغ دختران || پزشکت

عوامل موثر بر بلوغ دختران

به طور معمول، این تغییرات به طور متوالی در دوران بلوغ اتفاق می‌افتند و در نتیجه آن، فرد به بلوغ جنسی می‌رسد. زمانی که دوره بلوغ شروع می‌شود و اینکه تغییرات با چه سرعتی ایجاد می‌شوند، تحت تاثیر عوامل مختلفی هستند که آن‌ را کنترل می‌کنند. از جمله این موارد، عبارت‌اند از:

  • تغذیه و سلامت عمومی: به عنوان مثال در ایالات متحده، بلوغ امروزه حدود 3 سال زودتر از یک قرن پیش شروع می‌شود. علت این امر احتمالاً شامل بهبود وضعیت تغذیه و سلامت عمومی است.
  • وزن:به طور کلی بلوغ در دخترانی که اضافه وزن دارند، زودتر شروع می‌شود و در دخترانی که به شدت کم وزن و دچار سوء تغذیه هستند، دیرتر شروع می‌شود.
  • ژنتیک:به طور معمول بلوغ در دخترانی که مادرانشان زودتر به بلوغ رسیده‌اند، زودتر رخ می‌دهد.
  • وضعیت نژادی: به طور کلیبلوغ در دختران سیاه‌پوست و اسپانیایی زودتر از آسیایی‌ها و سفیدپوستانی که اسپانیایی‌ تبار نیستند، شروع می‌شود.

نقاط عطف در رشد جنسی دختران

جهش رشد همراه با بلوغ معمولاً از زمانی شروع می‌شود که موهای ناحیه تناسلی و موهای زیر بغل شروع به رشد می‌کنند. رشد نسبتاً در اوایل بلوغ (قبل از شروع دوره‌های قاعدگی) در سریع ترین وضعیت خود است و در حدود 12 سالگی به اوج خود می‌رسد. سپس رشد به طور قابل توجهی کند می‌شود و به طور معمول بین 14 تا 16 سالگی متوقف می‌شود.

فاصله زمانی جوانه زدن سینه تا اولین قاعدگی (پریود شدن) به طور معمول حدود 2 تا 3 سال است. به عنوان مثال در ایالات متحده، دختران، به طور متوسط، اولین قاعدگی خود را در سن 13 سالگی تجربه می‌کنند، اما بسته به عوامل بسیار متنوع، طیف گسترده‌ای در این زمینه وجود دارد (به طور معمول بین سنین 10 تا 16 سال).

به زبان ساده، چرخه قاعدگی عبارت است از ریزش پوشش داخلی رحم (آندومتر) همراه با خونریزی. این وضعیت تقریباً به صورت چرخه‌های ماهانه در طول عمر باروری زنان رخ می‌دهد. این چرخه‌های در ابتدای شروع ممکن است نامنظم باشند، با این حال با گذشت زمان نظم پیدا می‌کنند. همچنین در دوران بلوغ، فرم بدن دختر تغییر می‌کند و درصد چربی بدن افزایش می‌یابد و در باسن و ران‌ها جمع می‌شود.

به طور کلی، در دوران بلوغ، رشد جنسی در یک توالی مشخص رخ می‌دهد. با این حال، زمان شروع تغییرات و سرعت رخ دادن آنها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برای دختران، بلوغ از سن 8 و 1/2 تا 10 سالگی شروع می‌شود و حدود 4 سال طول می‌کشد. به همین علت نمی‌توان یک سن دقیق را برای شروع بلوغ دختران تایید کرد.

سخن آخر

در دوران بلوغ، تغییرات بسیار زیادی در بدن انسان‌ها ایجاد می‌شود. تمامی افراد دوران بلوغ خود را به صورت منحصر به فرد تجربه می‌کنند. با این حال اصول کلی بلوغ در انسان‌ها یکسان است. تغییرات بلوغ برای گذر انسان از کودکی به بزرگسالی ضروری است. به عنوان مثال یکی از مهم ترین اهداف بلوغ، آمادگی انسان‌ها برای تولید مثل است.

در ابتدای بلوغ ممکن است که شاهد برخی نوسانات روانی در نوجوان خود باشید. اما این شرایط موقتی است و پس از اتمام بلوغ، فرد در زندگی خود به ثبات خواهد رسید.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

0 / 5. تعداد رای ها: 0

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز