
سرطان پستان
قبل از پرداختن به زنان در خطر سرطان پستان لازم است شناختی از این نوع تومور داشته باشیم. سرطان پستان شایع ترین سرطان تهاجمی در زنان است. این سرطان دومین عامل اصلی مرگ و میر سرطان در زنان، پس از سرطان ریه است. پیشرفت در زمینه غربالگری و درمان از سال 1989 به طور چشمگیری میزان بقا را بهبود بخشیده است. در ایالات متحده آمریکا حدود 3.1 میلیون بازمانده از این سرطان وجود دارد. در آمریکا سال 2017 ، حدود دویست و پنجاه هزار تشخیص جدید سرطان پستان گزارش شد و احتمالاً حدود 40.610 زن در اثر این بیماری درگذشتند. سرطان پستان نیز می تواند در مردان تأثیر بگذارد،اما این مقاله به سرطان پستان در زنان می پردازد.
حقایقی در مورد زنان در خطر سرطان پستان
در اینجا نکات کلیدی در مورد این بیماری ذکر شده است.
- این سرطان شایع ترین سرطان در میان زنان است.
- علائم آن شامل توده یا ضخیم شدن پستان و تغییراتی در پوست یا نوک پستان است.
- طیف وسیعی از درمان ها شامل جراحی، پرتونگاری و شیمی درمانی برای سرطان پستان مفید است.
- بسیاری از توده های پستان سرطانی نیستن، اما هر زنی که نگران یک توده یا تغییر است باید به پزشک مراجعه کند.
- عوامل خطر می تواند ژنتیکی باشد، اما برخی از عوامل سبک زندگی مانند مصرف الکل باعث می شود که این اتفاق بیشتر رخ دهد.
علائم سرطان پستان
اولین علائم این سرطان معمولاً برجستگی و وجود بافت ضخیم در پستان ، یا توده در پستان یا زیر بغل است.
علائم دیگر عبارتند از:
- نوک سینه تو رفته یا وارونه
- تغییر در اندازه یا شکل پستان
- بثورات اطراف یا روی یکی از نوک سینه ها
- ترشح نوک پستان ، احتمالاً حاوی خون است.
- درد زیر بغل یا پستان که با عادت ماهیانه تغییر نمی کند.
- گودال یا قرمزی پوست پستان مانند پوست یک پرتقال می شود.
- لایه لایه شدن یا پوسته پوسته شدن پوست روی پستان یا نوک آن
بیشتر توده ها سرطانی نیستند، اما زنان با هر توده در پستان باید توسط یک متخصص زنان و زایمان و یا جراح بررسی شوند.
مراحل سرطان پستان
این سرطان با توجه به اندازه تومور و اینکه آیا در غدد لنفاوی یا سایر قسمتهای بدن گسترش یافته است یا خیر، مرحله بندی می شود.روش های مختلفی برای تقسیم بندی این نوع بیماری وجود دارد. یک راه از مرحله 0 تا 4 است ، اما اینها ممکن است به مراحل کوچکتر تقسیم شوند.
مرحله 0
سلولهای سرطانی محدود به درون مجرا های پستان هستند و به بافتهای اطراف حمله نمی کنند.
مرحله 1
در ابتدای این مرحله ، طول تومور تا 2 سانتیمتر است و هیچ گره لنفاوی را تحت تأثیر قرار نمی دهد.
مرحله 2
تومور 2 سانتیمتر است و شروع به گسترش آن به گره های لنفاوی مجاور می کند.
مرحله 3
تومور تا 5 سانتیمتر طول دارد و ممکن است در بعضی از غدد لنفاوی انتشار یابد.
مرحله 4
سرطان در اندام های دور دست، به ویژه استخوان ها، کبد، مغز و یا ریه ها گسترش یافته است.
علت سرطان پستان
بعد از بلوغ، سینه یک زن از چربی، بافت پیوندی و هزاران لوبول، غدد ریز تشکیل شده است که برای شیردهی شیر تولید می کنند.لوله های ریز یا مجاری، شیر را به سمت نوک پستان منتقل می کنند. در سرطان پستان سلول های بدن به طور غیر قابل کنترل زیاد می شوند. این رشد بیش از حد سلول است که باعث سرطان می شود. این بیماری معمولاً در پوشش داخلی مجاری شیر یا لوبول هایی که شیر را تأمین می کنند، شروع می شود. و از آنجا می تواند به سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کند.
عوامل خطر سرطان پستان
علت دقیق آن هنوز ناشناخته است، اما برخی از عوامل خطر احتمال آن را بیشتر می کنند. برخی از این موارد قابل پیشگیری است.
سن
خطر با افزایش سن افزایش می یابد. در 20 سالگی، احتمال ابتلا به این سرطان در دهه آینده 0.6 درصد است. این رقم تا سن 70 سالگی به 3.84 درصد می رسد.
ژنتیک
اگر خویشاوند نزدیکی این بیماری داشته باشد، خطر بیشتر است. زنانی که ژنهای BRCA1 و BRCA2 را حمل می کنند، خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان، سرطان تخمدان یا هر دو دارند. این ژن ها را می توان به ارث می رسد. TP53 ژن دیگری است که با خطر بیشتر این نوع بیماری مرتبط است.
سابقه سرطان سینه یا توده های پستان
زنانی که قبلاً به این بیماری مبتلا شده اند، در مقایسه با کسانی که سابقه این بیماری را ندارند، احتمال ابتلا مجدد به آن وجود دارد. داشتن برخی از انواع توده های خوش خیم یا حتی غیر سرطانی پستان احتمال ابتلا به سرطان بعدی را افزایش می دهد. مثال ها شامل هایپرپلازی مجرای آتیپیک یا سرطان لوبولار در محل هستند.
بافت متراکم پستان
این سرطان در بافت پستان با تراکم بالاتر بروز می کند.
قرار گرفتن در معرض استروژن
به نظر می رسد قرار گرفتن در معرض استروژن برای مدت طولانی خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد.این می تواند ناشی از شروع زود تر دوره های قاعدگی یا وارد شدن یائسگی دیرتر از حد معمول باشد. بین این زمان ها، سطح استروژن بالاتر است.
به نظر می رسد تغذیه با شیر مادر، به ویژه بیش از 1 سال احتمال ابتلا به این سرطان را کاهش می دهد، احتمالاً به این دلیل که بارداری به دنبال شیردهی، قرار گرفتن در معرض استروژن را کاهش می دهد.
وزن بدن
زنانی که اضافه وزن دارند یا بعد از یائسگی چاق می شوند احتمالاً به دلیل داشتن سطح بالاتر استروژن خطر ابتلا به سرطان پستان را دارد. مصرف قند زیاد نیز ممکن است در بروز سرطان پستان موثر باشد.
مصرف الکل
به نظر می رسد مصرف مرتب الکل در ایجاد سرطان پستان نقش داشته باشد. مطالعات نشان داده است زنانی که بیش از 3 بار الکل در روز مصرف می کنند، 1.5 برابر خطر بیشتری به ابتلا به سرطان پستان را دارند.
قرار گرفتن در معرض تابش
پرتو درمانی برای درمان سرطان ها بجز سرطان پستان، احتمال ابتلا به این نوع بیماری در آخر عمر را افزایش می یابد.
هورمون تراپی
استفاده از روش های هورمون درمانی (HRT) و قرص های ضد بارداری خوراکی به دلیل افزایش سطح استروژن با سرطان پستان در ارتباط بوده است.
خطرات شغلی
در سال 2012، محققان به این نتیجه رسیدند که قرار گرفتن در معرض برخی مواد سرطان زا و اخلال کننده ها در غدد درون ریز، به عنوان مثال در محیط کار ، می تواند با این نوع بیماری مرتبط باشد. در سال 2007 دانشمندان اظهار داشتند که شیفت کاری شبانه می تواند خطر ابتلا به به این بیماری را افزایش دهد. اما تحقیقات جدید نشان می دهد که این بعید است.
چرا اما ایمپلنت های زیبایی و بقای این سرطان زنان دارای کاشت زیبایی سینه که به این بیماری مبتلا می شوند، خطر بیشتری از مرگ در اثر این بیماری دارند و 25 درصد بیشتر از آنها در مرحله بعدی تشخیص داده می شود، در مقایسه با زنان بدون کاشت.
این ممکن است ناشی از لانه گزینی ایمپلنت ها در حین غربالگری از سرطان باشد یا به دلیل اینکه ایمپلنت ها باعث تغییر در بافت پستان می شوند. تحقیقات بیشتری لازم است.
انواع سرطان پستان
- سرطان لوبولار. این در لوبول ها شروع می شود.
- سرطان مجرا. این در مجاری شیر شروع می شود و رایج ترین نوع آن است.
- سرطان تهاجمی. سرطان پستان زمانی است که سلول های سرطانی از داخل لوبول ها یا مجاری خارج شده و به بافت اطراف حمله می کنند و احتمال گسترش به سایر قسمت های بدن را افزایش می دهند.
- سرطان غیر تهاجمی. سرطان پستان زمانی است که سرطان هنوز در محل تولد خود است و هنوز شکسته نشده است. با این حال، این سلول ها در نهایت می توانند به سرطان مهاجم پستان تبدیل شوند. این بیماری همچنین می تواند در مردان تأثیر بگذارد ، اما در مردان از زنان کمتر دیده می شود.
تشخیص سرطان پستان
تشخیص اغلب به عنوان نتیجه غربالگری معمول اتفاق می افتد یا هنگامی که زن پس از تشخیص علائم به پزشک خود مراجعه می کند. برخی از آزمایشات و روشهای تشخیصی به تأیید تشخیص کمک می کند.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136.php#outlook