لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

تست غربالگری گلوکز در بارداری

تست غربالگری گلوکز در بارداری | پزشکت
فهرست مطالب

تست غربالگری گلوکز در بارداری، یک آزمایش است که برای تشخیص دیابت بارداری یا دیابت حاملگی انجام می‌شود. تست غربالگری گلوکز در بارداری یا آزمایش چالش گلوکز (GCT) به منظور بررسی سطح قند خون در بارداری صورت می‌گیرد و معمولاً در هفته‌های 24 تا 28 بارداری انجام می‌شود. اگر در گذر از آزمایش غربالگری گلوکز نتایج غیرطبیعی (بیش از حد مجاز) نشان دهد، ممکن است نیاز به تست تاییدی داشته باشید.

اگر نتایج تست غربالگری گلوکز نشان دهد که شما دیابت بارداری دارید، لازم است با پزشک خود مشورت کنید تا برنامه مراقبت و رژیم غذایی مناسب را برای شما تنظیم کنند. این شامل تغییرات در رژیم غذایی، فعالیت بدنی و در صورت لزوم مصرف داروها می باشد.

آزمایش چالش گلوکز (GCT)

برای انجام این آزمایش، نیازی به ناشتا بودن یا انجام هیچ گونه آمادگی ندارید. در عوض، شما باید رژیم غذایی معمولی خود را داشته باشید. در آزمایشگاه، به شما یک مقدار محلول گلوکز شیرین داده می‌شود که باید در عرض 5 دقیقه مصرف کنید. معمولاً این محلول حاوی 50 یا 75 گرم گلوکز است. سپس، پس از یک ساعت، پزشک نمونه خون شما را می گیرد و سطح قند غیر ناشتا را بررسی می کند.

اگر سطح گلوکز خون شما نرمال باشد، به این معنی است که دیابت بارداری ندارید. اما، اگر سطح قند شما بیش از 200 میلی گرم در دسی لیتر باشد، ممکن است دیابت نوع 2 داشته باشید.

از طرف دیگر، اگر سطح گلوکز خون شما بیشتر از 140 میلی گرم در دسی لیتر باشد، پزشک به شما توصیه می کند که آزمایش تحمل گلوکز خوراکی را انجام دهید.

آزمایش تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)

تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) سطح گلوکز خون شما را قبل و بعد از ناشتا اندازه گیری می کند. این آزمایش پاسخ بدن شما به قند را اندازه گیری می کند و برای تایید دیابت بارداری انجام می شود. تست تحمل گلوکز خوراکی بارداری به دو صورت قابل انجام است؛ تست دو مرحله‌ای و تست یک مرحله‌ای.

مطالعه بیشتر: عوارض بارداری

در صورت داشتن علائم دیابت، 24 ساعته با متخصصان غدد آنلاین پزشکت مشورت کنید.

 

تست دو مرحله ای برای غربالگری گلوکز در زنان باردار-پزشکت

تست دو مرحله ای:

در آزمایش دو مرحله ای، شما باید حداقل 8 تا 14 ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید. با این حال، می توانید هر زمان که احساس تشنگی کردید، مقداری آب بنوشید. سپس، پزشک برای تعیین سطح قند خون ناشتا از شما نمونه خون می گیرد.

پس از گرفتن نمونه، شما باید یک محلول شیرین حاوی 100 گرم گلوکز بنوشید. پس از آن، پزشک سه بار دیگر در بازه زمانی ۱، ۲ و ۳ ساعت پس از مصرف محلول، نمونه خون شما برای اندازه‌گیری سطح قند خون گرفته و بررسی می کند.

پس از تحلیل نتایج آزمایش، پزشک شما می‌تواند تشخیص دیابت بارداری را قرار دهد و در صورت لزوم برنامه‌ی درمانی مناسب را تعیین کند.

هر دو یا بیشتر خواندن (ناشتا، 1 ساعت، 2 ساعت یا 3 ساعت) بالاتر از حد طبیعی نشان می دهد که شما ممکن است دیابت بارداری داشته باشید. در اینجا معنی نتایج OGTT سه ساعته (4) آمده است .

زمان صرف غذا سطح قند (MG/DL)
ناشتا 95 میلی گرم در دسی لیتر (5.3 میلی مول در لیتر)
بعد از 1 ساعت 180 میلی گرم در دسی لیتر (10.0 میلی مول در لیتر)
بعد از 2 ساعت 155 میلی گرم در دسی لیتر (8.6 میلی مول در لیتر)
بعد از 3 ساعت 140 میلی گرم در دسی لیتر (7.8 میلی مول در لیتر)

در برخی موارد، به ویژه مواردی که مادر خطر ابتلا به دیابت بارداری را دارد، ممکن است پزشک آزمایش یک مرحله‌ای گلوکز را تجویز کند.

تست یک مرحله ای:

برای این آزمایش، پزشک شما نمونه خون شما را برای بررسی سطح قند خون ناشتا می گیرد. سپس، پزشك از شما می خواهد یک محلول شیرین حاوی 75 گرم گلوکز بنوشید. پس از آن، پیش از مصرف مایعات و دوباره هر یک ساعت بعد از نوشیدن آن 2 بار دیگر از شما خون گرفته می شود و هر بار سطح گلوکز خون شما بررسی می شود.

مانند آزمون دو مرحله ای، شما باید حداقل 8 تا 14 ساعت قبل از این آزمایش ناشتا باشید. در اینجا معنی نتایج OGTT دو ساعته آمده است.

زمان صرف غذا سطح قند (MG/DL)
ناشتا 92 میلی گرم در دسی لیتر (5.1 میلی مول در لیتر)
بعد از 1 ساعت 180 میلی گرم در دسی لیتر (10.0 میلی مول در لیتر)
بعد از 2 ساعت 153 میلی گرم در دسی لیتر (8.5 میلی مول در لیتر)

یک عدد بیشتر از حد معمول نشان می دهد که شما دیابت بارداری دارید.

مطالعه بیشتر: رژیم غذایی دیابت بارداری

در صورت لزوم همین الان با متخصص زنان آنلاین در پزشکت مشورت کنید.

سرگیجه بعد از آزمایش برای دیابت بارداری -پزشکت

آیا انجام آزمایش غربالگری گلوکز عوارضی دارد؟

اکثر زنان باردار هیچ مشکلی را در طول یا بعد از آزمایش گلوکز تجربه نمی کنند. با این حال، از آنجایی که براي آزمایش گلوکز زن بايد ناشتا باشد و سپس یک محلول شیرین بنوشد، برخی از زنان ممکن است عوارض جانبی خفیفی را تجربه کنند، مانند:

  • تعریق
  • حالت تهوع
  • سبکی سر یا غش
  • خون ریزی بیش از حد
  • تجمع خون در زیر پوست (هماتوم)
  • عفونت ناشی از سوراخ شدن پوست
  • سوراخ های متعدد برای تعیین محل رگ ها

آیا در بارداری نیاز به آزمایش ادرار دارید؟

به طور کلی، ادرار در دوران بارداری قند کمی دارد یا اصلاً قند ندارد. با این حال، زمانی که سطح قند خون شما بیش از حد بالا باشد، بدن گلوکز اضافی را از طریق ادرار از بدن خارج می کند. این بدان معناست که اگر زنی دارای سطح گلوکز بالا در ادرار (گلوکوزوری) باشد، ممکن است دیابت بارداری داشته باشد. به گفته متخصصان، حدود 50 درصد از زنان در دوره ای از بارداری گلوکز در ادرار خود دارند. از این رو، پزشک شما در هر ویزیت قبل از زایمان از شما نمونه ادرار می گیرد تا بررسی کند که آیا ادرار گلوکز دارد یا خیر.

اگر آزمایش ادرار شما برای گلوکز مثبت باشد، پزشک ممکن است آزمایش غربالگری گلوکز را زودتر از حد معمول تجویز کند. این برای اطمینان از اینکه سطوح بالای گلوکز در ادرار به دلیل مصرف زیاد مواد غذایی یا نوشیدنی قند قبل از آزمایش نیست، انجام می شود. چه آزمایش ادرار شما برای سطح قند بالا مثبت باشد یا خیر، در هفته های 24 تا 28 بارداری از نظر دیابت بارداری غربالگری می شوید.

مطالعه بیشتر: استرس در بارداری

آزمایش غربالگری گلوکز-پزشکت

چگونه سطح گلوکز خون خود را کاهش دهیم؟

اگر شما مبتلا به دیابت بارداری هستید، یا سطح قند طبیعی دارید، نظارت و کنترل سطح قند برای سلامت طولانی مدت شما و کودکتان حیاتی است. در اینجا چند عادت ساده آورده شده است که می توانید آنها را به سختی اتخاذ کرده و دنبال کنید.

  • با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

یک متخصص تغذیه به شما کمک می کند تا بدانید افزایش وزن چقدر برای شما مفید است و چه کاری می توانید انجام دهید تا مطمئن شوید وزن خود در محدوده معين باقی می ماند. متخصص تغذیه همچنین به شما کمک می کنند تا نوع مناسب غذاها و روش درست تهیه وعده های غذایی را انتخاب کنید تا شما و کودکتان تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کنید.

یک رژیم غذایی متعادل همراه با غذاهای پرفیبر مانند غلات کامل داشته باشید و تا حد امکان از مصرف غلات تصفیه شده خودداری کنید. این به شما کمک می کند وزن سالمی داشته باشید که برای مبارزه با مقاومت به انسولین، عامل اصلی دیابت بارداری ضروری است.

از مصرف آب میوه ها خودداری کنید. در عوض، مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه و کامل مصرف کنید. آب میوه ها سرشار از قند آزاد هستند و اغلب فاقد فیبر هستند، در حالی که میوه های کامل تمام مواد مغذی از جمله فیبر را به شما ارائه می دهند که به کنترل سطح قند خون شما کمک می کند.

برای مبارزه با هوس و گرسنگی هر روز سه وعده غذایی اصلی و دو تا سه میان وعده مصرف کنید. هنگامی که مقدار کمی غذا در فواصل زمانی 2.5 تا 3 ساعته می خورید، سطح قند خون شما افزایش نمی یابد.

مطالعه بیشتر: تغذیه در بارداری

  • با هوس ها به روشی سالم مبارزه کنید.

به عنوان مثال، اگر هوس شیرینی دارید، یک مشت میوه خشک مانند خرما و انجیر بخورید. از طرف دیگر، می توانید کمی خلاق باشید و با استفاده از میوه های تازه، آجیل، دانه ها و شیر یک اسموتی تهیه کنید.

برای حفظ تناسب اندام و انعطاف پذیری روزانه به فعالیت بدنی بپردازید. برای اکثر زنان، ترکیب فعالیت‌های مختلف برای حفظ وزن و آمادگی برای زایمان خوب مفید است. به عنوان مثال، بیشتر زنان پیاده روی می کنند و تمرینات کگل را انجام می دهند. در حالی که پیاده روی (ورزش هوازی) سطح قند شما را کنترل می کند، تمرینات کگل (ورزش کف) عضلات لگن شما را تقویت می کند و بدن شما را برای زایمان آماده می کند.

علاوه بر اینها، حداقل هشت تا نه ساعت در روز هیدراته بمانید و بخوابید. علاوه بر این، شاد و بدون استرس بمانید تا بدن شما بتواند تمام تغییرات دوران بارداری را به آرامی پشت سر بگذارد.

سخن آخر

تست غربالگری گلوکز در بارداری برای نظارت بر سطح قند شما بسیار مهم است. زنان باردار بین هفته های 24 تا 28 آزمایش غربالگری گلوکز را برای بررسی دیابت بارداری انجام می دهند. با این حال، اگر سطح گلوکز ادرارتان بالاست یا عوامل خطر شناخته شده برای دیابت بارداری دارید، پزشك شما احتمالاً آزمایش غربالگری گلوکز را زودتر از حد معمول تجویز می کند. در هر صورت، سطح قند خود را به دقت کنترل کنید و از رژیم غذایی مناسب و شیوه های زندگی پیروی کنید تا سطح قند را کنترل کنید.

متن سربرگ خود را وارد کنید

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals