از آنجا که COVID-19 یک بیماری تنفسی است و بیشتر روش ها و شیوه های پیشگیری از انتقال این ویروس بر فاصله گرفتن افراد از همدیگر و رعایت بهداشت فردی تمرکز دارد، برای خیلی از افراد این سوال پیش آمده که آیا برقراری رابطه جنسی در دوران کرونا ویروس خطرناک است و باعث انتشار بیماری می شود یا تاثیری ندارد؟ در این زمینه مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها اعلام کرده است اطلاعات کافی برای پاسخی مطمئن به این سوال وجود ندارد.
از طرفی برخی منابع اعلام کرده اند که پاسخ به این سؤال زیاد ساده هم نیست و این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- ابتلا فرد و یا شریک زندگی
- برقراری رابطه جنسی نامشروع
- برقراری رابطه جنسی با شریک زندگی خود
- برقراری رابطه جنسی با چند شریک جنسی
- افراد پر خطر فرد و یا شریک زندگی برای ابتلا به کرونا (بیماران قلبی، دیابتی ها، مبتلایان به سرطان)
اما به طورکلی Covid-19 در درجه اول از طریق قطرات تنفسی مانند ترشحات دهان (شامل بزاق و مخاط) و بینی منتشر می شود و بعد از آن از طریق لمس کردن سطوح آلوده می تواند یک راه ثانویه برای انتقال این ویروس کشنده باشد. اما از آنجایی که بوسیدن یک عمل بسیار متداول در طی برقراری رابطه جنسی است و ویروس کرونا هم می تواند از طریق بزاق و بالتبع آن بوسیدن افراد انتقال پیدا کند این احتمال وجود دارد که افراد در هنگام برقراری رابطه جنسی حتی اگر همدیگر را نبوسند اما خطر لمس همدیگر و به احتمال زیاد در معرض قرار گرفتن ترشحات تنفسی یکدیگر وجود دارد. اما هیچ مدرکی مبنی بر یافتن coronavirus در ترشحات مایع منی یا واژن یافت نشده است و مدرکی مبنی بر انتقال Covid-19 از طریق مقاربت واژینال یا مقعد وجود ندارد.
رابطه جنسی با بیماران کرونایی
در صورتی که شما و یا شریک زندگی تان علائمی از ابتلا به COVID-19 از جمله سرفه، تب یا تنگی نفس دارید بهتر است از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید و با پزشک تماس بگیرید. اما در صورت ابتلا شریک زندگی تان به آنفولانزا یا سرماخوردگی، احتیاجی به پرهیز از برقراری رابطه جنسی نیست. این در حالی است که شیوع کرونا ویروس در بین اعضاء خانواده علت اصلی انتشار عفونت COVID-19 در بین مردم چین بوده است و بعید به نظر می رسد که رابطه جنسی خطر شیوع بیماری را افزایش دهد. بنابراین، اگر افراد خواهان برقراری رابطه جنسی با شریک زندگی خود هستند، ترس از ابتلا به کرونا ویروس دلیل خوبی برای عدم برقراری رابطه جنسی نیست. اما در صورتی که هر کدام از زوجین مشکوک و یا مبتلا به کرونا باشند باید برای کاهش خطر ابتلا در طرف مقابل، دستورالعمل های قرنطینه را دنبال کنند.
در حقیقت،مرکز بهداشت نیویورک توصیه می کند که افراد از برقراری رابطه جنسی با بیماران مبتلا به کرونا تا هفت روز بعد از شروع بیماری و تا پایان بهبود علائم تنفسی بیمار خودداری کنند. از طرفی هم افراد مبتلا باید از سایر اعضای خانواده خود فاصله بگیرند و اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهند تا خطر انتقال بیماری به دیگران کاهش یابد.
کرونا ویروس در ترشحات انسانی
تحقیقات زیادی در مورد انتشار کرونا ویروس در ترشحات انسانی صورت گرفته و بررسی ها میزان انتشار آن را به صورت زیر نشان می دهد:
ترشحات |
وضعیت ویروس |
خون و مدفوع |
تشخیص داده شده، اما هنوز عفونی بودن این ویروس ها در این ترشحات مشخص نیست. |
استفراغ، ادرار، شیر مادر، مایع منی |
هنوز مشخص نیست که آیا این ترشحات از یک فرد آلوده می تواند حاوی SARS-CoV-2 زنده و عفونی باشد. |
اشک |
هشدار آکادمی چشم پزشکی آمریکا به آلوده بودن “ترشحات چشم” یک بیمار مبتلا به COVID-19 که مبتلا به ملتحمه (چشم صورتی) بوده، اشاره دارد. اما این ویروس در اشک سایر بیماران COVID-19 دیده نشده است. |
عرق |
هیچ مدرکی مبنی بر انتشار ویروس از طریق تعریق وجود ندارد. |
موارد منع برقراری رابطه جنسی در دوران کرونا ویروس
در صورتی که زوجین در شرایطی قرار دارند که هر کدام به تنهایی زندگی می کنند و زیر یک سقف نیستند وضعیت برقراری رابطه جنسی آن ها در دروان کرونا فرق می کند و افراد در معرض خطر بیشتری قرار دارند چون این امکان وجود دارد هر یک از افراد در بیرون از خانه به این بیماری مبتلا شده باشند و ریسک ابتلا در فرد مقابل را افزایش دهند.
به زوجین توصیه می شود در صورتی که جدا از هم زندگی می کنند از برقراری رابطه جنسی با همدیگر جدا خودداری کنند. همچنین در زوج هایی که در کنار هم زندگی می کنند اگر یکی از آن ها در گروه پرخطر مانند سن بالای 70 سال و یا ابتلا به بیماری زمینه ای قرار دارند بهتر از برقراری رابطه جنسی خودداری شود. این درحالی است که به طور مداوم به مردم توصیه های می شود برای کاهش شیوع بیماری تا حد امکان از همدیگر فاصله بگیرند.
علاوه براین متخصصین توصیه می کنند در شرایطی که یکی از زوجین احساس ضعف دارد بهتر از برقراری رابطه جنسی و حتی از لمس صورت شریک زندگی خود با دست های شسته نشده خودداری شود.
گروه های پرخطر در معرض ابتلا به کرونا ویروس
افراد با شرایط زیر، جزء گروه های پرخطر شناخته می شوند که خطر ابتلا به کرونا در این افراد نسبت به افراد دیگر بیشتر است:
- افراد مسن و خیلی جوان
- افرادی که سیستم ایمنی بدن ضعیفی دارند مانند بیماران سرطانی تحت درمان
- مبتلایان به بیماری های مزمن مانند دیابت، بیماری مزمن ریه و بیماری های قلبی
- افرادی که تحت جراحی پیوند عضو قرار گرفته و یا مصرف کنندگان داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
بیشتر کسانی که در اثر ابتلا به ویروس فوت کرده اند، بیماری زمینه ای دیگری هم داشته اند.
توصیه هایی برای مبتلایان به COVID-19
احتمالاً به دنبال شیوع بیماری کرونا افراد مجبور به قرنطینه کردن خود هستند. افراد باید در صورت بروز علائم زیر خود را قرنطینه کرده و به داروخانه و مراکز درمانی مراجعه نکنند:
- درجه حرارت بالا بالاتر از 37.8 درجه سانتی گراد
- سرفه مداوم
همچنین به افراد بالای 70 سال و گروه های پرخطر توصیه می شود در صورت بروز علائم، برای حفاظت جان اعضاء خانواده خود تا “چهار هفته ” خودشان را قرنطینه کنند.
بهترین راهکار برای شما و شریک زندگی تان که در صورت بروز علائم مجبور به قرنطینه خانگی هستید، این است که:
- در صورت امکان در اتاق جداگانه بخوابید.
- اجازه ندهید کسی به ملاقات شما بیاید.
- به طور مرتب دستان خود را با صابون و آب گرم بشویید.
- در خانه بمانید و به اماکن عمومی نروید و از تاکسی استفاده نکنید.
- در صورت امکان از سرویس بهداشتی وامکانات جداگانه استفاده کنید.
- مطمئن شوید که اتاقی که در آن قرنطینه هستید تهویه مطبوعی دارد.
- از یکی افراد خانواده خود بخواهید که غذا و دارو های شما را بدهد اما از تماس با آن ها خودداری کنید.
- فاصله دو متر (سه قدم) را از اعضاء دیگر خانواده به ویژه افراد سالمند یا افرادی که دارای بیماری زمینه ای هستند رعایت کنید.
- وسایل شخصی مانند حوله، ملافه، مسواک، فنجان و ظرف را با دیگران به اشتراک نگذارید.
- از تماس با حیوانات خانگی دوری کنید.
همچنین در دوران قرنطینه می توانید برای بهتر شدن حالت خود راهکارهای زیر را در نظر بگیرید:
- سعی کنید ورزش منظم داشته باشید.
- به اندازه کافی استراحت کنید و مایعات زیادی بنوشید.
- در صورت درد از پاراستامول استفاده کنید تا درد و تب کاهش یابد.
- خودتان را با کارهای که از انجام دادن آن لذت می برید سرگرم کنید.
- با دوستان و خانواده از طریق تلفن و به صورت آنلاین و تصویری ارتباط برقرار کنید.
علت قرنطینه کردن
برخی از افراد می پرسند چه دلیلی دارد بعد از ابتلا به این بیماری خودمان را قرنطینه کنیم. باید در نظر داشته باشید که هیچ واکسن و درمان خاصی برای کورو ویروس وجود ندارد و مصرف آنتی بیوتیک ها برای این بیماری کاربردی ندارد چون آنتی بیوتیک ها تاثیری در مقابله با ویروس ها ندارند. هر روند درمانی در طول دوره درمانی فقط می تواند علائم این بیماری را تسکین دهد در حالی که بدن بیمار مجبور است با خود بیماری مبارزه کند. به همین علت به افراد توصیه می شود که در صورت ابتلا به عفونت برای پیشگیری از شیوع بیماری از تماس با افراد دیگر جدا خودداری کنند.
سخن آخر
وزارت بهداشت این واقعیت را تأکید کرده که شیوع کورو ویروس تا حد زیادی به تماس جسمی وابسته است و قرار گرفتن افراد در فاصله کمتر از دومتر می تواند خطر ابتلا به کرونا ویروس را افزایش دهد. با این حال، این وزارت خاطرنشان كرده كه ویروس در مایع منی یا واژن ظاهر نشده و از طریق تماس جنسی نمی تواند منتقل شود، اگرچه به دلایل آشكار، رابطه جنسی ناگزیر از برقراری تماس جسمی زیادی است كه می تواند بیماری را انتشار دهد. همچنین شواهد نشان می دهد که این ویروس در مدفوع بیماران وجود دارد و این نشان می دهد که مقعد ممکن است خطر بروز عفونت را افزایش دهد.
شما می توانید سایر اخبار مربوط به کرونا ویروس، مشتمل بر اخبار زیر را از پزشکت پیگیری کنید:
- کرونا و کودکان
- مراحل بیماری کرونا
- کرونا در دوران بارداری
- پیشگیری از ابتلا به کرونا
- نقش ویتامین ها در کرونا
- علائم گوارشی کرونا ویروس
- توصیه های برای بیماران در قرنطینه
- میزان ماندگاری کرونا بر روی سطوح
- تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا
- راهکارهای کاهش اضطراب در برابر کرونا
- راهکارهای مسطح کردن منحنی COVID-19
- بیماران باید پاراستامول مصرف کنند نه ایبوپروفن یا کورتیزون
4 دیدگاه
سلام با آرزوی سلامتی برای همه
سوالی داشتم اونم اینه که اگه دو شخص که باهم رابطه جنسی داشتن و هر دو به کرونا مبتلا شدن آیا در طول دوران قرنطینه و درمان باز هم میتونن باهم رابطه جنسی داشته باشن ؟
با توجه به اینکه هر دو کرونا دارند بله میتوانند ولی بهتر است پس از بهبودی این رابطه را ادامه دهند
اگر یکطرف کرونا داشته باشد و از بیمارستان ترخیص شده باشد می تواند از پشت به جلوی همسرش دخول کند که رابطه تنفسی با او نداشته باشد
اگر مرد دارای علایم بوده و یا تستش مثبت باشد احتمال انتقال وجود دارد.