لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

آیا سیگار باعث افزایش فشار خون می شود؟

سیگار و افزایش فشار خون || پزشکت
فهرست مطالب

به طور کلی مصرف سیگار هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت، باعث افزایش فشار خون می‌شود. مصرف سیگار افراد جوان و سالمند را نسبت به افرادی که سیگار مصرف نمی‌کنند، در خطر بیشتری برای ابتلا به افزایش فشار خون قرار می‌دهد. به طور کلی، افزایش فشار خون بالا، باعث وارد شدن مقادیر بیشتر از حد طبیعی فشار بر روی دیواره رگ‌های خونی می‌شود.

با گذشت زمان، مصرف سیگار می‌تواند به رگ‌های خونی فرد آسیب برساند. همچنین این عارضه می‌تواند فرد را در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی، بیماری قلبی، حمله قلبی و نارسایی کلیه قرار دهد. حفظ فشار خون در محدوده طبیعی، یعنی 120/80 میلی متر جیوه می‌تواند برای بزرگسالان ایمن باشد.

در این مقاله درباره علائم فشار خون بالا، تاثیر سیگار کشیدن بر افزایش فشار خون و نحوه ابتلا به فشار خون در بلند مدت در اثر مصرف سیگار اشاره شده است. همچنین مطالب مفیدی درباره نقش ترک سیگار در کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا آورده شده است.

سیگار کشیدن و اثرات آن بر فشار خون

یک مطالعه طولی که تقریباً بر روی 29000 نفر در سنین 36 تا 80 سال انجام شد، نشان داد که سیگار کشیدن نه تنها فشار خون را در طول زمان افزایش می‌دهد، بلکه فرد را در معرض خطر ابتلا به تصلب شرایین قرار می‌دهد. تصلب شرایین یک بیماری مزمن و پیشرونده است که در اثر آن پلاک‌هایی بر دیواره رگها ایجاد می‌شود.

در این مطالعه، مصرف سیگار به عنوان یک عامل برای ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی ذکر شده است.

مصرف سیگار و سکته || پزشکت

 

اثرات قلبی عروقی سیگار

به طور کلی استعمال سیگار یکی از علل اصلی قابل پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی عروقی زودرس است. خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی زودرس، به ویژه در افراد مبتلا به فشار خون بالا زیاد است. در واقع کشیدن سیگار احتمال ابتلا به موارد زیر را افزایش می‌دهد:

  • سکته
  • حمله قلبی
  • افزایش سطح کلسترول
  • تصلب شرایین (آترواسکلروز)

نیکوتین (ماده شیمیایی اعتیاد آور موجود در سیگارهای قابل احتراق و سایر محصولات مبتنی بر تنباکو) از طریق اثرات کوتاه مدت خود بر سیستم عصبی سمپاتیک، بلافاصله فشار خون را افزایش می‌دهد. به این ترتیب همه افراد، به ویژه آنهایی که از قبل به افزایش فشار خون مبتلا هستند، باید در اسرع وقت سیگار را ترک کنند.

بسیاری از افراد، از جمله کسانی که به استعمال سیگار اعتیاد دارند، از افزایش فشار خون خود آگاه نیستند. زیرا علائم این وضعیت، در صورت وجود، غیراختصاصی هستند و بنابراین می‌توانند به بسیاری از شرایط پزشکی دیگر نسبت داده شوند. به همین علت ممکن است که برای مدت‌ها، فرد متوجه افزایش فشار خون خود نشود. علائم فشار خون بالا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • گیجی
  • سردرد
  • تنگی نفس
  • خونریزی از بینی
  • احساس اضطراب
  • دفع خون در ادرار
  • سرگیجه یا سبکی سر
  • بی نظمی ضربان قلب
  • احساس تپش در قفسه سینه
  • تاری دید یا سایر مشکلات بینایی
  • ناراحتی قفسه سینه یا درد قفسه سینه

به طور کلی این علائم می‌توانند آزار دهنده باشند. برخی از علائم فشار خون بالا، از جمله تنگی نفس، درد قفسه سینه، یا سردرد ناگهانی و شدید، ممکن است نشانه یک وضعیت جدی، خطرناک و کشنده باشند. در صورت مشاهده این علائم فوراً با مرکز اورژانس تماس بگیرید.

سیگار کشیدن و عوارض آن برای سلامتی

از آنجایی که سیگار کشیدن باعث افزایش فشار خون فرد مصرف کننده می‌شود، این وضعیت ممکن است شما را در معرض خطر ابتلا به موارد زیر قرار دهد:

  • بیماری کلیوی
  • حمله قلبی
  • سکته

سایر عوارض احتمالی ناشی از مصرف سیگار، عبار‌ت‌اند از:

  • زوال عقل یا بیماری آلزایمر
  • بیماری شریان محیطی
  • اختلال عملکرد جنسی

علاوه براین محققین متوجه شده‌اند که سیگار با برخی از داروها تداخل دارند. سیگار می‌تواند با داروهایی از جمله کلوزاریل (کلوزاپین)، زیپرکسا (اولانزاپین) و داروی آسم Theo-24 (تئوفیلین) تداخل داشته باشند. این تداخل در مورد بسیاری از داروهایی که از طریق فعالیت آنزیم CYP1A2 متابولیزه می‌شوند (در بدن پردازش می‌شوند) صادق است.

علاوه براین ۳ دارو، برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا مانند ایندرال LA (پروپانولول) نیز جزو این لیست است.

سیگار کشیدن و کاهش فشار خون

در برخی موارد، سیگار کشیدن می‌تواند منجر به کاهش فشار خون شود. به عنوان مثال، سطوح بالای نیکوتین (قرار گرفتن در معرض غلظت بالای نیکوتین، به خصوص در مورد سیگارهای الکترونیکی) می‌تواند باعث کندی ضربان قلب (برادی کاردی) و کاهش فشار خون شود. به این ترتیب، افزایش فشار خون، تنها عارضه ناشی از مصرف مقادیر بالای نیکوتین نیست.

ورزش منظم || پزشکت

آیا ترک سیگار باعث کاهش فشار خون می‌شود؟

ترک سیگار همراه با ایجاد سایر تغییرات در سبک زندگی می‌تواند به کاهش فشار خون و کاهش خطر بروز سکته در افراد کمک کند. در مورد برخی از موارد، اگر فرد سیگار می‌کشد، ممکن است بیشتر از حالت عادی در معرض خطر ابتلا به افزایش فشار خون باشد.

با این حال مواردی مانند سطح کلسترول بالا، ابتلا به چاقی یا داشتن سابقه خانوادگی که فرد را از نظر ژنتیکی مستعد می‌کند، نیز می‌توانند باعث بروز مشکل شوند. به طور کلی برای کاهش این خطرات ممکن است نیاز به ایجاد تغییر در سبک زندگی داشته باشید. از جمله این تغییرات، عبار‌ت‌اند از:

  • ورزش منظم
  • محدود کردن مصرف الکل
  • استفاده از یک رژیم کم سدیم
  • حفظ وزن در محدوده متعادل

علاوه بر ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی، استعمال سیگار‌ خطر ابتلا به بیماری‌های دیگر مانند سرطان ریه، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) و آمفیزم را افزایش می‌دهد. بنابراین فواید ترک سیگار برای سلامتی قابل توجه است. به طور کلی، با ترک سیگار می‌توان از بروز مشکلات متعددی پیشگیری کرد.

ترک زودهنگام سیگار برای پیشگیری از وارد شدن آسیب غیرقابل برگشت به رگ های خونی مهم و ضروری است. با این حال برای ترک سیگار، حتی اگر برای سال ها است که سیگار‌ می‌کشید، هرگز دیر نیست. اگر به دخانیات اعتیاد دارید، می‌توانید از همین امروز سیگار‌ را ترک کنید.

چگونه سیگار را ترک کنیم؟

موثرترین راه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری فشار خون بالا حذف عادات ناسالم و مضر مانند سیگار کشیدن از سبک زندگی خود است. مصرف سیگار و همچنین در معرض دود سیگارقرار گرفتن، نه تنها فشار خون شما را افزایش می‌دهد، بلکه شما را در معرض خطر ابتلا به مشکلات جدی مانند حمله قلبی و سکته نیز قرار می‌دهد.

تنها راه برای اطمینان از اینکه سیگار بر سلامتی شما تأثیر منفی نمی‌گذارد، این نکته است که به طور کامل از مصرف سیگار و دود آن اجتناب کنید. به کمک نکات زیر، می‌توان به صورت موفقیت آمیز سیگار را ترک کرد:

  • انتخاب یک استراتژی مناسب برای مقابله با علائم ترک سیگار
  • تمرکز بر انگیزه خود از ترک سیگار، مانند فهرست کردن علل ترک
  • برنامه ریزی برای گذراندن وقت با خانواده و دوستان و جلب حمایت آنها
  • برنامه ریزی برای استفاده از روش‌های جایگزین مانند استفاده از چسب نیکوتین

با وجود اینکه پیشرفت‌هایی زیادی در تبلیغ مضرات دخانیات و تنباکو انجام می شود، با این حال جوانان زیادی از محصولات تنباکو استفاده می‌کنند. اعتیاد به نیکوتین و اثرات آن، مهم ترین علت وابستگی به مصرف سیگار است. علاوه براین، علائمی که در اثر عدم مصرف نیکوتین بروز پیدا می‌کنند، می‌توانند باعث شوند که فرد مجدداً به استفاده از سیگار و تنباکو روی بیاورد.

همین مسئله باعث شده است که بسیاری از افراد، به علت وابستگی به نیکوتین، نتوانند مصرف تنباکو را کنار بگذارند. تنباکو در کوتاه مدت و طولانی مدت، مشکلات متعددی را ایجاد می‌کند. با این حال، افراد زیادی وجود دارند که توانسته‌اند مصرف سیگار را با موفقیت ترک کنند.

آیا نیکوتین به تنهایی باعث افزایش فشار خون می‌شود؟

نیکوتین عامل اصلی افزایش فشار خون فرد هنگام سیگار کشیدن است. این افزایش فشار خون به علت پاسخ شیمیایی است که نیکوتین در بدن شما ایجاد می‌کند. با این حال دود سیگار حاوی مواد شیمیایی دیگری نیز هست. به طور کلی به انجام تحقیقات بیشتری برای تعیین تاثیرات مواد موجود در دود سیگار بر وضعیت فشار خون نیاز است.

مصرف سیگار || پزشکت

مصرف چه تعداد سیگار در روز بیش از حد تلقی می‌شود؟

اطلاعات موجود در این زمینه ممکن است با یکدیگر متفاوت باشند. با این حال در صورتی که فرد به تعداد ۲۰ یا بیشتر نخ سیگار در روز مصرف کنند، جزو افرادی طبقه بندی می‌شود که بیش از حد سیگار‌ مصرف می‌کنند. بین ۱۰ تا ۱۹ نخ سیگار، مصرف متوسط و کمتر از ۱۰ سیگار، مصرف سبک در نظر گرفته می‌شود‌.

با این حال تمامی این مقادیر می‌توانند در طولانی مدت، مشکلات متعددی را برای سلامتی افراد ایجاد کنند. بنابراین ترک مصرف هر تعداد سیگار به عنوان یک روش مناسب برای پیشگیری از مشکلات سلامتی مطرح است.

تغییرات بدن بعد از یک هفته ترک سیگار

در عرض چند دقیقه و چند ساعت پس از عدم مصرف سیگار، ضربان قلب شما کاهش می‌یابد و سطح مونوکسید کربن موجود در بدن به حالت عادی می‌رسد. همچنین زمان زیادی طول نمی‌کشد که وضعیت ریه‌ها بهبود پیدا می‌کند. با این حال ممکن است که با علائم و عوارض ترک سیگار رو به رو شوید. اما فواید ترک سیگار قابل مقایسه با عوارض ناشی از ترک آن نیست.

عوارض و علائم ترک سیگار پس از مدتی بهبود می‌یابند.

سخن آخر

به طور معمول زمانی که درباره خطرات مصرف سیگار سخن می‌گوییم، عوارضی مانند سرطان ریه و آمفیزم در نظر گرفته می‌شوند. با این حال ابتلا به بیماری فشار خون بالا نیز در بین عوارض ناشی از مصرف سیگار قرار دارد. مصرف سیگار باعث افزایش فوری فشار خون، حتی در افرادی می‌شود که به بیماری فشار خون بالا مبتلا نبستند.

مصرف سیگار در طولانی مدت، می‌تواند باعث ابتلا به بیماری فشار خون بالا شود. اختلال فشار خون بالا به نوبه خود خطر بروز سکته مغزی، حمله قلبی و سایر بیماری‌ها را افزایش می‌دهد. در صورت ابتلا به سایر عوامل افزایش دهنده خطر بیماری‌ها، مانند سطح کلسترول بالا یا عدم ورزش، ممکن است که با عوارض بیشتری روبرو شوید.

به طور کلی انتخاب یک روش ترک سیگار مناسب و اصلاح سایر عوامل مرتبط با سبک زندگی می‌تواند باعث رفع این خطرات و عوارض شود. برای ترک سیگار و انتخاب روش‌های مناسب ترک، می‌توانید با یک پزشک مشورت کنید. برای افزایش احتمال موفقیت ترک سیگار، بهتر است که با برنامه عمل کنید.

افزایش فشار خون یا ابتلا به بیماری فشار خون بالا، به این علت که علائمی از خود نشان نمی‌دهد، در اغلب موارد قاتل خاموش می نامند. سیگار بر فشار خون بیمار تأثیر می‌گذارد و یک عامل بسیار خطرناک و مضر است. بنابراین به طور کلی از مصرف دخانیات خودداری کنید.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals