سم زدایی الکل از بدن فرآیندی است که طی آن بدن فرد مصرف کننده، از شر ماده سمی یا مضری که به آن وابسته شده است، پاکسازی میکند. همچنین در هنگام ترک، به طور معمول افراد سعی میکنند با قطع وابستگی به مواد مخدر یا الکل، بدن خود را سم زدایی کنند.
در طول سم زدایی و فرآیند ترک مصرف، ممکن است برخی از علائم ترک مانند حالت تهوع، خستگی و نوسانات خلقی را تجربه کنید. با این حال، اگر به امید بهبودی مصرف الکل را قطع کردهاید، باید صبر داشته باشید و به مسیر خود ادامه دهید.
سم زدایی بدن به طور معمول اولین قدم برای افرادی است که به دنبال شروع روند بهبودی خود از سوء مصرف مواد هستند. اما سوال اینجاست که سم زدایی چند روز طول می کشد؟ بسته به اینکه به چه مادهای مصرف کرده اید، سم زدایی میتواند مدت متفاوتی طول بکشد.
در این مقاله از پزشکت، در مورد بازههای زمانی کلی برای سمزدایی از برخی از شایعترین داروها و مواد مورد استفاده به عنوان ماده اعتیاد زا و آنچه که در طول این فرآیند باید انتظار آن را داشت، به نکات مفیدی اشاره شده است. فردی که به داروهای دسته بنزودیازپین وابسته است، طبیعتاً شرایط متفاوتی را نسبت به کسی که به الکل اعتیاد پیدا کرده است، تجربه میکند.
آشنایی با بازه زمانی سم زدایی بدن از مواد مخدر و سایر داروهای اعتیاد آور، میتواند به فرد معتاد کمک کند تا خود را به خوبی برای فرآیند ترک آماده کند. البته علاوه بر نوع ماده مصرفی، شرایط هر فردی نیز میتواند بر فرآیند ترک ماده مخدر یا سایر داروهای اعتیاد آور اثر گذار باشد.
مطالعه بیشتر: ترک اعتیاد در منزل و راهکارهای آن
مدت زمان سم زدایی بدن از مواد اعتیاد آور
به طور کلی مدت زمان مورد انتظار برای سم زدایی بدن از ماده اعتیاد آور، به شرایط فرد بستگی دارد. عواملی مانند سن، جنسیت، مادهای که فرد به آن وابستگی پیدا کرده است و مدت زمان وابستگی، همگی در فرآیند ترک و سم زدایی از بدن فرد معتاد نقش دارند.
مدت زمان سم زدایی میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. فرآیند سم زدایی بسته به عواملی که به آنها اشاره کردیم، ممکن است از چند هفته تا چند ماه در افراد مختلف طول بکشد.
سم زدایی بدن از الکل
در طول سم زدایی، بدن بعد از ترک مصرف طولانی مدت الکل، احتمالاً علائم ترک مانند اضطراب، بی خوابی، لرزش و نوسانات خلقی را تجربه خواهد کرد. نتایج حاصل از برخی تحقیقات نشان میدهد که سم زدایی بدن از الکل معمولاً از جدول زمانی زیر پیروی میکند:
در 6 ساعت اول: به احتمال زیاد اولین علائم ترک خود را شش ساعت پس از آخرین وعده مصرف الکل تجربه خواهید کرد.در این زمان ممکن است که با سردرد، اضطراب خفیف و ناراحتی معده رو به رو شوید.
بعد از 12 تا 24 ساعت: در این بازه زمانی، احتمالاً علائم شدیدتری را از مجموعه عوارض ترک تجربه خواهید کرد. برخی از افراد گزارش دادهاند که در این مدت توهماتی را تجربه میکنند که با ادامه سم زدایی از بین میروند.
پس از یک تا دو روز: از میان عوارض ناشی از ترک مصرف الکل، علائمی مانند تشنج و لرزش احتمالاً در این زمان ظاهر میشوند.
پس از دو تا سه روز: در این زمان، علائم ترک شما احتمالاً بیشتر خواهند شد. مواردی مانند هذیان الکلی، توهم، افزایش فشار خون و تب ممکن است در این زمان رخ دهند.
در روز سوم: احتمالاً شدیدترین علائم ترک را در این دوره تجربه خواهید کرد.این علائم میتوانند تا پنج روز پس از شروع سم زدایی بدن از الکل ادامه داشته باشند.
مطالعه بیشتر: بیماری های عصبی مرتبط با الکل
سم زدایی بدن از محرکها
محرکها داروهای مصنوعی هستند که برای تحریک سیستم عصبی مرکزی بدن و تسریع فعالیت مغز طراحی و تولید شدهاند. شایع ترین محرکهای مورد استفاده، شامل کوکائین و آمفتامینها است. بلافاصله پس از قطع استفاده از محرکها، ممکن است احساس اضطراب، غم، اندوه یا پرخاشگری داشته باشید.
بین 24 تا 36 ساعت پس از سم زدایی بدن از محرکها، احساس خستگی خواهید کرد و ممکن است علائم افسردگی را تجربه کنید. علاوه براین به احتمال زیاد برای مدت طولانی به خواب خواهید رفت. نتایج حاصل از تحقیقات نشان میدهد که این مرحله، بهترین زمان برای مداخله است.
مصرف کنندگان محرکهای معمولی، میتوانند انتظار داشته باشند که برای مدت زمان سه هفته یا بیشتر، تحت تاثیر فرآیند سم زدایی قرار گیرند. علائم ترک محرکها شامل اضطراب، خستگی و پارانویا است.
سم زدایی بدن از مواد افیونی
اپیوئیدها دستهای از مواد مخدر هستند که در گیاه خشخاش یافت میشوند. متادون، هروئین، کدئین و اکسی کدون همگی از مواد افیونی شایع و پر کاربرد هستند. این مواد معمولا برای درمان درد متوسط تا شدید استفاده میشوند. با این حال، مواد افیونی و داروهای به دست آمده از آنها بسیار اعتیاد آور هستند و معمولاً مورد سوء استفاده قرار میگیرند.
افرادی که به مواد افیونی وابسته میشوند، احتمالاً در 12 تا 30 ساعت اول پس از سم زدایی، علائم ترک مانند اضطراب، بی قراری و بی خوابی را تجربه میکنند. سم زدایی از مواد افیونی فرآیندی پیچیده است و میتواند مدتی طول بکشد.
مطالعه بیشتر: روش های فوری سم زدایی بدن
سم زدایی بدن از بنزودیازپینها
بنزودیازپینها (که معمولاً به آنها “بنزو” گفته میشود) نوعی داروی آرام بخش هستند. این موارد متعلق به دستهای از داروها هستند که به عنوان داروهای آرام بخش شناخته میشوند. داروهای آرام بخش، داروهایی هستند که میتوانند مغز و بدن شما را آرام کنند و میتوان از آنها برای درمان استرس و اضطراب شدید استفاده کرد. شایع ترین انواع این دارو، عبارتاند از:
- والیوم (دیازپام)
- سرپاکس (اگزازپام)
- زاناکس (آلپرازولام)
سم زدایی بدن از بنزودیازپینها، بسته به شدت اعتیاد فرد مصرف کننده، به طور معمول بین 3 تا 14 روز طول میکشد. در چهار روز اول سم زدایی، احتمالاً اضطراب و بی خوابی کوتاه مدتی را تجربه خواهید کرد. بین 10 تا 14 روز، پس از قطع مصرف بنزودیازپینها، بدترین علائم ترک را تجربه خواهید کرد.
به طور کلی، بهبودی پس از این دوره به نوع دارو و میزان عملکرد بدن در تجزیه و دفع آن بستگی دارد.
سم زدایی بدن از ماری جوانا
در صورت وابستگی به ماری جوانا، قطع مصرف آن ممکن است باعث بروز علائم ترک مانند هوس مصرف دوباره، اضطراب، مشکل در خواب و تحریک پذیری شود. این علائم به احتمال زیاد در روز سوم فرآیند سم زدایی فرد مصرف کننده، به اوج خود میرسند.
اکثر افراد احتمالاً در پایان هفته اول متوجه بهبودی قابل توجهی در علائم ترک خواهند شد. در پایان هفته دوم، میتوانید انتظار داشته باشید که حتی قوی تر و با ثبات تر از روزهای نخست باشید. بدن فرد به طور معمول 30 روز پس از قطع مصرف، سیستم فیزیولوژیک خود را به طور کامل از شر ماری جوانا خلاص میکند.
فرآیند سم زدایی چگونه است؟
به طور کلی در طول فرآیند سم زدایی از هر نوع ماده اعتیاد آور، از روانگردان گرفته تا مخدر، باید منتظر بروز علائم ترک باشید. به طور کلی نوع و شدت این علائم بستگی به این پارامترها دارد که به کدام نوع ماده اعتیاد آور وابستگی داشتید و چه مدت از آن استفاده کردهاید. شایع ترین عوارضی که احتمالاً در طول فرآیند ترک بیشتر مواد اعتیاد آور، آنها را تجربه خواهید کرد، عبارتاند از:
- تب
- اسهال
- سردرد
- بیخوابی
- پارانویا
- نوسانات خلقی
- مشکل در تمرکز
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
همچنین ممکن است که این علائم را به صورت خفیف، متوسط و شدید تجربه کنید.
کارشناسان و متخصصان ترک اعتیاد توصیه میکنند که فرآیند سم زدایی را در یک مرکز معتبر یا زیر نظر افراد متخصص به انجام برسانید. موسسات و مراکز ترک اعتیاد معتبر، در طول سم زدایی به فرد کمک خواهند کرد تا چالش برانگیز ترین علائم و شرایط را به خوبی مدیریت کنند. به این ترتیب دشواری کمتری را متحمل خواهید شد.
در مراکز ترک اعتیاد معتبر، یک برنامه درمانی ساختار یافته و متناسب با نیازهای فرد برای افراد متقاضی ترک تجویز خواهد شد. در صورتی که علائم شدید ترک را تجربه میکنید، ممکن است که به شما دارو نیز داده شود تا بتوانید بهتر از شرایط عادی با علائم مقابله کنید.
آیا میتوانید به تنهایی فرآیند سم زدایی را به انجام دهید؟
به طور کلی این مسئله ممکن است که تلاش برای سم زدایی و رهایی از وابستگی به مصرف مواد اعتیاد آور مختلف به تنهایی انجام شود. با این حال در صورتی که اعتیاد شما شدید است، بهتر است که تحت نظارت یک مرکز معتبر فرآیند ترک را به انجام برسانید. با این حال، سم زدایی از برخی مواد مانند ماری جوانا میتواند به طور مستقل انجام شود.
ترک سایر مواد، مانند مواد افیونی، که علائم ترک آنها میتواند شدید و خطرناک باشد، نیاز به نظارت پزشکی دارد. این کار را میتوان در بیمارستان یا مرکز توانبخشی انجام داد. در صورتی که فرد تصمیم گرفته به تنهایی فرآیند ترک را شروع کند، احتمال عود و مصرف مجدد بسیار بیشتر خواهد بود. زیرا فرد میتواند به راحتی دوباره مواد مورد نظر را تهیه کند.
پس از سم زدایی چه اتفاقی میافتد؟
به طور کلی سم زدایی اولین قدم شما در مسیر بهبودی است. آنچه در ادامه باید انتظار آن را داشته باشید، شامل ماهها و سالها کار سخت و عزم راسخ برای عدم مصرف مجدد ماده اعتیاد آور است. بهبودی از سوء مصرف یا وابستگی به مواد مدتی طول میکشد، بنابراین وقتی همه چیز طبق برنامه پیش نمیرود، خیلی به خودتان سخت نگیرید.
سخن آخر
سم زدایی ترک مصرف یک ماده اعتیاد آور، مانند یک سفر است. در حالی که جدولهای زمانی ترک و سم زدایی مواد مختلف میتوانند مفید باشند، اما مهم تر از آن شروع فرآیند ترک است. به طور کلی شرایط فرآیند ترک از فردی به فرد دیگر متفاوت است. آنچه در مورد فرآیند سم زدایی مهم است، ثبات و پایداری در تصمیم خود است.
مصرف مجدد ماده اعتیاد آور میتواند باعث شود که شما به روز اول جدول زمان بندی ترک و سم زدایی باز گردید. به طور کلی با توجه به ویژگیهای فردی و نوع ماده اعتیاد آور، هیچ برنامه زمانی قطعی و ثابتی درباره سم زدایی مواد مختلف وجود ندارد. عوامل زیادی در ترک اعتیاد نقش دارند.
سم زدایی یک فرآیند کاملاً فردی است و هیچ دو نفری شبیه هم نیستند. سفر بهبودی شما یک فرآیند مادام العمر است که از روزی که سم زدایی خود را شروع میکنید، آغاز میشود.
2 دیدگاه
سلام و عرض ادب. بنده ۳۰ سالمه حدود ۵سالم مصرف مواد دارم اعم از تریاک بعدش ترامادول یا متادون همزمان و این اخریا شیشه.
الان حدود ۱۵ روزه به صورت سقوط آزاد گذاشتم کنار ولی همچنان هیچ انرژی ندارم از شدت درد دارم زولپیدم میخورم.حال روحی به شدت خراب در حد خودکشی امیدم به شیطان بزرگ ک بیاد کمکم کنه
سلام دوست عزیز متأسفانه وابستگی به مواد مخدر مسئلهای جدی است و برای خروج از این وضعیت، شما به حمایت و کمک حرفهای نیاز دارید. توصیه میکنم با یک پزشک یا متخصص مربوطه در مورد وضعیت خود کامل صحبت کنید تا بهتر راهنمایی کنند و برنامه درمانی مناسبی را برای شما تعیین کنند.
برای گفتگو با پزشک کلیک کنید.