مردانگی سمی و چالش های پدری، شایع ترین مشکلات در مردان هستند. متاسفانه مردان به دنبال حل شایع ترین مشکلات خودشان نیستند، و بیشتر این مشکلات به صورت بیماری های جسمی بروز می کنند. مردان ممکن است با مشکلات بهداشت روانی از جمله افسردگی، تفکر خودکشی و اعتیاد دست و پنجه نرم کنند، اما آنها نسبت به زنان خیلی کمتر به دنبال درمان هستند. از طرفی هم مردان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند، حتی ممکن است مشکلات روانی خود را با پرخاشگری و عصبانیت بروز دهند که این موضوع می تواند منجر به بیماری های جسمی زیادی شود.
در سالهای اخیر، نقش مردان در محل کار، روابط و جامعه تغییر یافته است تا شاید نقش زن و مرد تا حدودی در جامعه یکسان در نظر گرفته شود. در این شرایط برخی از مردان احساس می کنند جایگاه یا نقش سنتی خود را در جامعه از دست داده اند. این موضوع می تواند باعث استرس و ناامیدی شود. استرس در شغل فرد، در روابط خانوادگی یا در نتیجه پیگیری روابط عاشقانه و صمیمیت نیز ممکن است مردان را به دنبال مشکلات خودشان مجبور کند.
سوء مصرف مواد چه تاثیری در بروز مشکلات مردان دارد؟
بررس ها نشان می دهد که زنان و مردان از چند طریق مختلف تحت تأثیر سوء مصرف مواد قرار می گیرند. مردان بیشتر بر اثر سوء مصرف الکل، نوشابه زیاد و یا مصرف بیش از حد مواد افیونی تجویز می میرند. وابستگی به مواد در مردان نسبت به زنان از سن 18 سالگی به بعد تقریبا دو برابر افزایش می یابد. مردانی که به ماری جوانا اعتیاد دارند بیشتر از زنان در معرض رفتارهای ضد اجتماعی هستند و بیشتر به یک اختلال دیگر در مصرف مواد مبتلا می شوند.
عوامل زیادی از جمله سن، سطح تحصیلات و وضعیت شغلی مردان در میزان ابتلا آنها به سوء مصرف الکل و مواد تاثیر دارند. بهداشت روان یکی دیگر از عوامل مهم در سو ء مصرف مواد در مردان است. افسردگی یکی از دلایل عمده سوء مصرف مواد در مردان محسوب می شود؛ اما ممکن است به جای ناراحتی عمیق یا احساس گناه، به صورت خشم، خستگی یا مشکلات خواب بروز کند.
برخی از مردان ممکن است ترس و شرم مربوط به تصورات قبلی درباره نقش ها و مسئولیت هایشان را تجربه کنند. به عنوان مثال، مردی كه درآمد شغلی او برای تأمین نیازهای خانواده اش كافی نیست، ممكن است احساس ناامیدی یا بی حوصلگی ناشی از این باور را داشته باشد كه باید بتواند هزینه های خانواده خود را تأمین كند. این امر به ویژه در مواردی اتفاق می افتد که همسر یا شریک زندگی درآمد بیشتری یا شغل پردرآمد داشته باشد.
علائم اعتیاد به مواد مخدر شامل موارد زیر است:
- احساس نیاز اجباری به مصرف مواد
- ادامه دادن به مصرف مواد با آگهی به عواقب آن
- انجام فعالیت های پرخطر تحت تأثیر مصرف مواد
- انجام کارهایی غیرمعمول برای تهیه مواد، مانند سرقت
- ناکامی در تلاش های خود برای متوقف کردن مصرف مواد
- احساس نیاز به دوز بیشتر مواد در مدت زمان طولانی تر
- نیاز شدید به مواد برای جلوگیری از هرگونه فکر منفی دیگر
- صرف زمان و هزینه زیادی برای تامین مواد، حتی در صورت عدم توانایی برای پرداخت آن
- عدم انجام تعهدات و مسئولیت های کاری، یا کاهش فعالیت های اجتماعی و تفریحی
استرس پس از سانحه همچنین ممکن است منجر به عصبانیت و همچنین پرخاشگری شود و مردان مبتلا به PTSD تا حدودی احتمال دارد به سمت مصرف مواد مخدر یا الکل بروند. مردان ممکن است تا وخیم تر نشدن اوضاع، به دنبال درمان نباشند. اگر چه درمان در شرایط بحرانی، پیچیده تر خواهد بود. اختلال استرس پس از سانحه، می تواند کل زندگی بیمار مانند شغل، روابط بین فردی، سلامتی و لذت بردن از فعالیت های روزمره را مختل کند.
داشتن PTSD می تواند خطر سایر مشکلات سلامت روانی مانند موارد زیر را افزایش دهد:
- اضطراب
- افسردگی
- اختلالات اشتها
- افکار و اقدامات خودکشی
- مشکلات مربوط به سوء مصرف مواد یا مصرف الکل
خودکشی در مردان تا چه حدی شایع است؟
مسائل مربوط به خودکشی مردان و پیشگیری از خودکشی مردان در حال تبدیل شدن به یک چالش مهم در مشکلات روانی مردان است. در سال 2016، از هر 10 خودکشی 7 مورد توسط مردان سفید پوست انجام شده است. برخی تحقیقات نشان می دهد که خطر خودکشی در مردان در سنین میانسالی بیشتر است. در ایالات متحده، مردان سفیدپوست بیشترین میزان خودکشی را دارند. خودکشی مردان نیز به ویژه در مردان زیر 45 سال به یک نگرانی فزاینده در انگلستان تبدیل شده است. محققان و متخصصان بهداشت روان هنوز در تلاشند تا مشخص کنند چه چیزی در افزایش میزان خودکشی در مردان نقش دارد.
لیستی از عوامل موثر در خودکشی مردان شامل موارد زیر است:
- عدم درمان بهداشت روان برای مردان. مردان ممکن است برای راضی نگه داشتن عزیزان و دوستان خود، بیشتر از زنان گرفتار مشکلات و احساسات منفی شوند.
- عوامل اقتصادی. تحقیقات نشان می دهد كه مردان بیكار یا اخیراً بیكار شده ممكن است احساس بی هدفی بیشتری داشته باشند یا باور كنند كه جامعه دیگر به آنها نیازی ندارد، كه این امر خطر خودكشی در مردان را افزایش می دهد.
- نقش های مردانه جنسیتی. احساس عدم توانایی در حمایت یا تأمین هزینه خانواده می تواند منجر به احساس ناامیدی و شرمساری منجر و حتی خودکشی در مردان شود.
- قلدری. قربانی های قلدری، آزار و اذیت های شخصی و یا آنلاینی ممکن است تصمیم بگیرند که خودکشی کنند. این موضوع بیشتر در بین مردان جوان شایع است.
- روابط عاطفی و مشکلات ناشی از آنها. مشکلات مداوم در روابط صمیمی ممکن است در خودکشی مردان نقش داشته باشد، زیرا مطالعات نشان می دهد که مردان بیشتر از زنان برای حمایت عاطفی به شرکای خود اعتماد می کنند.
- انزوا و افسردگی. انزوای اجتماعی اغلب منجر به مسائل بهداشت روان مانند افسردگی می شود که احتمال دارد شدید شود و در صورت عدم درمان منجر به خودکشی شود.
مردانی که با احساس شدید شرم، ناامیدی و یا بی هدفی دست و پنجه نرم می کنند، بهتر است برای پیشگیری از بروز عوارض خطرناکی، مانند خودکشی به دنبال درمان باشند. یک درمانگر یا مشاور با تجربه می تواند به مردان در شناسایی احساسات منفی و رفع آنها کمک کند. مردان با شناسایی احساسات منفی خود، می توانند ضمن برطرف کردن آنها به دنبال راه حل های برای کشف مسیرهای جدید به سوی آینده باشند.
چالش های مربوط به پدری کدامند؟
پدر بودن اگرچه اغلب منبع شادی بزرگی است، اما می تواند دلیل استرس و اضطراب در مردان هم باشد و یکی از مشکلات رایج در مردان محسوب می شود. با رشد کودکان، پدران ممکن است با مسائل مختلفی در رابطه با تربیت کودک روبرو شوند.
منابع احتمالی استرس ناشی از چالش های پدر بودن، عبارتند از :
- کم خوابی. کم خوابی ممکن است مسائل بهداشت روانی را تشدید کند.
- مشکلات مالی. افزایش هزینه ها می تواند منجر به فشار بر روابط پدر با هر شریک شود.
- افسردگی پس از زایمان. افسردگی پس از زایمان در 4 تا 25٪ از مردان رخ می دهد.
- مرخصی محدود. برخی از پدران شاید دوست داشته باشند، وقت و زمان بیشتری را در کنار خانواده هایشان باشند؛ اما وقت کافی برای اینکار را ندارند. همین موضوع می تواند منجر به ناامیدی در مردان شود.
پدران نقش مهمی در زندگی فرزندان خود دارند. تحقیقات نشان می دهد که استحکام روابط پدر و فرزند، خطر ابتلا به سوء مصرف مواد را کاهش می دهد. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که پدران، مانند مادران، می توانند تا حد زیادی بر رشد کودک تأثیر بگذارند. استرس و مسائل روانی در پدران تأثیر منفی بر رفتار و مهارتهای اجتماعی کودک نشان داد.
مردانگی سمی چیست؟
مردانگی سمی اغلب به عنوان باورهای مضر در مورد ماهیت مردانگی و خصوصیات رفتاری مردانگی تعریف می شود. اعتقاد به مردانگی سمی، باعث ترس از تغییر ماهیت مرد بودن می شود. برخی از استانداردهای سفت و سختی که مردانگی سمی اغلب از مردان برخوردار است ممکن است مفهوم مردانگی را بیش از حد، تحت تاثیر قرار دهد.
برخی از نمونه های اعتقادات مربوط به مردانگی سمی عبارتند از:
- پرخاشگری یکی از ویژگی های مردانگی است.
- داشتن رابطه جنسی بیشتر، نشان دهنده مردانگی است.
- از نظر عاطفی آسیب پذیر بودن نشانه ضعف مردان و یا خصلت زنانگی است.
- یک شخص «یک مرد واقعی» نیست مگر اینکه بتواند سطح مشخصی از مقاومت جسمی و روحی را از خود نشان دهد.
مردانگی سمی اغلب در دوران کودکی شروع به ریشه دادن می کند. ممکن است پسران به نحوی تربیت شوند که نتوانند احساسات منفی مانند غم یا ترس را نشان دهند یا در مورد آنها صحبت کنند. در همین حال، آنها یاد می گیرند احساسات خود را به صورت خشم بروز دهند. گاهی اوقات پسران به اسباب بازی و یا رنگ های خاصی علاقه نشان می دهند که می تواند نشان دهنده فعالیت و رفتارهای زنانه باشد. این رفتار ممکن است به همجنسگرایی و ترنس هراسی یا ترس از «مرد بودن» ربط داده شود. ترجیح یک پسر به رنگ بنفش نسبت به رنگ سبز یا تمایل او به شرکت در کلاس های باله و نه فوتبال، لزوماً نشان دهنده گرایش جنسی، هویت جنسیتی یا مردانگی در بزرگسالی نیست.
چند درصد مردان به دنبال درمان مشکلات خود هستند؟
طبق نظرسنجی اخیر اداره سوء مصرف مواد و خدمات بهداشت روان (SAMHSA)، تعداد مردانی که به دنبال نگرانی های مربوط به بهداشت روان هستند به طور قابل توجهی کمتر از تعداد زنان است.
تحقیقات همچنین نشان می دهد که:
- بیش از 3٪ مردان با چالش های جدی بهداشت روانی روبرو هستند.
- تنها 60 درصد از مردان مبتلا به افسردگی، به مشاور مراجعه می کنند.
- بیش از 14٪ مردان آمریکایی نوعی چالش بهداشت روانی را تجربه می کنند.
- میزان خودکشی در مردان سفیدپوست 85 سال و بالاتر از بقیه جمعیت بیشتر است.
- میزان افسردگی در مردان کمتر از زنان، اما میزان خودکشی در مردان چهار برابر زنان است.
- مردان بالای 50 سال بیشتر از مردان 18 تا 25 ساله به دنبال درمان مشکلات خود هستند.
- مردان همجنسگرا و دوجنسگرای در مقایسه در معرض خطر ابتلا به بیماری روانی هستند.
- در سال 2012، مردان آمریکایی کمتر از زنان آمریکایی از خدمات بهداشت روان سرپایی (5٪ در مقابل 9٪) و کمتر برای استفاده از داروهای تجویز شده (9٪ در مقابل 16٪) برای بیماری های روانی استفاده کردند.
چرا مردان کمتر به دنبال درمان مشکلات روانی خود هستند؟
مشاوره آنلاین در مشکلات مردان، نسبت به مشاوره آنلاین در زنان، رواج کمتری دارد. از نظر آماری، مردان معمولاً زیاد به دنبال درمان نیستند. مشکلات مردان، به نگرانی و شرایط های اشاره دارد که ممکن است سلامت روانی یا جسمی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از این مشکلات، شامل افسردگی، استرس، اضطراب و نگرانی در مورد روابط هستند.
برخی از متخصصان بهداشت روان و روان شناسان، ممکن است خدمات مشاوره ای متناسب با موضوعاتی که مخصوصاً به مردان مربوط است می شود را ارائه دهند. برخی از متخصصان بهداشت روان معتقدند، هنجارهای اجتماعی و فرهنگی و همچنین اعتقادات سختگیرانه در مورد مردانگی ممکن است مانعی برای مراجعه مردان به مراکز های درمانی باشد. همچنین ممکن است برای مردان اعتماد یا صحبت کردن با یک درمانگر سخت تر باشند، چون افراد در هنگام مراجعه به یک درمانگر باید در مورد مسائل شخصی خودشان صحبت کند. از طرفی هم انگ و ننگ پیرامون درخواست کمک از دیگران، ممکن است مردان را از مراجعه به مراکز روانشناسی بازدارد. اکثر مردان در شرایطی که قربانی خشونت، خیانت و یا تجاوز می شوند برای حفظ آبرو خود حاضر به مراکز های روان درمانی نیستند.
مسائل بهداشت روان نیز ممکن است در مردان متفاوت از زنان باشد، و مردان شاید علائم مشکلات خود را شناسایی نکنند و آن ها را تشخیص ندهند. این در حالی است که در بیشتر مواقع ممکن است مشکلات روانی و عاطفی در مردان، به بیماری های جسمی تبدیل شوند. مردان معمولاً با نشان دادن عصبانیت یا پرخاشگری یا انجام رفتارهای پرخطر، درد عاطفی یا مشکلات روانی خود را بروز می دهند.
مشکلات مردان چگونه درمان می شود؟
در حالی که در نسخه فعلی کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) هیچ تشخیص خاصی برای مشکلات مردان وجود ندارد.
موارد مشترک گزارش شده توسط مردانی که به دنبال درمان هستند، شامل موارد زیر است:
- عصبانیت
- افسردگی
- تحریک پذیری
- اختلال دو قطبی
- اختلالات جنسی
- مسائل مربوط به رابطه
- وابستگی یا اعتیاد به مواد
- مسائل مربوط به تصویر بدن
- بی حوصلگی و بی انگیزگی
- وابستگی یا اعتیاد دیگر مانند اینترنت، بازی، قمار یا رابطه جنسی
- استرس همراه با دردهای جسمی، شکایات، یا احساس تحریک یا ناامیدی
- مسائل مربوط به تنظیم کار مانند اهمال کاری، اجتناب، خشم یا خرابکاری در موفقیت
مردان کمتر از زنان توصیه های درمانی را دنبال می کنند. درمان برای مشکلات مردان به ارتباط آزاد و صادقانه در مورد احساسات، روابط و سایر مسائل شخصی احتیاج دارد. مردانی که موانع برقراری ارتباط یا چالش های دیگر در روابط صمیمی را تجربه می کنند، مشاوره زوجین را مفید می دانند.
در مشاوره زوجین، هر دو شریک می توانند:
- احساسات و عواطف خود را بیان کنند.
- علت های مشکلات خود را شناسایی کنند.
- درباره اهداف خود، خواه مربوط به رابطه یا اهداف شخصی حرف بزنند.
- بسیاری از مردانی که تحت زوج درمانی قرار می گیرند در مورد شیوه های مناسب برای برقراری ارتباط عاطفی و جسمی مشکلاتی دارند.
آیا گروه درمانی برای مردان موثر است؟
برخی از مردان معتقدند که:
- گروه درمانی، اولین قدم درمانی است.
- شرکت در آن برای مردان، آسان تر از مشاوره فردی یا زوجین است.
در یک گروه درمانی، مردان ممکن است از مردان دیگری که موارد مشابهی را تجربه می کنند، مورد حمایت و تشویق قرار بگیرند. مسائلی که اغلب توسط مردان تجربه می شود، ممکن است در یک جلسه گروه درمانی عادی شود و مردان با آسودگی بیشتری بتوانند مشاوره بگیرند.
مشاوره آنلاین در مشکلات مردان چه تاثیری دارد؟
شاید شما از آن دسته افرادی هستید که مدت ها ست تصمیم گرفته اید برای مشکل خود به یک روانشناس مراجعه کنید؛ اما نمی دانید از کجا باید شروع کنید. اگر به دنبال یک روانشناس باتجربه در زمینه مشکلات خانواده و حتی متخصص در مشکلات مربوط به مردان هستید، ما پزشکت را به شما پیشنهاد می کنیم. مشاوره آنلاین با مشاورین پزشکت در زمینه مشکلات مردان، در یک محیطی کاملا امن و محرمانه صورت می گیرد.
علاوه بر آن، مردان می توانند در هر یک از زمینه های زیر با مشاورین ما در ارتباط باشند:
- مشاوره آنلاین برای بیماران پیوندی
- مشاوره آنلاین برای بیماران کم تحرک
- مشاوره آنلاین در مدیریت زخم مزمن
- مشاوره آنلاین برای بیماران کم توان و ناتوان
- مشاوره آنلاین برای مبتلایان به بیماری های مزمن مانند سرطان
- مشاوره آنلاین برای اصلاح رژیم غذایی در بیماران با اولویت رعایت رژیم غذایی