بی حسی سمت چپ صورت شامل کاهش کامل حس در این ناحیه از بدن است. این وضعیت می تواند نتیجه چندین بیماری مختلف از جمله سکته مغزی یا میگرن باشد.
بی حسی در سمت چپ صورت می تواند به عنوان از دست دادن احساس ظاهر یا باعث احساس سوزن سوزن شدن شود. حتی احتمال دارد ماهیچه های صورت فلج شده و قادر به حرکت نباشند، که می تواند باعث افتادگی یک طرف صورت شود. برخی از علل بی حسی صورت سمت چپ به راحتی قابل درمان هستند، اما بعضی دیگر جدی تر تلقی می شود.
تعدادی از شرایط می تواند باعث بی حسی در سمت چپ صورت شود. برخی از آنها جای نگرانی ندارند. تعدادی دیگر جدی هستند و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند.
علل بی حسی سمت چپ صورت
بی حسی، از جمله بی حسی صورت، اغلب با آسیب عصبی مرتبط است. تعدادی از شرایط مختلف می توانند بر عصب صورت تأثیر بگذارند و علائمی مانند بی حسی سمت چپ را تحریک کنند. برخی از شایع ترین علل بی حسی صورت سمت چپ در زیر ذکر شده است.
فلج بل
فلج بل ضعف ناگهانی یا فلج عضلات صورت است که می تواند بیش از 3 تا 5 روز طول بکشد. این وضعیت ناشی از التهاب عصب هفتم جمجمه ای است که اغلب عصب صورت نامیده می شود. این عصب مسئول کنترل حرکت ماهیچه های صورت است.
آسیب به عصب صورت در فلج بل می تواند باعث ضعف یا فلج در یک طرف صورت شود. گاهی اوقات، بی حسی نیز می تواند رخ دهد.
برای درمان فلج بل، پزشکان اغلب قطره چشم را برای حفظ رطوبت در چشم توصیه می کنند. بسته به شدت علائم، داروهای دیگر می توانند شامل داروهای استروئیدی یا داروهای ضد ویروسی باشند.
فیزیوتراپی همچنین یک گزینه برای کمک به بهبود ماهیچه های صورت پس از فلج بل است. علائم و نشانه های فلج بل عبارتند از:
- سردرد
- آب ریزش
- افتادگی صورت
- ضعف و فلج صورت
- کاهش حساسیت به مزه
- افزایش حساسیت به صدا
- اشک غیر طبیعی یا تولید بزاق
- درد گوش یا فک یا فشار در طرف آسیب دیده
فلج بل معمولاً تمام سمت چپ صورت یا تمام سمت راست را درگیر می کند. در موارد نادر، هر دو طرف صورت را به طور همزمان تحت تاثیر قرار می دهد. علائم فلج بل مشابه علائم سایر بیماری های جدی و خطرناک مانند سکته مغزی است. برای این علائم باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
عفونت ها
برخی از عفونت ها می توانند منجر به علائمی شوند که بر عضلات صورت تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، نیش کنه می تواند باعث عفونت باکتریایی و در نهایت بیماری لایم شود. بیماری لایم یک عفونت التهابی است که باعث تب و بثورات پوستی در سراسر بدن می شود.
بدون درمان، بیماری لایم می تواند پیشرفت کند و به طور بالقوه باعث بی حسی در یک یا هر دو طرف صورت می شود. بیماری لایم معمولاً با یک دوره آنتی بیوتیک به راحتی قابل درمان است. در موارد شدیدتر، داروهای استروئیدی می تواند به درمان علائم کمک کند.
مثال دیگری از عفونت که می تواند باعث بی حسی صورت شود، زونا است. زونا یک فعال سازی مجدد عفونت ویروسی است که بر اعصاب تأثیر می گذارد. ویروس ایجاد کننده آن ویروس واریسلا زوستر است که مسئول آبله مرغان نیز می باشد.
علائم زونا معمولاً در یک طرف بدن یا صورت، گاهی اوقات فقط در یک ناحیه کوچک ظاهر می شود. آنها شامل سوزن سوزن شدن یا بی حسی هستند که احتمال دارد یک طرف صورت را درگیر کند.
افراد مبتلا به زونا اغلب از مسکن ها استفاده می کنند و پزشکان گاهی داروهای ضد ویروسی مانند آسیکلوویر (Zovirax) و والاسیکلوویر (Valtrex) تجویز یا توصیه می کند.
عفونت هایی که می توانند باعث بی حسی یک طرفه صورت شوند، عبارتند از:
- تبخال
- سفلیس
- سرخک
- اوریون
- HIV یا ایدز
- بیماری لایم
- مونونوکلئوز
- عفونت های تنفسی
- عفونت های دندانی
عفونت ها می توانند باعث بی حسی در کل سمت چپ یا راست صورت یا فقط قسمتی از آن شوند. در برخی موارد، هر دو طرف صورت آسیب می بینند. در صورت ابتلا به عفونت، درمان می تواند به کاهش بی حسی صورت کمک کند.
سردردهای میگرنی
میگرن، درد ناگهانی و شدید است که از یک طرف سر شروع می شود. بدون درمان، سردردهای میگرنی معمولاً 4 تا 72 ساعت طول می کشد. میگرن علاوه بر درد شدید در سر، می تواند چندین علامت دیگر، از جمله تهوع و حساسیت به نور نیز داشته باشد.
برخی از افراد علائم هاله را تجربه می کنند، که علائم موقتی هستند و قبل از میگرن کامل رخ می دهند. یکی از این علائم بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن است که اغلب دست ها یا صورت را درگیر می کند.
در برخی افراد، هاله می تواند قبل، حین یا بعد از میگرن ایجاد شود. این احساس شامل علائم عصبی مانند بی حسی است.
هیچ درمانی برای میگرن وجود ندارد، اما برخی داروها مانند erenumab (Almovig) برای پیشگیری از حملات در دسترس هستند. برخی از تغییرات شیوه زندگی، از جمله ورزش منظم و تکنیک های کاهش استرس، احتمال دارد برای برخی از افراد به عنوان جایگزینی برای دارو مفید باشد. برخی از علائم رایج میگرن عبارتند از:
- تهوع و استفراغ
- ضربان قلب سریع
- مشکل در صحبت کردن
- سرگیجه و گاهی غش کردن
- سوزن سوزن شدن در اندام ها
- تاری دید یا از دست دادن بینایی
- حساسیت به صدا، نور، بو یا لمس
- مشاهده چشمک زدن، شکل یا نقاط روشن
سردردهای میگرنی می توانند سمت چپ یا راست صورت را درگیر کنند. بی حسی احتمال دارد در قسمت هایی از صورت یا کل صورت ظاهر شود. در صورت مشاهده علائم جدید یا تغییر در الگوی میگرن باید با پزشک تماس بگیرید. برخی علائم میگرن شبیه علائم سکته مغزی است. در صورت مشاهده علائم سکته مغزی، به دنبال درمان باشید.
اسکلروز چندگانه
مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری التهابی است که باعث تجزیه میلین می شود. میلین یک ماده چربی است که غشا را تشکیل می دهد و در اطراف فیبرهای عصبی پیچیده تا به آنها در انتقال پیام کمک کند. بیماری ام اس بر ارتباط بین اعصاب تأثیر می گذارد، که این امر تعامل بین قسمت های مختلف بدن و مغز را محدود می کند.
از آنجا که MS بر اعصاب سراسر بدن تأثیر می گذارد، می تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند. یکی از علائم احتمالی احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در قسمت های مختلف بدن از جمله صورت است.
مولتیپل اسکلروزیس (MS) سیستم عصبی مرکزی، از جمله مغز و نخاع را تحت تأثیر قرار می دهد. بی حسی صورت سمت چپ یکی از علائم رایج بیماری ام اس است. این شاید یکی از اولین نشانه هایی باشد که قبل از تشخیص ظاهر می شود.
علائم و نشانه های دیگر عبارتند از:
- دوبینی
- لکنت زبان
- مشکلات مثانه و روده
- لرزش و عدم هماهنگی
- ضعف، سرگیجه و خستگی
- از دست دادن بینایی، اغلب در یک چشم
- احساسات شدید و دردناک در حرکات گردن
- درد، بی حسی یا سوزن سوزن شدن در بدن یا اندام ها، گاهی در یک طرف
بیماری ام اس نیاز به درمان دارویی دارد. در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق بدون علت مشخص، باید با پزشک خود مشورت کنید. هیچ درمانی برای بیماری ام اس وجود ندارد، اما برخی از درمان ها از جمله داروهای استروئیدی و درمان های اصلاح کننده بیماری در دسترس هستند.
سکته مغزی
سکته مغزی زمانی رخ می دهد که اختلالی در جریان خون به مغز وجود دارد. این می تواند ناشی از ترکیدن رگ خونی در مغز یا انسداد رگ باشد که خون را به مغز می رساند.
بی حسی ناگهانی صورت یکی از علائم هشدار دهنده سکته مغزی است. این می تواند در سمت چپ یا راست رخ دهد و بندرت کل صورت را درگیر می کند. کمک فوری پزشکی برای سکته مغزی ضروری باشید. اگر شما یا کسی که می شناسید علائم زیر را تجربه کردید، باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:
- گیجی
- سردرد شدید
- عدم هماهنگی
- سرگیجه یا خستگی
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه یا مشکلات تعادلی
- مشکل در صحبت کردن یا درک گفتار
- از دست دادن بینایی در یک یا هر دو چشم
- بی حسی، ضعف یا سوزن سوزن شدن، اغلب در یک طرف بدن
علائم سکته مغزی به طور ناگهانی ظاهر می شود. برای به حداقل رساندن آسیب به مغز نیاز به درمان سریع است. سکته مغزی یک وضعیت جدی و خطرناک است که می تواند در کنار سایر علائم باعث بی حسی در سمت چپ صورت شود.
بی حسی صورت ناشی از سکته مغزی به طور معمول می تواند کل سمت چپ صورت را درگیر کند. همچنین احتمال دارد سمت راست صورت یا هر دو طرف را به طور همزمان تحت تأثیر قرار دهد.
سکته مغزی یک فوریت پزشکی است که برای به حداقل رساندن آسیب مغزی نیاز به اقدامات سریع دارد. بلافاصله با خدمات فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
نوع درمان سکته مغزی به علت آن بستگی دارد، اما فوری است. پزشک احتمال دارد از روشهای پزشکی مانند قرار دادن کاتتر برای برداشتن لخته خون یا تجویز داروهایی مانند رقیق کننده خون یا داروهای ضد پلاکت استفاده کند.
پس از سکته مغزی، مدیریت علائم اغلب شامل ایجاد تغییرات مختلف در شیوه زندگی، مانند پیروی از رژیم غذایی سالم و ترک سیگار است.
سایر علل بی حسی سمت چپ صورت عبارتند از:
- جراحی دندان
- کم خونی شدید
- آسیب های مغزی
- نوروپاتی شدید دیابتی
- سوختگی های شیمیایی
- تومورهای سر یا گردن
- حملات ایسکمیک گذرا
- واکنشهای آلرژیک شدید
- قرار گرفتن در معرض سرما
- بیماری های خود ایمنی مانند سندرم گیلن باره
بی حسی صورت سمت چپ باعث نگرانی می شود. این همیشه ناشی از یک مشکل جدی پزشکی نیست، اما برای اطمینان باید با پزشک تماس بگیرید.
در صورت بی حسی ناگهانی سمت چپ صورت همراه با سایر علائم سکته مغزی، باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
تشخیص بی حسی صورت در سمت چپ
شما باید هرگونه علائمی را که تجربه می کنید با پزشک خود در میان بگذارید، حتی اگر فکر نمی کنید این علائم با بی حسی صورت ارتباط دارد. در صورت مصرف دارو یا بیماری های دیگر، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
پزشک احتمال دارد یک معاینه فیزیکی انجام دهد ودر مورد سابقه پزشکی سوال کند. همچنین شاید خواسته شود که یک سری حرکات را انجام دهید. آزمایش های دیگری که می تواند به پزشک در درک علت بی حسی صورت سمت چپ کمک کند شامل آزمایش خون، اسکن تصویربرداری و الکترومیوگرافی است.
مدیریت علائم
درمان بی حسی سمت چپ صورت بستگی به علت آن دارد. درمان علت زمینه ای می تواند به کاهش یا رفع بی حسی کمک کند. گاهی بی حسی صورت به خودی خود برطرف می شود.
در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان بی حسی صورت وجود ندارد. گاهی اوقات برای درمان علائم مربوط به بی حسی صورت، مانند درد، از داروهای بدون نسخه، مسکن ها و کورتیکواستروئیدها استفاده می شود. با پزشک خود مشورت کنید تا دریابید که برای کنترل بی حسی صورت چه کارهایی می توانید انجام دهید.
چه موقع با پزشک خود مشورت کنید؟
اولین قدم برای رفع بی حسی صورت سمت چپ مشورت با پزشک است. قرار ملاقات بگذارید و قبل از آن علائم خود از جمله طول و شدت بی حسی صورت را ثبت کنید تا با پزشک خود به اشتراک بگذارید.
بی حسی در سمت چپ صورت می تواند نشانه چندین بیماری احتمالی باشد. در برخی موارد، این شرایط شدید است. اگر فردی برای اولین بار این علامت را تجربه کرد، مراجعه به پزشک ضروری است.
خط آخر
بی حسی در سمت چپ صورت می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که برخی از آنها جدی هستند و نیاز به مراقبت پزشکی دارند. در صورت سکته مغزی، مراقبت فوری پزشکی برای پیشگیری از آسیب های جدی ضروری است. برخی از علل مانند عفونت ها به راحتی با داروهای مناسب قابل درمان هستند. هنگامی که برای اولین بار دچار بی حسی در سمت چپ می شوید، مهم است که با پزشک مشورت کنید. در صورت نیاز با مشاوره تلفنی و فوری با متخصص مغز و اعصاب و یا جراح مغز و اعصاب می توانید از خدمات مشاوره آنلاین در پزشکت استفاده کنید.
علاوه بر آن، در صورت بروز علائم بیماری های عفونی می توانید با یک متخصص بیماری های عفونی در تماس باشید.
2 دیدگاه
من جراحی تومور مغزی داشتم سمت راست سرم بود الان بعد دوسال سمت چپ سرم حالت گرفتگی و نبض داره و کلا صورت و سرم به مدت دو دقیقه خواب میره
سلام دوست عزیز،علائمی که تجربه میکنید، ممکنه ناشی از مشکلات عروقی، عصبی و یا عوارض دارویی باشد که می تواند جدی باشد، به هر حال، توصیه می کنم حتماً با متخصص مغز و اعصاب آنلاین همین الان تماس بگیرید تا تشخیص دقیق تری انجام شود.
برای گفتگو با پزشک کلیک کنید