توده در سینه زنان شیرده می تواند علل مختلفی داشته باشد. ممکن است در حین شیردهی متوجه ایجاد توده در یک یا هر دو سینه شوید. درمان توده در دوران شیردهی به علت آن بستگی دارد. گاهی اوقات توده ها خود به خود یا با درمان خانگی از بین می روند. در موارد دیگر، مهم است که برای درمان به پزشک مراجعه کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد علل احتمالی توده ها در دوران شیردهی، به علاوه اینکه چه زمانی باید کمک بگیرید، به خواندن این مقاله از پزشکت ادامه دهید. اما از شایع ترین دلایل ایجاد توده در سینه زنان شیرده، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مسدود شدن مجرای شیر
توده ناشی از مسدود شدن مجرای شیر، یک مشکل رایج در دوران شیردهی است. ممکن است بدون هیچ دلیل مشخصی مجرای شیر در زنان مسدود شود و یا اینکه ناشی از تعدادی از عوامل زیر باشد:
- لباس دور سینه شما خیلی تنگ است.
- کودک شما به خوبی چفت نمی شود، که این وضعیت می تواند منجر به تخلیه ناکافی شیر شود.
علائم مسدود شدن مجرا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- یک تاول کوچک سفید روی نوک پستان
- یک توده نرم که به اندازه یک نخود تا یک هلو است.
در صورتی که مجرای شما مسدود شده باشد، ممکن است کودک شما نیز دمدمی مزاحم شود. این به این دلیل است که آنها با کاهش جریان شیر از سینه با مجرای مسدود شده ناامید می شوند.
گرفتگی
گرفتگی، زمانی رخ می دهد که سینه های شما بیش از حد پر شود. این وضعیت می تواند زمانی اتفاق بیفتد که شیر شما زیاد شود ولی نوزاد شما هنوز به اندازه کافی شیر نمی خورد. یا ممکن است زمانی که کودک شما برای مدتی شیر نخورده و شیر دفع نشده است، رخ دهد. اگر سینه های شما پف کرده باشد، ممکن است متوجه یک توده در اطراف ناحیه زیر بغل شوید.
علائم گرفتگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تب با درجه پایین
- سینه های سفت و دردناک
- نوک سینه های صاف و کشیده
- پوست محکم کشیده روی سینه ها که ممکن است براق به نظر برسد.
گرفتگی در صورت عدم درمان، می تواند منجر به مسدود شدن مجرا یا ورم و التهاب پستان شود. اگر علائم شما بهبود نیافت، برای دریافت کمک به پزشک یا متخصص شیردهی مراجعه کنید.
ورم پستان
ماستیت، التهاب یا تورم بافت پستان است. این وضعیت ناشی از عفونت، مسدود شدن مجرای شیر یا آلرژی است. اگر ورم پستان دارید، ممکن است دچار توده یا ضخیم شدن بافت پستان شوید. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تورم سینه
- حساسیت سینه
- لرز، سردرد یا علائم شبیه آنفولانزا
- احساس درد یا سوزش پستان در دوران شیردهی
- قرمزی، گاهی اوقات در یک الگوی دایره ای شکل
- تب 101 درجه فارنهایت (38.3 درجه سانتیگراد) یا بالاتر
مطالعه ای در سال 2008 نشان داد که ورم پستان تقریباً در 10 درصد از مادران آمریکایی که شیر می دهند اتفاق می افتد. در حالی که ورم پستان شایع است، اگر درمان نشود می تواند خطرناک باشد. اگر مشکوک به ورم پستان هستید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
علائم اولیه عفونت پستان (ماستیت) شامل سینه دردناک، قرمز و متورم است. در این مرحله درمان بر کاهش علائم با داروهای التهابی غیر استروئیدی (ایبوپروفن یا استامینوفن)، کمپرس سرد و تخلیه کامل پستان عفونی با ادامه شیردهی یا پمپاژ متمرکز است. اگر علائم بیش از ۲۴ ساعت ادامه یابد و با تب همراه باشد، درمان آنتی بیوتیکی ضروری است.
آبسه
آبسه، یک توده دردناک و متورم است. اگر ورم پستان یا گرفتگی شدید به سرعت یا به درستی درمان نشود، می تواند ایجاد شود. آبسه در بین مادران شیرده نادر است. اگر آبسه دارید، ممکن است توده ای پر از چرک را در سینه خود احساس کنید که در لمس دردناک است. پوست اطراف آبسه ممکن است هنگام لمس قرمز و داغ باشد.
برخی از زنان نیز تب و سایر علائم مشابه آنفولانزا را گزارش می کنند. آبسه نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. پزشک ممکن است برای تشخیص آبسه، سونوگرافی انجام دهد. ممکن است برای تخلیه آبسه به جراحی نیاز داشته باشید.
سرطان سینه
ابتلا به سرطان سینه در دوران شیردهی نادر است. فقط 3 درصد زنان شیرده در این مدت دچار سرطان پستان می شوند. اگر توده ای در سینه خود احساس کردید و همچنین یک یا چند مورد از علائم زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید:
- تحریک یا فرورفتگی پوست
- ترشح از نوک پستان (غیر از شیر مادر)
- جمع شدن نوک پستان (چرخش به داخل)
- تورم، حتی اگر توده ای وجود نداشته باشد.
- درد سینه که به خودی خود از بین نمی رود.
- قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست نوک سینه یا سینه
داشتن این علائم لزوماً به معنای ابتلا به سرطان سینه نیست. اما همچنان باید به پزشک خود در مورد آنها اطلاع دهید. آنها ممکن است بخواهند آزمایش انجام دهند یا درمان را توصیه کنند.
بیماری هنگامی رخ می دهد که برخی از سلول های پستان شروع به رشد غیر طبیعی کنند. این سلول ها با سرعت بیشتری نسبت به سلول های سالم تقسیم می شوند و انباشته می شوند و یک توده را تشکیل می دهند. سلول ها ممکن است از طریق پستان به گره های لنفاوی یا سایر قسمت های بدن انتشار یافته و متاستاز شوند.
محققان عوامل هورمونی، سبک زندگی و محیطی را عامل خطر ابتلا به بیماری می دانند اما هنوز مشخص نیست که چرا برخی از افراد که هیچ فاکتور خطری ندارند، به سرطان مبتلا می شوند، و در عوض سایر افراد با فاکتورهای خطر هرگز سرطان را تجربه نمی کنند. این احتمال وجود دارد که بیماری در اثر تعامل پیچیده عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد شود.
التهاب غدد لنفاوی
ممکن است غدد لنفاوی متورم، حساس یا بزرگ شده زیر یک یا هر دو بازو احساس شود. بافت پستان تا زیر بغل گسترش می یابد، بنابراین ممکن است متوجه التهاب غدد لنفاوی در نتیجه گرفتگی یا عفونت مانند ورم پستان شوید. اگر نگران تورم غدد لنفاوی هستید به پزشک مراجعه کنید. آنها ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کنند یا سونوگرافی یا درمان بیشتر را توصیه کنند.
کیست
گالاکتوسل، یک کیست خوش خیم و پر از شیر است که روی سینه ایجاد می شود. این نوع کیست ممکن است صاف یا گرد به نظر برسد. در لمس سخت و لطیف نخواهد بود. احتمالاً دردناک نخواهد بود، اما ممکن است ناراحت کننده باشد. هنگام ماساژ، شیر ممکن است از این نوع کیست خارج شود.
پزشک شما ممکن است از محتویات کیست نمونه برداری کند یا برای تایید خوش خیم بودن آن سونوگرافی تجویز کند. با قطع شیردهی، گالاکتوسل ها خود به خود از بین می روند.
چگونه توده ها را در خانه درمان کنیم؟
اگر مشکوک هستید که توده به دلیل مسدود شدن مجرای شیر ایجاد شده است، می توانید به شیر دادن روی سینه آسیب دیده ادامه دهید. اما اگر این دردناک است، برای زهکشی بهتر، موقعیت را تغییر دهید. اگر نوزاد سینه آسیب دیده را به طور کامل تخلیه نمی کند، از دست خود برای دوشیدن شیر از آن یا پمپ برای جلوگیری از گرفتگی بیشتر استفاده کنید.
درمان های خانگی زیر ممکن است موثر باشد:
- یک کمپرس گرم و مرطوب روی سینه آسیب دیده اعمال کنید.
- پس از شیردهی، کمپرس یخ را روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید.
- در صورت امکان چندین بار در روز حمام آب گرم یا دوش آب گرم بگیرید.
- لباس های گشاد و راحت بپوشید که سینه یا نوک سینه شما را تحریک نکند.
- سینه را به آرامی ماساژ دهید تا به رفع گرفتگی قبل و بین شیردهی کمک کنید.
چه زمانی باید به دنبال درمان بود؟
اگر این توده پس از چند روز تلاش از داروهای خانگی به خودی خود از بین نرفت، به پزشک مراجعه کنید. همچنین، در موارد زیر با پزشک خود وقت ملاقات بگیرید:
- شما درد شدید یا ناراحتی شدید دارید.
- تب بالا یا علائمی شبیه آنفولانزا پیدا می کنید.
- ناحیه اطراف توده قرمز است و اندازه آن افزایش می یابد.
اگر ورم پستان یا سایر عفونت ها علت آن باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند. آنها همچنین ممکن است یک مسکن بدون نسخه را توصیه کنند که در دوران شیردهی ایمن باشد. در برخی موارد، ممکن است به آزمایش های اضافی مانند سونوگرافی یا ماموگرافی برای تأیید خوش خیم بودن توده نیاز داشته باشید. پزشک شما می تواند بهترین گزینه را در مورد درمان مناسب به شما توصیه کند.
آیا در این شرایط باید به شیردهی ادامه داد؟
در بیشتر موارد، می توانید و باید به شیردهی ادامه دهید. اگر توده ناشی از مسدود شدن مجرا باشد، شیردهی می تواند به باز شدن مجرا کمک کند. اگر شیردهی در سینه آسیب دیده دردناک است، می توانید شیر مادر را پمپاژ کنید. نوشیدن شیر دوشیده شده هنوز برای کودک شما بی خطر است.
پیش آگهی توده در پستان در شیردهی
اغلب اوقات، تودهای در سینهها در حین شیردهی به دلیل گرفتگی مجرای شیر است. شما می توانید و باید به شیردهی ادامه دهید. اما مطمئن شوید که مواظب خود باشید و همچنین استراحت کافی داشته باشید. همچنین میتوانید درمانهای خانگی مانند استفاده از کمپرس گرم قبل از شیردهی یا یخ زدن در ناحیه آسیب دیده را امتحان کنید.
اگر سینه های شما ملتهب شد، یا علائم دیگری از عفونت مشاهده کردید، به دنبال کمک پزشکی باشید. پزشک شما می تواند درمان را توصیه کند. یک مشاور شیردهی نیز ممکن است بتواند کمک کند.
2 دیدگاه
وقت بخیر …من ۷ سالدقبل تشخیص پستان سوم دادن الا سه ماه به پسر دومم شیر نمیدم و داخل همون کیسه شل چندین گره سفت احساس میکنم میشه بگین چیکار کنم و دلیل
باسلام و احترام. لطفا برای پزشکان زنان و زایمان درخواست ثبت و مشاوره دریافت نمایید. باتشکر