
آندومتریوز یک وضعیت پیچیده است که پزشکان تازه شروع به درک و درمان آن کرده اند. بنابراین جامعه پزشکی همچنان در تلاش برای درک این بیماری است. اندومتریوز می تواند خفیف یا شدید باشد. اگرچه عوارض زیادی ناشی از آندومتریوز درمان نشده وجود دارد، اما همه افراد آنها را به صورت یکسان تجربه نمی کنند. با این حال، مهم است از عوارضی که ممکن است ایجاد شود، از جمله موارد زیر آگاه باشید. برای همین ما سعی کرده ایم در این مقاله از پزشکت شایع ترین عوارض آندومتریوز درمان نشده را مورد بررسی قرار دهیم.
شایع ترین عوارض آندومتریوز درمان نشده چیست؟
درد مزمن
درد یکی از شایع ترین عوارض آندومتریوز است. در واقع، 75٪ از افراد مبتلا به آندومتریوز گزارش می دهند که درد را تجربه می کنند. بسیاری از افراد مبتلا به آندومتریوز، دوره های قاعدگی دردناک و درد را در حین یا بعد از رابطه جنسی تجربه می کنند. درد در برخی از افراد مبتلا به اندومتریوز مزمن (طولانی مدت) است، به ویژه درد در لگن آنها.
درد با تورم و التهاب مرتبط است. بافت آندومتر اغلب ماهانه خونریزی می کند، درست مانند بافت آندومتر در رحم. با این حال، از آنجایی که این خون نمی تواند از بدن جاری شود، باعث درد و تورم می شود. علاوه بر این، برخی از عوارض ذکر شده در زیر، از جمله چسبندگی، نیز می تواند باعث درد شود.
توصیف یا توضیح درد ممکن است سخت باشد. مقیاس درد میتواند به شما و ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتیتان کمک کند تا سطح درد خود را به درستی ارزیابی کنید.
یکی از مطمئن ترین مقیاس های درد مورد استفاده در مراقبت های بهداشتی، مقیاس عددی است:
- 0: بدون درد
- 1-3: درد خفیف
- 4-6: درد متوسط
- 7-10: درد شدید که 10 بدترین درد است.
بررسی و ارزیابی درد آندومتریوز درمان نشده به چند دلیل بسیار مهم است. چون به به شما کمک می کند زمان هایی از ماه را که درد را تجربه می کنید را بشناسید. در مواردی که در تمام طول ماه درد را تجربه میکنید، به شما کمک میکند مشخص کنید که درد چه زمانی شدیدتر است. البته راه هایی وجود دارد که می توانید درد خود را کاهش دهید که نیازی به مراجعه به پزشک یا بیمارستان ندارد.
داروهای بدون نسخه:
مسکن های OTC مانند ایبوپروفن و آسپرین می توانند در تسکین درد خفیف اندومتریوز موثر باشند. با این حال، اگر شما هر گونه بیماری زمینهای دارید، یا داروی دیگری مصرف میکنید، باید قبل از استفاده از آنها با پزشک خود مشورت کنید.
تغییر رژیم غذایی:
محتوای امگا 3، غذاهایی مانند ماهی ساردین و ماهی آزاد ممکن است به کاهش درد شما کمک کند. علاوه بر این، برخی از مطالعات نشان می دهد که کاهش مصرف لبنیات پرچرب، گوشت قرمز و ماهی ممکن است در تسکین درد ناشی از آندومتریوز درمان نشده موثر باشند.
ورزش:
گنجاندن ورزش منظم در روال سبک زندگی شما ممکن است بتواند به کاهش درد آندومتریوز کمک کند زیرا ورزش باعث ترشح اندورفین (هورمون های احساس خوب) در بدن شما می شود. همچنین، ورزش کردن فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارد که انجام آن تنها می تواند مثبت باشد.
مکمل ها و گیاهان دارویی:
برخی از زنان اعتراف می کنند که مصرف مکمل های گیاهی مانند ویتامین B1، اسیدهای چرب امگا 3 و منیزیم و گیاهانی مانند ریشه شیرین بیان و چوب دارچین به کاهش درد آندومتریوز کمک می کند.
چسبندگی ها
چسبندگی زمانی است که دو یا چند عضو با بافت اسکار به هم متصل می شوند. این زمانی اتفاق می افتد که بافت آندومتر باعث خونریزی در لگن می شود. این خونریزی منجر به التهاب در بافت اطراف و در نهایت تشکیل بافت اسکار می شود.
این چسبندگیها میتوانند باعث احساس کشش یا درد تیز، خنجری یا سوزش شوند. علاوه بر این، چسبندگی می تواند آناتومی طبیعی را مخدوش کند، و باعث درد یا حتی ناباروری شود.
کیست ها
کیست تخمدان بسیار شایع است و همیشه نشانه آندومتریوز نیست. با این حال، برخی از کیست های تخمدان با اندومتریوز مرتبط هستند. هنگامی که بافت آندومتر در تخمدانها رشد میکند، کیستهایی به نام اندومتریوما را تشکیل می دهد که میتواند بزرگ شده و باعث درد و یا ناباروری شود.
آدنومیوز
اغلب، علائم آندومتریوز به این دلیل رخ می دهد که بافت آندومتر در خارج از رحم رشد می کند. آدنومیوز زمانی اتفاق میافتد که بافت آندومتر در دیواره عضلانی رحم رشد میکند و باعث پریودهای دردناک و سنگین شود. آدنومیوز و اندومتریوز بیماری های متفاوتی در نظر گرفته می شوند، اما به هم مرتبط هستند. برخی از افراد مبتلا به آدنومیوز هیچ علامتی ندارند، اما برخی دیگر پریودهای دردناک یا خونریزی شدید قاعدگی را تجربه می کنند.
سلامت روان
زندگی با درد و ناراحتی اندومتریوز می تواند بر سلامت روان تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، آندومتریوز، افسردگی و اضطراب ارتباط نزدیکی با هم دارند. بیش از دو سوم افراد مبتلا به آندومتریوز گزارش می دهند که دچار ناراحتی روانی هستند. اگر چه مدیریت علائم آندومتریوز ممکن است به سلامت روان شما کمک کند، اما مهم است که به دنبال درمان سلامت روان باشید.
عوارض ناشی از درمان آندومتریوز
بسیاری از درمانهای اندومتریوز عوارض خاص خود را دارند. مهم است که این موارد را آشکارا با پزشک خود در میان بگذارید تا بتوانید علائم خود را بدون افزودن بر عوارض، درمان کنید.
به عنوان مثال، Orilissa (elagolix) یک داروی تجویزی است که برای درمان اندومتریوز تایید شده است. این یک آنتاگونیست گیرنده هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) است که با مسدود کردن گیرنده های GnRH در غده هیپوفیز مغز عمل می کند. این دارو اگر چه علائم را کاهش می دهد اما می تواند منجر به عوارضی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه، اضطراب و تغییرات خلقی می شود.
بعد از هیسترکتومی
هیسترکتومی، که روشی برای برداشتن رحم با جراحی است، گاهی اوقات برای مدیریت اندومتریوز استفاده می شود. هیسترکتومی می تواند تأثیر زیادی بر سلامت کلی شما داشته باشد، بنابراین مهم است که در مورد خطرات و مزایای این عمل مطلع شوید. به ندرت، هیسترکتومی می تواند با خطر آسیب به اندام های مجاور مانند مثانه همراه باشد.
گاهی اوقات تخمدان ها همراه با رحم در هیسترکتومی برداشته می شوند که می تواند باعث علائم یائسگی مانند تغییرات خلقی، گرگرفتگی و کاهش میل جنسی شود. برای برخی، هیسترکتومی یک درمان موثر برای اندومتریوز است، اما از آنجایی که غیرقابل برگشت است و می تواند عوارض دیگری داشته باشد، مهم است که با پزشک خود در مورد مزایا و معایب این روش مشورت کنید.
اکسیزیون یا ابلیشن ناقص
گاهی اوقات، جراح قادر به برداشتن کامل بافت آندومتر نیست. این را می توان اکسیزیون یا فرسایش ناقص نامید. از آنجایی که بافت به طور کامل برداشته نشده است، ممکن است همچنان علائم آندومتریوز را تجربه کنید. همچنین احتمال دارد عوارضی از جمله خونریزی، بافت اسکار و حتی ناباروری داشته باشید.
باروری
باروری یک نگرانی بزرگ برای بسیاری از افراد مبتلا به آندومتریوز است. برخی از افراد مبتلا به آندومتریوز می توانند به طور طبیعی باردار شوند و حاملگی را به پایان برسانند. با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری برای باردار شدن مشکل دارند. حدود 24٪ تا 50٪ از زنان مبتلا به ناباروری به اندومتریوز مبتلا هستند.
بافت آندومتر می تواند اندام های تناسلی مانند تخمدان ها یا لوله های فالوپ را مسدود کند. همچنین می تواند باعث مشکلاتی در کیفیت تخمک، لانه گزینی و التهاب عمومی شود.
عوارض آندومتریوز در بارداری و بعد از آن
آندومتریوز اغلب در دوران بارداری یا پس از زایمان عوارض منحصر به فردی ایجاد نمی کند. با این حال، برخی از افراد مبتلا به این بیماری در معرض خطر بالاتر جفت سرراهی (زمانی که جفت تا حدی یا به طور کامل دهانه رحم را میپوشاند)، زایمان زودرس (زایمان قبل از هفته 37 بارداری) و سقط جنین قرار دارند.
درمان باروری و اندومتریوز
اگر قصد دارید در آینده باردار شوید، باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد اینکه چگونه درمان آندومتریوز می تواند بر باروری تاثیر بگذارد مشورت کنید. به عنوان مثال، هورمون درمانی، از جمله کنترل بارداری هورمونی ، یک درمان رایج برای آندومتریوز است. می تواند به کنترل علائم و شعله ور شدن کمک کند. با این حال، کنترل بارداری احتمالاً شما را از باردار شدن نیز باز میدارد. آنتاگونیست های گیرنده GnRH همچنین می توانند چرخه قاعدگی را مختل کرده و حتی باردار شدن را دشوار یا غیرممکن کنند.
جراحی برای اندومتریوز نیز می تواند بر باروری شما تأثیر بگذارد. برخی از افراد، اما نه همه، پس از انجام عمل جراحی برای درمان علائم خود، بیشتر احتمال دارد باردار شوند.
سوالات متداول
عوارض طولانی مدت اندومتریوز درمان نشده چیست؟ اندومتریوز درمان نشده می تواند منجر به تشدید درد شود. اگر آندومتریوز درمان نشود، می تواند باعث “لگن منجمد” شود. لگن منجمد یک وضعیت بالقوه کشنده ناشی از آندومتریوز ÷است که با عملکرد طبیعی سالم اندام های لگن تداخل می کند.
آیا اندومتریوز خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد؟ افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی در افراد مبتلا به آندومتریوز، احتمالاً به دلیل التهاب مرتبط با آندومتریوز است.
سخن آخر
اندومتریوز یک بیماری مزمن است که در آن پوشش داخلی رحم در خارج از رحم رشد می کند. این امر باعث عوارض آندومتریوز از جمله درد، مشکل در بارداری و نگرانی های مربوط به سلامت روان می شود. درمانهای اندومتریوز – از جمله درمانهای هورمونی و جراحیها – مجموعهای از عوارض جانبی خاص خود را دارند که میتوانند بر باروری و سلامت روان تأثیر بگذارند. اگر فکر می کنید به اندومتریوز مبتلا هستید، به دنبال یک متخصص زنان باشید که تجربه درمان این بیماری را دارد.