گرفتگی گلو دلایل زیادی دارد. ممکن است ثابت یا متناوب و از خفیف تا شدید متغیر باشد. گرفتگی گلو ممکن است نشان دهنده چیز خیلی جدی نباشد. با این حال، در برخی شرایط، باید به دنبال درمان اورژانسی بود، به خصوص اگر با مشکلات تنفسی یا مشکل در بلع همراه باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گرفتگی گلو، از جمله علل آن و گزینه های درمانی، ادامه مطلب را بخوانید.
حقایق سریع در مورد گرفتگی گلو:
- در بیشتر موارد، گرفتگی گلو جدی نیست.
- آلرژی یا عدم تحمل غذا و سایر مواد می تواند باعث گرفتگی گلو شود.
- درمان های خانگی می توانند به کاهش علائم در کوتاه مدت کمک کنند.
احساس گرفتگی گلو چگونه است؟
گرفتگی گلو ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. احتمال دارد شما علائم زیر را تجربه کنید:
- تورم گلو
- قفل شدن ماهیچه گلو
- حساسیت، فشار یا درد در گلو
- احساس داشتن توده داخل گلو
برخی از دلایل احتمالی گرفتگی گلو عبارتند از:
آلرژی
آلرژی ها معمولاً زمانی رخ می دهند که سیستم ایمنی به اشتباه چیزی مانند یک ماده غذایی یا گرده را به عنوان یک تهدید برای بدن شناسایی کند. سیستم ایمنی برای مبارزه با این آلرژن ها مواد شیمیایی آزاد می کند که منجر به علائمی مانند انسداد بینی یا خارش گلو می شود. یک واکنش آلرژیک شدید و حاد آنافیلاکسی نامیده می شود که خطرناک است و نیاز به درمان فوری دارد. واکنش های آنافیلاکتیک می تواند توسط آلرژن هایی ایجاد شود که عبارتند از:
- داروها
- زهر حشرات
- غذاهای خاص
تحقیقات نشان می دهد که از هر 50 آمریکایی، 1 نفر آنافیلاکسی را تجربه می کند، اگرچه پیشنهاد شده است که این میزان ممکن است نزدیک به 1 در 20 باشد. هر کسی که علائم آنافیلاکسی دارد باید تحت درمان فوری پزشکی قرار گیرد. علاوه بر سفتی در گلو، علائم عبارتند از:
- سرفه
- استفراغ
- درد شکم
- حالت تهوع
- مشکل در تنفس
- فشار خون پایین
- درد در قفسه سینه
- ضربان قلب سریع
- تورم صورت یا زبان
اضطراب
اضطراب می تواند به صورت علائم فیزیکی از جمله گرفتگی در گلو ظاهر شود. دشواری در تنفس و احساس سفت شدن گلو از علائم کلاسیک حمله پانیک هستند:
سایر علائم حمله پانیک عبارتند از:
- لرز
- تعریق
- ضعف
- سردرد
- سرگیجه
- سبکی سر
- تکان دادن
- حالت تهوع
- درد قفسه سینه
- ضربان قلب سریع
- احساس ترس یا ناامیدی
- احساس از دست دادن کنترل
- سوزن سوزن شدن یا بی حس شدن دست ها
رفلاکس معده به مری (GERD)
هنگامی که اسید معده به سمت مری حرکت می کند، می تواند باعث ایجاد احساس سوزش در قفسه سینه شود که به عنوان سوزش سر دل شناخته می شود. اگر سوزش سر دل بیش از دو بار در هفته رخ دهد، ممکن است به عنوان بیماری ریفلاکس معده به مری ( GERD ) تشخیص داده شود. تحقیقات نشان می دهد که بیش از 15 میلیون آمریکایی روزانه سوزش سر دل را تجربه می کنند. سوزش سر دل همچنین می تواند باعث گرفتگی گلو شود. در صورت عدم درمان، GERD می تواند منجر به زخم و آسیب دائمی مری شود و می تواند خطر سرطان مری را افزایش دهد.
علائم GERD عبارتند از:
- آروغ زدن
- سرفه کردن
- مشکل در بلع
- گرفتگی صدا
- خس خس سینه
- احساس وجود توده در گلو
- طعم ترش یا تلخ در دهان
- بوی بد دهان و یا بوی بد دهان
گواتر
گواتر زمانی رخ می دهد که غده تیروئید که غده پروانه شکل در گردن است به طور غیر طبیعی رشد کند. غده تیروئید هورمون هایی را تولید می کند که بر سرعت متابولیسم بدن و سایر عملکردها تأثیر می گذارد. گواتر با غده تیروئیدی که بیش از حد هورمون (پرکاری تیروئید) یا هورمون بسیار کمی (کم کاری تیروئید) تولید می کند، مرتبط است. همچنین، تیروئیدی که مقدار زیادی هورمون تولید می کند، می تواند باعث گواتر شود.
همراه با گرفتگی گلو، علائم گواتر عبارتند از:
- سرفه کردن
- گرفتگی صدا
- مشکل در تنفس یا بلع
- تورم در جلوی گلو و گردن
عفونت
اگر عفونتی در لوزهها یا جای دیگری در گلوی فرد وجود داشته باشد، میتواند منجر به گلودرد، متورم یا سفت شدن گلو شود. همچنین، فرد مبتلا به عفونت گلو ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
- تب
- لرز
- سردرد
- گوش درد
- بوی بد دهان
- مشکل در بلع
- از دست دادن صدا یا لارنژیت
برخی از شایعترین عفونتهایی که منجر به گرفتگی گلو میشوند شامل لوزههای ویروسی و گلودرد استرپتوکوکی هستند.
علل دیگر
ممکن است دلایل دیگری برای گرفتگی گلو وجود داشته باشد، از جمله:
- آلودگی
- تخلیه از عفونت سینوسی
- آلرژی فصلی تب یونجه
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص
راه های درمان گرفتگی گلو
درمان گرفتگی گلو به علت اصلی آن بستگی دارد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
دارو های آلرژیتیک
تزریق اپی نفرین یک داروی کلیدی است که برای درمان آنافیلاکسی استفاده می شود. افراد مبتلا به آلرژی حاد شناخته شده باید یک تزریق خودکار مانند Adrenaclick یا EpiPen داشته باشند تا در صورت حمله از آن استفاده کنند. برخی از افراد مبتلا به آلرژی ممکن است از ایمونوتراپی بهره مند شوند. ایمونوتراپی درمانی است که افراد را نسبت به آلرژن های خاص حساسیت زدایی می کند.
اگر فردی از واکسن های آلرژی بهره مند شود، پزشک به مرور زمان مقادیر کمی از آلرژن ها را زیر پوست تزریق می کند. این فرآیند ممکن است حداقل چند سال طول بکشد تا زمانی که دیگر آلرژی در فرد ایجاد نشود.
درمان اضطراب
اضطراب را می توان با روان درمانی یا داروها یا ترکیبی از هر دو درمان کرد. همچنین انجام مدیتیشن، تمرینات تمدد اعصاب و تغییر شیوه زندگی سالم می تواند مفید باشد.
رفلاکس معده. رفلاکس معده با داروها، تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی یا هر دو درمان می شود.
برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان GERD عبارتند از:
- آنتی اسیدها: چندین آنتی اسید ها را می توان به صورت بدون نسخه خریداری کرد.
- مسدود کننده های گیرنده H2: این داروها به کاهش تولید اسید معده کمک می کنند. این مسدود کننده ها به صورت بدون نسخه یا با نسخه در دسترس هستند.
- مهارکننده های پمپ پروتون: این مهار کننده ها به کاهش علائم GERD کمک می کنند و در عین حال به بافت مری زمان می دهند تا بهبود یابد. درمان PPI را می توان با نسخه یا بدون نسخه دریافت کرد.
به ندرت و در موارد شدید GERD ممکن است جراحی لازم باشد.
درمان گواتر
افراد مبتلا به گواتر ممکن است به جراحی یا در موارد پرکاری تیروئید نیاز به درمان با ید رادیواکتیو داشته باشند. برخی دیگر شاید متوجه بهبود علائم با مصرف دارو برای درمان کمکاری تیروئید یا پرکاری تیروئید شوند.
عفونت ها
عفونت های باکتریایی را می توان با آنتی بیوتیک ها درمان کرد. عفونت های ویروسی تحت تأثیر آنتی بیوتیک ها قرار نمی گیرند و باید خود به خود برطرف شوند. هنگام مبارزه با هر گونه عفونت، استراحت و نوشیدن آب کافی اهمیت دارد. افراد می توانند با شستن مرتب دست ها و اجتناب از تماس با افراد بیمار از عفونت های بعدی پیشگیری کنند.
درمان های خانگی گرفتگی گلو
در حالی که درمان دارویی اغلب برای گرفتگی مداوم در گلو ضروری است، برخی از درمانها را میتوان بدون نسخه انجام داد.
آلرژی. کسانی که آلرژی غذایی دارند باید از محرک های آن اجتناب کنند. آنتی هیستامین ها ممکن است به تسکین علائم آلرژی در صورت بروز کمک کنند.
اضطراب. افراد مبتلا به اضطراب می توانند برای حفظ آرامش، تنفس عمیق و تمرینات آرام سازی تدریجی عضلانی را امتحان کنند. یک رژیم غذایی سالم، ورزش و محدود کردن کافئین و الکل نیز می تواند اضطراب را کاهش دهد.
رفلاکس معده. گرفتگی گلو ناشی از سوزش سر دل را می توان از طریق تغییرات رژیم غذایی کاهش داد. آهسته غذا خوردن و پرهیز از پرخوری ضروری است. همچنین، حداقل 3 ساعت قبل خوابیدن غذای خود را میل کنید. آنتی اسیدها وقتی هر چند وقت یکبار استفاده شوند می توانند در درمان کمک کنند.
التهاب یا درد. ایبوپروفن یا مسکن مشابه دیگری ممکن است به افرادی که التهاب گلو یا درد مربوط به یک علت عفونی یا غیر عفونی دارند کمک کند. غرغره کردن با آب گرم و نمک چندین بار در روز نیز می تواند درد و تورم گلو را کاهش دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
گرفتگی گلو میتواند آزاردهنده و ناراحتکننده باشد. بنابراین، اگر احساس گرفتگی گلو بیش از چند روز ادامه داشت، فرد باید به پزشک مراجعه کند. در صورت وجود علائم زیر، مراجعه فوری به پزشک ضروری است:
- درد قفسه سینه
- سفتی در گردن
- تورم غدد لنفاوی در امتداد گردن
- گلودرد به مدت 48 ساعت یا بیشتر
- تب 103.0 درجه فارنهایت یا بیشتر
سفتی در گلو می تواند جدی و خطرناک باشد. افراد مبتلا به آلرژی باید گرفتگی گلو را جدی بگیرند زیرا ممکن است آنافیلاکسی باشد. توصیه می شود که به دنبال درمان اورژانسی پزشکی، به ویژه پس از قرار گرفتن در معرض آلرژن، باشید.
سخن آخر
بسیاری از شرایطی که زمینه ساز سفتی گلو هستند مانند GERD و عفونت های رایج گلو به راحتی قابل درمان هستند. برخی دیگر از جمله اختلالات تیروئید را می توان از طریق مداخلات پزشکی و شاید تغییر سبک زندگی مدیریت کرد. افراد مبتلا به آلرژی حاد شدید باید یک قلم اپی نفرین به همراه داشته باشند و در صورت امکان از تماس با محرک های آنها اجتناب کنند.
4 دیدگاه
سلام ببخشید من داعما گلوم گرفته وقتی اب دهانم رو قورت میدم انگار گرفته اصن یه جوریه چیکار کنم درد نداره ولی انگار یه چیزی گیر کرده
سلام از متخص گوش و حلق و بینی مشاوره بگیرید.
سلام توپ فوتبال ب گلویم برخورد کرد ازون وقت نفس تنگی دارم چ کاربایدکنم؟
بررسی از نظر شکستگی حنجره و نای با برونکوسکوپی یا لخته خون ناحیه توصیه میشه با معاینه و سونوگرافی