هنگامی که درد در ناحیه کمر و لگن رخ می دهد، احتمال دارد یک علت شایع وجود داشته باشد. برخی از شرایط یا بیماری ها می تواند بر اعصاب هر دو ناحیه تأثیر بگذارد. درد کمر و درد لگن به طور همزمان، معمولاً در نتیجه استفاده بیش از حد هر دو دیده می شوند، اما می توانند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای نیز باشند. افراد احتمال دارد متوجه درد در سمت چپ یا راست بدن یا هر دو شوند. در این مقاله به بررسی علل احتمالی درد کمر و لگن می پردازیم. همچنین گزینه های مختلف درمانی و چگونگی تسکین درد را مورد بحث قرار می دهیم. اما به طور کلی، علل احتمالی درد کمر و لگن عبارتند از:
- کشیدگی
- فتق دیسک
- رگ به رگ شدن
کار بیش از حد با کمر و باسن آسان است. زیرا آنها مسئول بلند کردن، چرخاندن و حرکت دادن پاها و تنه هستند. دردهای ناشی از استفاده بیش از حد و آسیب جزئی در این نواحی از بدن زیاد است. اگرچه این دردها شایع هستند، اما افراد نباید آنها را نادیده بگیرند. استراحت و درمان زودهنگام می تواند به طور قابل توجهی درد را بهبود ببخشد. علت درد کمر و لگن به طور همزمان در مردان و زنان مشابه است. موارد زیر برخی از شایع ترین علل درد کمر و لگن هستند.
رگ به رگ شدن و کشیدگی
رگ به رگ شدن و کشیدگی یکی از علل شایع درد در ناحیه پشت و باسن است. در حالی که کشیدگی یک تاندون یا ماهیچه پارگی بیش از حد است. اما رگ به رگ شدن یک رباط در واقع پارگی یا بیش از حد کشیده شدن، است. افراد مبتلا به رگ به رگ و کشیدگی احتمالاً ناراحتی را تجربه می کنند که با فعالیت شدیدتر و با استراحت بهتر می شود.
علل شایع رگ به رگ شدن و کشیدگی در این ناحیه، عبارتند از:
- سقوط یا ضربه
- آسیب های ورزشی
- بلند کردن چیزی سنگین
- چرخاندن بدن به روشی نامناسب
انجام یک ورزش یا فعالیت های بدنی دیگر بدون گرم کردن مناسب می تواند به کشیدگی عضلات کمک کند.
آسیب به رباطها، تاندونها یا ماهیچههای لگن یا کمر میتواند باعث بروز علائم زیر شود:
- التهاب
- کاهش دامنه حرکتی
- درد و ضعف عضلانی
درمان رگ به رگ شدن
با چند روز استراحت افراد معمولاً متوجه می شوند که علائم آنها بهبود می یابد. کشش ملایم می تواند بهبود را تسریع کند. قرار دادن کیسه یخ پوشیده شده با پارچه روی ناحیه آسیب دیده هر بار به مدت 10 تا 15 دقیقه نیز احتمال دارد کمک کننده باشد.
داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن و ناپروکسن، می توانند درد و التهاب ناشی از این آسیب های عضلانی را کاهش دهند. اگر این درمان ها علائم را کاهش ندهند، آسیب می تواند جدی تر باشد، به عنوان مثال، پارگی عضله. در این صورت فرد باید با پزشک خود مشورت کند.
سفتی عضلات لگن
فلکسورهای لگن ماهیچه هایی هستند که از باسن تا زانو امتداد دارند. آنها مسئول دامنه حرکت در پاها و باسن هستند. اگر این ماهیچه ها سفت باشند، اغلب به دلیل ماندن در وضعیت نشسته برای مدت طولانی، ممکن است فرد درد کمر و لگن را تجربه کند. کشیدگی های عضلات خم کننده ران، که کشش هایی در عضلات خم کننده ران هستند، همچنین می توانند باعث درد شدید در پشت و باسن شوند. علائم سفت شدن عضلات فلکسور لگن، عبارتند از:
- درد در باسن و ران
- حساسیت در قسمت بالایی ساق
- اسپاسم عضلانی در باسن یا ران
برخی از افراد احتمال دارد هنگام تلاش برای لگد زدن به پا یا بلند کردن زانو به سمت قفسه سینه، احساس ضعف کنند.
تمرینات فیزیوتراپی و کشش می تواند به تسکین مفصل خم کننده ران و کاهش ناراحتی کمک کند. مثلاً کشیدن زانو به سمت قفسه سینه یا حرکت دادن یک پا به سمت جلو از حالت زانو زدن برای ایجاد کشش در باسن می توانند موثر باشند. اجتناب از فعالیتهایی که میتوانند سفتی فلکسور لگن را افزایش دهند، مانند نشستن بیش از حد پشت میز یا پوشیدن کفشهای پاشنه بلند برای مدت طولانی نیز میتواند کمک کند.
فتق دیسک و درد کمر و لگن به طور همزمان
فتق دیسک زمانی رخ می دهد که یکی از دیسک های بالشتک بین مهره ها از جای خود خارج شود. حتی می تواند باعث درد در ناحیه کمر، پاها و باسن شود. دیسک می تواند به عصب مجاور فشار وارد کند، که احتمال دارد باعث سوزن سوزن شدن و درد و سوزش در قسمت تحتانی کمر شود که تا باسن و پاها انتشار می یابد. افراد مسن به دلیل ساییدگی و پارگی طبیعی ستون فقرات که در طول زمان رخ می دهد، مستعد فتق دیسک هستند. دیسک ها نیز با افزایش سن کمتر انعطاف پذیر می شوند.
علل شایع فتق دیسک عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- افتادن یا ضربه
- اضافه وزن داشتن
- فشار مکرر روی کمر
- رانندگی برای مدت طولانی
- بلند کردن یا چرخاندن نامناسب
علائم فتق دیسک عبارتند از:
- بی حسی در ساق یا پا
- ضعف عضلانی در ساق یا پا
- سیاتیک یا درد شدید از باسن تا پشت یک پا
در موارد شدید، افراد احتمال دارد اختلال در عملکرد روده و مثانه را تجربه کنند. اگر این وضعیت رخ دهد، باید فوراً به بیمارستان بروند یا با خدمات درمانی تماس بگیرند.
درمان فتق دیسک
درمان فتق دیسک شامل تسکین درد و ناراحتی در حین بهبود است. استراحت در رختخواب معمولاً به تسکین درد کمک می کند. سایر گزینه های درمانی عبارتند از:
- تمرینات فیزیوتراپی
- مصرف NSAID ها برای تسکین درد و التهاب
- تزریق استروئید اپیدورال، که شامل تزریق کورتیکواستروئیدها به فضای اپیدورال حاوی اعصاب ملتهب است.
در موارد شدید، پزشک می تواند جراحی را برای اصلاح فتق دیسک توصیه کند.
اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک
مفاصل ساکروایلیاک (SI) قسمت پایینی ستون فقرات را به لگن متصل می کنند. اگر این مفاصل بیش از حد یا خیلی کم حرکت کنند، فرد در پشت و باسن احساس درد خواهد کرد. علائم اختلال عملکرد مفصل SI شامل درد در ناحیه کمر است که قرار گرفتن در یک موقعیت راحت را برای فرد دشوار می کند. درد معمولاً با فعالیت بدنی، مانند دویدن یا بالا رفتن از پله ها تشدید می شود.
فتق دیسک و آرتریت می تواند علائمی مشابه اختلال عملکرد مفصل SI ایجاد کند.
گزینه های درمانی برای اختلال عملکرد مفصل SI، عبارتند از:
- تزریق یک استروئید به مفصل SI
- NSAIDها برای تسکین درد و التهاب
- کشش و استفاده از یخ در مناطق آسیب دیده
- تمرینات فیزیوتراپی برای تقویت عضلات مرکزی و لگن
پزشک ممکن است به فرد پیشنهاد کند که برای کاهش التهاب ستون فقرات، تزریق کورتیکواستروئید انجام دهد. در موارد نادر، احتمال دارد جراحی را برای جوش دادن مفاصل توصیه کنند.
آرتروز و درد کمر و لگن به طور همزمان
استئوآرتریت پشت می تواند منجر به شکسته شدن غضروف محافظ و بالشتک ستون فقرات شود. این از دست دادن بالشتک باعث ساییدگی استخوانهای ستون فقرات شده و فشار بیشتری بر اعصاب، از جمله اعصابی که به کمر و باسن میروند، وارد می کند. آرتریت در پشت و باسن باعث سفتی و درد مفاصل می شود. همچنین احتمال دارد فرد دچار ضعف در پاها و باسن شده که می تواند در فعالیت های روزمره او اختلال ایجاد کند.
پزشکان درمانی برای آرتریت ندارند، اما افراد می توانند علائم خود را با استفاده از دارو و روش های سبک زندگی کنترل کنند. این شامل:
- NSAIDها
- درمان های خانگی
- درمان های جایگزین مانند ماساژ، طب سوزنی و مکمل های غذایی
- جراحی، اگر آرتریت باعث باریک شدن قابل توجه کانال نخاعی شود.
- تمریناتی که عضلات پشت و باسن را تقویت می کند تا انعطاف پذیری و دامنه حرکتی را بهبود بخشد.
اسپوندیلیت آنکیلوزان
اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی آرتریت است که در درجه اول بر ستون فقرات تأثیر می گذارد و باعث التهاب مزمن در مفاصل ستون فقرات می شود. کمردرد و درد لگن اغلب از اولین علائمی هستند که فرد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان تجربه می کند.
علائم شامل درد و سفتی عضلانی است که معمولاً در صبح بدتر می شود. علائم دیگر می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب با درجه پایین
- از دست دادن اشتها
- کسالت، که یک احساس عمومی ناراحتی است.
پزشکان درمانی برای اسپوندیلیت آنکیلوزان ندارند، اما، مانند سایر اشکال آرتریت، افراد میتوانند این بیماری را با طیف وسیعی از درمانهای پزشکی و خانگی کنترل کنند.
داروهای تجویزی، مانند مسدود کننده های فاکتور نکروز تومور (TNF) و NSAID ها، می توانند کمک کنند. برخی از اقدامات سبک زندگی، از جمله انجام فعالیت بدنی منظم، یخ زدن مناطق آسیب دیده، و سیگار نکشیدن نیز می تواند مفید باشد.
بیماری پاژه
درد ممکن است یکی از علائم بیماری پاژه باشد. بر اساس گزارش کالج روماتولوژی آمریکا، بیماری استخوان پاژه یک اختلال نادر است که تخمین زده می شود 1٪ از افراد در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار دهد. این عارضه باعث میشود که استخوانهای فرد بهطور غیرطبیعی بازسازی که منجر به نرم شدن استخوان میشود و میتواند روی لگن، کمر، باسن و بازوها تأثیر بگذارد. خطر ابتلا به درد استخوان و شکستگی در فرد مبتلا به بیماری پاژه بیشتر است.
علائم بیماری پاژه عبارتند از:
- سردرد
- درد لگن
- از دست دادن شنوایی
- سوزن سوزن شدن و بی حسی در پاها
- پاهای خمیده، جایی که زانوها بیشتر از حد معمول از هم فاصله دارند.
درمان بیماری پاژه شامل داروهایی برای کاهش احتمال شکستگی استخوان است. پزشکان معمولا این داروها را برای درمان پوکی استخوان تجویز و در موارد نادر، احتمال دارد جراحی را برای ترمیم استخوان ها و بازگرداندن ترازها توصیه کند.
چه زمانی باید با پزشک مشورت کنیم؟
افراد در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر در کنار درد کمر و لگن باید به دنبال مراقبت اورژانسی باشند:
- ناتوانی در حرکت یک یا هر دو پا
- از دست دادن عملکرد روده و مثانه
- از دست دادن حس در یک یا هر دو پا
- تغییر شکل قابل مشاهده در پاها یا پشت، مانند ناتوانی در ایستادن مستقیم
اگر فردی علائم شدیدی را تجربه کرد که با استراحت و درمانهای بدون نسخه بهبود نمییابد، باید با پزشک خود قرار ملاقات بگذارد. پزشک می تواند علائم آنها را ارزیابی و مؤثرترین درمان ها را توصیه کند.
سخن آخر
زمانی که فرد درد کمر و لگن را به طور همزمان تجربه می کند، احتمال دارد یک آسیب یا بیماری زمینه ای وجود داشته باشد که هر دوی این علائم را ایجاد کند. در موارد دیگر، علل ممکن است متمایز باشد.
درد کمر و لگن می تواند انجام فعالیت های روزانه را دشوار کند. اگر این علائم برطرف نشد یا به طور ناگهانی بدتر شد، فرد باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشد. صرف نظر از علت، درمان زودهنگام به بهبود فرد مبتلا به کمردرد و لگن کمک می کند. بدون درمان، برخی از علل درد میتوانند بدتر شوند و در نهایت بر تحرک و کیفیت زندگی تأثیر بگذارند.
کمر درد یکی از بیماری های شایع است. با این حال، احتمال دارد علائم بیماری های جدی تری نیز باشند. اگر درد بدتر یا با علائم نامنظم همراه شد، با پزشک خود مشورت کنید.
آخرین دیدگاهها