رژیم غذایی گوشتخواران از گوشت حیوانات عمدتاً گوشت قرمز مانند استیک دنده ای، گوشت چرخ کرده و گوشت اعضای چرب تشکیل شده است. مصرف ماهی و سایر غذاهای حیوانی مانند تخم مرغ نیز بدون لبنیات در این نوع رژیم غذایی مجاز است و هیچ منعی ندارد. برای برخی افراد، رژیم گوشتخواران ممکن است مانند یک روش تغذیه ای نادرست به نظر برسد. اما برخی افراد آن را یک نوع دارو برای بیماری های خود میشناسند. اما آیا باید رژیم گوشتخواران را برای بهبود سلامت طولانی مدت خود دنبال کنید یا باید از مواد غذایی گیاهی هم در کنار آن استفاده کرد؟
هنگام مقایسه گیاهخواری با رژیم غذایی گوشتخواران و کسانی که هم محصولات گیاهی و هم محصولات حیوانی میخورند، باید موارد زیادی را در نظر گرفت. این مقاله از پزشکت به شما یک خلاصه ای مختصر در مورد فواید و اطلاعات لازم رژیم غذایی گوشتخواران و همچنین فواید سلامتی و خطرات احتمالی خوردن فقط غذاهای حیوانی به جای غذای گیاهی را ارائه میدهد.
رژیم گوشتخوار چیست؟
به طور ساده، رژیم گوشتخواران یک رژیم غذایی مبتنی بر محصولات حیوانی و بدون محصولات گیاهی است که خیلی بی شباهت به رژیم پالئو نیست. با این حال، در رژیم غذایی گوشتخواران مانند زمانی که رژیم پالئو یا کتوژنیک را دنبال میکنید، هیچ گونه توت، سبزیجات خام، آجیل یا دانه را نمیتوانید بخورید. رژیم گوشتخواران چیزی جز غذاهای حیوانی ندارد.
شما همچنین میتوانید برخی از محصولات حیوانی مانند تخم مرغ و آب گوشت را بخورید، اما لبنیات را نه. از این رو، رژیم گوشتخواران نوع منحصر به فردی از رژیم کتوژنیک است.
یک جستجوی سریع در اینترنت نشان میدهد که بسیاری از مردم فکر میکنند “رژیم غذایی گوشت” جام مقدس برای سلامتی و سرزندگی در طولانی مدت است. صادقانه بگویم، این افراد همان اشتیاق به گوشت را دارند که وگان ها به غذاهای گیاهی دارند.
آیا خوردن فقط گوشت کار درستی است؟
مسلما بزرگترین انتقاد به رژیم غذایی گوشتخواران این است که افراد را در معرض کمبود ریزمغذی ها قرار میدهد. به طور کلی، انسان میتواند تمام نیازهای ویتامین و مواد معدنی خود را بدون غذاهای گیاهی تامین کند. به عبارت دیگر، مصرف فقط گوشت امکان پذیر است.
در واقع نکته مهم این است که ویتامین C و تعداد کمی از ریزمغذی های دیگر در گوشت به مقادیر کمی یافت میشوند. همچنین، یک برنامه غذایی با چیزی جز گوشت، به ویژه گوشت قرمز، با مقادیر اضافی آهن همراه خواهد بود. رژیم غذایی گوشتخواران حتی ممکن است برای برخی افراد خاصیت درمانی داشته باشد.
برای مثال، رژیم گوشتخواران ممکن است به عنوان یک رژیم غذایی حذفی در افراد مبتلا به بیماری مزمن، آلرژی غذایی، و مشکلات گوارشی ناشی از غذاهای گیاهی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین این رژیم با حذف فیبرهای موجود در غذاهای گیاهی، به درمان بیماری های گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) کمک میکند.
فیبر غذایی و فیتاتهای حبوبات، در جذب ریزمغذیها اختلال ایجاد میکنند. بنابراین، رژیم گوشتخوار ممکن است برای افرادی که نمیتوانند فیبرهای غذاهای گیاهی را تحمل کنند یا کسانی که از مشکلات سوء جذب ریز مغذی ها رنج میبرند مفید باشد.
آیا رژیم گوشتخوار بی خطر است؟
اندام اصلی که در ایمنی رژیم های غذایی پر پروتئین مانند رژیم گوشتخواران مورد اتهام قرار میگیرد، کلیه است. استفاده از رژیم غذایی با پروتئین بالا به این معنی است که کلیه ها باید کمی سخت تر کار کنند تا تمام مواد زائد نیتروژنی “اضافی” را فیلتر کنند.
کلیه های سالم حداقل در کوتاه مدت میتوانند یک رژیم غذایی با پروتئین نسبتاً بالا را بدون مشکل زیاد تحمل کنند. همچنین هیچ شواهد قانعکنندهای وجود ندارد که نشان دهد مصرف پروتئین بیشتر منجر به نارسایی کلیوی در درازمدت میشود. اکثریت قریب به اتفاق مواد زائد متابولیک و نیتروژنی از طریق ادرار دفع میشوند، نه مدفوع.
با این وجود، افراد مبتلا به اختلال عملکرد کلیوی مطمئناً باید مراقب مصرف پروتئین خود باشند. اگر کلیه های شما به درستی کار نمیکنند، داشتن یک رژیم غذایی با پروتئین بالا، به خصوص رژیمی که فقط حاوی غذاهای حیوانی است، فقط اوضاع را بدتر میکند.
آیا مصرف گوشت خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و بیماری های قلبی را افزایش میدهد؟
بر اساس تحقیقات اپیدمیولوژیک، مصرف مکرر گوشت قرمز با سرطان روده بزرگ و بیماری قلبی مرتبط است. با این حال، مشخص نیست که آیا این به خود گوشت یا روش تهیه آن مربوط میشود.
پختن گوشت در دماهای بالا باعث ایجاد مواد سرطان زا میشود که به نام آمین های هتروسیکلیک (HCA) و آمین های آروماتیک چند حلقه ای (PAH) شناخته میشوند. زغال کردن، کباب کردن و دود کردن گوشت باعث افزایش تولید این ترکیبات میشود.
اگر رژیم گوشتخواران را دنبال میکنید، ضروری است که محتوای HCA و PAH گوشت را با استفاده از روشهای پخت در دمای پایین، مانند تفت دادن، آبپز کردن، بخارپز کردن، مایکروویو و خورش کاهش دهید.
علاوه بر این، باکتریهای روده پروتئینهای غذاهای حیوانی را تخمیر میکنند تا اکسید تری اتیلامین (TMAO) ایجاد کنند که در بروز بیماری آترواسکلروز نقش دارد.
برای کسانی که به طور منظم گوشت میخورند، مصرف مقدار زیادی پری بیوتیک (نشاسته مقاوم در برابر هضم، اینولین، سبوس جو دوسر، سبوس گندم و غیره) عاقلانه است تا تخمیر پروتئین در روده بزرگ کاهش یابد و از تشکیل باکتری روده TMAO جلوگیری شود.
اما افسوس، رژیم گوشتخواران مصرف غذاهای گیاهی را ممنوع میکند، بنابراین بهترین جایگزین بعدی مصرف مکمل پروبیوتیک است. استفاده از مولتی ویتامین روزانه نیز ممکن است در این شرایط عاقلانه باشد.
رژیم گوشتخواران به عنوان یک رژیم غذایی کتوژنیک
شیوه پیروی در رژیم گوشتخواری ذاتاً به رژیم غذایی بدون کربوهیدرات و بدون فیبر شبیه است. به این ترتیب، اگر از رژیم گوشتخوار پیروی میکنید، در اصل شما از رژیم کتوژنیک نیز پیروی میکنید. به عنوان مثال، گوشت قرمز، غذاهای حیوانی پرچرب و بدون کربوهیدرات هستند. با این تفاوت که پروتئین و چربی اشباع شده بیشتری میخورند که مصرف زیاد آن با اختلال عملکرد کلیه و بیماری مزمن کلیه مرتبط است.
غذاهای گیاهی در مقابل غذاهای حیوانی
داده های علمی و بالینی بسیار بیشتری وجود دارد که فواید غذاهای گیاهی را تضمین میکند.
اگر مجبور هستید یکی از این رژیم ها را انتخاب کنید، احتمالاً رژیم غذایی گیاهی در دراز مدت انتخاب عاقلانه تری خواهد بود، به ویژه برای کاهش خطر بیماری های مزمن و بهبود طول عمر.
با این حال، بسیاری از مردم استدلال میکنند که رژیم غذایی وگان دارای نقص های قابل توجهی است. شما میتوانید تمام مواد مغذی ضروری را در غذاهای گیاهی بیابید، اما گیاهخواری شدید منجر به بروز کمبود ریزمغذی ها، به ویژه ویتامین D، آهن، روی، و کلسیم میشود.
گوشتخوار در مقابل وگان
در حالی که برخی به سبک زندگی گوشتخوار قسم میخورند که برای آنها مفید و موثر است، اما این ادعا ها تا حدودی نشان دهنده افراط و تفریط است.
اگر بخواهیم منصفانه باشیم، به نظر میرسد که رژیم غذایی گوشت بدون گیاه در شرایط نادری مانند بیماران مبتلا به بیماریهای خودایمنی که نیاز به دریافت مواد مغذی بسیار خاص دارند، میتواند یک گزینه درمانی باشد. حتی به نظر میرسد پیروی از یک رژیم غذایی گوشتی نیز میتواند به عنوان یک گزینه ای تغذیه ای کوتاه مدت مفید باشد.
تنها چیزی که میتوانیم با اطمینان بگوییم این است که انسانها میتوانند تمام نیازهای حاد مواد مغذی ضروری را از غذاهای حیوانی، بهویژه گوشت تامین کنند. با این حال، مزایای سلامتی درازمدت رژیم گوشتخواران همچنان ناشناخته باقی مانده است.
فواید پیشنهادی رژیم گوشتخواران برای سلامتی
طرفداران رژیم غذایی گوشتخواران میگویند که این رژیم فواید مختلفی از کاهش وزن تا سطوح تستوسترون بالاتر دارد، اما هیچ مدرکی برای اثبات این موضوع وجود ندارد.
رژیم گوشتخواران همچنین به دلیل پتانسیل خود به عنوان یک رژیم غذایی ضد التهابی که ممکن است برای افراد مبتلا به شرایط خودایمنی مفید باشد، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. باز هم، هیچ مدرک علمیاین ادعاها را تایید نمیکند. رژیم گوشتخواران همچنین در میان افرادی که فکر میکنند منجر به کاهش وزن میشود، محبوب است.
چه کسانی باید از رژیم گوشتخوار استفاده کنند؟
اگر فکر میکنید که دچار عدم تحمل غذایی هستید، رژیم گوشتخواران میتواند به عنوان یک رژیم حذف کوتاه مدت برای کشف غذاهایی که به طور بالقوه با سیستم شما مطابقت ندارند، عمل کند. میتوانید این رژیم را به مدت شش هفته امتحان کنید و سپس به آرامی غذاهای جدید را دوباره مصرف کنید.
اما اگر به دنبال هر نوع رژیم غذایی حذفی هستید، ابتدا با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. علاوه برآن هرکسی که یک بیماری مزمن مانند دیابت یا بیماری قلبی دارد، باید قبل از امتحان رژیم غذایی افراطی مانند گوشتخواری با پزشک خود مشورت کند. در نهایت، اگر در سطحی از بیماری کلیوی هستید، از رژیم غذایی گوشتخواران پیروی نکنید.