عفونت ها و یا آبسه های دندانی، به طور کلی در اثر پوسیدگی دندان و رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان به وجود می آید. با این حال، ممکن است بر اثر جراحی دندان که از قبل بر روی دندان های خود انجام داده اید، نیز ایجاد شود. هنگامی که عفونت رخ می دهد یک کیست حاوی عفونت که در نتیجه رشد بیش از حد باکتری ها به وجود آمده، در دهان ظاهر می شود. این عفونت اغلب باعث تورم، درد و حساسیت در منطقه ای که کیست در آن وجود دارد، ایجاد می شود. در صورت عدم درمان عفونت ممکن است به مناطق دیگر از فک و یا حتی به مغز نیز گسترش یابد.
پوسیدگی دندان و حفره های دندانی بسیار شایع می باشند. با توجه به مطالعات انجام شده، ۹۱٪ از بزرگسالان از سنین ۲۰ تا ۶۴ دارای پوسیدگی دندانی می باشند. همچنین، حدود ۲۷ درصد از افراد در گروه سنی مشابه، پوسیدگی دندان خود را درمان نکرده اند. درمان پوسیدگی دندان در ابتدا، برای جلوگیری از بروز عوارضی مانند عفونت دندان، بسیار مهم است.
در صورت مبتلا شدن به عارضه ی عفونت دندان حتما به دندان پزشک مراجعه کنید.
درمان عفونت دندان
از اولین اقداماتی که توسط دندان پزشک شما تجویز می شود، استفاده از آنتی بیوتیک برای برطرف کردن عفونت می باشد. برخی از آنتی بیوتیک ها عملکرد بهتری نسبت به از بین بردن عفونت در مقایسه با دیگر آنتی بیوتیک ها دارند. دندان پزشکان معمولا تنها آنتی بیوتیک را در دندان پزشکی برای عفونت های دندان توصیه می کنند. با این حال، همه دندان های عفونی به آنتی بیوتیک ها نیاز ندارند. در برخی موارد، دندان پزشک به سادگی ممکن است برای درمان عفونت دندانی، قادر به تخلیه منطقه آلوده، حذف دندان آلوده و یا پرکردن محل پوسیدگی دندان باشد.
دندان پزشکان در درمان عفونت های دندانی به جز موارد خاص تمایلی به تجویز آنتی بیوتیک ها ندارند. مصرف آنتی بیوتیک ها زمانی تجویز می گردد که عفونت های دندانی شدید بوده و یا به نقاط دیگر گسترش یافته باشد و یا اگر فرد دارای سیستم ایمنی بسیار ضعیف باشد. اگر چه آنتی بیوتیک می تواند کمک به از بین بردن عفونت دندان کند اما مهم است که که از نوع مناسب و زمان مناسب از آن استفاده کرد. نوع آنتی بیوتیک توصیه شده توسط دندان پزشک بسته به نوع باکتری هایی که منجر به عفونت شده است، متفاوت خواهد بود. دلیل آن عملکرد آنتی بیوتیک ها نسبت به نوع خاصی از باکتری ها می باشد.
یک مطالعه در مجله دندان پزشکی بیش ۱۵۰ گونه ی مختلف از باکتری ها در حفره دهان وجود دارد.
بسیاری از این باکتری پتانسیل لازم برای رشد و ایجاد عفونت را دارند. درمان ممکن است بسته به نوع باکتری ها که باعث عفونت شده اند، متفاوت باشد. هر چند در بسیاری از موارد دندان پزشکان، آنتی بیوتیک هایی را تجویز می کنند که انواع بیشتری از باکتری های دهانی را از بین می برد. با این حال برخی از باکتری ها ممکن است نسبت به این آنتی بیوتیک ها مقاومت نشان بدهند. همچنین برخی از افراد نسبت به این نوع دارو ها آلرژی دارند. در صورت تجربه کردن هر نوع آلرژی نسبت به این داروها، قبل از استفاده از آن ها حتما با پزشک خود مشورت کنید.
مدت زمان تاثیر آنتی بیوتیک ها
مدت زمانی که طول می کشد تا آنتی بیوتیک ها تاثیر خود را بگذارند به فاکتور های بسیاری بستگی دارد.
این عوامل شامل: شدت عفونت و نوع باکتری های عامل آن می باشد.
بسیار مهم است که فرد دوره استفاده از آنتی بیوتیک خود را کامل کند.
میزان استفاده آنتی بیوتیک ها به طور دقیق توسط دندان پزشک معالج تجویز می گیرد.
تکمیل کردن این دوره حتی پس از, از بین رفتن علائم می تواند از بازگشت این علائم جلوگیری کند.
با توجه به مطالعات انجام شده بیشترین دوره های درمان از ۳ روز تا ۷ روز می باشد.
عوارض جانبی آنتی بیوتیک ها
اگر چه آنتی بیوتیک ها می توانند به از بین بردن عفونت ها برای آماده سازی یک فرد برای شروع سایر درمان های دندان پزشکی کمک کنند، با این حال این داروها دارای برخی ازعوارض جانبی احتمالی نیز می باشد. عوارض جانبی می تواند بسته به نوع آنتی بیوتیک استفاده شد، متفاوت باشد. مشورت در مورد عوارض جانبی هر نوع آنتی بیوتیک با دندان پزشک از اقدامات اساسی قبل از استفاده از هر نوع آنتی بیوتیک می باشد.
سایر درمان ها برای عفونت دندان
آنتی بیوتیک ها ممکن است به از بین بردن باکتری های فعال کمک کند با این حال ممکن است نیاز به درمان های دیگر نیز وجود داشته باشد، مانند:
- تخلیه آبسه
- پر کردن حفره
- عصب کشی
- کشیدن دندان
استفاده از آنتی بیوتیک تنها قسمتی از درمان عفونت های دندانی می باشد و برای درمان کامل نیاز به انجام اقدامات دیگر نیز می باشد.
درمان های خانگی برای عفونت دندان
استفاده از برخی OTC (دارو های بدون نیاز به تجویز) می تواند برای کنترل علائم عفونت کمک کند. این دارو ها شامل مسکن های درد مانند ایبوپروفن، آسپرین و استامینوفن می باشد.
برخی از شیوه های سنتی که در خانه انجام می شود نیز در برخی موارد موثر است مانند:
- به آرامی دهان را با آب نمک گرم شست و شو دهید.
- به آرامی دهان را با جوش شیرین محلول درآب شست و شو دهید.
- اجتناب از مصرف غذاهای بسیار گرم و یا بسیار سرد برای جلوگیری از ایجاد حساسیت در دندان ها
- جویدن با طرف مقابل از دهان به منظور کاهش آسیب های دیگر
- مسواک زدن با مسواک بسیار نرم حداقل دو بار در روز
- استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز
اتخاذ شیوه های مناسب برای بهداشت دهان و دندان، مانند مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به صورت روزانه و مراجعه به دندان پزشک برای معاینات منظم، ممکن است به جلوگیری از عفونت های دندانی و عوارض آن ها کمک کند.
خلاصه
اگر چه آنتی بیوتیک به از بین بردن عفونت دندان ها کمک می کند، با این حال استفاده از آن ها تنها قسمتی از مرحله درمان می باشد. درمان فوری برای جلوگیری از گسترش عفونت دندان بسیار مهم است.
آخرین دیدگاهها