زخمهای ساق پا در اثر آسیبهای جزئی پا ایجاد میشوند که در آن پوست آسیب می بیند و اجازه میدهد هوا یا باکتری وارد بافتهای زیرین شود. به طور معمول، این آسیب در عرض یک یا دو هفته خود به خود بهبود می یابد، اما گاهی اوقات، پوست بهبود نمی یابد و زخم هایی ایجاد می شود که می تواند بسیار دردناک باشد. آنها نه تنها زشت هستند و به شما احساس بدی می دهند، بلکه ممکن است نشانه ای از یک بیماری زمینه ای جدی تری نیز باشند. اما نگران نباشید، زیرا برخی درمانهای خانگی میتوانند به بهبود زخمهای پا کمک کنند. در این مقاله از پزشکت، فهرستی از درمانهای خانگی طبیعی را قرار دادهایم که میتواند به شما در درمان مؤثر زخمهای پا کمک کند.
چه چیزی باعث زخم پا می شود؟
زخم های ساق پا زخم هایی هستند که روی پوست شکسته یا آسیب دیده ایجاد می شوند. معمولاً، درست بالای مچ پا، در سمت داخلی پاهای شما برجسته تر هستند. به غیر از آسیب های پوستی، زخم های پا نیز ممکن است در نتیجه یک بیماری زمینه ای ایجاد شوند. بیماری هایی که ممکن است منجر به ایجاد زخم پا شوند در زیر به اختصار مورد بحث قرار می گیرند.
برخی از شایع ترین بیماری هایی که منجر به ایجاد زخم در پاهای شما می شوند عبارتند از:
زخم های شریانی و وریدی دو نوع زخم باز هستند که در بدن یافت می شوند. آنها اغلب در اندام تحتانی مانند پاها تشکیل می شوند. زخم های شریانی در نتیجه آسیب به شریان ها به دلیل عدم جریان خون به بافت ایجاد می شوند. زخم های وریدی از آسیب به سیاهرگ ها ناشی از بازگشت ناکافی خون به قلب ایجاد می شوند. بر خلاف سایر زخمها، این زخمهای پا ممکن است ماهها طول بکشد تا در صورت بهبودی کامل شوند. اگرچه مشابه هستند، اما برای اطمینان از بهبودی مناسب و بهبودی سریع، به درمان های متفاوتی نیاز دارند.
بیماری وریدی
این یکی از شایع ترین علل زمینه ای زخم پا است و حدود 80 درصد از موارد زخم در پا را تشکیل می دهد. بیماری وریدی معمولاً در نتیجه دریچه های معیوب در وریدها ایجاد می شود. وقتی وریدها نتوانند خون را به سمت قلب هل دهند، خون به پاها سرازیر می شود و در نهایت باعث ایجاد زخم می شود.
بیماری شریانی
بیماری دیگری که باعث ایجاد زخم پا می شود، بیماری شریانی است. این عامل 15 درصد از زخمهای ساق پا را تشکیل میدهد و نتیجه انسداد شریانهای پا است که جریان خون به بافتهای زیرین را مهار میکند.
سایر شرایط پزشکی
زخم پا همچنین می تواند به دلیل شرایط پزشکی مانند دیابت یا آرتریت روماتوئید ایجاد شود.
علائم و نشانه های زخم پا
شایع ترین علائم همراه با زخم پا شامل موارد زیر است:
- تورم مچ پا
- سنگینی در ساق پا
- تغییر رنگ در ساق پا
- پوست تحریک شده یا پوسته پوسته شده
- ورید متورم و بزرگ شده در هر یک از پاهای شما
- اگر برای مدت طولانی بایستید، پا شروع به درد می کند.
- پوست در اطراف زخم شروع به سفت شدن و پوسته پوسته شدن می کند.
این علائم اغلب از نظر شدت متفاوت است. اگرچه اغلب زخم های پا معمولاً در عرض چند روز ناپدید می شوند، برخی ممکن است بهبودی نداشته باشند. برای جلوگیری از عوارض بیشتر، همیشه بهتر است سعی کنید زخم های پا را در اسرع وقت درمان کنید. برای آن، ابتدا باید آنها را تشخیص دهید.
علائم شایع تشکیل زخم شامل درد و تورم است. علائم دیگر می تواند بین زخم شریانی و وریدی متفاوت باشد.
زخم های شریانی
زخم های شریانی اغلب در قسمت بیرونی مچ پا، پاها، پاشنه ها یا انگشتان پا ایجاد می شوند. آنها می توانند در مناطق دیگر نیز شکل بگیرند. این زخم ها دردناک هستند و ظاهری «پانچ شده» دارند.
سایر علائم یا ویژگی های زخم شریانی، عبارتند از:
- زخم های قرمز، زرد یا سیاه
- درد پا در شب
- بدون خونریزی
- ناحیه آسیبدیده خنک یا سرد برای لمس با حداقل گردش خون است.
- پا هنگام آویزان شدن قرمز و وقتی بالا باشد رنگ پریده می شود.
زخمهای ساق پا وریدی
زخم های وریدی معمولا در زیر زانو و در ناحیه داخلی مچ پا ایجاد می شوند. گاهی اوقات ناراحتی کمی وجود دارد یا اصلاً وجود ندارد، مگر اینکه زخم عفونی باشد. در موارد دیگر، زخم های وریدی می توانند دردناک باشند.
ناحیه آسیب دیده ممکن است با علائم زیر نیز همراه باشد:
- التهاب
- ورم
- دردناک
- خارش، پوست سفت شده
- پوسته پوسته شدن یا پوسته پوسته شدن
- رنگ پوست قهوه ای یا سیاه
زخمهای ساق پا چگونه تشخیص داده می شود؟
معاینه فیزیکی رایج ترین راه برای تشخیص زخم پا است. همچنین می توان از دستگاه داپلر برای تشخیص زخم پا بر اساس خون رسانی به پاهای شما استفاده کرد. در برخی موارد، اگر پزشک نتواند وضعیت شما را تایید کند، ممکن است شما را به متخصص عروق ارجاع دهد. هنگامی که تشخیص داده شود که زخم پا دارید، لازم است به دنبال گزینه های مختلف برای درمان این بیماری باشید.
زخم پا چگونه درمان می شود؟
قبل از پیشنهاد درمان، پزشک باید علت اصلی را شناسایی کند. زخمها را میتوان با مراقبتهای مناسب و آنتیبیوتیکها درمان کرد، اما تشخیص علت زمینهای میتواند از بهبود زخم و عدم عود آن اطمینان حاصل کند.
برخی از شرایطی که باعث ایجاد زخمهای ساق پا می شوند عبارتند از:
- دیابت
- لوپوس
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
- روماتیسم مفصلی
- بیماری شریانی
- بیماری مزمن کلیوی
- ترومبوز سیاهرگی عمقی
مانند هر زخم دیگری، درمان اولیه بر افزایش گردش خون در ناحیه آسیب دیده متمرکز است. اهداف درمانی جانبی، عبارتند از:
- کاهش درد
- بهبود موثر زخم
- سرعت بخشیدن به روند بازیابی
درمان زخمهای ساق پا شریانی
برای درمان زخم شریانی، پزشک سعی می کند گردش خون را به ناحیه آسیب دیده بازگرداند. درمان علت زمینه ای با آنتی بیوتیک می تواند به کاهش علائم کمک کند، اما زخم را به طور کامل بهبود نمی بخشد. پزشکان ممکن است علاوه بر آنتی بیوتیک ها از جراحی برای بازگرداندن جریان خون به بافت ها و اندام ها استفاده کنند.
تعدادی از گزینه های جراحی برای درمان زخم شریانی وجود دارد، از جمله آنژیوپلاستی . در این روش از یک بالون برای باز کردن شریان آسیب دیده برای بهبود جریان خون استفاده می شود. هنگامی که جریان خون بازیابی شد، علائم شما از بین خواهند رفت.
اگر جریان خون قابل بازیابی نباشد، یا اگر زخم به شدت عفونی شده باشد، ممکن است پزشک قطع عضو را توصیه کند.
برای جلوگیری از عفونت و بزرگتر کردن زخم، زخمهای شریانی باید خشک، تمیز و بانداژ شوند. با پزشک خود در مورد اینکه هر چند وقت یکبار نیاز به تعویض بانداژ و هر توصیه درمانی اضافی یا تغییر سبک زندگی دارید، صحبت کنید.
درمان زخمهای ساق پا وریدی
زخم های وریدی ممکن است ماه ها طول بکشد تا بهبود یابد. در برخی موارد نادر، ممکن است هرگز بهبود نیابند. مشابه زخم های شریانی، درمان بر بهبود جریان خون در ناحیه آسیب دیده متمرکز است.
پزشک شما ممکن است آنتی بیوتیک ها را برای درمان علت زمینه ای، جلوگیری از عفونت و جلوگیری از عود توصیه کند. با این حال، آنتی بیوتیک ها به تنهایی نمی توانند زخم وریدی را درمان کنند.
پزشک به شما آموزش می دهد که چگونه زخم خود را به درستی تمیز و پانسمان کنید. آنها همچنین ممکن است درمان فشرده سازی را توصیه کنند. این مستلزم استفاده از یک باند فشاری یا جوراب ساق بلند در ناحیه آسیب دیده است. این فشار جریان خون را بهبود می بخشد و علائم را کاهش می دهد.
پزشک ممکن است برای کاهش ناراحتی شما داروهای مسکن تجویز کند. آنها همچنین ممکن است شما را تشویق کنند که پا یا سایر مناطق آسیب دیده خود را بالا نگه دارید.
چگونه زخمهای ساق پا را به طور طبیعی درمان کنیم؟
درمان های طبیعی برای زخم پا عبارتند از:
بابونه
در مطالعات اخیر صورت گرفته محققان به این نتیجه رسیده اند که عصاره بابونه می تواند بهبود کامل زخم های باز را تسهیل کند. این دارای خواص ضد التهابی است که التهاب و تورم اطراف زخم های پا را کاهش می دهد، در حالی که خواص ضد باکتریایی آن به مبارزه و جلوگیری از عفونت کمک می کند.
یک قاشق چایخوری گیاه بابونه را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید و اجازه دهید 10 تا 15 دقیقه دم بکشد. صاف کنید و بگذارید کمی خنک شود. یک دستمال تمیز را در این چای خیس کنید و به آرامی دور زخم های پا بپیچید. بگذارید یک شب روی آن بماند و سپس در صورت نیاز آن را آب کشی کنید. می توانید این کار را یک بار در روز انجام دهید.
عسل
عسل یکی از رایج ترین داروهای مورد استفاده برای درمان زخم ها و سوختگی ها و یکی از بهترین درمان ها برای زخم های پا است. خواص ضد التهابی آن به کاهش تورم و درد کمک می کند، در حالی که خواص درمانی آن باعث تسریع بهبود زخم می شود. عسل همچنین ضد باکتری است و می تواند عفونت بیشتر زخم ها را مهار کند.
کمی عسل ارگانیک را روی نوک انگشتان خود بردارید و آن را به آرامی روی زخم های باز روی پای خود بمالید و بگذارید بماند. بعد از 10 تا 15 دقیقه می توانید آن را با آب بشویید. این کار را حداقل ۲ تا ۳ بار در روز انجام دهید.
وازلین
ژله نفتی به صورت تجاری به عنوان وازلین به فروش می رسد. این یک لایه محافظ بر روی زخم تشکیل می دهد، در نتیجه از عفونت بیشتر زخم باز جلوگیری می کند. وازلین همچنین می تواند از ایجاد جای زخم و خارش جلوگیری کند. با این حال، اگر قصد دارید زخم پای خود را پانسمان کنید، استفاده از وازلین ایده خوبی نیست.
زردچوبه
زردچوبه به دلیل خواص ضدباکتریایی سال ها برای التیام زخم مورد استفاده قرار گرفته است. این ماده حاوی ترکیبی به نام کورکومین است که دارای خواص استثنایی ضد التهابی و ترمیم کننده زخم است.
1 قاشق غذاخوری زردچوبه را با آب را مخلوط کنید تا خمیر غلیظی به دست آید. خمیر بدست آمده را روی زخم های پای خود بمالید و بگذارید خشک شود سپس آن را با آب گرم بشویید. همچنین می توانید یک لیوان شیر داغ همراه با زردچوبه مصرف کنید تا به بدنتان در مبارزه با عفونت از درون کمک کند. شما باید این کار را حداقل دو بار در روز انجام دهید.
آلوئه ورا
برای درمان زخم پا با آلوئه ورا آنچه شما نیاز دارید عبارت است از:
- یک برگ آلوئه ورا را بردارید و کمی برش دهید.
- مواد ژله مانند را از روی برگ جدا کنید.
- ژل را مستقیماً روی زخم های پای خود بمالید.
- هر چند وقت یکبار باید این کار را انجام دهید.
- این کار را ۲ تا ۳ بار در روز انجام دهید.
آلوئه ورا یک گیاه دارویی است که به طور گسترده برای درمان بیماری های مختلف استفاده می شود. استفاده از این گیاه در بهبود زخم های پا بسیار موثر است زیرا نه تنها از رشد باکتری ها جلوگیری می کند بلکه از عفونت بیشتر نیز جلوگیری می کند. آلوئه ورا حاوی ترکیباتی مانند آنتراکینون ها و هورمون های خاصی است که گفته می شود خواص ترمیم زخم را به آن می بخشد.
گوتو کلا
گوتو کولا گیاهی خزنده است که عمدتاً در مناطق گرمسیری مانند آسیا و آفریقا یافت می شود. از گوته کلا برای درمان زخم های باز مانند زخم پا و سوختگی استفاده می شود. وجود ترکیباتی مانند اسید آسیاتیک و اسید مادکازیک به گوتو کولا خاصیت ترمیم زخم و ضد التهابی می دهد.
برای این امر شما نیاز به یک مشت برگ گوتو کولا یا 1 قاشق غذاخوری گوتو کولا خشک شده و آب دارید. برگ های گوتو کولا را با مقداری آب خرد کنید تا خمیر غلیظی به دست آید این خمیر را روی زخم های پای خود بمالید و بگذارید 15 تا 20 دقیقه بماند سپس آن را بشویید. از این خمیر 1-2 بار در روز برای درمان موثر استفاده کنید.
بومادران
بومادران تقریباً به اندازه زالزالک در درمان زخم های باز مانند زخم پا مؤثر است. خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی بومادران را نشان می دهد که روند بهبود زخم را تسریع می کند و همزمان التهاب و تورم (در صورت وجود) را کاهش می دهد.
برای کمک به بهبود سریعتر بدن از مکمل های بومادران (350 میلی گرم) استفاده کنید. همچنین می توانید ضماد ساخته شده از بومادران را روی زخم ها بمالید. این کار را به صورت روزانه می توانید انجام دهید.
سرکه سیب
سرکه سیب یکی دیگر از درمان های طبیعی اما موثر برای زخم پا است. این سرکه حاوی مقادیر بالایی اسید استیک است که منبع غنی از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است که در درمان عفونت های میکروبی مانند زخم پا بسیار موثر واقع می شود. همچنین به دلیل ماهیت ترمیم کننده زخم، به طور گسترده ای برای درمان رگ های واریسی استفاده می شود و از این رو می تواند در درمان زخم های پا بسیار مفید باشد.
درمان به وسیله سرکه سیب به این صورت است که شما باید 1 قاشق غذا خوری سرکه سیب را با 1 تا 2 قاشق غذا خوری آب گرم و مقدار فلفل مخلوط کنید. یک دستمال کوچک را در این محلول خیس کنید و روی زخم قرار دهید بگذارید 10 تا 15 دقیقه بماند. این کار را دو بار در روز انجام دهید.
توت زالزالک
توت زالزالک اغلب برای کاهش استرس و فشار استفاده می شود، اما در درمان زخم پا و زخم های باز نیز بسیار موثر است. آنها خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی دارند و به تسریع روند بهبودی کمک می کنند. اگرچه توت زالزالک تازه به سختی یافت می شود، اما می توانید مکمل ها را تقریبا از همه جا تهیه کنید.
دانه کتان
بذر کتان منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 است که خواص ضدالتهابی به آنها می دهد و به بهبود سریع تر زخم های باز و زخم های پوستی کمک می کند. همچنین دانه کتان چون ضد میکروبی است می تواند به جلوگیری از عفونت کمک کند.
یک قاشق چای خوری دانه کتان آسیاب شده را با مقداری آب مخلوط کنید تا خمیر غلیظی به دست آید. این خمیر بذر کتان را مستقیماً روی زخمهای پا بمالید و بگذارید 15 تا 20 دقیقه بماند و سپس با آب بشویید. همچنین می توانید پس از استفاده از خمیر بذر کتان، زخم روی پای خود را با یک پوشش پلاستیکی بپیچید و بگذارید یک شب بماند. این کار را حداقل 1-2 بار در روز انجام دهید.
روغن نارگیل
روغن نارگیل به دلیل وجود اسیدهای چرب مانند اسید لوریک، خواص ضد باکتریایی فوق العاده ای از خود نشان می دهد. همچنین ضد التهاب است و در بهبود زخم پا و علائم مرتبط با آن کاملاً مؤثر است.
آنچه در این خصوص شما به آن نیاز دارید عبارت است از:
- 1 تا 2 قاشق چایخوری روغن نارگیل بکر
- مقداری روغن نارگیل بکر را در کف دست خود بردارید و آن را به آرامی روی زخم های پای خود بمالید.
- برای بهبودی سریع باید این کار را ۲ تا ۳ بار در روز انجام دهید.
اسانس رزماری
رزماری برای اهداف مختلفی از جمله درمان و مدیریت زخم ها استفاده می شود. زیرا دارای خواص ضد التهابی است که می تواند به درمان تورم و التهاب کمک کند. رزماری همچنین یک ضد عفونی کننده طبیعی است و از این رو می تواند از رشد باکتری در زخم های پا جلوگیری کند.
3 تا 4 قطره اسانس رزماری را با 1 تا 2 قاشق چای خوری روغن نارگیل مخلوط کنید. این ترکیب را مستقیماً روی زخمهای پا بمالید این کار را باید ۲ تا ۳ بار در روز انجام دهید.
روغن درخت چای
روغن درخت چای یک ضد عفونی کننده قوی است و برای درمان انواع عفونت های پوستی استفاده می شود. محققان کارایی روغن درخت چای را در درمان زخم های مزمن پا نیز ثابت کرده اند. همچنین فعالیت های ضد باکتریایی و ضد التهابی قوی روغن درخت چای از خود نشان می دهد که می تواند کمک بزرگی در درمان و بهبود زخم های پا باشد.
درمان به وسیله روغن درخت چای بدین گونه است که شما نیاز به 10 تا 12 قطره روغن درخت چای و 30 میلی لیتر روغن نارگیل دارید. روغن درخت چای را با روغن نارگیل مخلوط کنید کمی از این مخلوط را روی زخم های پا بمالید. سپس مخلوط باقیمانده را برای استفاده بیشتر در یک ظرف تمیز نگهداری کنید. این کار را حداقل دو بار در روز برای بهترین نتیجه انجام دهید.
این داروها امن ترین گزینه ها برای درمان زخم پا هستند. همچنین می توانید برای جلوگیری از ایجاد مجدد این زخم ها اقدامات احتیاطی انجام دهید.
نکات پیشگیرانه
برای پیشگیری از زخم بر روی ساق پاهای خود بهتر است راهکارهای زیر را در نظر بگیرید:
- وزن خود را کنترل کنید.
- هرازگاهی پاهای خود را بالا نگه دارید.
- از ایستادن یا نشستن در حالت کشش خودداری کنید..
- ورزش های ملایم را انجام دهید و روزانه پیاده روی کنید
- همیشه از جوراب های فشاری به جز هنگام خواب استفاده کنید.
- سطح قند خون خود را چک کنید زیرا زخم های پا نیز می تواند ناشی از دیابت باشد.
پیروی از این نکات اساسی در دراز مدت برای شما مفید خواهد بود. زخم های پا در صورت عدم درمان می توانند بسیار وحشتناک و شدید شوند. از این رو، درمان به موقع آنها برای جلوگیری از عوارض مهم است.
زخم پا منجر به بروز چه عوارضی می شود؟
برخی از عوارضی که زخم پا می تواند ایجاد کند عبارتند از:
- تب
- درد غیر قابل تحمل
- زخم ها بزرگتر می شوند.
- پوست ملتهب اطراف زخم ها
- ترشح سبز رنگ و بدبو از زخم ها
- پوست اطراف زخم ها شروع به متورم شدن می کند.
سوالات متداول
چگونه زخم دیابتی روی پاها را درمان کنیم؟ یکی از بهترین راهها برای درمان زخمهای دیابتی روی ساق پا، پوشیدن کفشهای درمانی مناسب است. همچنین می توانید از محلول نمکی یا یک پانسمان مشابه برای ایجاد یک محیط مرطوب برای زخم و از بین بردن باکتری های موجود در داخل و اطراف آن استفاده کنید.
چه مدت طول می کشد تا زخم پا بهبود یابد؟ زخم پا ممکن است سه یا چهار ماه طول بکشد تا بهبود یابد. با این حال، گاهی اوقات ممکن است حتی بیشتر طول بکشد و در موارد معدودی اصلاً بهبود پیدا نکند. در چنین شرایطی، لطفاً بلافاصله با پزشک مشورت کنید. همیشه زخم را تمیز نگه دارید تا به بهبود سریعتر آن کمک کنید.
چرا زخم پای من خوب نمی شود؟ اگر زخم پای شما بهبود نمی یابد، به شدت توصیه می شود که برای شناسایی علت با پزشک خود مشورت کنید. زخم های ساق پا که التیام نیافته اند معمولاً نشانه یک بیماری زمینه ای است که ممکن است نیاز به مراقبت و درمان فوری پزشکی داشته باشد.
چرا زخم های پا دوباره عود می کنند؟ اگر زخم های پای شما مدام عود می کند، به این معنی است که آنها مزمن شده اند و برخی بیماری های زمینه ای دیگر (مانند یک بیماری وریدی) باعث آن شده است. زخم های وریدی ساق پا به دلیل التهاب مزمن و غیر قابل بهبود می شوند. این زمانی اتفاق می افتد که سیستم وریدی شما قادر به پمپاژ خون به قلب نباشد.
بهترین کرم برای زخمهای ساق پا چیست؟ کرم ها و ژل های ساخته شده با مواد طبیعی، گزینه های ایمن و موثر برای درمان زخم پا هستند. شما می توانید از فرمولاسیون های موضعی ساخته شده از اجزای گیاهانی مانند بومادران و آلوئه ورا برای درمان زخم پا استفاده کنید.
سخن آخر
زخم های ساق پا شبیه زخم هایی هستند که زمانی ایجاد می شوند که باکتری ها از طریق پوست آسیب دیده یا شکسته وارد بافت های زیرین شوند. در حالی که آسیب های پوستی شایع ترین عامل خطر برای زخم پا هستند، برخی از بیماری های زمینه ای مانند دیابت، بیماری شریانی و بیماری وریدی نیز ممکن است منجر به زخم پا شود.
برخی از علائم و نشانه های رایجی که اغلب با زخم پا همراه هستند شامل پوست تحریک شده یا پوسته پوسته، تورم، سنگینی، تغییر رنگ و درد پا در ایستادن طولانی مدت می باشد. میتوانید از مواد طبیعی مانند گوتو کولا، زردچوبه، آلوئه ورا، روغن نارگیل، روغن درخت چای و بومادران در درمانهای خانگی برای بهبود زخمهای پا در موارد خفیف تا متوسط استفاده کنید.
آخرین دیدگاهها