لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

تفاوت استرس و اضطراب چیست؟

تفاوت استرس و اضطراب چیست؟ || پزشکت
فهرست مطالب

به نظر می رسد استرس و اضطراب دقیقاً یکسان هستند. اما تفاوت استرس و اضطراب در زمینه های علت شناسی و علامت شناسی کاملا بارز می باشند. اگر شما یا یکی از عزیزانتان استرس یا اضطراب را تجربه می‌کنید، بهتر است درباره هر کدام بیشتر بدانید.

طبق گفته انجمن روانشناسی آمریکا، استرس و اضطراب هر دو پاسخ های احساسی بدن هستند. با این حال، استرس معمولاً به دلیل یک محرک خارجی است. این محرک‌ها می‌توانند کوتاه‌مدت باشند (مثلاً یک سخنرانی مهم، آزمون بزرگ یا بحث استرس‌زا). یا، محرک می تواند طولانی مدت باشد (به عنوان مثال، بیکاری یا یک بیماری مزمن). استرس می تواند هم علائم روانی و هم جسمی ایجاد کند. اضطراب می تواند همان علائم روحی و جسمی مانند استرس را ایجاد کند. افراد مبتلا به اضطراب ” نگرانی های مداوم و مفرط دارند که حتی در غیاب یک عامل استرس زا از بین نمی روند.” برای آشنایی بیشتر با استرس و اضطراب به خواندن ادامه دهید.

علل استرس و اضطراب چیست؟

استرس می تواند حاد یا مزمن باشد. استرس حاد، استرس کوتاه مدت است. به سرعت از بین می رود. ممکن است هنگام مشاجره یا شروع یک کار جدید، استرس شدیدی را تجربه کنید. استرس حاد همچنین می‌تواند به شما در مدیریت یک موقعیت خطرناک کمک کند. ممکن است زمانی ظاهر شود که چیزی جدید یا هیجان‌انگیز مانند چتربازی را امتحان می‌کنید.

استرس مزمن مدت زمان بیشتری نسبت به استرس حاد ادامه دارد. مثال‌هایی از دلایل استرس مزمن، کشمکش‌های مالی یا مشکلات ازدواج است. استرس مزمن می تواند هفته ها یا حتی ماه ها ادامه داشته باشد. اگر استرس مدیریت نشود، می تواند منجر به مشکلات سلامتی یا بیماری شود.

علاوه بر عوامل موقعیتی که می تواند باعث استرس شود، یکی دیگر از عوامل خطر فقدان حمایت اجتماعی و عاطفی است.

علل اضطراب

علت دقیق اضطراب ناشناخته است، اما گمان می رود که به دلیل ترکیبی از عوامل ایجاد شود. این شامل:

عدم تعادل شیمیایی: استرس شدید یا طولانی مدت می تواند بر تعادل شیمیایی که خلق و خوی شما را کنترل می کند تأثیر بگذارد. استرس زیاد در طولانی مدت می تواند منجر به اضطراب شود.

وراثت: اضطراب در خانواده ها ایجاد می شود. اگر یکی از والدین شما یا هر دوی آنها اضطراب دارند، ممکن است اضطراب را به ارث ببرید.

محیط: محیط نیز ممکن است نقش داشته باشد، به خصوص اگر به دلیل وراثت در معرض خطر بالاتری باشید. به عنوان مثال، تجربه یک رویداد آسیب زا ممکن است باعث اضطراب شود، به خصوص اگر خطر بالاتری را به ارث برده باشید.

عوامل خطر برای اضطراب می تواند بر اساس نوع اختلال اضطرابی که وجود دارد متفاوت باشد. با این حال، هم ژنتیک و هم محیط به عنوان عوامل خطر نقش دارند. سایر عوامل خطر عمومی برای اختلالات اضطرابی شامل خجالتی بودن دوران کودکی، قرار گرفتن در معرض استرس یا رویدادهای منفی در سنین پایین و سابقه خانوادگی اضطراب یا سایر شرایط روانی است. همچنین، برخی از شرایط پزشکی می توانند علائم اضطراب مانند مشکلات تیروئید و ضربان قلب نامنظم یا کافئین را ایجاد یا بدتر کنند.

بروز استرس شایع تر است یا اضطراب؟

مطالعه ای که توسط The Harris Poll برای انجمن روانشناسی آمریکا انجام شد نتایج را در ژانویه 2021 گزارش کرد. این نظرسنجی گزارش داد که میانگین سطح استرس از ماه قبل 5.6 بوده است — در مقیاسی از 1 (کم تا بدون استرس) تا 10 (مقدار بسیار زیادی است. استرس). این مطالعه نشان داد که 84 درصد از بزرگسالان حداقل یک احساس مرتبط با استرس طولانی مدت را در دو هفته گذشته احساس کردند، مانند اضطراب، غم و عصبانیت. بیشتر بزرگسالان احساس استرس در مورد مسائلی از جمله آینده کشور، همه‌گیری کووید -19 و ناآرامی‌های سیاسی را به عنوان «منابع مهم استرس در زندگی‌شان» گزارش کردند.

طبق گزارش انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا، اختلالات اضطرابی شایع ترین وضعیت روانی در ایالات متحده است. اختلالات اضطرابی 40 میلیون بزرگسال در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد که به معنای 18.1٪ از جمعیت هر سال است. و اگرچه اختلالات اضطرابی قابل درمان هستند، تنها حدود 37 درصد از افراد مبتلا به اختلال اضطراب تحت درمان قرار می گیرند. اختلالات اضطرابی اغلب با افسردگی رخ می دهد – تقریباً نیمی از افراد مبتلا به افسردگی دارای اختلال اضطرابی نیز هستند.

علائم استرس و اضطراب کدامند؟

تفاوت استرس و اضطراب چیست؟ || پزشکت

استرس می تواند علائم جسمی و روانی را ایجاد کند:

  • فراموشی
  • درد
  • سردرد
  • خستگی
  • تغییر وزن
  • مشکلات جنسی
  • سفتی در فک یا گردن
  • انرژی کم و عدم تمرکز
  • زیاد خوابیدن یا مشکل خوابیدن
  • مصرف الکل یا مواد مخدر (در تلاش برای آرامش)
  • مشکلات معده مانند ناراحتی معده، اسهال یا یبوست

استرس مزمن می تواند منجر به مشکلات پزشکی دیگری مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی، دیابت، چاقی، افسردگی، اضطراب، آکنه، اگزما یا مشکلات قاعدگی شود. استرس همچنین می تواند سایر بیماری ها را بدتر کند.

علائم اضطراب

اضطراب همچنین می تواند علائم جسمی و روانی ایجاد کند. علائم ممکن است بر اساس نوع اضطراب متفاوت باشد. برخی از علائم عمومی ممکن است شامل کابوس‌های شبانه، احساس وحشت، داشتن افکار مضطرب که کنترل آن‌ها سخت است و می‌توانند در طول زمان بدتر شوند و تغییرات رفتاری مانند اجتناب از فعالیت‌های زندگی روزمره باشد. علائم فیزیکی می تواند شامل ضربان قلب سریع یا ضربان قلب تند، تنش عضلانی، درد، سرگیجه، خشکی دهان، سردی یا عرق کردن دست ها، حالت تهوع، بی حسی و سوزن سوزن شدن و تنگی نفس باشد.

استرس و اضطراب چگونه تشخیص داده می شود؟

استرس معمولاً با آزمایش قابل اندازه گیری نیست. می توانید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد علائم و شدت آنها صحبت کنید. با صحبت کردن و همچنین گاهی اوقات از طریق یک پرسشنامه، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما می تواند تاثیر استرس بر زندگی شما را درک کند. اگر استرس شما مزمن باشد، ممکن است پزشک در مورد علائم دیگر نیز با شما صحبت کند. به عنوان مثال، اگر استرس مزمن باعث فشار خون بالا شود، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما می خواهد هم استرس و هم فشار خون بالا را برطرف کند.

اضطراب

اگر علائم اضطراب دارید، ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما می‌تواند شرح حال بگیرد و معاینه فیزیکی انجام دهد. اگرچه هیچ آزمایش آزمایشگاهی برای تشخیص اضطراب وجود ندارد، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است آزمایش های آزمایشگاهی را برای رد سایر شرایط تجویز کند. اگر هیچ نشانه ای از بیماری جسمی وجود نداشته باشد، پزشک شما ممکن است بتواند علائم شما را درمان کند یا ممکن است شما را به یک متخصص سلامت روان، مانند یک مددکار اجتماعی، روانشناس، یا روانپزشک ارجاع دهد.

تشخیص بر اساس علائم شما و نحوه تداخل آنها با زندگی شما و همچنین مشاهده پزشک از رفتار شما است. راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)منتشر شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا، راهنمای مرجعی است که برای تشخیص شرایط روانی مانند اضطراب استفاده می شود.

انواع مختلفی از اضطراب وجود دارد:

اختلال اضطراب فراگیر (GAD): افراد مبتلا به GAD نگرانی زیادی در مورد مسائل مختلف مانند خانواده، کار و مدرسه دارند. نگرانی می تواند شدید و پایدار باشد. GAD می تواند باعث بی قراری و مشکل در تمرکز و خواب شود.

اختلال هراس: اختلال هراس باعث حملات پانیک ناگهانی و بسیار شدید می شود. حمله پانیک می تواند شبیه حمله قلبی باشد، با علائمی مانند تعریق، تپش قلب، درد قفسه سینه و احساس خفگی. افرادی که علائمی مانند حمله قلبی دارند باید فورا به اورژانس مراجعه کنند.

فوبیا: فوبیا یک ترس شدید از یک شی یا موقعیت خاص است که ممکن است باعث شود فرد از موقعیت های روزمره اجتناب کند. فوبیا ممکن است شامل حیوانات، ارتفاع، پرواز یا تزریق باشد.

اختلال اضطراب اجتماعی (SAD): افراد مبتلا به SAD در مورد موقعیت های اجتماعی احساس نگرانی می کنند و ممکن است از آنها اجتناب کنند.

آگورافوبیا: افراد مبتلا به آگورافوبیا ترس شدیدی از محیط های خاص مانند فضاهای تنگ، شلوغی، وسایل نقلیه عمومی یا مکان های خارج از خانه دارند. در شرایط شدید، افراد مبتلا به آگورافوبیا ممکن است اصلا نتوانند خانه را ترک کنند.

اختلال اضطراب جدایی: معمولاً کودکان یا نوجوانانی را که نگران دوری از والدین خود هستند، تحت تأثیر قرار می دهد. آنها نگران هستند که والدینشان صدمه ببینند یا به خانه برنگردند.

اختلال استرس پس از سانحه و اختلال وسواس فکری-اجباری از دیگر شرایط سلامت روان هستند که برخی از ویژگی های مشابه اختلالات اضطرابی را به اشتراک می گذارند.

استرس و اضطراب چگونه درمان می شود؟

تفاوت استرس و اضطراب چیست؟ || پزشکت

با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد راه های مدیریت استرس صحبت کنید تا به شما کمک کند تا مشخص کنید کدام استراتژی برای شما مفید است. مدیتیشن و کاهش استرس مبتنی بر تمرکز حواس به کاهش استرس و نگرانی کمک می کند و همچنین مزایای دیگری مانند بهبود حافظه و تمرکز، فراز و نشیب های عاطفی کمتر و روابط بهتر را به همراه دارد. درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی درمان است که می تواند به علائم سلامت روان کمک کند. برخی افراد ورزش، طب سوزنی و/یا ماساژ را برای مدیریت استرس مفید می دانند.

اضطراب

CBT اغلب در افراد مبتلا به اضطراب استفاده می شود. CBT می تواند به شما کمک کند با چیزهایی که باعث ترس و احساس اضطراب می شوند کنار بیایید و به شما کمک می کند تا با ترس های خود مقابله کنید تا احساس نکنید مجبور به اجتناب از چیزها هستید. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما همچنین ممکن است یک داروی تجویزی را برای کمک به مدیریت اضطراب پیشنهاد کند. گزینه های زیادی وجود دارد، از جمله داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد اضطراب، و ممکن است کمی آزمون و خطا طول بکشد تا داروی مناسب خود را پیدا کنید.

در حالی که همیشه نمی توان از استرس و اضطراب پیشگیری کرد، می توانید اقداماتی را برای کمک به کاهش علائم انجام دهید. اگر در مورد اینکه کدام مراحل ممکن است برای شما مفید باشد، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

درمان استرس و اضطراب
استرس اضطراب
  • برای راهنمایی پزشکی  با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید .
  • برخی از چیزهایی که ممکن است به استرس کمک کنند عبارتند از مدیتیشن، درمان شناختی رفتاری ، طب سوزنی و ماساژ.
  • برای راهنمایی پزشکی  با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید .
  • CBT و داروهای تجویزی اغلب برای اضطراب استفاده می شوند.

چگونه از استرس و اضطراب جلوگیری کنیم؟

در حالی که همیشه نمی توان از استرس و اضطراب پیشگیری کرد، می توانید اقداماتی را برای کمک به کاهش علائم انجام دهید. اگر در مورد اینکه کدام مراحل ممکن است برای شما مفید باشد، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید :

  • درمان شناختی- رفتاری
  • فعالیت های آرامش بخش مانند مدیتیشن، یوگا و تمرینات تنفسی را امتحان کنید. همچنین اگر ترجیح می دهید آنها را در خانه امتحان کنید، برنامه های زیادی در دسترس هستند.
  • هر روز زمانی را برای خود اختصاص دهید، کاری را انجام دهید که از آن لذت می برید، مانند پیاده روی یا خواندن کتاب.
  • غذای سالم بخورید ، ورزش کنید و به اندازه کافی بخوابید. سعی کنید با خوابیدن و بیدار شدن در زمان مشخصی هر روز یک برنامه روتین ایجاد کنید. مصرف کافئین را محدود کنید و از مواد مخدر و الکل خودداری کنید.
  • یک دفتر یادداشت کنید و جنبه های مثبت زندگی خود را یادداشت کنید. سعی کنید افکار منفی خود را به چالش بکشید.
  • زمانی که احساس خستگی می کنید، به سخت گیری بیش از حد «نه» بگویید.
  • با خانواده و دوستانی که از شما حمایت می کنند ارتباط برقرار کنید.
  • در محل کار یا مدرسه استراحت کنید.
  • اگر وقت و انرژی دارید از فرصت ها برای داوطلب شدن استفاده کنید.
  • از پزشک یا داروساز خود بپرسید که آیا هر یک از داروهایی که مصرف می کنید (از جمله نسخه، OTC، ویتامین ها یا مکمل ها) می تواند در علائم شما نقش داشته باشد.
  • در جستجوی کمک از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا متخصص سلامت روان خود تردید نکنید.

افراد مبتلا به اضطراب ممکن است از داروهای تجویزی مانند داروهای ضد افسردگی و یا داروهای ضد اضطراب نیز بهره مند شوند.

چگونه از استرس و اضطراب جلوگیری کنیم؟
استرس اضطراب
  • در حالی که همیشه نمی توان از استرس جلوگیری کرد، برخی نکات می توانند به کاهش استرس کمک کنند.
  • اینها شامل CBT، آرامش، رژیم غذایی سالم، ورزش و خواب کافی است .
  • در حالی که همیشه نمی توان از اضطراب پیشگیری کرد، CBT می تواند مفید باشد.
  • داروهای تجویزی ممکن است تحت نظارت یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی استفاده شود.
  • سایر مواردی که ممکن است به اضطراب کمک کند شامل آرامش، رژیم غذایی سالم، ورزش و خواب کافی است.

چه زمانی برای استرس یا اضطراب به پزشک مراجعه کنید؟

تفاوت استرس و اضطراب چیست؟ || پزشکت

اگر احساس می کنید تحت فشار استرس یا اضطراب هستید، اگر به سلامتی شما آسیب وارد می کند، اگر از مواد مخدر یا الکل برای مقابله با علائم خود استفاده می کنید، یا اگر علائم جدید یا غیرعادی دارید، زمان خوبی است که از متخصص کمک بگیرید . . ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی اولیه شما می تواند شما را معاینه کند و در صورت لزوم شما را به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهد. هیچ چیز برای احساس خجالت یا تردید وجود ندارد . استرس و اضطراب بسیار رایج هستند و پزشک شما خوشحال خواهد شد که برای کمک به آنها مراجعه کنید.

گاهی اوقات، علائم اضطراب می تواند مانند حمله قلبی باشد. حتی اگر فکر می کنید که دچار حمله اضطرابی شده اید، بهتر است به اورژانس بروید تا شرایط تهدید کننده زندگی را رد کنید. اگر مطمئن نیستید یا مردد هستید، بهتر است به اورژانس بروید تا بتوانید به سرعت توسط یک متخصص مراقبت های بهداشتی ارزیابی شوید.

محرک های رایج اضطراب چیست؟

به طور کلی، استرسی که از بین نمی‌رود می‌تواند باعث ایجاد اضطراب شود، به خصوص اگر به آن توجه نشود. اضطراب همچنین می تواند با کمبود خواب ایجاد شود. محرک های خاص می توانند متفاوت باشند. آنچه باعث ایجاد اضطراب در فردی می شود ممکن است در فرد دیگری باعث اضطراب نشود. آگاهی از محرک های اضطراب و افکار به شما کمک می کند تا مدیریت آنها را یاد بگیرید. برای مثال، اگر می‌دانید که صحبت کردن در جمع شما را مضطرب می‌کند، می‌توانید تکنیک‌های تنفس عمیق را امتحان کنید تا قبل از صحبت کردن در جمع به آرامش برسید.

چگونه بفهمم مضطرب هستم یا استرس دارم؟

تشخیص اینکه آیا مضطرب یا استرس زا هستید ممکن است دشوار باشد. اگر در مورد یک رویداد خاص، مانند نقل مکان به خانه جدید یا شروع یک کار جدید، نگران هستید، معمولاً به دلیل استرس است. از طرف دیگر، اگر دائماً نگران هستید، حتی اگر تهدیدی فوری وجود نداشته باشد، احتمال اضطراب بیشتر است. اگر علائم استرس یا اضطراب را احساس می کنید، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند شما را ارزیابی کند و به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.

آیا استرس می تواند باعث اضطراب شود؟

گاهی اوقات استرس می تواند مثبت باشد، برای مثال، اگر شما را مجبور به انجام یک ضرب الاجل کند، و سپس پس از اتمام کار، استرس از بین می رود. با این حال، استرسی که ادامه می‌یابد و از بین نمی‌رود، می‌تواند باعث اضطراب شود، به خصوص اگر نادیده گرفته شود. اگر علائم استرس یا اضطراب را احساس می کنید، همیشه مفید است که با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.

متن سربرگ خود را وارد کنید

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals