پف چشم، به ورم ناحیه اطراف چشم اشاره دارد. پف چشم عارضه ناخوشایندی است که می تواند در زیبایی و شادابی چهره شما تاثیر منفی زیادی بگذارد. چشم ، در زیبایی چهره افراد نقش بسیار مهمی دارند. گاهی ممکن است زیر چشم ها یا بالای پلک ها به دلایل متعددی متورم شود. این عارضه ممکن است در طول زندگی برای هر شخصی رخ بدهد. پف چشم معمولا به دلایل مختلفی رخ می دهد، از جمله:
- استرس
- کهولت سن
- خستگی چشم
- ویژگی های ارثی صورت
- خصوصیات ژنتیکی پوست
البته پف زیر چشم ها که در اثر آلرژی، عفونت، التهاب یا ضربه ایجاد می شود، مساله ای کاملا متفاوت است. در این عارضه علاوه بر زیر چشم ها، معمولا پلک ها نیز دچار ورم می شوند. در این گونه موارد پف کردگی زیر چشم ها در اثر ابتلا به بیماری های زمینه ای رخ داده و نیاز به درمان های پزشکی دارد.
پف چشم ها در اغلب موارد نگران کننده نبوده و با استفاده از درمان های خانگی تا حد زیادی برطرف می شود.
به عنوان مثال استفاده از برشهای خیار به دلیل دارا بودن خواص تسکیندهنده می تواند تا حد زیادی به رفع پف چشم ها کمک کند. همچنین استفاده از کرمهای ضد هموروئید مانند ممکن است به طور موقت پف چشمها را تسکین دهد. به طور کلی می توان گفت که درمان پف چشم ها به علت اصلی ایجاد آن بستگی دارد.
شایع ترین علل پف چشم چیست؟
تورم اطراف چشم به دلیل تجمع بیش از حد مایعات در زیر پوست اطراف چشم ایجاد می شود. این وضعیت در اصلاح پزشکی ادم نام دارد. از آنجایی که پوست اطراف چشم بسیار نازک است، هر گونه تورم و تغییر رنگ پوست کاملاً واضح بوده و به صورت پف چشم ها مشخص می شود. علل مختلفی می توانند باعث تجمع مایعات در زیر پوست و در نتیجه پف چشم ها شوند.
از جمله مهمترین علل این وضعیت، عبارتند از:
- استرس
- کهولت سن
- کم آبی بدن
- گریه بیش از حد
- مشکلات سینوس ها
- خستگی و کم خوابی
- ویژگی های ارثی صورت
- مصرف بیش از حد نمک که باعث احتباس مایعات می شود.
بسیاری از مردم فقط به دلایل ارثی دارای چشم های پف کرده هستند. یک بافت چربی از چشم در حفره استخوانی جمجمه محافظت می کند. یک پرده نازک به نام غشاء یا سپتوم این چربی را در پلک های بالا و پایین نگه می دارد.
با افزایش سن این غشاء نازک می شود. در نتیجه چربی به سمت جلو حرکت کرده و فضاهای زیر چشم را پر می کند. این چربی باعث پفکردن چشمها و ایجاد حلقههای تیره در قسمت زیر چشم ها میشود. استفاده از برخی درمان های ساده می تواند تا حد زیادی به رفع پف چشم ها کمک کند.
به عنوان مثال یکی از این درمان ها استفاده از کمپرس یخ است. گذاشتن کمپرس یخ در قسمت زیر چشم ها جریان خون، التهاب و تورم را کاهش می دهد. همچنین می توانید هر چیز سردی مانند کیسه سبزیجات یخ زده، برش های خیار سرد شده یا قاشق های خنک را برای چند دقیقه بر روی چشمان بسته خود قرار دهید.
علت چشمان پف کرده در صبح چیست؟
هنگامی که در خواب هستیم برای مدتی طولانی پلک نمی زنیم. بنابراین این یکی از علل مهم دلیل ایجاد پف چشم در هنگام صبح است.
همانطور که برای ورزیده شدن پاها پیاده روی می کنیم، باز و بسته شدن مداوم هم یک نوع ورزش برای پلک ها است. اگر در یک مکان ثابت مانده و هیچ حرکتی نکنیم، دچار تورم در اندام تحتانی خود می شویم. به محض شروع راه رفتن این تورم از بین می رود. عضلات پاها شروع به کار کردن می کنند. مایعات به دام افتاده یا ادم نیز دوباره جذب گردش خون بدن می شوند.
این وضعیت برای پلک ها نیز صدق می کند. بنابراین هنگام صبح که چشم های خود را باز کرده و شروع به پلک زدن می کنید پف چشم ها پس از گذشت چند ساعت از میان می رود.
پلک های بسته در هنگام خواب به خصوص در افراد مستعد می تواند دچار تورم شود. بنابراین صبح ها ممکن است با چشم های پف کرده از خواب بیدار شوید. پس از بیدار شدن از خواب، وقتی شروع به پلک زدن می کنید، پف زیر چشم ها به تدریج از بین می رود.
آیا پف زیر چشم نشان دهنده بیماری است؟
پف چشم معمولاً به دلیل افزایش سن، ژنتیک و احتمالاً کمبود خواب رخ می دهد. اما گاهی اوقات تورم پلک با چشم های پف کرده اشتباه گرفته می شود.
هنگامی که پلک ها به طور ناگهانی متورم می شوند، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا تورم ناگهانی چشم ها ممکن است نشانه ای از وجود یک بیماری زمینه ای باشد.
بر خلاف پف زیر چشم ها که مشکل نگران کننده ای نیست، تورم پلک ها می تواند نشانه ای از ابتلا به بیماری های زیر باشد:
- آلرژی چشم
- بلفاروكالازیس
- ورم ملتحمه حاد
- عفونت های چشمی
- بیماری چشمی تیروئید
- التهاب همراه با سندرم چشم خشک
- نارسایی کلیه و سایر بیماری های سیستمیک
اگر به تازگی پلک های شما متورم شده اند باید حتما به چشم پزشک مراجعه کنید. زیرا ورم چشم ها می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد. چشم پزشک با یک معاینه جامع می تواند تفاوت پف زیر چشم و تورم پلک ها را تشخیص دهد. همچنین در صورت لزوم ممکن است آزمایشاتی برای شما تجویز شود. سپس چشم پزشک با توجه به نتایج آزمایش مراقبت های پزشکی لازم را به شما توضیح می دهد.
درمان های خانگی
چشم ها در زیبایی صورت تاثیر زیادی دارند. پف زیر چشم ها عارضه ناخوشایندی است که زیبایی چهره افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. پیش از هر چیز برای رفع پف زیر چشم ها باید علت ایجاد آن را شناسایی کنید. این کار به روند درمان شما سرعت بیشتری می دهد. درمان های زیادی وجود دارند که می توانند به کاهش پف زیر چشم ها کمک کنند. از جمله:
- خواب زیاد و استراحت کافی را فراموش نکنید.
- بر روی صورت و پلک ها آب سرد و خنک بپاشید.
- مقدار نمک مصرفی در رژیم غذایی خود را کاهش دهید.
- با نوشیدن آب زیاد مراقب باشید که بدن شما دچار کم آبی نشود.
- برای از بین بردن هرگونه سوزش از قطره های چشمی استفاده کنید.
- در قسمت زیر چشم ها که دارای پف هستند کمپرس یخ بگذارید.
- برای از بین بردن مایعات اضافی بدن غذاهای غنی از پتاسیم، مانند موز بخورید.
- از محصولات پوستی مخصوص اطراف چشم مانند انواع کرمها و روغنها استفاده کنید.
- چشم های خود را ببندید و برش های خیار یا چای کیسه ای سرد را روی پلک ها بمالید.
اگر یکی از نزدیکان شما مانند پدر یا مادرتان دچار پف زیر چشم است باید بدانید که این ویژگی در شما ارثی است. بنابراین در این گونه موارد برای رفع پف چشم ها باید عمل جراحی زیبایی پلک را در نظر بگیرید.
چگونه پف چشم ها را می توان درمان کرد؟
پف چشم ناشی از افزایش سن نیز با جراحی زیبایی پلک قابل رفع است. این عمل جراحی در اصطلاح پزشکی به بلفاروپلاستی معروف است.
شما می توانید پیش از عمل درباره برخی از روش های موجود برای کاهش پف و حلقه های تیره زیر چشم با چشم پزشک یا جراح زیبایی خود صحبت کنید. این جراحی ها معمولا شامل لایه برداری شیمیایی و لایه برداری پوست با لیزر است.
یکی از رایج ترین درمان های خانگی برای رفع پف چشم، استفاده از کرم ها و پمادهای هموروئید روی پوست اطراف چشم است. پمادهای هموروئید دارای ترکیبات فعالی به نام فنیل افرین هستند. فنیل آفرین در بدن مانند یک دارو عمل کرده و عروق خونی را منقبض می کند.
فنیل آفرین دارای اثرات مفید دوگانه ای است. علاوه بر رفع پف چشم ها می تواند حلقه های تیره زیر چشم را نیز برطرف کند. نحوه عملکرد فنیل آفرین در بدن به صورت زیر است:
- رگ های خونی گشاد شده که در زیر پلک پایین قرار دارند را منقبض می کند. در نتیجه حلقه های سیاه زیر چشم تا حد زیادی برطرف می شود.
- رگ های خونی واقع در پلک ها را کوچک و منقبض می کند. این کار نشت مایعات به بافت های اطراف چشم که مهمترین عامل پف کردگی چشم ها هستند، را کاهش می دهد.
توجه داشته باشید که استفاده از کرم های هموروئید برای رفع پف و سیاهی دور چشم خطراتی دارد. بنابراین هنگام استفاده از این محصولات باید بسیار مراقب باشید. اگر این محصولات موقع استفاده به طور تصادفی وارد چشم شما شوند، می توانند یک واکنش التهابی شدید به نام ورم ملتحمه شیمیایی را ایجاد کنند.
قبل از استفاده از کرم هموروئید یا سایر درمان های خانگی برای رفع این وضعیت، از چشم پزشک خود در مورد سایر گزینه های درمانی ایمن و موثرتر راهنمایی بخواهید.
گزینه های جراحی
اگر پف کردگی زیر چشم ها با درمان های خانگی ساده برطرف نشد می توانید از روش های جراحی استفاده کنید. روش های مختلف جراحی وجود دارند که علاوه بر رفع پف زیر چشم می توانند سیاهی زیر چشم ها را نیز درمان کنند. این روش های جراحی عبارتند از:
لایه برداری با لیزر
نیز یکی دیگر از درمان های رایج برای رفع پف و سیاهی زیر چشم ها است. در این درمان از لیزر برای حذف لایه های سطحی و پوست های چروک شده در ناحیه زیر چشم استفاده می شود. درمان با لیزر رشد کلاژن جدید را تحریک می کند و در نتیجه پوست سفت تر می شود. بسته به نوع پوست و مقدار قرار گرفتن در معرض نور خورشید، نتایج می تواند تا سال ها باقی بماند.
لایه برداری شیمیایی
این روش در اصطلاح پزشکی پیلینگ نیز نامیده می شود. پیلینگ یک نوع یک لایه بردار شیمیایی است که با از بین بردن لایه های سطحی، چین و چروک پوست زیر چشم را درمان می کند. در این روش از از محلول های شیمیایی استفاده می شود. محلول های شیمیایی سلول های قدیمی پوست را در خود حل می کنند تا پوستی سفت تر و روشن تر نمایان شود. مدت زمان انجام این عمل به نوع پوست شما بستگی دارد.
بلفاروپلاستی
لیفت پلک پایین که در اصطلاح پزشکی بلفاروپلاستی نامیده می شود یک عمل سرپایی است. جراح در عمل بلفاروپلاستی چربی ناحیه تحتانی چشم را مجددا تنظیم کرده و عضله و پوست زیر چشم ها را سفت می کند. این عمل باعث رفع کامل پف چشم ها می شود. در نتیجه زیرپلک ها ظاهری صاف پیدا می کند. لیفت پلک پایین در اغلب موارد باعث خلاص شدن از شر حلقه های سیاه زیر چشم ها میشود. به ندرت پیش میآید که افراد در آینده به عمل دوباره بلفاروپلاستی نیاز داشته باشند.
چه زمانی به چشم پزشک مراجعه کنیم؟
چشم ها جزء یکی از بخش های بسیار ظریف و حساس صورت هستند. اگر هر یک از درمان های خانگی به درستی انجام نشوند، ممکن است باعث ایجاد عوارض جدی شوند. در صورتی که قصد عمل بلفاروپلاستی دارید، یافتن یک جراح بسیار با تجربه که در درمان ناحیه پلک تخصص دارد، بسیار مهم است.
پف چشم یک اورژانس پزشکی نیست، اما همانطور که گفته شد ممکن است با تورم پلک اشتباه گرفته شود. ورم پلک در اغلب موارد به دلیل ابتلا به یک بیماری زمینه ای رخ می دهد.
بنابراین، بهترین کار این است که برای معاینه به یک چشم پزشک مراجعه کنید. چشم پزشک پس از انجام آزمایشات مورد نیاز درمان های لازم را به شما تجویز می کند.