دیدن هاله های روشن در اطراف یک منبع نوری (Halos around lights) مثل چراغ یکی از مواردی است که می تواند باعث نگرانی فرد شود. این هاله های اطراف نور معمولاً با عنوان حلقه نیز شناخته می شوند. این هاله بیشتر در ساعات انتهایی شب و نور کم اتاق قابل مشاهده هستند. البته همیشه دیدن هاله در اطراف نور نگران کننده نبوده و ممکن است نشان دهنده پاسخ طبیعی چشم نسبت به روشنی نور باشد. در بعضی موارد نیز مشاهده هاله های نور به خاطر استفاده از عینک، لنزهای چشمی یا نتیجه انجام عمل آب مروارید یا لازیک خواهد بود.
با این حال اگر ناگهان هاله آزار دهنده ای را در محدوده بینایی خود مشاهده کردید که با درد چشمی، تاری دید یا دیگر علائم همراه بود. این موضوع ممکن است نشان دهنده یک اختلال چشمی جدی باشد. به عنوان مثال افراد مبتلا به بیماری های چشمی مانند آب مروارید هستند، به دلیل بروز تغییرات به وجود آمده در لنز چشم خود ممکن است هاله هایی در اطراف منابع نور مشاهده کنند. هاله ها نتیجه پراش نوری است که وارد چشم فرد مبتلا می شود. در بعضی از افراد هاله های به وجود آمده ممکن است قدرت بینایی فرد را با مشکلاتی مواجه کند. زیرا گاهی اوقات این حلقه های نوری به قدری آزار دهنده اند که مانع دیدن اطراف توسط فرد خواهند شد.
اگر هاله های نوری را اطراف چراغ ها مشاهده می کنید، بهتر است برای تشخیص یا در صورت نیاز درمان با یک چشم پزشک یا چشم سنج (پزشک چشم) قرار ملاقات بگذارید. پزشک متخصص وضعیت چشم فرد را با دقت معاینه کرده و دلیل اصلی بروز این علائم را تشخیص خواهد داد.
علت هاله های اطراف نور
هاله های نور اغلب در مکان تاریک یا دارای نور کم، ظاهر می شوند. هر چند که این هاله های نوری به وجود آمده ممکن است یک پاسخ طبیعی به روشنایی چراغ ها باشد اما گاهی اوقات همین هاله های به ظاهر ساده ممکن است نشان دهنده مشکل جدی چشمی باشد.
علت بروز هاله های نوری شامل موارد زیر می شود:
- آب مروارید. در حالت طبیعی، لنزهای قرار گرفته در قسمت جلویی چشم شفاف هستند. در نتیجه نور به آسانی از داخل آن عبور خواهد کرد. بیماری آب مرواید متمرکز کردن نور را با مشکل مواجه کرده و باعث لرزش نور در داخل چشم فرد می شود. در نتیجه این عارضه باعث تاری دید فرد شده و علائمی همچون دیدن هاله های نوری بروز پیدا خواهد کرد.
- بیماری های چشمی شایع. شبکیه چشم یک لایه نازک است که در پشت چشم قرار می گیرد. این لایه نقش بسیار مهمی در بینایی انسان دارد. به صورتی که اگر نور نتواند بر روی شبکیه پشت چشم متمرکز شود، فرد هاله های نور یا لکه های درخشندگی را در محدوده دید خود مشاهده خواهد کرد.
بیماری ها
بیماری های که ممکن است باعث بروز این عارضه شوند، شامل موارد زیر می شود:
- نزدیک بینی (مشکلات بینایی در هنگام نگاه کردن به اشیای با فاصله زیاد، این مشکل در نور کم و تاریکی شب شدت خواهد گرفت.
- دور بینی (مشکلات بینایی در هنگام نگاه کردن به اشیای با فاصله کم به علت تغییر در فرم طبیعی کره چشم)
- آستیگماتیسم (تاری دید به علت تغییر غیر طبیعی فرم قرنیه یا همان سطح روی چشم)
- افتادن نور لیزر در داخل چشم نیز ممکن است به چشم آسیب رسانده و باعث دیدن درخشندگی در داخل چشم شود.
- نورهای فلش نیز باعث می شود تا فرد تصویر موقتی در محدوده بینایی خود ببیند که به آن کوری فلش گفته می شود. البته این تصاویر بعد از گذشت زمان کمی کاملاً محو خواهد شد.
- عمل های جراحی کراتوتومی رادیال (Radial keratotomy) ممکن است مقصر بروز این عارضه چشمی باشد. انواع مدرن تر لیزیک به مراتب کمتر از دیگر موارد می تواند زمینه ساز بروز هاله های نوری شوند.
- گاهی اوقات ممکن است در اطراف خود متوجه درخشندگی شوید. به عنوان مثال در هنگام رانندگی اگر به خورشید نگاه کرده یا در یک روز آفتابی به یک سطح صاف مثل ساحل ناگاه کنید، ممکن است احساس کنید که یک لایه برف آن را پوشانده است.
دیستروفی Fuch’s
دیستروفی Fuch’s یک اختلال چشمی است که باعث تورم قرنیه (لایه شفاف جلویی چشم) می شود. ناهنجاری های قرنیه از جمله مواردی است که در فرد مبتلا به دیستروفی Fuch’s باعث دیدن هاله های نوری در اطراف منابع نوری خواهد شد.
علائم دیگر این بیماری شامل موارد زیر می شود:
- تورم
- تاری دید
- ناراحتی چشم
- مشکلات حین رانندگی در شب
- حساسیت نسبت به نور خورشید
معمولاً سندرم Fuchs ارثی بوده و علائم آن تا رسیدن فرد به سن 50 تا 60 سالگی خود را نشان نخواهد داد.
گلوکوما
گلوکوما بیماری است که در اثر آسیب عصب بینایی ناشی از فشار زیاد در گردش مایعات در قسمت جلوی چشم فرد به وجود می آید. بیماری گلوکوما عامل اصلی نابینایی بسیاری از افراد در ایالات متحده آمریکا است. نوع دیگری از بیماری گلوکوما که به عنوان گلوکوما بسته شدن زاویه حاد شناخته شده یک بیماری اورژانسی پزشکی است. علائم این بیماری معمولاً به صورت ناگهانی ظاهر شده و دیدن هاله های نوری یا رنگی در اطراف منبع نور و چراغ ها می تواند یکی از علائم اولیه بروز گلوکوما حاد باشد.
علائم دیگر این عارضه چشمی شامل موارد زیر می شود:
- سردرد
- تاری دید
- ضعف بدنی
- درد چشم و قرمزی
- حالت تهوع و استفراغ
در صورت مشاهده هر کدام از این علائم، بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری هاله های اطراف نور
همیشه نمی توان از بروز اختلالات چشمی مثل آب مروارید پیشگیری کرد. اما با استفاده از اقدامات مراقبتی می توانید تا حد زیادی مدت زمان بروز آن را به تأخیر بیندازید.
بعضی از اقدامات برای جلوگیری از مشاهده هاله های اطراف نور عبارتند از:
- سیگار نکشید.
- وزن سالم خود را حفظ کنید.
- اگر مبتلا به دیابت هستید، حتماً قند خون خود را کنترل کنید.
- رژیم غذایی سرشار از ویتامین C، ویتامین A و کاروتنوئیدها داشته باشید. این مواد را می توان در سبزیجات با برگ سبز مانند اسفناج و کلم یافت.
- هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب حتماً با پوشیدن کلاه یا استفاده از عینک آفتابی از چشمان خود در برابر اشعه ماوراء بنفش، محافظت کنید.
بهتر است برای پیشگیری از بروز اختلالات چشمی، به طور منظم تحت معاینه چشم قرار بگیرید. فاصله بین معاینات چشمی بعد از سن 40 سال باید کمتر شده و تعداد دفعات معاینه را افزایش دهید.
زمان مراجعه به پزشک
اگر شاهد بروز هاله یا حلقه های نوری در اطراف منابع نور بودید، بهتر است برای اطمینان از عدم ابتلا به اختلالات چشمی حتماً به پزشک مراجعه کنید.
همچنین اگر شاهد بروز علائم زیر بودید بهتر است هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید:
- تاری دید
- چشم درد
- تاریکی بینایی
- دید در شب ضعیف
- ناگهان باریک میدان دید
- هرگونه تغییر ناگهانی در بینایی
- نقطه کور ناگهانی در یک چشم
- چشم های خشک ، قرمز و خارش دار
- ناگهان در نقاط دید خود لکه ها و شناورها را می بینید.
درمان هاله های اطراف نور
شیوه درمان این عارضه چشمی بستگی به علت اصلی دیدن هاله های نوری خواهد داشت.
میگرن
مشکل دیدن هاله ها در اثر میگرن معمولاً هنگام بهبود یافتن میگرن، برطرف خواهد شد. اگر دائماً دچار سردردهای میگرنی می شوید، بهتر است از پزشک برای تجویز داروهای جلوگیری از میگرن کمک بگیرید.
آب مروارید
این عارضه معمولاً با گذشت زمان بدتر می شود اما فوریت پزشکی محسوب نمی شود. جراحی آب مروارید باید در زمان مناسب صورت بگیرد تا مانع از دست رفتن قدرت بینایی فرد شود. این عمل جراحی شامل تعویض لنزهای تار شده با لنزهای داخل چشمی سفارشی (IOL) می شود. جراحی برای خارج کردن لنز چشمی کدر شده، یک عمل جراحی بسیار متداول و مؤثر است.
گلوکوم
- درمان گلوکوم حاد به وسیله عمل جراحی لیزری انجام می گیرد.
- در طول این عمل منفذی جدید در داخل عنبیه ایجاد می شود.
- هدف از ایجاد این منفذ، افزایش حرکت مایعات در داخل چشم فرد است.
دیستروفی Fuch’s
- این بیماری چشمی نیز با استفاده از عمل جراحی قابل درمان است.
- برای انجام این عمل جراحی کافی است لایه داخلی قرنیه جایگزین شود.
- حتی ممکن است با استفاده از پیوند قرنیه، تمام قسمت های قرنیه آسیب دیده با قرنیه سالم یک اهدا کننده جایگزین شود.
لیزیک
بهتر است در هنگام خروج از منزل برای کاهش هاله های اطراف منبع نوری از عینک آفتابی اسفتاده کنید.
چشم های آفتاب زده
اگر چشمان شما دچار آفتاب زدگی شده، بهتر است از مسکن بدون نیاز به نسخه استفاده کرده و یک دستمال مرطوب با آب سرد را بر روی چشمان بسته خود قرار دهید. هنگام خروج از منزل نیز بهتر است از عینک آفتابی و کلاه لبه دار استفاده کنید. علاوه بر این برای محافظت و کاهش علائمی مثل سوزش و درد چشمی از قطره های اشک مصنوعی بدون مواد نگهدارنده استفاد کنید.
خلاصه
دیدن هاله یا حلقه های روشن در اطراف یک منبع نوری مثل چراغ یکی از مواردی است که می تواند باعث نگرانی فرد شود. این هاله های نوری بیشتر در ساعات انتهایی شب و نور کم اتاق قابل مشاهده هستند. این هاله های نوری به وجود آمده ممکن است یک پاسخ طبیعی به روشنایی چراغ ها باشد اما گاهی اوقات همین هاله های به ظاهر ساده ممکن است نشان دهنده مشکل جدی چشمی باشد. در نتیجه بهتر است در صورت مشاهده این هاله های نوری هرچه سریع تر برای تشخیص علت بروز آن به چشم پزشک متخصص مراجعه کنید.
2 دیدگاه
ممنون از اطلاعات خوبتون موفق باشید
سلام و سپاس