درمان سرطان روده بزرگ
درمان سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ (Colon cancer) نوعی از سرطان است که از روده بزرگ (کولون) شروع می شود. روده بزرگ قسمت انتهایی دستگاه گوارش است. سرطان روده بزرگ یکی از انواع سرطان است که بیشتر افراد در سنین بالا را درگیر می کند اما با این حال ممکن است در هر سنی و برای هر فردی اتفاق بیفتد. در سرطان روده بزرگ معمولاً توده های کوچک و غیر سرطانی (خوش خیم) سلول هایی به نام پولیپ را در قسمت داخلی روده بزرگ تشکیل داده و با گذشت زمان برخی از این پولیپ ها می توانند به سرطان روده بزرگ تبدیل شوند.
این پولیپ ها ممکن است کوچک بوده و با علائم کمی همراه بوده یا اینکه هیچ گونه علائمی را برای فرد مبتلا به همراه نداشته باشند. به همین دلیل، پزشکان برای تشخیص به موقع و از بین بردن پولیپ ها قبل از تبدیل شدن آن ها به سرطان روده بزرگ، آزمایش غربالگری منظم را به افراد سالم توصیه می کنند.
در صورت بروز و ابتلا به سرطان روده بزرگ، روش های درمانی بسیاری برای کمک به کنترل این بیماری وجود دارد. شیوه های درمانی شامل؛ جراحی، پرتودرمانی و درمان های دارویی مانند شیمی درمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی می شود. گاهی اوقات به سرطان روده بزرگ colorectal cancer نیز گفته می شود. این نام در حقیقت ترکیبی از سرطان رورده بزرگ و سرطان رکتوم است که در ابتدایی ترین مرحله روده را درگیر می کند.
علت سرطان روده بزرگ
پزشکان هنوز علت دقیق بروز سرطان های روده بزرگ را نمی دانند. به طور کلی، سرطان روده بزرگ زمانی آغاز می شود که سلول های سالم روده دچار تغییر یا همان جهش در دی ان ای (DNA) خود می شوند. سلول های DNA دارای دستورالعمل هایی هستند که به سلول می گویند که باید چه کارهایی را انجام دهد، به همین خاطر در صورت جهش DNA عملکرد سلول ها با اختلال مواجه خواهد شد.
سلول های سالم به شیوه ای منظم رشد کرده و سپس تقسیم می شوند، همین باعث می شود تا بدن فرد به طور طبیعی کار کرده و به فعالیت خود ادامه دهد. اما زمانی که DNA سلول ها جهش یافته و سرطانی می شوند، سلول ها ممکن است بدون نیاز به سلول های جدید تقسیم شده و با جمع شدن این سلول ها تومور تشکیل شود. با گذشت زمان، ممکن است سلول های سرطانی رشد کرده و بافت طبیعی که در مجاورت آن ها است را تخریب کنند. علاوه بر این سلول های سرطانی می توانند به سایر قسمت های بدن سفر کرده و رسوباتی را در آنجا تشکیل دهند (متاستاز).
عوامل خطر سرطان روده بزرگ
عوامل خطری که می تواند احتمال بروز سرطان روده بزرگ در فرد را افزایش دهد شامل موارد زیر می شود:
سن بالا
سرطان روده بزرگ در هر سنی قابل تشخیص است اما بیشتر افراد مبتلا، سنی بیشتر از 50 سال دارند. البته امروزه تعداد مبتلایان، در افراد جوان تر از 50 سال افزایش یافته و پزشکان هیچ اطلاعی در مورد علت این افزایش ندارند.
نژاد آفریقایی-آمریکایی
احتمال ابتلای آمریکایی های آفریقایی تبار نسبت به نژادهای دیگر به سرطان روده بزرگ بیشتر است.
سابقه فردی ابتلا به سرطان روده یا پولیپ
اگر در حال حاضر مبتلا به سرطان روده بوده یا دچار پولیپ های غیر سرطانی هستید، احتمال ابتلای شما به سرطان روده بزرگ نسبت به دیگر افراد بیشتر خواهد بود.
بیماری های التهابی روده
بیماری های التهابی مزمن روده بزرگ، می توانند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند.
سندرم های وراثتی
برخی از جهش های ژنی که سالیان سال بین نسل های مختلف خانواده شما رواج داشته باشد، می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. البته تنها درصد کمی از سرطان های روده بزرگ با ژن های ارثی مرتبط هستند. شایع ترین سندرم های ارثی که خطر سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد شامل پولیپوزوم آدنوماتوز خانوادگی (FAP) و سندرم لینچ می شود که به عنوان سرطان ارگانیسم غیر پولیپوزیس ارثی (HNPCC) نیز شناخته می شوند.
سابقه خانوادگی
اگر یکی از خویشاوندان خونی شما مبتلا به این بیماری باشد ، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ در شما بیشتر خواهد بود. در صورتی که بیش از یک عضو خانواده مبتلا به سرطان روده یا سرطان روده بزرگ باشد، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ بازهم بیشتر از قبل خواهد شد.
رژیم غذایی کم فیبر و پرچرب
سرطان کولون و سرطان رکتوم ممکن است در نتیجه رژیم غذایی کم فیبر و دارای چربی و کالری زیاد به وجود بیاید. البته تحقیقات در این زمینه نتایج متفاوتی داشته است. برخی از مطالعات حاکی از افزایش خطر سرطان روده بزرگ در افرادی است که رژیم های غذایی پر از گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده دارند.
کم تحرکی
- افرادی که زندگی کم تحرکی دارند احتمال ابتلا به این سرطان در آن ها بیشتر خواهد بود.
- داشتن فعالیت بدنی منظم می تواند احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
دیابت
خطر بروز این سرطان در مبتلایان به دیابت بیشتر خواهد بود.
چاقی
افرادی که دارای اضافه وزن هستند احتمال ابتلای آن ها به سرطان روده بزرگ و مرگ آن ها در نتیجه ابتلا به این بیماری بسیار بیشتر از افراد با وزن طبیعی است.
سیگار
سیگار کشیدن و مصرف دخانیات می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد.
پرتودرمانی
سابقه پرتو درمانی به ناحیه شکم احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش خواهد داد.
علائم سرطان روده بزرگ
نشانه های ابتلا به سرطان کولون معمولاً شامل موارد زیر می شود:
- ضعف
- خستگی
- کاهش وزن بی دلیل
- خون ریزی رکتال یا وجود خود در داخل مدفوع
- ناراحتی مداوم شکم مثل گرفتگی، گاز یا درد
- احساس اینکه روده بعد از اجابت مجاز خالی نمی شود.
- تغییر مداوم در وضعیت روده فرد مثل اسهال، یبوست یا تغییر در قوام مدفوع
بسیاری از افراد مبتلا به سرطان هیچ علائمی را در مراحل اولیه بیماری تجربه نمی کنند. همچنین زمانی که علائم این بیماری ظاهر شود، بسته به اندازه و محل سرطان روده بزرگ شما این علائم احتمالاً متفاوت خواهد بود.
زمان مراجعه به پزشک
اگر به طور مکرر شاهد بروز علائم نگران کننده بودید، بهتر است با پزشک قرار ملاقاتی ترتیب دهید. بهتر است در مورد بهترین زمان شروع غربالگری سرطان کولون با پزشک خود صحبت کنید.
غربالگری سرطان روده بزرگ
پزشکان تست غربالگری خاصی را برای افراد سالم بدون علائم تجویز می کنند تا به دنبال آن علائم سرطان روده بزرگ یا پولیپ های غیر سرطانی در داخل روده قابل تشخیص باشد. تشخیص زود هنگام سرطان روده در مراحل اولیه باعث می شود تا شانس درمان افراد بیشتر شده و درمان موفقیت آمیز تر باشد. همچنین غربالگری خطر مرگ ناشی از سرطان کولون را به حداقل خواهد رساند.
پزشکان به طور کلی توصیه می کنند تا افراد سالم غربالگری از سرطان روده بزرگ را در حدود سن 50 سالگی آغاز کنند. اما افراد دارای ریسک بالا مثل داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری یا نژاد آفریقایی- آمریکایی باعث می شود تا غربالگری برای این افراد پیش از سن 50 سالگی تجویز شود. همانطور که پیش از این نیز گفته شد، چندین گزینه مختلف برای انجام غربالگری وجود دارد که هر کدام مزایا و معایبی را به دنبال خواهد داشت. به همین خاطر بهتر است با پزشک متخصص برای انتخاب بهترین گزینه صحبت کنید. در صورتی که از کولونوسکوپی برای غربالگری استفاده شود می توان قبل از سرطانی شدن، پولیپ را از داخل روده خارج کرد.
تشخیص سرطان روده بزرگ
پزشک برای تشخیص بهتر آزمایش ها و فرآیندهای زیر را توصیه می کند:
- کولونوسکوپی. در کولونوسکوپی از یک لوله بلند، انعطاف پذیر و باریک متصل به دوربین فیلم برداری و مانیتور برای بررسی وضعیت مجاری روده بزرگ و روده فرد استفاده می کنند. در صورتی که در حین کولونوسکوپی پزشک منطقه مشکوکی را مشاهده کند می توان تجهیزات عمل جراحی را از طریق لوله وارد بدن فرد کرده و از آن برای نمونه برداری و خارج کردن پولیپ استفاده کرد.
- آزمایش خون. انجام آزمایش خون نمی تواند به تشخیص کمکی کند. اما پزشک می تواند از نتیجه آزمایش خون برای یافتن سرنخ هایی در مورد سلامت کلی فرد مثل وضعیت کلیه و کبد استفاده کند.
همچنین پزشک ممکن است از خون فرد برای بررسی وجود مواد شیمیایی ناشی از سرطان روده بزرگ (آنتی ژن carcinombryonic یا CEA) استفاده کند. این اقدام می تواند به پیش آگهی و اینکه آیا سرطان شما به درمان پاسخ داده، کمک زیادی کند.
تعیین میزان گسترش سرطان
در صورتی که پزشک تشخیص داده باشد شما مبتلا به سرطان کولون هستید، پزشک انجام آزمایشاتی را برای تعیین میزان پیشرفت (مرحله) سرطان توصیه خواهد کرد. تعیین مرحله پیشرفت سرطان می تواند به انتخاب بهترین شیوه درمانی برای فرد کمک زیادی کند. آزمایشات تعیین میزان پیشرفت سرطان شامل روش های تصویر برداری مثل سی تی اسکن شکمی، لگنی و قفسه سینه می شود. در بسیاری از موارد ممکن است میزان پیشرفت سرطان تا زمان عمل جراحی نیز به طور دقیق مشخص نشود. مراحل پیشرفت سرطان به وسیله اعداد رومی نشان داده شده و این میزان از 0 تا IV متغیر خواهد بود. این درجه بندی بر این اساس است که 0 نشان دهنده کمترین میزان پیشرفت و درگیری پوشش داخلی روده بزرگ و مرحله چهارم IV نشان دهنده گسترش سرطان و متاستاز آن به دیگر اندام های بدن خواهد بود.
درمان سرطان روده بزرگ
انتخاب بهترین شیوه درمان بستگی به محل بروز سرطان، مرحله پیشرفت و وضعیت سلامتی فرد مبتلا خواهد داشت. درمان سرطان کولون معمولاً شامل جراحی برای برداشتن ناحیه سرطانی شده است. درمان های دیگر نیز شامل پرتو درمانی و شیمی درمانی است که با توجه به شرایط بیمار توسط پزشک توصیه خواهد شد.
جراحی برای مراحل اولیه
اگر ناحیه درگیر در سرطان روده بزرگ بسیار جزئی باشد، پزشک ممکن است یک روش کم تهاجم جراحی را برای فرد تجویز کند.
این عمل های جراحی ممکن است شامل موارد زیر شود:
- برداشتن پولیپ در حین کلونوسکوپی (پلی پکتومی). اگر سرطان كوچك، موضعی و در مراحل اولیه خود باشد، پزشک ممکن است بتواند آن را در حین کلونوسکوپی کاملاً از داخل بدن بیمار خارج کند.
- برداشتن مخاط آندوسکوپی (Endoscopic mucosal resection). در این شیوه پولیپ های بزرگ تر ممکن است در طول کولونوسکوپی با استفاده از ابزارهای ویژه برای برداشتن پولیپ همراه با مقدار کمی از پوشش داخلی روده بزرگ برداشته شود.
- جراحی با حداقل تهاجم (جراحی لاپاروسکوپی). پولیپ هایی که نمی توانند در طول کلونوسکوپی برداشته شوند با استفاده از عمل جراحی لاپاروسکوپی برداشته خواهند شد. در این روش، جراح برای انجام عمل جراحی چندین برش کوچک در دیواره شکم ایجاد کرده و وسایل مورد نیاز جراحی را همراه با دوربین های متصل به آن در داخل روده بزرگ وارد خواهد کرد. جراح همچنین ممکن است در حین عمل جراحی از غدد لنفاوی که در منطقه بروز سرطان قرار گرفته اند نیز نمونه برداری کنند.
جراحی در مراحل پیشرفته
در صورتی که سرطان روده بزرگ فرد وارد مراحل پیشرفته خود شده باشد، جراح ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
- کلکتومی جزئی. در طی این روش جراح قسمتی از روده بزرگ شما که دچار سرطان شده را به همراه حاشیه بافت طبیعی در هر دو طرف بافت سرطانی از داخل روده خارج خواهد کرد. جراح معمولاً در حین عمل جراحی قسمت های سالم رکتوم یا روده را مجدداً به هم متصل می کند. این روش می تواند با استفاده از یک روش نیمه تهاجمی (لاپاروسکوپی) انجام شود.
- عمل جراحی برای ایجاد راهی برای خارج شدن ضایعات از بدن. هنگامی که امکان اتصال مجدد قسمت های سالم روده یا روده بزرگ بعد از عمل جراحی وجود نداشته باشد، فرد ممکن است به استومی (ostomy) نیاز داشته باشید. استومی برش کوچک و دایره شکلی است که بر روی جداره شکم ایجاد شده و بخشی از روده از داخل شکاف بیرون آورده می شود تا مدفوع از داخل بدن بیمار خارج شود. گاهی اوقات استفاده از استومی موقتی بوده و به بیمار اجازه می دهد تا بعد از عمل روده یا روده بزرگ بهبود یافته و سپس عملکرد بدن او به وضعیت قبلی بازگردد. البته در بعضی از موارد کولوستومی ممکن است دائمی باشد.
- برداشتن غدد لنفاوی. غده های لنفاوی مجاور محل بروز سرطان روده بزرگ معمولاً در حین عمل سرطان روده برداشته شده و برای تشخیص سرطانی بودن یا نبودن مورد آزمایش و بررسی قرار خواهد گرفت.
جراحی برای سرطان پیشرفته
در صورتی که سرطان فرد پیشرفته بوده یا سلامت کلی فرد ضعیف باشد، جراح ممکن است عمل جراحی برای بهبود انسداد روده بزرگ یا دیگر بیماری ها را به منظور کاهش علائم پیشنهاد کند. البته این عمل جراحی برای معالجه سرطان مورد استفاده قرار نگرفته بلکه برای رفع علائمی مثل انسداد، خون ریزی یا درد مؤثر خواهد بود.
در موارد خاص که سرطان تنها به کلیه و کبد فرد گسترش یافته ولی سلامت عمومی فرد خوب است، پزشک ممکن است عمل جراحی یا دیگر درمان های موضعی برای برداشتن سرطان را برای درمان فرد توصیه کند. شیمی درمانی نیز ممکن است برای درمان این افراد، قبل یا بعد از این شیوه مورد استفاده قرار گیرد. این رویکرد فرصتی برای درمان سرطان در طولانی مدت را فراهم خواهد کرد.
شیمی درمانی
در شیمی درمانی از داروها برای تخریب سلول های سرطانی استفاده می شود. شیمی درمانی سرطان روده بزرگ در صورتی که سرطان ناحیه بزرگی یا غدد لنفاوی را درگیر کرده باشد، معمولاً بعد از عمل جراحی تجویز خواهد شد. در این شیوه، شیمی درمانی ممکن است سلول های سرطانی باقی مانده بعد از عمل جراحی را از بین برده و به کاهش احتمال بازگشت سرطان کمک زیادی کند. البته شیمی درمانی ممکن است قبل از عمل نیز مورد استفاده قرار گرفته و به برداشتن آسان تر قسمت سرطانی در حین عمل کمک کند. همچنین شیمی درمانی می تواند برای تسکین علائم سرطان روده بزرگ که با جراحی قابل برداشتن نبوده و به قسمت های دیگر بدن سرایت کرده، مورد استفاده قرار گیرد. گاهی اوقات از شیمی درمانی و پرتودرمانی به صورت ترکیبی برای درمان افراد بیمار استفاده می شود.
پرتو درمانی
در شیوه پرتو درمانی از منابع انرژی قدرتمندی مثل اشعه ایکس و پروتون ها برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. این شیوه می تواند به کوچک کردن سرطان قبل از عمل کمک کرده و در نتیجه خارج کردن آن از بدن بیمار را ساده تر کند. هنگامی که عمل جراحی گزینه مناسبی برای درمان فرد مبتلا نباشد، انجام پرتو درمانی می تواند برای تسکین علائمی مثل درد تجویز شود.
سبک زندگی سرطان روده بزرگ
می توانید با تغییر در سبک زندگی روزانه خود، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا حد زیادی کاهش دهید.
به این منظور بهتر است اقدامات زیر را انجام دهید:
- مصرف میوه ها، سبزیجات و غلات کامل. میوه ها، سبزیجات و غلات کامل حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان های مفیدی است که نقش بسیار مهمی در پیشگیری از انواع سرطان دارند. به همین خاطر بهتر است در رژیم غذایی روزانه خود مقدار کافی است میوه و سبزیجات متنوع را بگنجانید.
- کنار گذاشتن سیگار. با پزشک خود در مورد راههای ترک سیگار صحبت کنید.
- ورزش منظم. سعی کنید هر روز هفته حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. اگر قبلاً اهل تحرک و ورزش نبودید، بهتر است به آرامی ورزش را شروع کرده و بعد از مدتی آن را به 30 دقیقه در روز برسانید. حتی می توانید برای ورزش و حفظ تناسب اندام برنامه ورزشی مخصوص به خود را داشته باشید.
- حفظ وزن سالم. اگر تغذیه درستی داشته و به طور منظم ورزش کنید، وزنتان سالم بوده و در نتیجه احتمال ابتلای شما به انواع سرطان کاهش خواهد یافت. در صورتی که اضافه وزن دارید، بهتر است با پزشک خود در مورد سالم ترین راه ها برای کاهش وزن صحبت کرده و برای خود هدف داشته باشید. می توانید با افزایش میزان ورزش و کاهش کالری مصرفی به راحتی وزن خود را کاهش داده و به مقدار متناسب نزدیک کنید.
پیشگیری سرطان روده بزرگ
امروزه از برخی از داروها برای کاهش خطر بروز پولیپ های سرطانی یا سرطان کولون استفاده می شود. به عنوان مثال برخی از شواهد نشان می دهد که خطر ابتلا به پولیپ و سرطان روده بزرگ با استفاده منظم از آسپرین یا داروهای شبیه به آسپرین کاهش می یابد. البته هنوز این موضوع به صورت علمی ثابت شده نیست و مشخص نیست که چه میزان و چه مدت مصرف آسپرین می تواند به کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک کند. از طرف دیگر مصرف روزانه آسپرین ممکن است خطرات زیادی از جمله خون ریزی و بروز زخم در دستگاه گوارش را به همراه داشته باشد.
این گزینه ها معمولاً به عنوان آخرین راه حل ها برای افراد پر ریسک در نظر گرفته شده و شواهد کافی برای تجویز این داروها به افراد با خطر متوسط در معرض ابتلا به سرطان روده بزرگ وجود ندارد. در صورتی که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در شما زیاد است بهتر است در مورد مصرف داروهای پیشگیری کننده از این نوع سرطان با پزشک متخصص صحبت کنید.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
اگر پزشک مشکوک شود که فرد دچار سرطان روده بزگ است، احتمالاً او به متخصصین درمانی ارجاع خواهد داد.
ممکن است در روند بیماری خود نیاز باشد تا به متخصصین زیر مراجعه کنید:
- پزشک متخصص بیماری های گوارشی (متخصص گوارش)
- پزشکی که از داروها برای معالجه سرطان استفاده می کند (انکولوژیست)
- پزشکی كه سرطان روده بزرگ را با استفاده از عمل جراحي برطرف مي كند (جراح)
- پزشکی که از اشعه ها برای معالجه سرطان استفاده می کند (انکولوژیست رادیولوژی)
از آن جایی که مدت زمان ملاقات با پزشک کوتاه بوده و حرف های زیادی برای گفتن خواهید داشت. در نتیجه بهتر است با آمادگی کامل به پزشک مراجعه کرده و از این زمان کوتاه نهایت استفاده را ببرید.
بهتر است قبل از حضور در مطب موارد زیر را آماده کنید:
- لیستی از تمامی علائم و نشانه های بیماری را تهیه کنید. همه نشانه های مربوط و غیر مربوط به بیماری خود را یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید.
- اطلاعات مهم شخصی را یادداشت کنید. بهتر است استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی تان افتاده است را یادداشت کنید.
- لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود تهیه کنید. نام تمامی داروها، مکمل ها و ویتامین های که مصرف می کنید را همراه با میزان مصرف خود یادداشت کنید.
- دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را همراه ببرید. گاهی اوقاتت به خاطر سپردن تمامی موارد و اطلاعاتی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد، کار دشواری است. در نتیجه بردن همراه به یادآوری اطلاعات مهم و نکات کمک زیادی خواهد کرد.
- سؤالات خود را یادداشت کنید. تمامی سؤالات مربوط و غیر مربوطی که به ذهنتان رسیده و قصد پرسیدن آن ها از پزشک را دارید را یادداشت کرده و همراه خود به مطب ببرید.
سوالات بیمار از پزشک
بهتر است در طول معاینه سؤالات زیر را در مورد سرطان روده بزرگ از پزشک خود بپرسید:
- به چه آزمایشاتی نیاز خواهم داشت؟
- سرطان کدام قسمت از روده را درگیر کرده است؟
- آیا درمان بر روی روند روزانه من تأثیری خواهد داشت؟
- آیا بیمه هزینه های این بیماری را پوشش خواهد داد؟
- سرطان روده بزرگ تا چه میزان پیشرفت کرده است؟
- گزینه های درمانی برای سرطان روده بزرگ کدام است؟
- برای انتخاب شیوه درمانی چه قدر زمان خواهم داشت؟
- آیا می توانید گزارش آسیب شناسی را برایم توضیح دهید؟
- آیا سرطان به دیگر قسمت های بدنم گسترش یافته است؟
- آیا می توانم کپی از گزارش آسیب شناسی خود داشته باشم؟
- درمان تا چه میزان احتمال بهبود سرطان را افزایش خواهد داد؟
- بهترین شیوه درمانی با توجه به شرایط سرطان من چیست؟
- عوارض جانبی احتمالی این شیوه های درمانی چیست؟
- آیا این شیوه های درمانی می تواند به بهبود سرطان کمک کند؟
- نسخه پرینت شده یا برگه در مورد این بیماری دارید؟
- برای کسب اطلاعات بیشتر به چه سایتی مراجعه کنم؟
- آیا احتمال ابتلای اعضای خانواده و فرزندانم به سرطان روده بزرگ بیشتر شده است؟
- آیا نیاز به مراجعه به فرد متخصصی خواهم داشت؟ این مراجعه چه هزینه در برخواهد داشت؟
سوالات پزشک از بیمار
پزشک احتمالاً در حین معاینه سؤالات زیر را مطرح خواهد کرد:
- علائم این بیماری از چه زمانی آغاز شد؟
- علائم به وجود آمده تا چه میزان شدید است؟
- آیا عاملی باعث بهبود علائم شما می شود؟
- آیا عاملی باعث بدتر شدن علائم شما می شود؟
- این علائم دائمی است یا به صورت موقتی ظاهر می شود؟
- آیا در خانواده شما سابقه ابتلا به سرطان روده بزرگ وجود داشته است؟
منبع:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669