لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

علت خلط غلیظ و چسبناک چیست؟

خلط غلیظ || پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

-----------------------------------------

در اغلب موارد علت اصلی خلط غلیظ و چسبنده ناشی از بروز برخی از عفونت ها در مجاری بینی، سینوس ها، راه های هوایی تحتانی یا ریه ها است. این وضعیت می تواند همراه با طیف وسیعی از بیماری های زمینه ای دیگر مانند سرماخوردگی، آسم، مرتبط باشد، سینوزیت، ذات الریه و فیبروز کیستیک همراه باشد. سایر علائم مرتبط با هر یک از بیماری ها با هم فرق می کند و ممکن است شامل تب، سرفه، تنگی نفس و خستگی باشد. اما اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که در هنگام ابتلا به هر یک از این عفونت ها دچار خلط غلیظ و چسبنده می شوید و به دنبال راهکاری برای درمان وضعیت خود هستید، بهتر است این مقاله از پزشکت را تا انتها بخوانید و شایع ترین علت خلط غلیظ و چسبنده را بشناسید….

سرفه برای خلط گلو || پزشکت

علائم خلط غلیظ و چسبناک

در صورت وجود عفونت، آلرژن یا محرک، بدن سعی می کند با تولید خلط بیش از حد با عوامل بیماری زا و آلرژی زا مبارزه کند. اما از طرفی هم خلط زیاد ممکن است راه های هوایی در بینی، گلو، ریه ها و سینوس ها را مسدود کند و تنفس را مسدود کند. همچنین می تواند باعث بروز سرفه زیاد شود، که یک علامت رایج خلط غلیظ و چسبنده است. این در حالی است که خلط چسبناک غلیظ به ندرت به تنهایی به عنوان علامت یک بیماری بروز پیدا می کند. ممکن است همراه با آن، علائم دیگری هم داشته باشید، از جمله:

  • تب
  • لرز
  • عطسه کردن
  • سردرد
  • تنگی نفس
  • تنگی قفسه سینه
  • خستگی
  • گلو درد
  • مشکل در بلع
  • دردهای عضلانی
  • تهوع و استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • کهیر
  • سرفه همراه با خلط زیاد

عوامل ایجاد خلط زیاد و چسبناک

غشاهای مخاطی بدن خلط تولید می کنند. این غشاها مجرای تنفسی را از بینی تا ریه ها می پوشانند. آنها همچنین در سیستم گوارش، تولید مثل و ادرار هم ممکن است تولید خلط کنند.

به طور کلی تولید خلط در بدن برای پیشگیری از خشک شدن بافت های بدن بسیار مهم است. علاوه بر آن، بدن سعی می کند با تولید خلط، گرد و غبار، آلرژن ها و میکروب ها را از بین ببرد و با آنها مبارزه کند. برای هم تولید و ایجاد خلط تا حدود کمی بسیار طبیعی است. چون ورود و هجوم بسیاری از عوامل بیماری زا مانند ویروس یا باکتری ها و مواد حساسیت زا می توانند باعث بروز برخی واکنش های حساسیت زا در بدن و ایجاد خلط چسبناک شوند که ممکن است گلو و مجرای بینی شما را مسدود کند.

سرماخوردگی معمولی (عفونت ویروسی) و عفونت‌های سینوسی (معمولاً ویروسی اما ممکن است باکتریایی یا قارچی باشند) دلایل رایجی هستند که ممکن است منجر به تشکیل خلط چسبنده و زیاد شوند.

سایر شرایط و بیماری هایی که ممکن است به عنوان علت خلط چسبنده و غلیظ شناخته شوند، عبارتند از:

  • برونشیت: التهاب مجاری هوایی بزرگتر
  • سرطان ریه : سرفه و سرفه خونی یا خلط رنگی
  • ذات الریه: عفونت باکتریایی یا ویروسی ریه، ممکن است با سرفه با خلط سبز، زرد یا خونی
  • بیماری انسدادی مزمن ریه: بیماری التهابی پیشرونده ریه، شامل برونشیت مزمن و آمفیزم
  • برونشکتازی: گشاد شدن دائمی راه های هوایی که منجر به دفع خلط از بدن می شود.
  • سرفه سیگاری: در اثر سیگار کشیدن مزمن، ممکن است خلط سیاه یا قهوه ای سرفه کند.
  • فیبروز کیستیک: یک بیماری ارثی که منجر به تولید خلط غلیظ در ریه ها و سایر اندام ها می شود.
  • آلرژی (گرده، گرد و غبار، شوره حیوانات، رینوسینوزیت قارچی آلرژیک): خلط در بینی، گلو و یا قطرات پس از بینی
  • اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS یا بیماری لو گریگ): یک بیماری پیشرونده که به سلول های عصبی کنترل کننده عضلات حمله می کند.
  • آسم: وضعیت مزمن راه های هوایی که توسط محرک های مختلف ملتهب و منقبض می شوند، که در آن خلط بیشتری تولید می شود و ممکن است پلاک های خلط ی ایجاد شود.

درمان خلط چسبناک گلو

درمان خلط غلیظ و چسبنده به علت علائم شما بستگی دارد. پزشک معالج می تواند با مدیریت علائم بیمار، درمان مناسبی را برای شرایط مزمن مانند آلرژی، آسم، COPD یا فیبروز کیستیک پیشنهاد کند.

بیشتر موارد خلط غلیظ به دلیل عفونت های ویروسی تنفسی رخ می دهند که خود محدود شونده هستند (به خودی خود برطرف می شوند). در صورت ابتلا به این وضعیت درمان با داروهای بدون نسخه (OTC) مانند مسکن ها، ضد احتقان ها و خلط آورها ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. اما به این نکته توجه داشته باشید که داروهای سرفه و سرماخوردگی OTC نباید برای کودکان زیر 4 سال استفاده شود

خوابیدن در حالت نشسته ممکن است به شما کمک کند تا در شب بهتر نفس بکشید و علائم سرفه را کاهش دهید. استفاده از مرطوب کننده نیز ممکن است کمک کننده و موثر باشد.

بیماری های گوش و حلق و بینی

اگر علت خلط شما یک عفونت باکتریایی باشد (مانند برخی از موارد سینوزیت، برونشیت یا ذات الریه)، پزشک ممکن است یک دوره آنتی بیوتیک را در موارد خفیف و متوسط ​​تجویز کند. اما درمان موارد شدید تر ممکن است نیاز به آنتی بیوتیک های داخل وریدی (IV) داشته باشند که در بیمارستان تجویز می شوند.

عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی و اغلب موارد برونشیت حاد و سینوزیت معمولاً خود به خود برطرف می شوند. آنها نیازی به داروهای آنتی بیوتیکی ندارند، که در برابر ویروس ها موثر نیستند. استفاده غیر ضروری از آنتی بیوتیک ها منجر به ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری ها می شود که این وضعیت دیگر به راحتی درمان نمی شود. از طرفی هم استفاده از آنتی هیستامین ها و شستن منظم ملافه ها می تواند علائم ناشی از آلرژی به گرده گل، کنه های گرد و غبار و سایر مواد حساسیت زا را کاهش دهد.

در صورت ابتلا به یک بیماری نادر مانند فیبروز کیستیک یا ALS ، ممکن است ترشحات غلیظی داشته باشید که بر توانایی شما برای تنفس و بلع تأثیر می گذارد. هیدراتاسیون کافی، تمرینات سرفه و استفاده از واحد ساکشن قابل حمل ممکن است علائم شما را تسکین دهد.

عوارض خلط چسبناک

اگر عفونت باکتریایی دارید و برای شما آنتی بیوتیک تجویز شده است، مهم است که دوره کامل آنتی بیوتیک را کامل کنید و زودتر از درمان کامل مصرف آنها نکنید. مصرف دارو را طبق تجویز پزشک ادامه دهید تا مطمئن شوید باکتری ها به طور کامل از بین رفته اند، بنابراین عفونت دوباره زنده نمی شود. چون عود و بازگشت عفونت می تواند منجر به علائم بدتر و خلط غلیظ شود.

اگر سیگار می کشید، ترک سیگار خطر مشکلات تنفسی مانند عفونت، COPD، آمفیزم، برونشیت، برونشکتازی و سرطان ریه را کاهش می دهد.

بسیاری از شرایطی که باعث ایجاد خلط غلیظ می شوند، می توانند خطر ابتلا به عفونت ریه را تا حدود زیادی افزایش دهند. برخی از عوامل خطر شامل آسم، برونشکتازی، فیبروز کیستیک و COPD هستند. همچنین اگر 2 سال یا کمتر یا 65 سال یا بیشتر دارید، سیستم ایمنی ضعیفی دارید، سیگار می کشید، در بیمارستان بستری هستید یا بیماری جدی دارید، بیشتر در معرض خطر ابتلا به ذات الریه قرار می گیرد و خطر ابتلا به عوارض ناشی از خلط در شما زیادتر هم می شود.

CXR برای تشخیص خلط || پزشکت

تشخیص علت خلط غلیظ و چسبناک

برای علائم خفیف تا متوسط، می توانید از تب سنج در خانه استفاده کنید تا ببینید آیا تب دارید یا خیر. اگر بیش از پنج روز تب دارید، باید با یک پزشک مشورت کنید. تشخیص علت خلط چسبناک غلیظ شما با بررسی دقیق علائم و انجام معاینه فیزیکی توسط پزشک شروع می شود.

این معاینه شامل گرفتن علائم حیاتی شما (ضربان قلب، ضربان تنفس، دما و فشار خون)، گوش دادن به قلب و ریه‌ها، بررسی غدد لنفاوی متورم، و انجام یک معاینه گلو و بررسی علائم شما است. از طرفی هم پزشک معالج شما می تواند از آزمایشات تشخیصی برای تعیین علت اصلی خلط استفاده کند، از جمله:

  • اشعه ایکس قفسه سینه (CXR) : CXR یک ابزار تصویربرداری نسبتاً سریع و در دسترس است که برای تشخیص وجود مایع در ریه ها استفاده می شود.
  • شمارش کامل سلول های خونی (CBC) : یک CBC میزان سلول های قرمز، سفید و پلاکتی را در خون اندازه گیری می کند. تعداد بالاتر گلبول های سفید (سلول های ایمنی) ممکن است نشان دهنده عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد. وجود مایع در ریه ها در CXR و تعداد بالای گلبول های سفید خون در CBC ممکن است نشان دهنده نیاز به کشت خلط باشد.
  • کشت خلط : کشت خلط یک آزمایش آزمایشگاهی است که عفونت‌های ایجادکننده باکتری در دستگاه تنفسی را بررسی می‌کند. اغلب در تشخیص پنومونی، سل و برونشکتازی استفاده می شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر در هنگام بروز خلط زیاد و چسبنده، علائم شما شبیه به علائم سرماخوردگی معمولی باشد و به مدت 10 روز یا بیشتر ادامه داشت، یا علائم شما شدیدتر می شود و از طرفی هم سابقه بیماری زمینه ای دیگری هم دارید بهتر است برای درمان وضعیت خود به پزشک مراجعه کنید.

تب بالا، لرز، کسالت، سفتی قفسه سینه، سرفه مولد یا مشکل در تنفس علائم هشدار دهنده ای هستند که ممکن است نشان دهنده وجود یک مشکل جدی باشد که نیاز به درمان و مراجعه به پزشک دارند.

سخن آخر

عفونت‌های ویروسی و باکتریایی دو علت رایج خلط غلیظ و چسبناک غلیظ هستند که می‌توانند راه‌های هوایی شما را مسدود کرده و باعث بروز سرفه و مشکلات تنفسی شوند. بیماری های تنفسی ویروسی معمولاً خود به خود برطرف می شوند. داروهای OTC، مانند ضد احتقان ها و خلط آورها، ممکن است علائم را تسکین دهند. اگر علائم خلط غلیظ بیش از 10 روز طول بکشد، برای مشاوره، تشخیص و درمان با یک متخصص پزشکی تماس بگیرید.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

3.6 / 5. تعداد رای ها: 5

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز