سردردهای مزمن روزانه، شامل انواع مختلفی از انواع سردرد هستند. سردرد مزمن به چگونگی بروز سردرد و مدت زمان ادامه بیماری اشاره دارد. بیشتر افراد هر از گاهی سردرد می کنند. اما اگر روزهای بیشتری سردرد داشته باشند، ممکن است سردردهای مزمن روزانه را تجربه کنند.
ماهیت ثابت سردردهای مزمن روزانه، آنها را به یکی از سردرد های غیر قابل تحمل تبدیل می کند. درمان اولیه و مدیریت مداوم و طولانی مدت ممکن است درد را کاهش دهد و منجر به کاهش آنها شود.
علائم سردرد های مزمن روزانه
طبق بررسی های انجام شده، سردردهای مزمن روزانه 15 روز یا بیشتر در ماه و بیش از سه ماه متوالی رخ می دهند. سردردهای مزمن روزانه به دلیل بیماری دیگری ایجاد نمی شوند.
سردردهای مزمن روزانه کوتاه مدت و طولانی مدت وجود دارند. سردردهای طولانی مدت بیش از چهار ساعت طول می کشد. آنها عبارتند از:
- میگرن مزمن
- همیکرانیا کانتینوا
- سردرد مداوم روزانه
- سردرد مزمن از نوع تنش
میگرن مزمن
میگرن مزمن به طور معمول در افرادی که سابقه میگرن اپیزودیک دارند رخ می دهد. میگرن مزمن تمایل به بروز علائم زیر دارد:
- احساس ضربان در سر
- ایجاد دردی متوسط تا شدید
- آسیب به یک طرف یا هر دو طرف سر
میگرن مزمن حداقل یکی از موارد زیر را ایجاد می کنند:
- حساسیت به نور و صدا
- حالت تهوع، استفراغ یا هر دو
سردرد مزمن از نوع تنش
این سردردها تمایل به بروز علائم زیر را دارند:
- احساس درد خفیف تا متوسط
- احساس درد در دو طرف سر
- ایجاد دردی که احساس فشار یا سفت شدن می کند، اما ضربان دار نیست.
سردرد مداوم روزانه
این سردردها به طور ناگهانی و معمولاً در افرادی که سابقه سردرد ندارند، بروز می کنند. افراد ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
- درد خفیف تا متوسط ایجاد می کند.
- غالباً روی دو طرف سر تأثیر می گذارد.
- ممکن است دارای ویژگی های میگرن مزمن یا سردرد تنشی مزمن باشد.
- دردی ایجاد می کند که احساس فشار یا سفت شدن در سر دارد، اما ضربان دار نیست.
همیکرانیا کانتینوا
این سردردها با بروز برخی از علائم زیر همراه هستند:
- فقط یک طرف سر را درگیر می کند.
- احساس درد روزانه و مداوم را در پی دارد.
- از درد متوسط شروع می شود و به تدریج افزایش می یابد.
- با ایجاد علائم شبیه سردرد میگرنی می تواند شدید شود.
علاوه بر این، سردردهای همیکرانیا پیوسته حداقل با یکی از موارد زیر مرتبط است:
- احساس بی قراری
- گرفتگی بینی یا آبریزش بینی
- افتادگی پلک یا باریک شدن مردمک چشم
- پارگی یا قرمزی چشم در طرف آسیب دیده
علل سردرد های مزمن روزانه
علل سردردهای مزمن روزانه به خوبی شناخته نشده است. اما به طور کلی شرایطی که ممکن است باعث سردردهای مزمن روزمره شوند، عبارتند از:
- تومور مغزی
- آسیب تروماتیک مغز
- عفونت هایی مانند مننژیت
- فشار داخل جمجمه که می تواند بسیار زیاد یا خیلی کم باشد.
- التهاب یا سایر مشکلات رگ های خونی در مغز و اطراف آن، از جمله سکته مغزی
این نوع سردرد ها معمولاً در افرادی ایجاد می شود که دارای یک اختلال سردرد اپیزودیک، معمولاً میگرن یا نوع تنشی هستند و بیش از حد داروهای ضد درد مصرف می کنند. اگر بیش از دو روز در هفته (یا نه روز در ماه) داروهای ضد درد مصرف می کنید، حتی دارو های بدون نسخه، در معرض خطر ابتلا به سردردهای مزمن روزانه قرار دارید.
عوامل خطر سردرد مزمن روزانه
عوامل مرتبط با ایجاد سردردهای مکرر و مزمن، عبارتند از:
- چاقی
- خرناس
- اضطراب
- افسردگی
- اختلالات خواب
- رابطه جنسی
- سایر شرایط درد مزمن
- استفاده بیش از حد از کافئین
- استفاده بیش از حد از داروهای سردرد
اگر سردردهای مزمن روزانه دارید، احتمالاً افسردگی، اضطراب، اختلالات خواب و سایر مشکلات روانی و جسمی را نیز تجربه می کنید.
پیشگیری از سردرد مزمن روزانه
مراقبت از خود ممکن است به کاهش سردردهای مزمن روزانه کمک کند. موارد زیر می توانند به شما کمک کنند:
از عوامل محرک سردرد پرهیز کنید. نوشتن یادداشت های روزانه می تواند در تشخیص عوامل محرک سردرد شما موثر باشد. تا با شناخت این عوامل بتوانید از بروز آنها پیشگیری کنید. جزئیات مربوط به هر سردرد مانند زمان شروع، کارهایی که در آن زمان انجام می دادید و مدت زمان ادامه آن را ذکر کنید.
از مصرف بیش از حد دارو خودداری کنید. مصرف داروهای سردرد، از جمله داروهای بدون نسخه، بیش از دو بار در هفته می تواند شدت و دفعات سردرد شما را افزایش دهد. در مورد چگونگی از مصرف مناسب دارو، با پزشک خود مشورت کنید.
به اندازه کافی بخوابید. یک بزرگسال به طور متوسط هفت تا هشت ساعت خواب شبانه دارد. بهتر است هر روز در یک ساعت مشخص بخوابید و بیدار شوید. در صورت بروز اختلالات خواب مانند خروپف با پزشک خود صحبت کنید.
از وعده های غذایی صرف نظر نکنید. وعده های غذایی سالم را تقریباً در هر ساعت مشخص بخورید. از خوردن غذا یا نوشیدنی، مانند غذاهای حاوی کافئین، که باعث به وجود آمدن سردرد می شوند، خودداری کنید. اگر اضافه وزن دارید وزن خود را کاهش دهید.
به طور منظم ورزش کنید. فعالیت بدنی منظم و ورزش هوازی می تواند بهزیستی جسمی و روانی شما را بهبود بخشد و استرس را کاهش دهد. با تأیید پزشک، فعالیت هایی را که از آن لذت می برید مانند پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری، انتخاب کنید. برای پیشگیری از آسیب دیدگی، ورزش را به آرامی شروع کنید.
استرس را کاهش دهید. استرس عامل مشترک سردردهای مزمن است. منظم باشید برنامه خود را ساده کنید. از پیش برنامه ریزی کنید. مثبت بمانید و تکنیک های کاهش استرس، مانند یوگا، تای چی یا مدیتیشن را امتحان کنید.
مصرف کافئین را کاهش دهید. در حالی که برخی از داروهای سردرد حاوی کافئین هستند زیرا می تواند در کاهش درد سردرد مفید باشد، اما آنها ممکن است سردرد را تشدید کند. سعی کنید مصرف کافئین را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید یا از بین ببرید.
درمان سردرد مزمن روزانه
درمان یک بیماری زمینه ای اغلب سردردهای مکرر را برطرف می کند. اگر بیماری زمینه ای نداشته باشید، درمان بر پیشگیری از درد متمرکز است.
استراتژی های پیشگیری، به نوع سردرد شما بستگی دارد. اگر بیش از سه روز در هفته از مسکن استفاده می کنید، اولین قدم ممکن است این باشد که با راهنمایی پزشک مصرف این داروها را کاهش دهید.
همه روش های درمانی مکمل یا جایگزین به عنوان درمان های سردرد مورد مطالعه قرار نگرفته اند و سایر روش ها نیاز به تحقیقات بیشتری دارند.
طب سوزنی
این روش قدیمی از سوزن های نازک استفاده می کند که در چندین قسمت از پوست شما در نقاط مشخص قرار داده می شوند. در حالی که نتایج متفاوت است، برخی بررسی ها نشان داده اند که طب سوزنی به کاهش فرکانس و شدت سردردهای مزمن کمک می کند.
بیوفیدبک
شما می توانید با آگاهی بیشتر و سپس تغییر دادن برخی پاسخ های بدنی، مانند تنش عضلانی، ضربان قلب و دمای پوست، سردردها را کنترل کنید.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی می تواند باعث کاهش استرس، تسکین درد و آرامش شود. اگرچه ارزش آن به عنوان درمان سردرد مشخص نشده است، اما اگر عضلات پشت سر، گردن و شانه ها را بچسبانید، ماساژ مفید خواهد بود.
تحریک الکتریکی عصب پس سری
در این روش یک الکترود کوچک مجهز به باتری با جراحی در نزدیکی عصب پس سری در قاعده گردن شما کاشته می شود. الکترود برای تسکین درد پالس های انرژی مداوم را به عصب می فرستد. قبل از اقدام به درمان مکمل یا جایگزین، درباره خطرات و مزایا با پزشک خود مشورت کنید.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
پزشک شما احتمالاً شما را از نظر علائم بیماری، عفونت یا مشکلات عصبی معاینه می کند و در مورد سابقه سردرد شما سوال می کند. اگر علت سردردهای شما نامشخص باشد، پزشک ممکن است آزمایشات تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا MRI را برای یافتن یک بیماری پزشکی زمینه ای تجویز کند. سردردهای گاه به گاه شایع است و معمولاً نیاز به هیچگونه مراقبت پزشکی ندارند. با این حال، اگر موارد زیر را تجربه می کنید به پزشک مراجعه کنید:
- سردردهای شما ناتوان کننده است.
- شما بیشتر روزها برای سردردهای خود مسکن می خورید.
- شما معمولاً هفته ای دو یا حتی بیشتر، احساس سردرد می کنید.
- الگوی سردرد شما تغییر می کند یا سردردهای شما بدتر می شود.
در صورت سردرد و مشاهده علائم زیر به دنبال مراقبت های پزشکی فوری باشید:
- سردرد ناگهانی و شدید
- به دنبال آسیب دیدگی سر
- بدتر شدن با وجود استراحت و داروهای ضد درد
- همراه با تب، سفتی گردن، گیجی، تشنج، دوبینی، ضعف، بی حسی یا مشکل در صحبت کردن
توصیه به مبتلایان سردردهای مزمن روزانه
سردردهای مزمن روزانه می توانند در شغل، روابط و کیفیت زندگی شما تداخل ایجاد کنند. در اینجا پیشنهادهایی برای کمک به شما در کنار آمدن با چالش ها آورده شده است.
شرایطتان را کنترل کنید. خود را به زندگی کامل و راضی کننده متعهد کنید. با پزشک خود همکاری کنید تا یک برنامه درمانی مناسب برای شما تهیه کند. مراقب خودتان باشید. کارهایی انجام دهید که روحیه شما را بالا ببرد.
شرایط را درک کنید. انتظار نداشته باشید که دوستان و عزیزان به طور غریزی بدانند چه چیزی برای شما بهتر است. آنچه را که نیاز دارید، خواه زمان تنهایی است و یا اینکه توجه کمتری به سردردتان داده اید، از آنها بخواهید.
به یک مشاور مراجعه کنید. یک مشاور یا درمانگر می تواند به شما در کنترل استرس کمک کند. درمانگر همچنین می تواند به شما در درک تأثیرات روانشناختی سردرد کمک کند. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد رفتار درمانی شناختی می تواند دفعات و شدت سردرد را کاهش دهد.
آمادگی برای مراجعه به پزشک
در اینجا برخی از اطلاعات برای کمک به شما برای آماده شدن برای قرار ملاقات آورده شده است. از محدودیت های قبل از قرار ملاقات آگاه باشید. وقتی قرار ملاقات می گذارید، سوال کنید آیا کاری لازم است که از قبل انجام دهید، مثلاً رژیم خود را محدود کنید یا خیر.
از جمله زمان بروز هر سردرد، مدت زمان آن، شدت آن، کاری که بلافاصله قبل از شروع سردرد انجام می دهید و سایر موارد قابل توجه در مورد سردرد را گزارش دهید.
- علائم و زمان شروع آنها را بنویسید.
- اطلاعات شخصی اصلی را شرح دهید. از جمله استرس های عمده یا تغییرات اخیر زندگی و سابقه خانوادگی سردرد را بنویسید.
- دارو های مصرف شده را شرح دهید. ویتامین ها یا مکمل هایی را که مصرف می کنید، از جمله دوزها و دفعات استفاده، لیست کنید.
برای سردردهای مزمن، برخی از سوالاتی که باید از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:
- به چه آزمایشاتی نیاز دارم؟
- دلایل احتمالی دیگر چیست؟
- آیا باید به متخصص مراجعه کنم؟
- علت احتمالی سردرد من چیست؟
- آیا احتمالاً شرایط من موقتی است یا مزمن؟
- بهترین اقدام برای سردرد مزمن روزانه چیست؟
آخرین دیدگاهها