گلوکترول یا گلیپیزید، قرصی است که از طریق دهان برای کاهش سطح بالای قند خون مرتبط با دیابت نوع 2 مصرف می شود. نام عمومی گلوکترول گلیپیزید است و معمولاً یک بار در روز از این قرص استفاده می شود. دسته های زیادی از داروها برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شوند. گلیپیزید در دسته ای به نام سولفونیل اوره است.
کاهش قند خون به انسولین نیاز دارد که توسط پانکراس تولید می شود. داروهای سولفونیل اوره مانند گلوکترول با کمک به لوزالمعده شما پس از خوردن یک وعده غذایی انسولین را در خون آزاد می کنند. نگه داشتن قند خون، که به عنوان گلوکز خون نیز شناخته می شود، در محدوده طبیعی به کنترل دیابت نوع 2 و جلوگیری از بیماری احتمالی کلیوی یا عوارض آسیب عصبی کمک می کند. گلوکوترول یک محصول با نسخه است، بنابراین شما نمی توانید آن را بدون نسخه خریداری کنید.
گلوکترول برای چه مواردی استفاده می شود؟
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) گلوکوترول را برای درمان دیابت نوع 2 و سطوح بالای قند خون ناشی از این بیماری تایید کرده است. دیابت نوع 2 شایع ترین شکل دیابت است که بیش از 6 درصد از جمعیت جهان، حدود 462 میلیون نفر را تحت تأثیر قرار می دهد.
علائم اولیه دیابت نوع 2 ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- تاری دید
- نیاز به تکرر ادرار
- سوزن سوزن شدن در اندام
- گرسنگی یا تشنگی بیش از حد
بسیاری از مردم هیچ یک از این علائم را متوجه نمی شوند و بیماری آنها دلیل آزمایشات آزمایشگاهی در طی بازدید از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی تشخیص داده می شود.
نحوه مصرف گلوکترول
گلوکترول در دو فرمول موجود است. گلوکوترول (گلیپیزید) فرمول رهش فوری و گلوکترول XL (گلیپیزید ER) فرمول با رهش طولانی است. قرص Glucotrol XL فقط یک بار در روز مصرف می شود و دارو را آهسته تر وارد سیستم بدن شما می کند.
گلوکترول (گلیپیزید با رهش فوری)
شما ممکن است مصرف این دارو را فقط یک بار در روز شروع کنید و سپس به مصرف دو بار در روز تغییر دهید زیرا سریعتر از گلیپیزید ER از سیستم بدن دفع می شود. گلوکترول را 30 دقیقه قبل از صبحانه مصرف کنید. اگر در بلعیدن قرص ها مشکل دارید، می توانید قرص را قبل از مصرف خرد کنید.
گلوکترول XL (گلیپیزید با رهش طولانی)
گلوکترول XL را درست قبل از صرف صبحانه مصرف کنید. هرگز قرصهای طولانیمدت را نجوید یا خرد نکنید، زیرا باعث میشود تبلت در طول روز به آرامی در سیستم شما رها نشود. این قرص ها را به طور کامل ببلعید.
گلوکترول را در دمای اتاق (بین 59 درجه تا 86 درجه فارنهایت) در ظرف اصلی با درب بسته نگهداری کنید. آن را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری کنید. از نگهداری بطری قرص خود در مکانی با گرما و رطوبت زیاد مانند حمام خودداری کنید.
گلوکترول چه مدت طول می کشد تا اثر کند؟
گلوکوترول با رهش فوری خیلی سریع و کمتر از یک ساعت پس از مصرف شروع به کار می کند. Glucotrol XL در مدت زمان طولانی تری اثر می کند.
قرص خوراکی Glipizide با نام تجاری Glucotrol و Glucotrol XL موجود است. همچنین به عنوان یک داروی ژنریک موجود است. داروهای ژنریک معمولاً هزینه کمتری دارند. در برخی موارد، آنها ممکن است در هر قدرت یا شکلی به عنوان برند در دسترس نباشند.
گلوکترول چگونه اثر می کند؟
گلیپیزید متعلق به دسته ای از داروها به نام سولفونیل اوره است. دسته ای از داروها به داروهایی اطلاق می شود که عملکرد مشابهی دارند. آنها ساختار شیمیایی مشابهی دارند و اغلب برای درمان شرایط مشابه استفاده می شوند.
گلیپیزید به ترشح انسولین از پانکراس کمک می کند. انسولین قند را از جریان خون به سلولها، جایی که به آن تعلق دارد، منتقل میکند. این باعث کاهش سطح قند خون شما می شود.
عوارض جانبی گلوکترول چیست؟
قرص خوراکی گلیپیزید باعث خواب آلودگی نمی شود اما می تواند عوارض جانبی دیگری ایجاد کند.
این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد. یک متخصص پزشکی می تواند شما را در مورد عوارض جانبی راهنمایی کند. اگر عوارض دیگری را تجربه کردید، با داروساز یا متخصص پزشکی خود تماس بگیرید.
عوارض جانبی رایج
برخی از عوارض جانبی رایج تری که ممکن است در حین مصرف گلوکترول تجربه کنید، عبارتند از:
- اسهال
- نفخ، یا گاز
- سردرد
- سرگیجه
- بی قراری یا لرزش
- خستگی یا داشتن انرژی کمتر از حد معمول
- واکنش های پوستی، مانند راش، کهیر، یا تاول
عوارض جانبی شدید بالقوه گلوکترول عبارتند از:
- هیپوگلیسمی یا سطح قند خون زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL). علائم ممکن است شامل تعریق، ضربان قلب سریع، لرزش یا سرگیجه باشد
- لکوپنی یا آگرانولوسیتوز (تعداد کم گلبولهای سفید خون)، به اضافه ترومبوسیتوپنی (تعداد کم پلاکتها)، که همه این موارد باید توسط آزمایشهای آزمایشگاهی انجام شده توسط ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی تعیین شوند.
اگر احساس می کنید که عوارض جانبی جدی دارید، فوراً با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.
عوارض بلند مدت
برخی از افرادی که گلوکترول را برای مدت طولانی مصرف می کنند ممکن است به تدریج پاسخ خود را به دارو از دست بدهند، به این معنی که این دارو ممکن است قند خون شما را به اندازه زمانی که برای اولین بار شروع به مصرف کردید کاهش ندهد. اگر این اتفاق بیفتد، ارائهدهنده شما احتمالاً دارو را به داروی دیگری که برای کنترل سطح قند خون شما کار میکند، تغییر میدهد.
گلوکوترول ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کند. در صورت بروز هرگونه مشکل غیرعادی در حین مصرف این دارو با پزشک خود تماس بگیرید.
چه مقدار گلوکترول باید مصرف کنم؟
دوز این دارو برای بیماران مختلف، متفاوت خواهد بود. دستورات پزشک یا دستورالعمل های روی برچسب را دنبال کنید. اطلاعات زیر فقط شامل دوزهای متوسط این دارو است. اگر دوز شما متفاوت است، آن را تغییر ندهید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید که این کار را انجام دهید.
مقدار دارویی که مصرف می کنید به قدرت دارو بستگی دارد. همچنین، تعداد دوزهایی که هر روز مصرف میکنید، زمان مجاز بین دوزها، و مدت زمانی که دارو را مصرف میکنید به مشکل پزشکی که برای آن از دارو استفاده میکنید بستگی دارد.
برای دیابت نوع 2 و برای فرم دوز خوراکی (قرص های با رهش طولانی)
- بزرگسالان: در ابتدا، 5 میلی گرم یک بار در روز همراه با صبحانه مصرف شود. در صورت نیاز پزشک ممکن است دوز شما را تنظیم کند. دوز معمولاً بیش از 20 میلی گرم در روز نیست.
- کودکان: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
برای فرم دوز خوراکی (قرص)
- بزرگسالان: در ابتدا، 5 میلی گرم یک بار در روز حداقل 30 دقیقه قبل از صبحانه مصرف شود. در صورت نیاز پزشک ممکن است دوز شما را تنظیم کند. دوز معمولاً بیش از 40 میلی گرم در روز نیست.
- کودکان: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
در برخی موارد، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است با تغییر دوز یا تغییر کلی دارو، درمان شما با گلوکوترول را اصلاح کند.
بارداری و شیردهی
اگر در حین استفاده از گلوکوترول باردار هستید، ارائه دهنده به شما می گوید که حداقل یک ماه قبل از تاریخ مورد انتظار زایمان، مصرف آن را متوقف کنید. این به این دلیل است که اگر مادرانشان در زمان زایمان از داروهای سولفونیل اوره استفاده میکردند، 4 تا 10 روز پس از تولد دچار هیپوگلیسمی شده بودند.
در دوران بارداری، سطوح غیرطبیعی قند خون ممکن است منجر به افزایش خطر نقایص مادرزادی شود. انسولین ممکن است گزینه بهتری برای کنترل دیابت نسبت به داروهای خوراکی مانند گلیپیزید در دوران بارداری باشد.
ملاحظات در مورد شیردهی مشابه است. سایر داروهای سولفونیل اوره به شیر مادر منتقل می شوند. با این حال، مشخص نیست که آیا گلوکوترول به طور خاص وارد شیر مادر می شود یا خیر. اگر در حال شیردهی هستید، ممکن است پزشک کنترل سطح قند خود را با انسولین یا رژیم غذایی توصیه کند.
سن بالاتر
مطالعات خاصی برای تعیین اینکه آیا افراد مسن (بالای 65 سال) نسبت به افراد جوانتر به گلوکوترول بیشتر یا متفاوت پاسخ می دهند، انجام نشده است. تشخیص علائم هیپوگلیسمی مانند سرگیجه و لرزش در بزرگسالان مسنتر دشوارتر است، بنابراین باید همیشه با دوز پایینتر شروع شود و به دقت تحت نظر باشد.
مشکلات کلیه یا کبد
در نهایت، اگر کلیه ها یا کبد شما به طور طبیعی کار نمی کنند، بهتر است گلوکوترول را با دوز کمتر شروع کنید. اختلال در عملکرد کلیه یا کبد می تواند منجر به حذف کمتر گلیپیزید از سیستم شما شود و خطر عوارض جانبی مانند هیپوگلیسمی را افزایش دهد.
دوز فراموش شده
اگر فراموش کردید که یک دوز گلوکوترول با رهش فوری مصرف کنید، می توانید به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر به نوبت بعدی نزدیکتر از دوزی هستید که فراموش کرده اید، ادامه دهید و از نوبت فراموش شده صرفنظر کنید و منتظر نوبت بعدی باشید.
برای مثال، اگر معمولاً گلوکترول را در ساعت 8 صبح و 8 بعد از ظهر مصرف میکنید و ساعت 5 بعدازظهر به یاد میآورید که نوبت صبح خود را فراموش کردهاید، فقط صبر کنید و نوبت بعدی خود را همان شب در ساعت 8 شب مصرف کنید.
اگر گلوکترول XL مصرف میکنید و متوجه میشوید که یک نوبت را در همان روز فراموش کردهاید، میتوانید آن را مصرف کنید. دوزها را دو برابر نکنید یا دو دوز گلوکترول XL را در یک روز مصرف نکنید.
مصرف بیش از حد گلوکوترول: چه اتفاقی می افتد؟
به دلیل خطر هیپوگلیسمی، مصرف گلوکوترول دقیقاً همانطور که برای شما تجویز شده مهم است. علائم قند خون پایین می تواند شامل تعریق، ضربان قلب سریع یا لرزش باشد. اگر احساس می کنید قند خونتان پایین است، می توانید یک قرص گلوکز بخورید یا 4 اونس (تقریباً نصف فنجان) نوشابه یا آبمیوه بنوشید، اما مطمئن شوید که نوشابه رژیمی یا بدون قند نباشد.
اما در شرایطی که شما فردی هستید که قند خون خود را چک میکنید، میتوانید به نظارت بر آن ادامه دهید و به ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود در مورد هر گونه تغییر هشدار دهید. اگر فردی پس از مصرف گلوکوترول دچار افتادگی شد یا نفس نمیکشد، فوراً با مراکز درمانی تماس بگیرید.
گلیپیزید برای درمان طولانی مدت استفاده می شود. اگر آن را طبق دستور مصرف نکنید، خطرات جدی دارد. اگر اصلاً آن را مصرف نکنید یا دوزهای مصرفی را فراموش کنید: اگر اصلاً گلیپیزید مصرف نکنید یا یک نوبت از آن را فراموش کنید، ممکن است سطح قند خونتان بالا باشد.
علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- افزایش تشنگی
- افزایش ادرار
- تاری دید
- خواب آلودگی شدید
- احساس گرسنگی شدید حتی اگر در حال غذا خوردن هستید.
- بریدگی ها و کبودی هایی که به طور تدریجی بهبود می یابند.
اگر سطح قند خون شما برای مدت طولانی بالا بماند، دیابت شما بهبود نمی یابد و ممکن است دچار عوارض شوید.
اگر بیش از حد مصرف کنید: اگر گلیپیزید بیش از حد مصرف کنید، سطح قند خون پایین شما ممکن است بسیار پایین بیاید. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- گرسنگی شدید
- عصبی بودن
- لرزش
- سرگیجه
- گیجی
- تاری دید
- سردرد
- سبکی سر
- خواب آلودگی
- تحریک پذیری
- تغییرات خلق و خوی
- ضربان قلب سریع
- عرق کردن، لرز یا سرد شدن
موارد احتیاط هنگام مصرف گلوکوترول
بسیار مهم است که پزشک پیشرفت شما را در ویزیت های منظم بررسی کند تا مطمئن شود که این دارو به درستی اثر می کند. ممکن است برای بررسی اثرات ناخواسته آزمایش خون و ادرار مورد نیاز باشد.
بسیار مهم است که هر دستورالعمل تیم مراقبت بهداشتی خود را در مورد شرایط زیر به دقت دنبال کنید:
الکل: نوشیدن الکل ممکن است باعث کاهش شدید قند خون شود. این موضوع را با تیم مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید.
مشاوره: سایر اعضای خانواده باید یاد بگیرند که چگونه از عوارض جانبی جلوگیری کنند یا در صورت بروز عوارض جانبی به شما کمک کنند. همچنین، بیماران مبتلا به دیابت ممکن است نیاز به مشاوره ویژه در مورد تغییرات دوز داروی دیابت داشته باشند که احتمال دارد به دلیل تغییرات سبک زندگی مانند تغییر در ورزش و رژیم غذایی رخ دهد. علاوه بر این، شاید به مشاوره در مورد پیشگیری از بارداری نیاز داشته باشید.
دلایلی که من نباید گلوکترول مصرف کنم چیست؟
گلوکوترول ممکن است در برخی شرایط گزینه مناسبی برای شما نباشد، به خصوص اگر هر یک از شرایط زیر را داشته باشید:
دیابت نوع 1: اگر دیابت نوع 1 دارید نباید گلوکترول مصرف کنید زیرا این دارو با کمک به پانکراس شما برای تولید انسولین عمل می کند. اگر پانکراس شما به هیچ وجه نتواند انسولین تولید کند، مانند دیابت نوع 1، این دارو برای شما موثر نخواهد بود.
سوءتغذیه یا بیماری پیشرفته کبدی یا کلیوی: این شرایط ممکن است احتمال ابتلا به هیپوگلیسمی را افزایش دهد.
باردار یا در حال شیردهی هستید: اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، باید به پزشک خود اطلاع دهید و در مورد اینکه آیا گلوکترول بهترین گزینه در دوران بارداری شما است یا خیر صحبت کنید.
کمبود G6PD: اگر یک اختلال ژنتیکی به نام کمبود G6PD دارید، باید قبل از استفاده از گلوکوترول به پزشک خود اطلاع دهید. استفاده از گلیپیزید با این اختلال می تواند تغییرات خطرناکی در تعداد گلبول های قرمز خون (کم خونی) و مشکلات لخته شدن و خونریزی ایجاد کند.
چه داروهای دیگری با گلوکترول تداخل دارند؟
گاهی اوقات استفاده همزمان از برخی داروها بی خطر نیست. برخی از داروها میتوانند بر سطح خونی سایر داروهایی که مصرف میکنید تأثیر بگذارند، که ممکن است عوارض جانبی را افزایش دهد یا اثربخشی داروها را کاهش دهد. بسیاری از داروها می توانند با گلیپیزید تداخل داشته باشند. هنگام شروع هر داروی جدید، همیشه مطمئن شوید که ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا ارائه دهندگان شما داروهای دیگری را که مصرف می کنید، مانند گلوکترول، می شناسند.
داروهای زیر می توانند قند خون شما را کاهش دهند یا علائم قند خون پایین را پنهان کنند، بنابراین باید بیشتر از علائم هیپوگلیسمی آگاه باشید:
- سولفونامیدها مانند آنتی بیوتیک Bactrim
- ضد قارچ های آزول مانند میکونازول یا فلوکونازول
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین، ادویل یا موترین (ایبوپروفن)، و آلو (ناپروکسن)
- مسدودکننده های بتا که اغلب برای درمان فشار خون بالا یا نارسایی قلبی استفاده می شوند، مانند لوپرسور (متوپرولول) یا ایندرال (پروپرانولول)
از طرف دیگر، این داروها ممکن است باعث افزایش قند خون شوند:
- کورتیکواستروئیدها مانند Medrol (متیل پردنیزولون) یا پردنیزون
- محصولات تیروئیدی مانند سینتروید (لووتیروکسین)
- استروژن ها و داروهای ضد بارداری خوراکی (کنترل بارداری)
- داروهای مسدودکننده کانال کلسیم مانند کاردیزم (دیلتیازم)، ورلان (وراپامیل) یا نورواسک (آملودیپین)
- تیازیدها و سایر دیورتیک ها مانند میکروزید (هیدروکلروتیازید)، تالیتون (کلرتالیدون)، لازیکس (فروزماید)
اگر قرار است برای مدت طولانی از اینها استفاده کنید، ممکن است ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما بخواهد دوز گلوکترول شما را افزایش دهد تا قند خون شما تحت کنترل باقی بماند.
چه داروهایی شبیه گلوکترول هستند؟
سایر داروهایی که همچنین به دسته داروهای سولفونیل اوره تعلق دارند، عبارتند از:
- آماریل (گلیمپرید)
- دیابتا، گلیناز (گلیبورید)
- اوریناز (تولبوتامید)
- تولیناز (تولازامید)
این لیستی از داروهای توصیه شده برای مصرف همراه با گلوکترول نیست. شما نباید این داروها را با هم مصرف کنید. اگر سوالی دارید از داروساز یا پزشک خود بپرسید.
گلیپیزید می تواند باعث هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شود. با این حال، اگر یک وعده غذایی یا میان وعده را به تعویق بیندازید یا از دست بدهید، الکل بنوشید، بیش از حد معمول ورزش کنید، نتوانید به دلیل تهوع یا استفراغ غذا بخورید، داروهای خاصی مصرف کنید یا گلیپیزید را با نوع دیگری از داروهای دیابت مصرف کنید، ممکن است هیپوگلیسمی رخ دهد. علائم قند خون پایین باید قبل از اینکه منجر به بیهوشی شود، درمان گردد. افراد مختلف علائم مختلف قند خون پایین را احساس می کنند. مهم است که علائم قند خون پایین را بشناسید تا در صورت بروز آنها بتوانید سریع آن را درمان کنید.
اگر علائم قند خون پایین رخ داد، قرص یا ژل گلوکز، شربت ذرت، عسل یا حبه های قند بخورید. یا آب میوه، نوشابه غیر رژیمی یا شکر حل شده در آب بنوشید. همچنین خون خود را از نظر قند خون پایین بررسی کنید. گلوکاگون در شرایط اضطراری زمانی که علائم شدیدی مانند تشنج یا بیهوشی رخ می دهد استفاده می شود. یک کیت گلوکاگون به همراه سرنگ یا سوزن در دسترس داشته باشید و نحوه استفاده از آن را بدانید. اعضای خانواده شما نیز باید بدانند که چگونه از آن استفاده کنند.
از مصرف داروهای دیگر خودداری کنید مگر اینکه با پزشکتان مشورت کرده باشد. این شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه و مکمل های گیاهی یا ویتامینی است.
چگونه می توانم هنگام مصرف گلوکترول سالم بمانم؟
تشخیص دیابت نوع 2 می تواند طاقت فرسا باشد، اما فوق العاده رایج است. منابع بی پایانی وجود دارد که به شما در درک و کنار آمدن با این شرایط کمک می کند. تغییرات سبک زندگی، از جمله بهبود رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی، تفاوت زیادی ایجاد خواهد کرد. برخی از افراد حتی ممکن است بتوانند با تغییر این دو عنصر زندگی خود از مصرف داروها جلوگیری کنند. مصرف داروهای خود طبق تجویز و همراه با تغییرات سبک زندگی، مانند یافتن ورزش هایی که می توانید از آنها لذت ببرید، می تواند به شما قدرت دهد که دیابت خود را کنترل کنید.
سوالات متداول
گلوکترول برای چه مواردی استفاده می شود؟ گلوکوترول برای درمان دیابت نوع 2 با کنترل سطوح بالای قند خون ناشی از آن استفاده می شود. گلوکوترول دیابت نوع 1 را درمان نمی کند.
گلوکترول چگونه کار می کند؟ گلوکوترول با کمک به لوزالمعده شما انسولین را در جریان خون آزاد می کند تا قند خون شما کاهش یابد. به همین دلیل است که گلوکترول دیابت نوع 1 را درمان نمی کند. فرد مبتلا به دیابت نوع 1 قادر به تولید انسولین نیست.
عوارض جانبی گلوکترول چیست؟ مهمترین عارضه جانبی که باید هنگام مصرف گلوکترول از آن آگاه باشید، هیپوگلیسمی یا قند خون پایین است. مراقب علائمی مانند لرزش، تعریق یا ضربان قلب سریع باشید.
چه مدت طول می کشد تا گلوکوترول اثر کند؟ گلوکوترول پس از مصرف به سرعت شروع به کار می کند، به ویژه فرمول رهش فوری. اگر پس از مصرف گلوکترول متوجه علائم قند خون پایین (هیپوگلیسمی) شدید، به پزشک خود اطلاع دهید زیرا احتمالاً دوز شما را کاهش می دهد. این علائم می تواند شامل سرگیجه، لرزش، تعریق یا ضربان قلب سریع باشد. آنها می توانند به محض 30 دقیقه پس از مصرف گلوکترول ایجاد شوند.
آخرین دیدگاهها