قرص کازودکس (بیکالوتامید) یک داروی خوراکی است که برای درمان سرطان پروستات که به سایر نواحی بدن انتشار یافته و به اصطلاح متاستاتیک شده، استفاده میشود. کازودکس یک درمان ضد آندروژن در ترکیب با داروی دیگری به نام آگونیست هورمون آزاد کننده هورمون لوتئین کننده (LHRH) تجویز میشود. بیکالوتامید با مسدود کردن عملکرد تستوسترون در بدن سرعت سرطان را کاهش داده و حتی ممکن است آن را متوقف کند.
Casodex برای چه مواردی استفاده میشود؟
سازمان غذا و داروی بیکالوتامید را برای درمان سرطان پروستات متاستاتیک تایید کرده است. کازودکس باید در ترکیب با آگونیست LHRH (به عنوان مثال، گوسرلین یا لوپرولید) استفاده شود.
بیکالوتامید یک داروی هورمونی است که برای درمان سرطان پروستات استفاده میشود. میتوان آن را به تنهایی یا همراه با انواع دیگر درمان مصرف کرد.
هورمون ها، مواد شیمیایی هستند که بدن ما آنها را میسازد. هورمون ها به عنوان پیام رسان عمل کرده و به کنترل نحوه عملکرد سلول ها و اندام ها کمک میکنند. درمان های هورمونی، داروهایی هستند که نحوه ساخت هورمون ها یا نحوه عملکرد آنها را در بدن تغییر میدهند.
اکثر سرطان های پروستات برای رشد به هورمون تستوسترون نیاز دارند. تستوسترون بیشتر توسط بیضه ها و در مقادیر بسیار کمی توسط غدد فوق کلیوی که بالای کلیه ها قرار دارند ساخته میشود. بیکالوتامید مانع از رسیدن تستوسترون به سلول های سرطانی میشود. این ممکن است سرطان پروستات را کوچک کرده یا رشد آن را متوقف کند.
چه زمانی بیکالوتامید تجویز میشود؟
به طور کلی، پزشک معالج ممکن است این دارو را در موارد زیر تجویز کند:
- با درمان های دیگر مانند جراحی (پروستاتکتومی رادیکال) یا رادیوتراپی
- برای درمان سرطان پروستات که به سایر قسمت های بدن شما انتشار یافته
- به تنهایی یا همراه با سایر درمان های هورمونی. برای چند هفته هنگام مصرف داروهای هورمونی به نام آگونیست های LHRH برای جلوگیری از بدتر شدن علائم به دلیل افزایش موقت تستوسترون (به نام شعله ور شدن تومور)
بیکالوتامید به صورت قرصی عرضه میشود که میتوانید در خانه آن را مصرف کنید. کازودکس را یک بار در روز، صبح یا عصر و تقریباً در همان زمان هر روز مصرف کنید. میتوان آن را همراه با غذا یا با معده خالی مصرف کرد. کازودکس باید در دمای اتاق، بین 68 فارنهایت و 72 فارنهایت نگهداری شود.
عوارض جانبی کازودکس چیست؟
افرادی که کازودکس را برای سرطان متاستاتیک پروستات مصرف میکنند ممکن است عوارض احتمالی این دارو را داشته باشند. بیماران بهتر است در صورت بروز هر علائمیکه بدتر میشود و از بین نمیرود با پزشک خود مشورت کنند. عوارض جانبی رایج کازودکس میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گرگرفتگی
- درد بدن (معمولاً در پشت، شکم و لگن)
- عفونت
- یبوست
- ضعف عضلانی
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- تورم در دست ها، مچ پا یا پاها
- اسهال
- افزایش ادرار در شب
- خون در ادرار
- کم خونی (گلبول های قرمز کم)
- ژنیکوماستی (بافت پستان بزرگ در مردان)
خستگی:
خستگی و ضعف میتواند در طول درمان و بعد از آن اتفاق بیفتد. انجام تمرینات ملایم هر روز میتواند انرژی شما را حفظ کند. به خودتان زیاد فشار نیاورید، زمانی که احساس خستگی کردید استراحت کنید و از دیگران کمک بخواهید.
اثرات جنسی:
از دست دادن میل جنسی و مشکلات نعوظ در طول درمان هورمونی معمول است. اغلب پس از قطع مصرف دارو، همه چیز به حالت عادی برمیگردد. اما برخی از افراد پس از پایان درمان همچنان دچار مشکلات میشوند. پزشک شما میتواند درمان هایی را برای کمک به مشکلات نعوظ تجویز کند. اما این درمان ها میل جنسی شما را افزایش نمیدهد.
مشکلات پوستی:
این مشکلات شامل بثورات پوستی، خشکی پوست و خارش است. اما آنها معمولاً زمانی که درمان به پایان میرسد از بین میروند. پرستار شما به شما خواهد گفت که از چه محصولاتی میتوانید برای کمک به پوست خود استفاده کنید.
کاهش اشتها:
مصرف این دارو میتواند بر اشتهای شما تأثیر بگذارد. اگر برای یک یا دو روز زیاد غذا نمیخورید نگران نباشید. اما اگر بعد از چند روز اشتهای شما بر نمیگردد یا در حال کاهش وزن هستید، به پرستار یا متخصص تغذیه خود اطلاع دهید. آنها میتوانند شما را راهنمایی کنند. آنها ممکن است به شما مکمل های غذایی یا نوشیدنی بدهند. یا تغییراتی در رژیم غذایی یا عادات غذایی شما برای کمک به شما پیشنهاد دهند.
عوارض شدید بیکالوتامید
از طرفی هم احتمال بروز برخی عوارض جانبی شدید همراه با مصرف کازودکس وجود دارد. اما این عوارض به ندرت ممکن است رخ دهند. به طور کلی، کازودکس میتواند باعث آسیب کبدی همراه با علائم زیر شود:
- درد شکم
- حالت تهوع
- ادرار تیره
- زردی چشم (یرقان)
- افزایش آنزیم های کبدی در آزمایش خون
سایر عوارض جانبی جدی مصرف آن میتواند شامل افزایش قند خون و خونریزی در افرادی باشد که وارفارین ، رقیق کننده خون، مصرف میکنند. در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی شدید فوراً با تیم مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.
چه مقدار کازودکس باید مصرف کنم؟
دوز مورد نیاز و مصرفی این دارو برای بیماران مختلف، متفاوت خواهد بود. دستورات پزشک یا دستورالعمل های روی دارو را بخوانید.
مقدار دارویی که مصرف میکنید به قدرت دارو بستگی دارد. همچنین، تعداد دوزهایی که هر روز مصرف میکنید، زمان مجاز بین دوزها، و مدت زمانی که دارو را مصرف میکنید به نوع بیماری و تشخیص پزشک، بستگی دارد.
برای دوز خوراکی (قرص) و درمان سرطان پروستات در بزرگسالان ممکن است 50 میلی گرم یک بار در روز، صبح یا عصر تجویز شود. اما دوز و نحوه مصرف آن در کودکان باید توسط پزشک تعیین شود.
اگر یک دوز از Casodex را فراموش کردید، آن را در زمان برنامه ریزی شده بعدی مصرف کنید. برای جبران دوز فراموش شده، هرگز دو نوبت را همزمان مصرف نکنید.
در هنگام مصرف این دارو بسیار مهم است که پزشک پیشرفت بیماری و وضعیت شما را در ویزیت های منظم مراجعه به پزشک ارزیابی و بررسی کند تا مطمئن شود که این دارو برای شما به خوبی اثر میکند یا نه؟ در برخی شرایط ممکن است پزشک معالج آزمایش خون را برای بررسی عوارض احتمالی تجویز کند.
زنانی که باردار هستند یا قصد بارداری شدن دارند، نباید از قرص بیکالوتامید استفاده کنند. استفاده از این دارو در دوران بارداری میتواند به جنین آسیب برساند. همچنین مصرف این دارو در مردان هم میتواند منجر به بروز نقص مادرزادی شود. مردانی که از این دارو استفاده میکنند باید در طول مصرف این دارو و 130 روز پس از آخرین دوز مصرفی خود، از روش های کنترل بارداری موثر استفاده کنند. اگر فکر میکنید همسرتان در حین استفاده از این دارو باردار شده است، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر درد یا حساسیت در قسمت فوقانی معده، مدفوع کم رنگ، ادرار تیره، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، استفراغ، یا زردی چشم یا پوست دارید، فوراً با پزشک خود مشورت کنید. اینها میتوانند علائم و نشان دهنده یک بیماری زمینه ای جدی کبدی باشد.
تداخلات دارویی بیکالوتامید
مصرف همزمان بیکالوتامید همراه با داروهای رقیق کننده خون (مانند وارفارین) ممکن است باعث بروز خونریزی جدی شود. اگر در این زمینه نگرانی دارید با پزشک خود مشورت کنید. این دارو ممکن است در برخی از بیماران باعث بزرگ شدن سینه ها (ژنیکوماستی) و حتی درد آن شود. پس بهتر است اگر در این مورد سوالی دارید، با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف همزمان ز این دارو با آنالوگ LHRH ممکن است بر سطح قند خون شما تأثیر بگذارد. اگر متوجه تغییری در نتایج آزمایشات قند خون خود شدید یا اگر سؤالی دارید، با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین مصرف این دارو ممکن است بر نتایج آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) تأثیر بگذارد که ممکن است برای تشخیص سرطان پروستات استفاده شود. قبل از مراجعه به هر پزشک یا دندانپزشکی حتما مطمئن شوید که پزشک معالج شما میداند که از این دارو استفاده میکنید.
اگر قصد بچه دار شدن دارید، قبل از استفاده از این دارو با پزشک خود صحبت کنید. این دارو ممکن است باعث ناباروری (ناتوانی در بچه دار شدن) برخی از مردان ، حداقل به طور موقت شود. این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی شود. از مصرف داروهای دیگر همزمان با این دارو خودداری کنید مگر اینکه با پزشکتان توصیه کرده باشد. این شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه و مکمل های گیاهی یا ویتامینی است. این دارو حاوی لاکتوز (قند شیر) است. در صورت عدم تحمل لاکتوز، قبل از مصرف این دارو با پزشک خود تماس بگیرید.
دلایلی که نباید کازودکس مصرف کنم چیست؟
در برخی شرایط شما نباید کازودکس مصرف کنید، از جمله:
بارداری: زیرا میتواند به جنین شما آسیب برساند.
حساسیت دارویی: علائم یک واکنش آلرژیک میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خارش
- تورم
- کندوها
- مشکل در تنفس یا بلع
- تورم صورت، لب ها یا زبان
- در افرادی که وارفارین یا رقیق کننده خون مصرف میکنند، کازودکس باید با احتیاط مصرف شود، زیرا این ترکیب میتواند باعث افزایش خونریزی شود. ارائه دهنده شما ممکن است دوز وارفارین شما را تنظیم کند.
داروهای جایگزین کازودکس کدامند؟
فلوتامید (Eulexin) و نیلوتامید (Nilandron) دیگر داروهای ضد آندروژن هستند که در دسترس هستند. همچنین داروهای آنتی آندروژن نسل دوم برای سرطان پروستات وجود دارد.
از طرفی هم داروهای نسل دوم زیر نسبت به درمان های نسل اول مانند کازودکس در مسدود کردن تستوسترون موثرتر هستند :
- انزالوتامید (Xtandi)
- آپالوتامید (Erleada)
- دارولوتامید (نوبکا)
سوالات متداول
Casodex برای چه مواردی استفاده میشود؟ کازودکس میتواند سرطان پروستات را زمانی درمان کند که متاستاتیک باشد، به این معنی که در نواحی خارج از پروستات رشد کرده است.
بیکالوتامید چگونه اثر میکند؟ کازودکس با مسدود کردن عملکرد تستوسترون، از تحریک رشد سلول های سرطانی جلوگیری میکند.
آخرین دیدگاهها