جراحی زیبایی گوش یا اتوپلاستی اشاره به جراحی تغییر شکل پینا همان بخش خارجی گوش داشته و با هدف اصلاح بد فرمی یا بهبود ظاهر گوش انجام می شود. جراحی زیبایی گوش معمولاً به اصلاح فرم و ترمیم گوش بیرونی بعد از یک تصادف یا بد فرمی مادرزادی گفته می شود.
برای انجام این عمل زیبایی پشت گوش ها را به سر متصل می کنند تا ظاهر بهتری داشته باشد.
بیرون زدگی و برجستگی بیش از حد گوش ها می تواند برای کودکان ناخوشایند بوده و آن ها در معرض مسخره شدن توسط هم کلاسی هایشان قرار دهد. لازم است بدانید که به گوش هایی بیرون زده گفته می شود که بیرون زدگی اش از سر بیشتر از 2 سانتیمتر باشد. انجام عمل اصلاح و زیبایی گوش یا همان اتوپلاستی بیشتر در کودکی انجام می گیرد. ولی خوشبختانه برای تمام سنین قابل انجام است. برطبق آمار در سال 2012، بیش از 4100 کودک آمریکایی تحت عمل جراحی اتوپلاستی قرار گرفتند.
چرا باید عمل جراحی اتوپلاستی انجام دهیم؟
پینا یا قسمت بیرونی گوش نقش بسیار کمی در قدرت شنیداری شما دارد. اما بعضی از اوقات مردم احساس می کنند که گوش شان بیش از حد با سر آن ها فاصله داشته و حالت بیرون زدگی دارد. همین بیرون زدگی می توند باعث تشویش و پریشانی های روانی شود. به عنوان مثال کودکی با گوش های بیرون زده ممکن است توسط هم سن و سالان اش در مهد کودک یا مدرسه مورد تمسخر قرار بگیرد. حتی اثرات مخربی بر روی اعتماد به نفس، رفتار و احساسات کودک داشته باشد.
این مشکل فقط برای کودکان نبوده و گاهی اوقات ممکن است بزرگسالان را نیز در زندگی روزمره شان با احساس تشویش و ناآرامی روبرو کند. حتی ممکن است فرد برای نمایان نبودن این مشکل همیشه از گذاشتن کلاه یا هدبند خودداری کند. تا مبادا گوش های بیرون زده اش توجه دیگران را به خود جلب کرده و باعث تمسخر اش نزد اطرافیان شود.
چه چیزی باعث بیرون زدگی گوش ها می شود؟
قسمت بیرونی گوش در حالت عادی با زاویه 20 تا 35 درجه نسبت به سر قرار گرفته است و اگر این زاویه بیش از 35 درجه باشد، خودش را به شکل بیرون زدگی گوش نشان خواهد داد. گاهی اوقات ممکن است بیرون زدگی گوش در اکثر اعضای خانواده وجود داشته باشد ولی بدون شک این تفاوت ظاهری به صورت اتفاقی بوده و برای همه اعضای خانواده پیش نخواهد آمد. بر اساس آمار تعداد افراد دچار بیرون زدگی گوش فقط 5 درصد از مردم دنیا را شامل شده و تأثیری بر روی شنوایی فرد ندارد.
علت بیرون زدگی گوش می تواند به علت یکی از عوامل زیر باشد:
- رشد بیش از حد غضروف: اگر پینای گوش دارای غضروف زیادی باشد، احتمال برجستگی آن نیز افزایش خواهد یافت.
- رشد کم تر از حد غضروف: لبه های غضروف در قسمت بالایی گوش در دوران رشد به خوبی خم نشده و لبه بیرونی گوش نیز به جای خم شدن به سمت داخل سر به سمت بیرون چرخیده باشد.
- آسیب دیدگی و حادثه: گاهی اوقات بیرون زدگی گوش ها به خاطر حادثه ای است که برای گوش ها اتفاق افتاده است.
آمار دقیقی در مورد کودکان به دنیا آمده با مشکل مادرزادی بیرون زدگی گوش در دسترس نیست. اما بر طبق آمار بیمارستان کودکان فیلادلفیا این میزان 6 تا 45 درصد کل کودکان را شامل می شود. همچنین نزدیک به 30 درصد از کودکان تازه متولد شده در هنگام تولد گوش های به ظاهر طبیعی ای دارند. ولی بعد از 3 ماهه اول زندگی فرم آن ها تغییر کرده و فرم بیرون زدگی خود را نشان می دهند. بعضی از انواع بد فرمی های گوش نیز به مرور زمان اصلاح می شود. اما در صورتی که بیرون زدگی و بد فرمی گوش تا یک هفته بعد از تولد بهبود نیافت. در آینده عمل جراحی اوتوپلاستی یا اصلاح بدون جراحی پیشنهاد می شود.
تغییر فرم گوش
به طور کلی برای اصلاح گوش های بیرون زده 2 راه وجود دارد:
آتل گوش
این شیوه و فرآیند ساده برای درمان نوزادان و کودکان 6 ماه یا زیر 6 ماه انجام می گیرد.
در این تکنیک جراح از آتل برای تغییر فرم غضروف نرم استفاده می کند. آتل با حمایت از فرم صحیح گوش آن را در وضعیت مناسبی حفظ و نگهداری می کند. علت استفاده از این تکنیک در کودکی این است که با گذشت 6 ماهگی دیگر غضروف گوش سفت شده و تغییر فرم آن را کاری سخت و غیر ممکن می سازد. بعد از گذشت این زمان طلایی تنها راه درمان جراحی خواهد بود.
اوتوپلاستی
پزشک جراح برای اصلاح، بازسازی یا جایگزینی یک قسمت بد فرم، نقص یا نبود آن مورد استفاده قرار می گیرد.
برای اینکه نتیجه عمل جراحی موفقیت آمیز باشد بهتر است این عمل جراحی بعد از رشد کامل کودک و گوش صورت گیرد. معمولاً سن 5 سالگی که گوش رشد کاملی داشته و به سایز نهایی خود رسیده زمان مناسبی برای انجام جراحی اوتو پلاستی است. عمل جراحی با تغییر شکل غضروف گوش و ایجاد انحناها به نزدیک تر قرار گرفتن گوش کمک کرده و غضروف گوش را به سر نزدیک تر خواهد کرد.
به طور کلی 3 نوع اوتوپلاستی داریم:
جراحی بزرگ کردن گوش
در صورتی که پینا رشد کافی نداشته یا به کلی وجود نداشته باشد از این جراحی استفاده می شود که آن را با نام میکروتیا نیز می شناسند.
جراحی اتوپکسی
جراحی ای برای صاف کردن گوش های بیرون زده است که در آن گوش به سر متصل می گردد.
کوچک کردن گوش
زمانی که گوش ها بیش از حد بزرگ باشد از این نوع جراحی استفاده می شود و طی آن پینای گوش کوچک خواهد شد. نام این جراحی نیز میکروتیا است. معمولاً جراحی اوتوپلاستی توسط جراح پلاستیک صورت می گیرد. البته گاهی اوقات متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) یا جراح اطفال نیز عمل جراحی اوتوپلاستی را انجام می دهند.
چه توقعی بعد از انجام این عمل جراحی داشته باشیم؟
جراحی اتوپلاستی برای بزرگسالان با استفاده از تزریق داخل وریدی همراه با بی حسی موضعی انجام می شود. اما برای انجام عمل جراحی زیبایی گوش در کودکان با نظر پزشک از بیهوشی عمومی استفاده می شود. پزشک جراح ابتدا با برشی در پشت گوش عمل جراحی را آغاز می کند. جراحی به طور تقریبی حدود 1 یا 2 ساعت به طول خواهد انجامید. بعد از عمل جراحی نیز جای زخم بسیار کوچکی باقی خواهد ماند که به خاطر پشت گوش بودن نمایان نبوده و مشکلی برای زیبایی شخص ایجاد نخواهد کرد.
با گذشت زمان نیز جای زخم کم رنگ تر شده و شاید دیگر حتی قابل مشاهده نباشد.
ریکاوری یا بازیابی بعد از عمل
بعد از عمل جراحی دور گوش بیمار به مدت چند روز بانداژ خواهد بود.
تا زمانی که بانداژ توسط پزشک جراح باز نشده باشد فرد نمی تواند سر خود را بشوید.
بعد از باز کردن بانداژ، پزشک برای شب ها استفاده از هد بند را تجویز می کند تا نقش حمایتی داشته باشد.
البته نباید به گوش ها فشار وارد شود به همین خاطر از هد بند آزاد برای شب ها استفاده شود. اینکار از کشیده شدن و تکان خوردن گوش ها در طول مدت خواب جلوگیری خواهد کرد. بعد از گذشت یک هفته شخص می تواند به محل کار یا مدرسه باز گردد. ورزش و انجام فعالیت های روزانه را بهتر است به 2 هفته بعد از عمل موکول کنید. بیمار باید در طول مدت ریکاوری و بهبود خود از انجام فعالیت هایی که ممکن است منجر به تروما یا آسیب به گوش شود جلوگیری کند. ورزش های سنگین مثل راگبی، جودو یا فوتبال تا 3 ماه بعد از عمل نباید انجام شود. رفتن به استخر و شنا نیز بعد از گذشت 8 هفته از عمل ممکن خواهد بود.
احساس بی حسی بعد از عمل جراحی کاملاً طبیعی بوده و ممکن است تا چند هفته باقی بماند. تورم نیز بخشی از روند بهبود بعد از عمل جراحی بوده و شاید تا 2 هفته اطراف گوش ها قرمز و متورم باشد. احتمال دارد تا 2 ماه بعد از عمل جراحی نیز شب ها احساس درد به سراغ فرد بیاید که طبیعی بوده و بعد از 2 ماه از بین خواهد رفت.
عوارض عمل جراحی زیبایی
گاهی اوقات عمل جراحی زیبایی گوش ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
عفونت
- عفونت پوست و غضروف عوارضی است که ممکن است به ندرت بعد از عمل اتفاق بیفتد.
- به سادگی با مصرف آنتی بیوتیک می تواند از بروز عفونت های احتمالی جلوگیری کرد.
خونریزی
- یک هماتوم یا لخته خونی ممکن است در زیر پوست گوش ایجاد شده و درد شدید، التهاب و خونریزی زخم را به همراه داشته باشد.
- بعد از برداشته شدن بانداژ از دور سر می توان هماتوم و جراحت ایجاد شده را درمان کرد.
عوارض بخیه
- این عارضه بستگی به نوع بخیه استفاده شده دارد. گاهی اوقات باز کردن بخیه کار سخت و دشواری است.
بازگشت به فرم قبل
- گاهی اوقات ممکن است بعد از عمل مجدداً گوش ها به حالت اول خود بازگردد. در این مورد جراحی اصلاحی مورد نیاز است.
نارضایتی از ظاهر
- گاهی اوقات فرد بیمار بعد از انجام عمل اصلاحی یا جراحی زیبایی از نتیجه حاصل شده رضایتی نداشته یا هیچ تغییر فرمی در گوش خود احساس نمی کند.
دیگر عوارضی که ممکن است بعد از عمل گوش اتفاق بیفتد:
- عدم تقارن: متقارن کردن گوش ها بعد از عمل جراحی کار چندان راحتی نیست.
- اصلاح نسبتی: گوش ها کاملاً نزدیک به گوش ها قرار نگرفته و فقط تا حدودی اصلاح شده اند.
- اصلاح بیش از حد: بیشترین عارضه ای که تا کنون برای جراحی زیبایی گوش گزارش شده است، نزدیک شدن بیش از حد گوش ها به سر است.
آخرین دیدگاهها