شایع ترین اختلالات پستان، درد سینه با التهاب بافت پستان است که در زنان با چرخه قاعدگی همراه می باشند. انواع مختلفی از اختلالات پستان در نوجوانان و بزرگسالان وجود دارد. بیشتر این شرایط خوش خیم (غیر سرطانی) هستند.
شایع ترین اختلالات پستان عبارتند از:
درد پستان
شایع ترین نوع اختلال در پستان، درد سینه با التهاب بافت پستان است که در زنان با چرخه قاعدگی همراه می باشند. تقریباً همیشه درد پستان ناشی از تغییرات هورمونی می باشد. برخی از خانم های جوان در حدود زمان تخمک گذاری که تا آغاز چرخه قاعدگی درد را تجربه می کنند. این درد ممکن است فقط در یک پستان یا به عنوان یک درد در ناحیه زیر بازو احساس شود. حتی درد می تواند آنقدر شدید باشد که فرد نتواند هرگونه تماس نزدیک را تحمل کند.
سایر دلایل درد سینه می تواند شامل موارد زیر باشد:
- عفونت
- جراحت
- کیست
بیشتر موارد درد پستان به صورت چرخه ای یا غیر چرخه ای طبقه بندی می شوند. هر نوع درد پستان دارای ویژگی های مشخصی است.
مطالعه بیشتر: علل شایع درد پستان چیست؟
مشخصات درد پستان | |
درد پستان چرخه ای | درد پستان غیر چرخه ای |
به وضوح مربوط به چرخه قاعدگی است. | بی ارتباط با چرخه قاعدگی |
به عنوان درد کسل کننده، سنگین یا دردناک توصیف می شود. | به عنوان درد یا سوزش توصیف می شود. |
غالباً با تورم پستان یا برآمدگی همراه است. | ثابت یا متناوب |
معمولاً هر دو سینه، به ویژه قسمت های فوقانی و خارجی را تحت تأثیر قرار می دهد و می تواند در زیر بغل منتشر شود. | معمولاً یک ناحیه موضعی روی یک پستان را مبتلا می کند، اما ممکن است با پراکندگی بیشتری در پستان پخش شود. |
در طی دو هفته منتهی به شروع دوره قاعدگی، شدت می یابد و پس از آن برطرف می شود. | به احتمال زیاد بعد از یائسگی روی خانم ها تأثیر می گذارد. |
بیشتر در زنان 20 و 30 قبل از یائسگی و همچنین زنان در 40 سالگی تأثیر دارد. |
درد پستان با منشا خارجی
به نظر می رسد که درد پستان خارج از سینه از بافت پستان شروع می شود، اما منبع آن جایی دیگری است. به عنوان مثال کشیدن عضله در قفسه سینه می تواند باعث ایجاد درد در دیواره قفسه سینه شود که در پستان پخش می گردد.
مطالعه بیشتر: علت درد پستان در مردان چیست؟
ژنیکوماستی
ژنیکوماستی رشد بیش از حد بافت سینه در مردان است. اگرچه ژنیکوماستی غالباً به خودی خود برطرف می شود، اما می تواند تا زمان بلوغ ادامه یابد.
به طور کلی، ژنیکوماستی یک مشکل جدی نیست، اما مقابله با این بیماری دشوار است. مردان و پسران مبتلا به ژنیکوماستی گاهی اوقات در سینه خود درد دارند و ممکن است احساس خجالت کنند. ژنیکوماستی ممکن است به تنهایی از بین برود. در صورت ادامه، ممکن است دارو یا جراحی در درمان آن موثر باشد.
علائم و نشانه های ژنیکوماستی، عبارتند از:
- تورم بافت پستان
- حساسیت به پستان
مطالعه بیشتر: ژنیکوماستی ناشی از دارو
برآمدگی سینه
برآمدگی پستان با نام های مختلفی از جمله بیماری فیبروکیستیک و سینه های فیبروئیدی شناخته شده است. در حال حاضر بسیاری از پزشکان معتقدند که برآمدگی ناشی از تغییرات طبیعی پستان است که بسیاری از خانم ها در طول زندگی آنها را تجربه می کنند. با این حال، برآمدگی در سینه ها ممکن است یافتن توده واقعی را سخت تر کند. بنابراین، زنانی که بیماری فیبروکیستیک دارند بهتر است خودآزمایی منظم از سینه را انجام دهند و معاینات منظم خود را پیگیری کنند.
علائم بیماری پستان فیبروکیستیک
علائم و نشانه های سینه های فیبروکیستیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییرات مشابه در هر دو سینه
- درد عمومی یا حساسیت به پستان
- توده های پستان یا نواحی ضخیم شده
- ترشح سبز یا قهوه ای تیره نوک سینه که تمایل به نشت دارد.
- توده های پستان که از نظر اندازه با چرخه قاعدگی تغییر پیدا می کنند.
- افزایش ماهانه دردهای پستان یا برآمدگی ناشی از چرخه میانی تا قبل از پریود
تغییرات فیبروکیستیک سینه بیشتر در زنان از 20 تا 50 سالگی رخ می دهد. به ندرت زنان یائسه تغییرات پستان فیبروکیستیک را تجربه می کنند، مگر اینکه آن ها تحت هورمون درمانی قرار گرفته باشند.
حساسیت پستان
حساسیت ملایم به سینه اغلب قبل از پریود رخ می دهد. همچنین حساسیت پستان می تواند نشانه اولیه بارداری باشد؛ اما حساسیت شدید به پستان در نوجوانان به ندرت دیده می شود و بهتر است در صورت بروز مشکل آن ها با پزشک خود مشورت کنند.
کیست سینه
کیست، کیسه ای پر از مایع است که در بافت پستان ایجاد می شود. آن ها به طور معمول در زنان سالمند رخ می دهند، اما بعضی اوقات در بزرگسالان هم دیده می شود. کیست اغلب قبل از دوره قاعدگی بزرگ و حساس و دردناک می شود. کیست ها به صورت بافت های نرم یا سخت احساس می شوند و در نزدیکی سطح پستان، می توانند مانند تاول بزرگی احساس شود که از بیرون صاف اما درون آن ها پر از مایع است. با این حال، در برخی مواقع مانند بافت سخت به نظر می رسند.
علائم کیست پستان شامل موارد زیر است:
- درد یا حساسیت در ناحیه کیست سینه
- افزایش اندازه و حساسیت پستان، درست قبل از پریود
- کاهش اندازه کیست سینه و برطرف شدن سایر علائم بعد از پریود
- یک توده صاف، به راحتی متحرک یا بیضی شکل با لبه های مشخص
- ترشح نوک پستان که ترشح روشن، زرد رنگ، کاه رنگی یا قهوه ای تیره
ابتلا به کیست پستان خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی دهد؛ اما ابتلا به کیست ممکن است تشخیص توده های جدید پستان یا تغییرات دیگری که ممکن است نیاز به معاینه پزشکی داشته باشد را دشوارتر کند. با احساس طبیعی پستان های خود آشنا باشید تا بدین صورت اگر تغییری احساس کردید، سریعا آن را تشخیص دهید.
فیبرونونوما
فیبرونونوما توده های جامد، صاف، سفت و خوش خیم است. آن ها بیشتر در اواخر نوجوانی و اوایل دهه بیست سالگی در زنان مشاهده می شود، اما در زنان در هر سنی ممکن است رخ دهد. فیبرونونوما توده های بدون درد است که احساس لاستیک می کند و آزادانه به دور خود می چرخد. اندازه آنها متفاوت است و می توانند در هر جایی از بافت پستان رشد کنند.
نکروز چربی پستان
نکروز چربی شرایطی است که در آن توده های بدون درد، گرد و محکم ناشی از بافت های چربی آسیب دیده و تجزیه کننده در بافت پستان شکل می گیرد. این بیماری بیشتر در خانم هایی که سینه های بسیار بزرگی دارند یا بعد از کبودی یا ضربه به پستان ایجاد می شود. این توده ها بدخیم نیستند و خطر ابتلا به سرطان را افزایش نمی دهند. با این حال، این بیماری ممکن است بعد از یک لامپکتومی و پرتودرمانی از یک توده سرطانی قبلی ایجاد شود. در بعضی موارد، پزشک چند چرخه قاعدگی زنان را بررسی می کند و ممکن است قبل از تصمیم گیری در مورد حذف آن، ماموگرافی را توصیه کند.
آدنوز اسکلروز
اسکلروز آدنوز نوعی بیماری پستان و شامل رشد بیش از حد بافت ها در پستان است که اغلب منجر به درد سینه می شود. در حالی که این تغییرات در بافت پستان میکروسکوپی می باشد، ممکن است در ماموگرافی به عنوان کلسیفیکاسیون ظاهر شود و باعث ایجاد توده ها گردند.
مطالعه بیشتر: علت عفونت قارچی زیر پستان
عدم تقارن پستان
داشتن سینه در اندازه های مختلف (عدم تقارن پستان) بخصوص در مراحل اولیه رشد سینه کاملا طبیعی است. اما در افرادی که پستان آن ها اندازه های مختلفی دارد، پزشک معاینه دقیق را انجام می دهد تا هر دلیل احتمالی مانند توده سینه، کیست یا آبسه را رد کند. معمولاً عدم تقارن سینه ها دلیلی برای نگرانی نیست. با این وجود انجام منظم ماموگرافی برای اطمینان از شناسایی هرگونه ناهنجاری سینه در مراحل اولیه ضروری است. تحقیقات صورت گرفته در سال 2015 نشان داد زنانی که اختلاف اندازه سینه های آن ها بیش از 20 درصد است، احتمال بروز سرطان سینه در آن ها بسیار بیشتر از دیگران خواهد بود.
در نتیجه هرگونه تغییر غیرعادی در سینه ها باید توسط پزشک معاینه شود. تغییراتی که حتماً باید مدنظر داشته باشید، شامل موارد زیر می شود:
- ترشح مایع از نوک سینه
- کم رنگ شدن پوست سینه
- شکل گیری توده در زیر بغل
- تغییر در اندازه یا شکل سینه
- توده در داخل یا اطراف پستان
- تغییر در نوک سینه، مانند شروع به جمع شدن نوک سینه سمت داخل
- پوست قرمز، احساس خارش یا پوسته پوسته شدن پوست اطراف سینه
- تجمع بافتی در نزدیکی سینه یا احساس سفت یا ضخیم شدن پوست در زیر بازو
توده سخت
سرطان پستان هنگامی رخ می دهد که برخی از سلول های پستان شروع به رشد غیر طبیعی کنند. این سلول ها با سرعت بیشتری نسبت به سلول های سالم تقسیم می شوند و انباشته می شوند و یک توده را تشکیل می دهند. سلول ها ممکن است از طریق پستان به گره های لنفاوی یا سایر قسمت های بدن انتشار یافته و متاستاز شوند.
مطالعه بیشتر: بیماری نوک پستان
علائم سرطان سینه
اولین علائم سرطان سینه معمولاً برجستگی و وجود بافت ضخیم در پستان یا زیر بغل است.
علائم دیگر سرطان سینه، عبارتند از:
- تغییر در اندازه یا شکل پستان
- تورفتگی یا قرمزی پوست پستان
- بثورات اطراف یا روی یکی از نوک سینه
- ترشح غیرطبیعی و یا خونین نوک سینه
- درد زیر بغل یا پستان که با عادت ماهیانه تغییر نمی کند.
- لایه لایه یا پوسته پوسته شدن پوست روی پستان یا نوک آن
بیشتر توده های پستان، سرطانی نیستند، اما زنان بهتر است با مشاهده هر توده در پستان به متخصص زنان و زایمان و یا جراح مراجعه کنند.
اما توده ای با هر یک از خصوصیات زیر بهتر است تحت درمان قرار بگیرد و فرد برای پیشگیری از ابتلا به سرطان احتمالی به پزشک مراجعه کند:
- سخت
- ثابت و غیر قابل تحرک
- همراه با تغییر رنگ یا تیره شدن پوست سینه
زمان ضرورت مراجعه به پزشک
خانم ها بهتر است در صورت بروز هر یک از علائم به پزشک مراجعه کنند:
- در فعالیت های روزانه دخالت می کند.
- دردی که بیش از چند هفته روزانه ادامه دارد.
- به نظر می رسد با گذشت زمان بدتر می شود.
- دردی که در یک ناحیه خاص از پستان رخ می دهد.
تشخیص اختلالات پستان
اولین قدم برای تشخیص هر نوع اختلال پستان، معاینه بدنی است. بسته به یافته ها، پزشک ممکن است آزمایش های دیگری را برای کمک به تشخیص انجام دهد.
این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سونوگرافی
- ماموگرافی
علائم مشکلات پستان
ممکن است ترشحات مانند چرک یا مایع سفید و آبکی مشاهده شوند و فرد احساس درد، خارش یا تورم در نوک پستان داشته باشد. در صورت وجود ترشح یا ناراحتی بیش از چند روز فرد باید سریعا به پزشک مراجعه کند. همچنین شکل نوک پستان یا آرئولا که پوست اطراف نوک پستان است می تواند دچار تغییرات زیادی مانند پوسته پوسته و یا کمرنگ شدن پوست شود. در خانم ها نوسانات هورمون در دوران قاعدگی می تواند باعث مشکلات دوره های ماهانه شود که چند روز ادامه دارد.
علت مشکلات پستان
شرایط مختلفی وجود دارد که می تواند منجر به مشکلات نوک پستان شود، از جمله:
- بارداری
- عفونت
- تومور غده هیپوفیز
- بیماری نوک پستان
- کم کاری تیروئید یا تیروئید کم تحرک
- تومورهای کوچک، خوش خیم یا غیر سرطانی
صدمه به بافت پستان دویدن و فعالیت جنسی گاهی به دلیل مالش شدید باعث ایجاد مشکلات موقتی نوک سینه می شوند. ضربه شدید به پستان یا فشار غیرمعمول روی سینه نیز می تواند باعث ترشح نوک پستان شود.
بیماری ها یا محرک های موجود در محیط می توانند باعث بروز مشکلات نوک سینه شوند. این مشکلات، از جمله مشكلات مربوط به مجاری شیر، در زنان و مردان بروز می كند. بسیاری از مشکلات نوک پستان هیچ ارتباطی با سرطان پستان ندارد، اما می تواند یک بیماری زمینه ای جدی را نشان دهد. ترشح از نوک پستان به عنوان هر نوع مایع که بیرون می آید از نوک پستان تعریف می شود و می تواند با تغییرات زیر ظاهر شود:
- زرد
- سبز
- شیری
- روشن
- خونین
انواع دیگر مشکلات نوک سینه شامل موارد زیر است:
- درد
- تورم
- تحریک
- تغییر شکل
- خون ریزی
- ترک خوردن
گزینه های درمانی اختلالات پستان
گزینه های درمانی موجود به نوع اختلال پستان بستگی دارد.بسیاری از انواع اختلالات پستان نیاز به درمان ندارند. برخی از رشد ها یا توده ها ممکن است با جراحی از بین بروند. ممکن است کیست ها با استفاده از یک سوزن بسیار ریز تخلیه شوند. درمان مشکل نوک پستان به علت آن بستگی دارد.
عفونت. پزشک عفونت نوک پستان را با داروی مناسب درمان می کند.به عنوان مثال، یک عفونت باکتریایی به آنتی بیوتیک نیاز دارد. در یک عفونت قارچی مانند کاندیدیازیس، پزشک داروی ضد قارچی را تجویز می کند.
تومور کوچک و خوش خیم. تومور غیر سرطانی نیازی به برداشتن ندارد، اما پزشک می تواند انتظار درمانی را برای معاینه منظم و نظارت بر رشد آن توصیه کند.
کم کاری تیروئید. کم کاری تیروئید هنگامی رخ می دهد که بدن به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نکند.این شرایط می تواند تعادل طبیعی واکنش های شیمیایی در بدن را برهم بزند. با جایگزینی هورمون های از دست رفته با داروی تجویز شده، می توان کم کاری تیروئید را درمان کرد.
اکتازیا. اکتازیا یا التهاب مجاری شیر، معمولاً به خودی خود از بین می رود. اگر اکتازیایی باعث ایجاد عفونت باکتریایی در نوک پستان شود، پزشک می تواند آنتی بیوتیک تجویز کند.
بیماری نوک پستان. درمان این سرطان بستگی به وضعیت انتشار تومور دارد که اگر تومورهای دیگری وجود نداشته باشد، درمان شامل جراحی برای برداشتن نوک پستان و آئرولا می باشد که به دنبال آن یک سری از پرتودرمانی در کل سینه انجام می شود. اگر پزشک تومورهای دیگری را پیدا کند، ممکن است برای برداشتن کل پستان ماستکتومی را توصیه کند.
آخرین دیدگاهها