سرطان ریه، از ریه ها شروع می شود و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در مردان و زنان است. این سرطان شیوع بیشتری نسبت به سرطان های روده بزرگ، پروستات، تخمدان و پستان دارد. افرادی که سیگار می کشند بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار دارند. اما در افراد غیر سیگاری هم می تواند رخ دهد. خطر ابتلا به سرطان با مدت زمان و تعداد سیگارهایی که فرد می کشد، افزایش می یابد. ترک سیگار حتی بعد از سال ها سیگار کشیدن، می تواند احتمال ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
علت سرطان ریه
سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود ناشی از سیگار، علت اصلی سرطان ریه می باشد. پزشکان معتقدند که سیگار کشیدن با آسیب به سلول هایی که از ریه محافظت می کنند، باعث این سرطان می شود. دود سیگار حاوی مواد سرطان زا است که باعث تغییر در بافت ریه می شود. در ابتدا ممکن است بدن این آسیب را ترمیم کند. اما با هر بار قرار گرفتن در معرض مکرر دود سیگار، سلول های ریه بیشتر آسیب می بینند. با گذشت زمان، آسیب سلول های ریه می تواند باعث اختلال در عملکرد آن ها و سرطان شود.
مطالعه بیشتر: شایع ترین بیماری های ریه را بشناسید.
عوامل خطر سرطان ریه
تعدادی از عوامل می توانند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهند. برخی از عوامل خطر با ترک سیگار قابل کنترل هستند اما شما نمی توانید فاکتورهای دیگر مانند سابقه خانوادگی را کنترل کنید.
این عوامل عبارتند از:
سابقه خانوادگی سرطان ریه. وجود سابقه خانوادگی سرطان، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
قرار گرفتن در معرض دود دست دوم. حتی اگر خودتان سیگاری نباشید اما به طور دائم در معرض دود دست دوم قرار بگیرید خطر ابتلا به سرطان در شما افزایش می یابد.
قرار گرفتن در معرض گاز رادون. رادون از تجزیه طبیعی اورانیوم در خاک، سنگ و آب تولید و به بخشی از هوای تبدیل می شود. ذرات رادون می تواند در خانه ها تجمع یابد.
سیگار کشیدن. خطر ابتلا به سرطان ریه با تعداد سیگارهایی که فرد در روز طول می کشد و تعداد سال های سیگاری بودن فرد، افزایش می یابد. ترک سیگار در هر مقطع زمانی می تواند خطر ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
قرار گرفتن در معرض آزبست و سایر عوامل سرطان زا. قرار گرفتن در معرض آزبست و سایر مواد شناخته شده برای ایجاد سرطان از جمله آرسنیک، کروم و نیکل می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه به خصوص در افراد سیگاری را افزایش دهد.
مطالعه بیشتر: آیا سرطان ریه قابل درمان است؟
علائم سرطان ریه
این سرطان معمولا در مراحل اولیه خود علائمی ایجاد نمی کند. علائم و نشانه ها معمولاً فقط در صورت پیشرفت بیماری بروز می کند.
علائم و نشانه های سرطان ریه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- تنگی نفس
- درد استخوان
- درد قفسه سینه
- سرفه های مداوم
- سرفه ها و اخلاط خونی
- کاهش وزن بدون دلیل خاص
سرطان ریه در نوجوانان
اگرچه مواردی از سرطان ریه در نوجوانان وجود دارد، اما سرطان های اولیه ریه در کودکان و نوجوانان بسیار به ندرت دیده می شود. سرطان ریه علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان است. استعمال دخانیات یکی از فاکتورهای مهم در بروز سرطان ریه است.
میزان خطر آن بسته به تعداد سیگار و مدت زمان عادت سیگار کشیدن ممکن است متفاوت باشد. اگر علائم نگران کننده ای در نوجوان شما وجود دارد، به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
ما در این مقاله در مورد انواع، علل، علائم، تشخیص، درمان و پیشگیری از سرطان ریه در نوجوانان به شما اطلاعات زیادی را ارائه می دهیم. برای یادگیری بیشتر در این زمینه ادامه مقاله را تا انتها بخوانید.
علل سرطان ریه در نوجوانان
سیگار کشیدن در 80 تا 90 درصد موارد علت اصلی سرطان ریه است. دود سیگار حاوی مواد سرطان زا (مواد سازنده سرطان) است و منجر به تغییرات فوری در بافت ریه می شود. نوجوانان سیگاری حتی در سنین بالاتر خطر ابتلا به تومورهای ریه و سرطان را دارند.
موارد زیر برخی دیگر از دلایل احتمالی سرطان ریه در نوجوانان است:
- دود ماری جوانا (شاهدانه) و سیگارهای منتول نیز می توانند باعث سرطان ریه شوند.
- کودکانی که در معرض دود سیگار هستند (سیگار کشیدن غیر فعال) ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه باشند.
- قرار گرفتن در معرض گاز رادون و آلودگی هوا، قرار گرفتن در معرض آزبست نیز می تواند نقش داشته باشد. آزبست شناخته شده است که باعث سرطان پلور ریه معروف به مزوتلیوما می شود.
- قرار گرفتن در معرض برخی محصولات احتراق ذغال سنگ و لاستیک یا برخی از محصولات فلزی ممکن است خطر سرطان ریه را افزایش دهد، به ویژه در نوجوانانی که در چنین صنایعی کار می کنند یا در مناطق صنعتی اقامت دارند.
- تغییرات ژنتیکی ارثی بندرت باعث سرطان ریه می شود. سابقه خانوادگی مثبت سرطان های ریه، به ویژه در افراد غیر سیگاری، می تواند منجر به سرطان ریه شود.
علت اصلی رشد سرطان آسیب ریه ناشی از سیگار کشیدن یا سایر مواد تحریک کننده است.
مطالعه بیشتر: ایمفینزی برای درمان سرطان ریه
انواع سرطان ریه
سرطان ریه را می توان بر اساس نوع سلول های سرطانی به دو گروه تقسیم کرد:
سرطان ریه سلول کوچک (SCLC): SCLC به کارسینوم سلول درجا نیز معروف است. این سرطان می تواند به سرعت رشد کند و 15 درصد از کل سرطان های ریه را تشکیل می دهد. این سرطان در افراد سیگاری زیادی شایع است.
سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC): NSCLC شایعترین نوع سرطان ریه است و حدود 85٪ کل موارد سرطان ریه را تشکیل می دهد. انواع فرعی NSCLC کارسینوم سلول سنگفرشی، آدنوکارسینوم و سرطان سلول بزرگ است.
آدنوکارسینومای اولیه ریه در نوجوانان به ندرت بروز می کند. اگر کودک شما سابقه سرطان خون حاد یا سایر بدخیمی های کودکان داشته باشد، ممکن است در معرض خطر بیشتری از سرطان های ثانویه، از جمله سرطان ریه قرار بگیرد.
انواع سرطان های نادر ریه عبارتند از:
تومورهای کارسینوئید ریه
کمتر از 5٪ تومورهای ریه، تومورهای کارسینوئید ریه هستند. از این تعداد، نه مورد از 10 مورد معمول است و معمولاً رشد آنها کند خواهد بود. از هر 10 مورد، یک مورد غیرمعمول وجود دارد که سریعتر رشد می کند. تومورهای کارسینوئید ریه در سلول های عصبی و غدد درون ریز رخ می دهد. بسته به جایی که در ریه قرار دارند، ممکن است از آنها به عنوان کارسینوئیدهای مرکزی یا محیطی یاد شود.
تومورهای دیواره قفسه سینه
دیواره قفسه سینه از ریه ها محافظت می کند و قسمت های زیادی از جمله پوست، چربی، عضله، بافت و عروق لنفاوی را شامل می شود. تومورهای دیواره قفسه سینه به دو صورت اولیه یا ثانویه طبقه بندی می شوند. تومورهای اولیه آنهایی هستند که در عضله، چربی، رگ خونی، غلاف عصب، غضروف یا استخوان قرار دارند. تومورهای ثانویه دیواره قفسه سینه کمتر ساده هستند. به عنوان مثال، آنها می توانند نتیجه کارسینومای پستان باشند که فراتر از محل مبدا رشد کرده است.
تومورهای مدیاستن
مدیاستین ریه ها را از بقیه قفسه سینه جدا می کند. این حفره بدن شامل قلب، آئورت، مری، تیموس و نای است. تومورهای مدیاستن انواع مختلفی دارند، اما نادر هستند. با این وجود، برخلاف بیشتر سرطان های دیگر، این بیماری معمولاً در جوانان تا میانسال تشخیص داده می شود که معمولاً بین 30 تا 50 سال دارند.
مطالعه بیشتر: توده در ریه و شایع ترین علل آن
عوارض سرطان ریه
این عوارض عبارتند از:
درد:
سرطان پیشرفته ریه که به لایه های ریه یا ناحیه دیگری از بدن مانند استخوان انتشار یابد، می تواند باعث درد شود.
تنگی نفس:
در صورت رشد سرطان و انسداد راه های هوایی در مبتلایان به سرطان ریه، آن ها ممکن است دچار تنگی نفس شوند.
سرفه یا خلط خونی:
سرطان ریه باعث خون ریزی در مجاری هوایی و سرفه خونی و یا هموپتیزی می شود. گاهی اوقات خون ریزی شدید تر خواهد شد. درمان هایی برای کنترل خون ریزی در دسترس هستند.
تجمع مایعات در قفسه سینه (افیوژن پلور):
سرطان ریه می تواند باعث تجمع مایعات در قفسه سینه و تنگی نفس شود. روش های درمانی برای تخلیه مایع از قفسه سینه وجود دارد که خطر ابتلا به افیوژن پلور مجدد را کاهش می دهد.
متاستاز:
این بیماری اغلب در سایر نقاط بدن مانند مغز و استخوان ها انتشار می یابد. متاستاز شدن سرطان می تواند باعث درد، حالت تهوع، سردرد یا سایر علائم شود. در صورت پیشرفت سرطان ریه و انتشار آن به قسمت های دیگر بدن، سرطان دیگر قابل درمان نیست. اما روش های درمانی برای کاهش علائم وجود دارد.
افزایش خطر عفونت:
افراد مبتلا به سرطان ریه بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت ریه و سایر عفونت ها قرار دارند. دلایل احتمالی بروز عفونت ناشی از عوارض سرطان ریه، شامل موارد زیر است:
- در هنگام جراحی خطر ورود باکتری به ریه ها وجود دارد.
- سرطان در حال حاضر سلامت ریه را به خطر انداخته و خطر برونشیت یا ذات الریه را افزایش می دهد.
- شیمی درمانی، پرتودرمانی و درمان هدفمند می تواند بر سیستم ایمنی بدن و توانایی آن در مبارزه با عفونت ها تأثیر بگذارد.
اگر فرد مبتلا به سرطان ریه دچار تب، گلودرد، درد و علائم دیگری شود که احتمال دارد عفونت را نشان دهد، باید سریعاً با پزشک تماس بگیرد. پزشک شاید درمان با آنتی بیوتیک را توصیه کند.
هیپرکلسمی:
یک فرد مبتلا به هایپرکلسمی، مقدار زیادی کلسیم در خون خود دارد. 10-30٪ افراد مبتلا به سرطان دارای هایپرکلسمی هستند و سرطان ریه یکی از انواع سرطانی است که به احتمال زیاد منجر به بروز این وضعیت می شود.
هایپرکلسمی به دلایل مختلف اتفاق میفتد. تغییر در سیستم هورمونی نیز می تواند موثر باشد. علائم هیپرکلسمی شامل خستگی، گیجی، یبوست و حالت تهوع است. به گفته متخصصان، بیشتر افراد مبتلا به هایپرکلسمی مرتبط با سرطان بیش از 1 سال بیشتر عمر نمی کنند.
مشکلات قلبی و عروقی:
حدود 23٪ از افراد مبتلا به سرطان ریه، به بیماری های قلبی عروقی مبتلا هستند. یک دلیل شاید این باشد که سیگار کشیدن یک عامل خطرناک برای هر دو بیماری است. حتی اگر فردی از قبل به بیماری قلبی مبتلا نباشد، سرطان ریه، می تواند بر قلب و سیستم قلبی عروقی تأثیر بگذارد. سرطان ریه همچنین می تواند خطر لخته شدن خون را افزایش دهد. حتی احتمال دارد که منجر به مشکلات قلبی شود.
مطالعه بیشتر: رژیم غذایی برای سرطان ریه
پیشگیری سرطان ریه
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد، اما می توانید با رعایت برخی راهکارها خطر ابتلا را کاهش دهید:
ترک سیگار. با کودکان خود درمورد سیگار و این بیماری صحبت کنید. کودکان شما باید درک کنند که سیگار می توانند خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهد. آن ها باید یاد بگیرند در برابر فشار همسالان برای مصرف سیگار واکنش نشان دهند.
دوری از دود دست دوم . اگر با یک فرد سیگاری زندگی می کنید، از او بخواهید که سیگار را ترک کند. یا حداقل از او بخواهید بیرون از محیط خانه سیگار بکشد. علاوه بر آن، سطح رادون را در خانه خود بررسی کنید. برای کسب اطلاعات در مورد آزمایش رادون، با بخش محلی بهداشت عمومی مراجعه کنید.
رژیم غذایی پر از میوه و سبزیجات. از مصرف دوزهای زیاد ویتامین به صورت قرص خودداری کنید، زیرا ممکن است مضر باشند. به عنوان مثال، محققان به امید کاهش خطر سرطان ریه در افراد سیگاری، به آن ها مکمل های بتاکاروتن دادند. نتایج نشان داد که مکمل ها در واقع خطر ابتلا به سرطان در افراد سیگاری را افزایش می دهند. بیشتر روزهای هفته را ورزش کنید.
افرادی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند بهتر است، غربالگری سالانه بیماری را انجام دهند. غربالگری این بیماری معمولاً به افراد 55 ساله و مسن تر که سال ها سیگار کشیده اند، توصیه می شود.
تشخیص سرطان ریه
پزشک پس از ارزیابی علائم و معاینه فیزیکی، ممکن است آزمایشات زیر را برای تأیید تشخیص سرطان ریه تجویز کند.
آزمایشات تصویربرداری: برای بررسی هرگونه گره یا رشد غیرطبیعی (توده) در ریه، عکسبرداری از رادیوگرافی قفسه سینه و سی تی اسکن انجام می شود. سی تی اسکن یا اسکن MRI برای شناسایی ضایعات کوچکتر که ممکن است از طریق تصویربرداری اشعه ایکس قابل مشاهده نباشند مفید است.
سیتولوژی خلط: تجزیه و تحلیل میکروسکوپی خلط آزمایشگاهی ممکن است به شناسایی سلول های سرطانی کمک کند.
برونکوسکوپی: ین تجسم مجاری تنفسی و ریه ها با استفاده از یک لوله نازک به نام برونکوسکوپ است که شامل یک دوربین خاص است. برونکوسکوپی می تواند به شناسایی ضایعات و جمع آوری نمونه های بافتی برای نمونه برداری کمک کند.
مدیاستینوسکوپی: مدیاستینوم را که فضای پشت استخوان پستان است، از طریق یک برش کوچک در قسمت پایه گردن تجسم می کند. طی این روش نمونه های بیوپسی جمع آوری می شود.
نمونه برداری از سوزن با هدایت تصویر: در این روش پزشک برای بدست آوردن نمونه های بافتی از سوزن، با راهنمایی تصاویر اشعه ایکس یا توموگرافی کامپیوتری (CT) استفاده می شود.
این آزمایشات می تواند تشخیص بیماری را تایید و به شناسایی نوع و مرحله سرطان ریه کمک کند. اسکن MRI یا PET اغلب برای یافتن تومورهای متاستاتیک انجام می شود.
سرطان ریه مرحله 0 تا مرحله IV دارد، به نحوی که پایین ترین مراحل به ریه محدود می شود و متاستاز در مرحله پیشرفته اتفاق میفتد که سرطان به سایر قسمت های بدن انتشار پیدا کرده باشد.
مطالعه بیشتر: بیومارکرهای سرطان ریه کدامند؟
درمان سرطان ریه
پزشک یک برنامه درمانی سرطان را بر اساس عوامل مختلفی، از جمله وضعیت عمومی بیمار، نوع و مرحله سرطان و ترجیحات خود بیمار انتخاب می کند. در بعضی موارد که احتمال بروز عوارض درمانی زیاد باشد، ممکن است بیمار تحت معالجه قرار نگیرد.
عمل جراحی
در حین عمل پزشک برای از بین بردن سرطان ریه ممکن است حاشیه بافت سالم را جراحی کند.
روش های جراحی برای درمان سرطان ریه عبارتند از:
پنومونکتومی: برداشتن کل ریه
لوبکتومی: برداشتن کل لوب یک ریه
برداشتن قطعه ای: برداشتن بخش خاصی از ریه ها
برداشتن مثلثی: برداشتن بخش کوچکی از ریه حاوی سلول های سرطانی به همراه قسمتی از بافت سالم
در حین عمل جراحی، جراح می تواند گره های لنفاوی را برای بررسی انواع سرطان ریه، خارج کند. در صورت محدود بودن سرطان در ریه ها، عمل جراحی می تواند تنها گزینه درمان باشد. اگر سرطان منتشر شده باشد، پزشک ممکن است قبل از عمل شیمی درمانی یا پرتودرمانی را برای کوچک کردن سرطان توصیه کند. اگر خطر بازگشت و عود سرطان وجود داشته باشد، پزشک می تواند بعد از عمل، شیمی درمانی یا پرتودرمانی را پیشنهاد دهد.
مطالعه بیشتر: درد مزمن پس از جراحی سرطان ریه
پرتو درمانی
پرتوهای پرانرژی از منابع اشعه ایکس یا پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. انکولوژیست های پرتوی، معمولاً رادیوتراپی را قبل از جراحی در موارد سرطان پیشرفته انجام می دهند. رادیوتراپی ممکن است با شیمی درمانی سیستمیک با هم انجام شود و همچنین می تواند برای کاهش علائم در سرطان های مرحله آخر صورت بگیرد.
شیمی درمانی
در شیمی درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. پزشک ممکن است یک یا چند داروی شیمی درمانی تزریقی و یا خوراکی تجویز کند. شیمی درمانی اغلب بعد از عمل برای از بین بردن سلول های احتمالی سرطانی انجام می شود.
در مبتلایان به سرطان پیشرفته ریه، می توان از شیمی درمانی برای تسکین درد و سایر علائم استفاده کرد.
جراحی رادیولوژی
پرتودرمانی استریوتاکتیک بدن، که با عنوان جراحی رادیویی نیز شناخته می شود، یک روش پرتودرمانی شدید است که در زوایای مختلف انجام می گیرد. درمان رادیوتراپی بدن استریوتاکتیک به طور معمول در یک یا چند جلسه صورت می گیرد. جراحی رادیولوژی ممکن است گزینه ای برای افراد مبتلا به سرطان ریه کوچک و سرطان پیشرفته در سایر نواحی ریه باشد که نمی توانند تحت عمل جراحی قرار گیرند.
دارو درمانی هدفمند
درمان های دارویی هدفمند برای ناهنجاری های خاص موجود در سلول های سرطانی تمرکز دارند.
درمان دارویی هدفمند با مسدود کردن ناهنجاری ها، می تواند باعث از بین رفتن سلول های سرطانی شود. برخی از درمان های هدفمند فقط در افرادی که سلول های سرطانی با جهش های ژنتیکی خاص دارند، به کار برده می شود.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن برای مقابله با سرطان استفاده می کند. درمان های ایمونوتراپی به طور کلی برای افراد مبتلا به سرطان پیشرفته ریه انجام می گیرد.
مطالعه بیشتر: مدیتیشن در بهبود بیماران سرطانی
سبک زندگی و داروهای خانگی سرطان ریه
بسیاری از مبتلایان به سرطان ریه در دوره بیماری خود دچار تنگی نفس می شوند. درمان هایی مانند اکسیژن درمانی و داروها برای کمک به این مواقع در دسترس هستند، اما همیشه این روند های درمانی کافی نیستند. برای مقابله بهتر با تنگی نفس آرامش خود را حفظ کنید. احساس کمبود نفس می تواند ترسناک باشد. اما ترس و اضطراب، کمبود تنفس را بدتر می کند. در این مواقع ترس خود تان را کنترل کنید. حتی می توانید برای ایجاد یک موقعیت مناسب، به سمت جلو خم شوید.
روی نفس خود تمرکز کنید. به جای تلاش برای تنفس عمیق و پر کردن ریه های خود از هوا، روی حرکت دادن عضلات دیافراگم خود تمرکز کنید.
از انجام کارهای غیر ضروری خودداری کنید تا انرژی شما برای کارهای مهمتر ذخیره شود.
پزشکی جایگزین سرطان ریه
درمان های مکمل و جایگزین سرطان ریه نمی توانند سرطان را درمان کنند، اما می توانند باعث تسکین علائم شوند.
یوگا. یوگا می تواند به افراد مبتلا به سرطان کمک کند که بهتر بخوابند.
هیپنوتیزم. هیپنوتیزم می تواند اضطراب، حالت تهوع و درد را در مبتلایان به سرطان کاهش دهد.
مراقبه. مدیتیشن ممکن است استرس را کاهش داده و کیفیت زندگی را در مبتلایان به سرطان بهبود بخشد.
طب سوزنی. طب سوزنی درد را تسکین داده و عوارض جانبی ناشی از درمان سرطان مانند تهوع و استفراغ را کاهش می دهد، اما هیچ مدرکی در دست نیست که طب سوزنی تاثیری روی خود سرطان داشته باشد.
ماساژ. ماساژ می تواند به رفع اضطراب و درد در مبتلایان به سرطان کمک کند. برخی از متخصصان ماساژ درمانی برای کار با افرادی که مبتلا به سرطان هستند، به طور ویژه آموزش دیده اند.
پشتیبانی بیماران سرطان ریه
تشخیص سرطان می تواند بسیار دردناک و چالش برانگیز باشد. اما بیمار بهتر است با گذشت زمان، روش هایی برای مقابله بیماری خود پیدا کند.
برای پشتیبانی و مقابله با بیماری بهتر است:
- در مورد سرطان ریه به اندازه کافی اطلاعات کسب کنید تا بتوانید در مورد راه های مراقبت از خود تان قدمی بردارید. از پزشک در مورد سرطان ریه، از جمله گزینه های درمانی و پیش آگهی بیماری سوال کنید. با کسب اطلاعات بیشتر، ممکن است در تصمیم گیری های درمانی اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
- با دوستان و افراد خانواده خود ارتباط برقرار کنید. تقویت روابط با افراد به شما کمک می کند تا بهتر بتوانید با بیماری مقابله کنید. دوستان و خانواده می توانند پشتیبان خوبی برای شما باشد.
- هم صحبت پیدا کنید. شنونده خوبی پیدا کنید که مایل به گوش دادن به حرف های شما در مورد بیماری باشد و در مورد امیدها و ترس های خودتان با او صحبت کند. مشورت با یک مشاور نیز ممکن است مفید باشد.
- در مورد گروه های حمایتی و انجمن های حمایت کننده از سرطان و بیماری خود تحقیق کنید.
آخرین دیدگاهها