بیضه پایین نیامده (کریپتورکیسم) که به آن نزول نیافته هم گفته می شود، وضعیتی است که در آن بیضه ها قبل از تولد به وضعیت مناسب خود در کیسه پوستی که در زیر آلت تناسلی مردانه قرار دارد، منتقل نشده اند. به طور کلی بیضه پایین نیامده امری غیرطبیعی است که در میان نوزادانی که در زایمان زودرس متولد شده اند، شایع تر است. بیضه پایین نیامده، معمولاً فقط یک بیضه را تحت تأثیر قرار می دهد، اما در 10 درصد موارد هر دو بیضه را شامل می شود. اکثریت قریب به اتفاق، بیضه پایین نیامده به خودی خود، در چند ماه اول زندگی به موقعیت مناسب خودش برمی گردد. اما در غیر این صورت ممکن است بیمار به جراحی نیاز داشته باشد.
شیوع بیضه پایین نیامده
اصطلاح پزشکی رسمی تر برای بیضه هایی که پایین نمی آیند، کریپتورکیسم است. این بیماری یکی از شایع ترین مشکلات غدد درون ریز در پسران تازه متولد شده و شایع ترین بیماری دستگاه تناسلی است که پزشکان می توانند هنگام تولد آن را تشخیص دهند. انجمن اورولوژی آمریكا گزارش می دهد كه 4/4 درصد نوزادان پسران و 21 درصد از كسانی كه به طور نارس به دنیا می آیند بیضه ناخوشایند دارند.
علت بیضه پایین نیامده
Cryptorchidism هنگامي رخ مي دهد كه يك يا هر دو بيضه در هنگام رشد جنين به داخل بيضه فرو نروند. علت دقیق بیضه نزول نیافته، مشخص نیست. اما به نظر می رسد ترکیب برخی عوامل ژنتیکی، سلامت مادر و سایر عوامل محیطی می توانند باعث اختلال در هورمون ها، تغییرات بدنی و فعالیت عصبی شوند که بر رشد بیضه ها تأثیر می گذارد.
عوامل خطر بیضه پایین نیامده
عواملی که ممکن است خطر بیضه نزول نیافته را در یک نوزاد افزایش دهند، عبارتند از:
- زایمان زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- استعمال سیگار توسط مادر
- سابقه خانوادگی بیضه های نامشخص
- سابقه مشکلات رشد دستگاه تناسلی
- مصرف الکل توسط مادر در دوران بارداری
- قرار گرفتن والدین در برابر برخی از سموم دفع آفات
- قرار گرفتن مادر در طول بارداری در معرض دود دست دوم
- شرایط جنین که می تواند رشد را محدود کند، مانند سندرم داون یا نقص دیواره شکم
علائم بیضه پایین نیامده
مشاهده و لمس یک بیضه که در جای مناسب خود قرار نگرفته است، علامت اصلی بیضه پایین نیامده است. بیضه در هنگام رشد جنین در شکم شکل می گیرد. طی دو ماه آخر رشد طبیعی جنین، بیضه ها به تدریج از طریق شکاف لوله مانند در ناحیه کشاله ران (کانال اینگوینال) از شکم به جایگاه خود فرو می روند. اما در کودکان با بیضه پایین نیامده، این روند متوقف می شود یا به تأخیر میفتد. بیضه های نامشخص ممکن است قابل لمس یا غیرقابل لمس باشند. قابل لمس به معنای این است که یک پزشک در طی معاینه قادر به احساس بیضه ناخوشایند خواهد بود. حدود 80 درصد بیضه های قابل لمس هستند. بیضه معمولاً در انتهای کانال اینگوینال قرار دارد، مجاری که ناقل اسپرماتیک را به سمت آلت تناسلی و کیسه بیضه حرکت می کند.
اگر پزشک نتواند بیضه پایین نیامده را حس کند، غیرقابل لمس تلقی می شود و ممکن است در جایگاه های زیر قرار بگیرد:
- شکم. کمترین محل شایع در بیضه پایین نیامده در شکم است.
- آتروفیک یا غایب. بیضه بسیار کوچک هستند و یا هرگز شکل نگرفته اند.
- Inguinal. بیضه به داخل کانال مبهم منتقل شده است، اما به اندازه کافی قابل تشخیص نیست که با لمس تشخیص داده شود.
زمان ضرورت مراجعه به پزشک در بیضه پایین نیامده
بیضه پایین نیامده معمولاً در هنگام معاینه کودک بعد از تولد تشخیص داده می شود. در شرایطی که این وضعیت تا 4 ماهگی کودک به خودی خود برطرف نشود، برای پیشگیری از بروز خطر عوارض بعدی زندگی مانند ناباروری و سرطان بیضه نیاز به درمان دارد. اگر متوجه تغییراتی در دستگاه تناسلی فرزند خود شده اید یا نگران پیشرفت وضعیت او هستید، با پزشک مشورت کنید.
عوارض بیضه پایین نیامده
برای اینکه بیضه ها رشد مناسب و عملکرد عادی داشته باشند، باید دمای محیط اطراف آن ها کمی خنک تر از دمای طبیعی بدن باشند. اسکروتوم این محیط خنک کننده را برای بیضه ها فراهم می کند. اگر بیضه فرو نرود، درجه حرارت آن به اندازه کافی بالا می رود که باعث کاهش تعداد اسپرم کم یا کیفیت اسپرم می شود.
عوارض ناشی از بروز این وضعیت بستگی به محل قرار گیری بیضه، عبارتند از:
- سرطان بیضه. سرطان بیضه معمولا سلول های تولید کننده اسپرم های نابالغ را در بیضه تحت تاثیر قرار می دهد. علت اصلی این سرطان هنوز تشخیص داده نشده است. اما خطر ابتلا به سرطان بیضه در افرادی که بیضه پایین نیامده دارند بیشتر است. این خطر برای بیضه های نامشخصی که در شکم قرار دارند بیشتر از کشاله ران است، و هنگامی که هر دو بیضه تحت تأثیر قرار بگیرند، بیشتر هم می شود. جراحی ممکن است خطر ابتلا به سرطان بیضه در آینده را کاهش دهد، اما از بین نمی برد.
- مشکلات باروری. در بین مرداني كه بیضه پایین نیامده دارند كاهش تعداد و یا كيفيت اسپرم و مشکلات باروري بيشتر دیده می شود و به نظر می رسد علت آن به دلیل رشد غیرطبیعی بیضه ها می باشد. در صورت عدم درمان به موقع این وضعیت در طولانی مدت، این عوارض ممکن است بدتر شوند.
سایر عوارض مربوط به محل غیر طبیعی بیضه پایین نیامده، عبارتند از:
- پیچ خوردگی بیضه. پیچ خوردگی بیضه پیچش بند ناف است، که شامل رگ های خونی، اعصاب و لوله ای است که مایع منی را از بیضه به آلت تناسلی مرد منتقل می کند. این وضعیت دردناک باعث قطع خون به بیضه می شود و در صورت عدم درمان به موقع ممکن است باعث از بین رفتن بیضه شود. پیچ خوردگی بیضه در بیضه های نامشخص 10 برابر بیشتر از بیضه های طبیعی رخ می دهد.
- آسیب دیدگی. در شرایطی که بیضه در کشاله ران قرار داشته باشد، ممکن است در اثر فشار وارد شده به استخوان شرمگاهی آسیب ببیند.
- فتق مغبنی و یا کشاله ران (Inguinal hernia). سست شدن دهانه بین شکم و کانال اینگوینال باعث فشار بخشی از روده ها به داخل کشاله ران می شود.
- سرانجام، مانند هر عمل جراحی بر روی بیضه ها، یک ارکیدوپسی خطر آسیب رساندن به مجرای دفران را دارد، یعنی لوله ای است که هر بیضه را به مجرای ادرار وصل می کند.
عدم درمان بیضه پایین نیامده تا دوران بلوغ می تواند منجر به بروز عوارض مختلفی شود و یا بیضه به حالت های دیگری تبدیل شود، از جمله:
بیضه خاموش کننده یا جمع شده
- در این شرایط بیضه بین کیسه های بیضه و کشاله ران حرکت می کند.
- حتی ممکن است در طول معاینه فیزیکی به راحتی با دست به داخل خلسه هدایت شود.
- بیضه خاموش کننده غیر طبیعی نیست و ناشی از رفلکس عضلات در اسکروتوم می باشد.
بیضه صعودی
در این شرایط بیضه به کشاله ران برمی گردد و به راحتی با دست به داخل کیسه های بیضه هدایت نمی شود.
تشخیص بیضه پایین نیامده
پزشک فرزند شیرخوار را معاینه می کند. اگر بیضه در کیسه های بیضه قرار نداشته باشند، سعی می کند با فشار ملایم بر روی پوست آن ها را پیدا کند. پزشک می تواند از یک روان کننده یا آب صابون گرم برای معاینه بهتر استفاده کند اگر حرکت باعث درد یا ناراحتی می شود، یا بیضه بلافاصله به محل اصلی خود برگردد، بیضه به احتمال زیاد بیضه پایین نیامده می باشد، اما در مواردی که بیضه بتواند به راحتی به داخل کیسه های بیضه منتقل شود و مدتی در آنجا بماند، به احتمال زیاد یک بیضه جمع شده است.
پزشک ممکن است برای تشخیص بهتر روش های زیر را توصیه کند:
- اسکن MRI با ماده حاجب. پزشک عامل را به جریان خون بیمار تزریق می کند تا تصویری واضح تر از عدم وجود بیضه در کشاله ران یا شکم نشان دهد.
- لاپاروسکوپی. لاپاروسکوپی برای تشخیص بیضه داخل شکمی انجام می شود. پزشک در روش لاپاروسکوپی یک لوله کوچک حاوی دوربین از طریق برش کوچک در شکم بیمار وارد و ممکن است با همین روش بیضه را درمان کند، اما در بعضی موارد بیمار به یک عمل جراحی جانبی نیاز دارد. از طرف دیگر، این احتمال هم وجود دارد که لاپاروسکوپی هیچگونه بیضه ای را تشخیص ندهد.
- جراحی باز. در برخی موارد جراحی به برش های باز و بزرگتر در ناحیه شکم یا کشاله ران نیاز دارد.
آزمایشات تصویربرداری، سونوگرافی و MRI، برای بیضه پایین نیامده توصیه نمی شوند.
درمان بیضه پایین نیامده
هدف از درمان بیضه پایین نیامده، بازگرداندن بیضه به محل مناسب آن در اسکروتوم است. درمان قبل از یک سالگی ممکن است خطر عوارض بیضه پایین نیامده مانند ناباروری و سرطان بیضه را کاهش دهد. درمان هر چه زودتر انجام بگیرد، نتیجه گیری بهتری خواهد داشت اما توصیه می شود جراحی قبل از 18 سالگی انجام شود.
عمل جراحی Orchiopexy
بیضه پایین نیامده معمولاً با عمل جراحی ارکیدوپسی اصلاح می شود. جراح، بیضه را به دقت در اسکروتوم قرار می دهد. این روش می تواند یا با لاپاراسکوپ یا با جراحی باز انجام شود. زمان انجام این جراحی به عوامل مختلفی از جمله سلامتی بیمار و چگونگی انجام این روند بستگی دارد. جراح احتمالاً در 6 ماهگی و قبل از 12 ماهگی انجام عمل جراحی را توصیه می کند. به نظر می رسد درمان زودرس خطر عوارض بعدی را کاهش می دهد. در بعضی موارد، ممکن است بیضه رشد نامناسب و غیر طبیعی و یا بافت مرده داشته باشد. جراح این بافت بیضه را همراه با جراحی از بین می برد. اگر بیمار فتق اینگوینال داشته باشد، فتق در طی عمل ترمیم می شود. بعد از عمل، جراح بیضه را کنترل می کند تا ببیند که همچنان به پیشرفت خود ادامه می دهد و در جای خود باقی می ماند.
آزمایشات احتمالی جلسات معاینات پیگیری بعد از جراحی، عبارتند از:
- معاینات بدنی
- سونوگرافی
- آزمایش اندازه گیری سطح هورمون
هورمون درمانی
- هورمون درمانی شامل تزریق گنادوتروپین کوریونی انسان (HCG) است.
- این هورمون باعث حرکت بیضه به سمت کیسه بیضه می شود.
معمولا هورمون درمانی برای کودکان در این موارد توصیه نمی شود زیرا تاثیر کمتری نسبت به عمل جراحی دارد.
سایر درمان ها
در برخی شرایط ممکن است کودک فاقد یک یا هر دو بیضه باشد که در این شرایط جراح می تواند پروتز بیضه شور را برای اسکروتوم در اواخر کودکی یا نوجوانی، کودک در نظر بگیرد. این پروتزها جلوه ای طبیعی به اسکروتوم می دهند.
نتایج جراحی
- Orchiopexy، شایع ترین روش جراحی برای اصلاح بیضه نامتعادل است.
- میزان موفقیت این عمل جراحی برای درمان بیماری نزدیک به 100 درصد می باشد.
باروری برای مردان پس از جراحی با یک بیضه کم تحرک تقریباً طبیعی است، اما در آقایان با دو بیضه پایین نیامده به 65 درصد می رسد. جراحی ممکن است خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش دهد، اما آن را از بین نمی برد.
سبک زندگی و داروهای خانگی در بیضه پایین نیامده
حتی پس از عمل جراحی، بررسی وضعیت بیضه ها برای اطمینان از رشد طبیعی آن ها مهم است. والدین می توانند با آگاه کردن کودک از رشد بدن او به فرزندان خود کمک کنند. علاوه بر آن، بهتر است موقع تغییر پوشک و حمام وضعیت بیضه های او مرتبا بررسی شود. با رسیدن کودک به دوران بلوغ و تغییرات جسمی، به کودک خود آموزش دهند که بیضه های خودش را بررسی کند. خودآزمایی بیضه یک مهارت مهم برای تشخیص زودهنگام تومورهای احتمالی خواهد بود.
توصیه های برای والدین بیمار با بیضه پایین نیامده
اگر کودک یک یا هر دو بیضه را نداشته باشد، ممکن است نسبت به ظاهر خود حساس و یا دچار اضطراب شود.
برخی از راهکارهای برای مقابله با این شرایط، عبارتند از:
- به او یادآوری كنید كه او بیمار نیست یا در معرض بیماری خاصی قرار ندارد.
- نسبت به بروز علائم نگرانی یا خجالت مانند عدم شرکت در ورزش هایی که معمولا از آن لذت می برد، آگاهی داشته باشید.
- توضیح دهید که معمولا دو بیضه در اسکروتوم وجود دارد. اگر او یکی یا هردو آن ها را از دست بدهد، او هنوز یک پسر سالم است.
- به فرزند خود واژگان صحیح را بیاموزید که هنگام صحبت کردن در مورد کیسه های بیضه از آن ها استفاده کند و بتواند وضعیت خودش را توضیح دهد.
آمادگی برای مراجعه به پزشک
یک بیضه غیرقابل توصیف معمولا هنگام تولد تشخیص داده می شود. پزشک خانواده در طی معاینات منظم وضعیت کودک را تحت نظر خواهد داشت. برای آمادگی هنگام ملاقات با پزشک برای وضعیت فرزند خود، لیستی از سوالات را برای گفتگو با پزشک بنویسید، از جمله:
- پسرم به چه نوع آزمایش هایی نیاز دارد؟
- چه گزینه های درمانی را پیشنهاد می کنید؟
- چه زمانی فرزند من باید به متخصص مراجعه کند؟
- تا چه مدتی باید جلسات پیگیری و معاینات فرزندم را ادامه دهم؟
- چه وب سایتهایی را برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنید؟
- چگونه می توانم وضعیت پسرم را در خانه برای بروز هر گونه تغییر احتمالی بررسی کنم؟
- آیا بروشور یا مواد چاپی دیگری وجود دارد که از آن ها اطلاعات بیشتری کسب کنم؟
سخن آخر
Cryptorchidism یک بیماری شایع و قابل درمان است که طی آن یک یا هر دو بیضه در حالی که جنین نر در حال رشد است، وارد کیسه اسکروتوم نمی شوند. این بیماری در 50 درصد موارد بدون درمان برطرف می شود. با این حال، برخی از نوزادان مبتلا به بیضه ناخوشایند برای اصلاح مسئله به روشی بنام ارکیدوپسی نیاز دارند. اگر یک بیضه غیرمستقیم به اندازه کافی درمان نشود، احتمال ناباروری در زندگی بعد وجود دارد. در حالی که جراحی خطرات زیادی را به همراه دارد، پیش آگهی آن خوب است.
2 دیدگاه
از طریق لیز هم میشه تداوی کرد این عامل رو؟؟
سلام بسته به علت آن دارد.