لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

مدت مطالعه: 7 دقیقه

12 نوع برآمدگی در پشت سر

فهرست مطالب
اگر از شوره‌های مقاوم به درمان و درماتیت سبورئیک رنج می‌برید، شامپو ضد شوره ما به شما در کنترل و بهبود علائم بالینی کمک می‌کند.

برآمدگی در هر قسمت از سر ممکن است نگران کننده باشد، اما در بیشتر موارد، جدی نیستند. 12 نوع برآمدگی در پشت سر، ممکن است به دلیل بیماری های پوستی روی سر، آسیب های سر، عفونت و رشد غیر طبیعی سلول های استخوانی جمجمه باشد. اکثر این مشکلات به راحتی و خود به خود درمان می شوند. اما در برخی موارد مراجعه به پزشک ضروری است. اینکه این برجستگی ها چیست و به چه نوع درمانی نیاز دارند، در از بین بردن آنها موثر است. به همین دلیل است که شناخت آنها بسیار مهم است.

ویژگی برآمدگی های پشت سر 

برجستگی های پشت سر دارای ویژگی های خاصی هستند که بر اساس آنها طبقه بندی می شوند. آنها ممکن است ویژگی های زیر را داشته باشند:

  • بزرگ یا کوچک
  • نرم یا سخت
  • تک یا چندتایی
  • ثابت یا متحرک
  • ملتهب یا غیر ملتهب

هر یک از این توده ها به دلایلی ایجاد می شوند که در بسیاری از موارد جای نگرانی نیست. اما به عنوان یک قاعده، اگر به طور ناگهانی توده یا زخمی در سر ایجاد شود که دردناک یا از نظر ظاهری تغییر شکل داده باشد. برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کنید.

اگر برآمدگی سر شما را نگران کرده است، بهتر است از متخصص پوست و مو آنلاین کمک بگیرید.

12 نوع برآمدگی در پشت سر | پزشکت

انواع برآمدگی در پشت سر بر اساس علل

توده های پشت سر می توانند به دلایل مختلفی ایجاد شوند که گاهی با درد و گاهی تغییر شکل پوست سر همراه است. برخی از دلایل در زیر آورده شده است.

توده ناشی از ضربه به سر

اگر به هر دلیلی پشت ضربه وارد شود، ممکن است توده کمی سفت و خونریزی (هماتوم) در محل ضربه و زیر پوست ایجاد شود. این برجستگی ها معمولاً طی دو هفته به تدریج بهبود می یابند. برای کاهش تورم در آسیب های جزئی می توان از کمپرس سرد استفاده کرد. استفاده از مسکن ها نیز کمک بزرگی برای کاهش درد است.

اما در موارد ضربه شدید ممکن است فرد دچار ضربه مغزی شود. علائمی مانند سردرد، تهوع، استفراغ، تاری دید، خستگی یا خواب آلودگی شدید و از دست دادن حافظه مهم هستند و باید توسط پزشک درمان شوند.

کیست سباسه

این وضعیت یک گروه اصلی از کیست ها هستند که به دو نوع طبقه بندی می شوند.

کیست اپیدرمی. کیست های اپیدرمی از کراتین و چربی تشکیل شده اند و بر لایه نازک و بیرونی پوست به نام اپیدرم اثر می گذارند. این کیست ها ممکن است نتیجه آسیب خفیف پوست یا آکنه باشند و علائم خاصی داشته باشند. آنها کیست های گردی هستند که به آرامی تا حدود پنج سانتی متر رشد می کنند. کیست ها دردناک نیستند مگر اینکه عفونی شوند.

سرطانی نیستند. آنها معمولاً نیازی به درمان ندارند و خود به خود از بین می روند. در صورت نیاز به درمان، آنتی بیوتیک، تزریق استروئید یا تخلیه کیست توسط پزشک قابل درمان است.

کیست پیلار. کیست های پیلار از کراتین تشکیل شده و در فولیکول خارجی مو یا فولیکول مو وجود دارند. این کیست ها در اطراف جلو و پشت خط مو ایجاد می شوند. قطر آنها بین نیم تا پنج سانتی متر است و معمولاً:

  • غیر سرطانی هستند.
  • ارثی هستند.
  • در زنان شایع تر از مردان است.
  • در بیشتر موارد بدون درمان از بین می روند.
  • آنتی بیوتیک تجویز می شود یا در صورت نیاز کیست تخلیه می شود.

در صورت لزوم همین الان با متخصص پوست و مو آنلاین در پزشکت مشورت کنید.

فولیکولیت و برامدگی سر-پزشکت

فولیکولیت

التهاب فولیکول های مو یا فولیکولیت به صورت توده های قرمز یا سفید برجسته در اطراف فولیکول مو شکل می گیرد. این ضایعه بیشتر در سر به خصوص در پشت سر دیده می شود. فولیکولیت می تواند در اثر عفونت باکتریایی، قارچی، ویروسی یا التهاب پوست در طول رشد مو ایجاد شود. افراد مبتلا به دیابت به شدت مستعد التهاب فولیکول های مو هستند. باکتری ها می توانند فولیکول های مو را آلوده کرده و منجر به فولیکولیت شوند.

درمان فولیکولیت بسته به علت ایجاد آن متفاوت است. آنتی بیوتیک ها، ضد قارچ ها و رژیم غذایی مناسب در بهبود آن موثر است. ضمناً هنگام درمان این توده نباید سر تا حد امکان عرق کند و از کرم و شامپو مو استفاده نشود.

مطالعه بیشتر: 

 

پیلوماتریکسوما

پیلوماتریکسوم نام یک تومور فولیکول مو است که غیرطبیعی اما معمولا بی ضرر است. این توده به دلیل تولید بیش از حد سلول های ماتریکس مو ایجاد می شود. پیلوماتریکسوما به صورت ضایعات گنبد مانندی ظاهر می شود که رنگ آن تک رنگ یا بنفش است و می تواند تا چندین سانتی متر رشد کند. این توده یکی از رایج ترین انواع برآمدگی های پشت سر و گردن است و هم در کودکان و هم در بزرگسالان ایجاد می شود. برای درمان تومور فولیکول مو، نمونه برداری می شود و سپس توده با جراحی سرپایی به طور کامل خارج می شود.

لیپوم

لیپوم یک توده چربی نرم در زیر پوست است که در جای خود حرکت می کند. این توده به آرامی تا دو سانتی متر رشد می کند. لیپوم یک توده بی ضرر است که در قسمت های مختلف بدن یافت می شود. البته در پشت سر و گردن کمتر ظاهر می شود. پزشکان علت دقیق لیپوم را نمی دانند، اما در بسیاری از موارد در افراد 40 تا 60 ساله رخ می دهد. در مردان کمی بیشتر از زنان شایع است. لیپوم ها نیاز به درمان خاصی ندارند و خود به خود برطرف می شوند اما در صورت رشد یا سفت شدن نیاز به معاینه پزشک دارند.

کراتوز سبورئیک

کراتوز سبورئیک برآمدگی های زگیل مانند و غیرسرطانی هستند که معمولاً روی سر و گردن افراد مسن ظاهر می شوند. این برجستگی ها اغلب بی ضرر هستند و بنابراین به ندرت درمان می شوند. اگر پزشک نگران ظاهر سرطانی این توده ها باشد، آن را با استفاده از روش کرایوتراپی یا جراحی الکتریکی برمی دارد.

لنفادنوپاتی

تورم غدد لنفاوی یا لنفادنوپاتی زمانی رخ می دهد که غده لنفاوی پشت گوش توسط عوامل خارجی ملتهب شود. عفونت های پوستی یا گوش عامل اصلی تورم در این گره ها هستند. این تورم ها معمولا خود به خود از بین می روند، اما اگر تورم بیش از دو هفته طول بکشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

مطالعه بیشتر: التهاب گره لنفاوی پس سری

جهت ویزیت غیرحضوری و تصویری با متخصص پوست و مو همین الان کلیک کنید.

12 نوع برآمدگی در پشت سر

ماستوئیدیت

قسمتی از استخوان جمجمه در پشت گوش ماستوئید نامیده می شود. اگر باکتری این ناحیه از جمجمه را آلوده کند، می تواند باعث ماستوئیدیت شود. این عفونت در فضاهای هوایی استخوان رخ می دهد. ماستوئیدیت در کودکان شایع تر از بزرگسالان است و یک عفونت جدی است که نیاز به درمان پزشکی به موقع دارد. این بیماری به صورت برجستگی های نرم و قرمز رنگ در پشت گوش ظاهر می شود که ممکن است باعث بیرون راندن گوش شود. علائم دیگر عبارتند از: ترشحات گوش، کاهش شنوایی احتمالی، تب بالا، احساس بیماری و تحریک پذیری و سردرد.

پزشکان برای درمان ماستوئیدیت آنتی بیوتیک تجویز می کنند و گاهی اوقات جراحی برای باز کردن توده و تخلیه عفونت لازم است.

کرانیوسینوستوز

کرانیوسینوستوز به معنای اتصال زودرس مفصل جمجمه است. این یک نقص مادرزادی است که در آن یک یا چند مفصل فیبری بین استخوان‌های جمجمه نوزاد پیش از موعد جوش می‌خورد. در این حالت بند ناف نوزاد زمانی تشکیل می شود که رشد مغز هنوز کامل نشده باشد. از آنجایی که مغز نوزاد هنوز در حال رشد است اما جمجمه بسته است، به استخوان جمجمه فشار وارد می شود و جمجمه تغییر شکل می دهد. برای درمان کرانیوسینوستوز و اصلاح بدشکلی سر نیاز به جراحی است تا مغز بتواند به طور طبیعی رشد کند. تشخیص و درمان به موقع فضای کافی برای رشد مغز ایجاد می کند.

 

توده های ناشی از رشد استخوان

رشد استخوان (اگزوستوز) یک تومور خوش خیم استخوانی است که به ندرت در جمجمه دیده می شود. این عارضه در اثر تحریک طولانی مدت، آرتریت، عفونت یا ضربه ایجاد می شود و گاهی اوقات با درد مزمن همراه است. برای درمان این نوع توده ها مسکن، فیزیوتراپی و جراحی بهترین انتخاب هستند.

تومور استخوان جمجمه

گاهی اوقات توده های پشت می توانند به دلیل تومور استخوانی ایجاد شوند. یکی از شایع ترین انواع سرطان جمجمه، کوردوما است. این تومور از استخوان های قاعده جمجمه رشد می کند. اگر کوردوما کوچک باشد علائم واضحی ندارد اما اگر بزرگ باشد با علائمی مانند مشکل در راه رفتن و تعادل، سردرد، مشکلات شنوایی و مشکلات بینایی همراه است. در برخی موارد، تومور ممکن است به سایر نقاط بدن گسترش یابد.

درمان تومورهای استخوان جمجمه به عوامل مختلفی از جمله خوش خیم یا سرطانی بودن تومور، اندازه تومور، محل سلول های تومور و سایر متغیرهای فردی بستگی دارد.

توده های ناشی از موهای زیر پوستی

گاهی اوقات موها با رشد به داخل پوست رشد می کنند. در این حالت یک برجستگی کوچک و سفت قرمز رنگ روی سطح پوست ظاهر می شود. این توده برجسته ناشی از چرک رشد موهای زیر پوستی است. جوش ها معمولا بی ضرر هستند و با رشد مو از بین می روند. در برخی موارد نیاز است که با ابزار مخصوص مو از زیر پوست پاک شود.

مطالعه بیشتر: سردرد پشت سر

انواع برآمدگی در پشت سر به دلیل اهمیت درمان

توده های پشت سر می توانند بی ضرر باشند یا نیاز به درمان داشته باشند. تومورهایی که جدی نیستند: برآمدگی کوچک روی پوست سر که خود به خود از بین می رود، جدی نیست. توده‌های نسبتاً جدی: تورم‌های بزرگ پشت سر که با قرمزی یا درد همراه است، به‌ویژه اگر همراه با تب باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. توده‌های پوست سر که رشد می‌کنند و در جای خود ثابت می‌شوند، بسیار جدی هستند و قطعا نیاز به درمان دارند.

همه برآمدگی های پشت سر غیر طبیعی نیستند. پیدا کردن تورم و برآمدگی در پشت بسیار رایج است. توده ها روی پوست، زیر پوست یا در استخوان ها ایجاد می شوند. دلایل زیادی برای این برآمدگی ها وجود دارد. از ضربه تا بیماری های مادرزادی مانند کرانیوسینوستوز. اما در کنار این موارد، جمجمه انسان برجستگی های طبیعی نیز در پشت دارد. این برآمدگی که اینیون نامیده می شود در پایین جمجمه و در محل اتصال به عضله گردن قرار دارد.

اما اگر هر گونه برآمدگی غیرعادی در پشت احساس کردید که در حال رشد است و احساس درد و تب کردید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

منابع:

منابعی وجود ندارد.

اشتراک گذاری مقاله :
امتیاز شما به این مقاله:

3.8 / 5. 14

سوالات پر تکرار

سوالی وجود ندارد.

مقالات خواندنی دیگر

4 دیدگاه

  1. صبح که از خواب پاشدم پشت سرم ورم داشت و درد میکنه مطمئنم که دلیلش خوب نخوابیدن یا بد گذاشتن سرم نیست

    1. باسلام و احترام. لطفا برای پزشکان عمومی درخواست ثبت نمایید تا راهنمایی های لازم صورت گیرد. باتشکر

  2. سلام ببخشيد من از صبح که بیدار شدم پشت سرم گردنم درد میکرد وقتی دست زدم فشار دادم یه چیز گرد سفت بود که درد داشت از وقتی سعی کردم بکنم با بترکرکونمش درد میکنه میسوزه میشه لطفا بگید چطوری خوب میشه ممنون

    1. سلام دوست عزیز،استفاده از کمپرس یخ و دوش آب گرم باعث کاهش درد می شود اما درصورتیکه درد آن قطع نشد بهتر است شرح حال خود را به طور کامل با پزشک متخصص آنلاین بگویید تا درمان مناسب تری را پیشنهاد دهد.
      برای گفتگوی تلفنی با متخصص داخلی و پوست و مو همین الان روی لینک کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را برای کارشناسان پشتیبانی ثبت کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟