لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت
فهرست مطالب

خروپف کودک می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد اما اغلب نگران کننده نیست، به خصوص اگر هر چند وقت یکبار و به طور موقت اتفاق بیفتد. اما اگر مکرر یا شدید باشد، ممکن است نشان دهنده مشکل تنفس در هنگام خواب باشد.

کسب اطلاع بیشتر در مورد انواع، علل، پیامدها و درمان‌های خروپف در کودکان می‌تواند به والدین این امکان را بدهد که به بهترین وجه مراقب سلامتی فرزندان خود باشند و به کودکانشان کمک کند خواب بهتری داشته باشند.

آیا خروپف در کودکان یکسان است؟

همه خروپف ها در کودکان یکسان نیست. تقریباً همه افراد، بزرگسالان یا کودکان، گاه به گاه دچار آن می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. در بیشتر مواقع، خروپف جزئی و کوتاه مدت است و هیچ اثر قابل اندازه گیری بر خواب یا سلامت کلی فرد ندارد.

اگر خروپف خواب کودک را مختل کند، می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند نشان دهنده وجود اختلال تنفسی در خواب (SDB) باشد. اختلالات تنفسی در خواب چندین وضعیت را شامل می شود.

در یک طرف خروپف اولیه وجود دارد که به عنوان خروپف ساده یا معمولی نیز شناخته می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. این وضعیت زمانی رخ می دهد که کودک بیش از دو بار در هفته خروپف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند اما علائم قابل توجه دیگری یا مشکلات مرتبط با آن را ندارد.

از سوی دیگر، آپنه خواب (OSA)، وضعیتی است که با وقفه های مداوم در تنفس کودک در طول شب مشخص می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. این وقفه ها که آپنه نامیده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود، ده ها بار در شب با مسدود شدن راه تنفسی رخ می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. OSA می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند باعث خواب پراکنده و عوارض احتمالی شود.

پلی سومنوگرافی || پزشکت

خروپف در کودکان چقدر شایع است؟

به نظر می رسد که خروپف گاه به گاه در 27 درصد از کودکان رخ می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. این نوع خروپف سبک و موقت معمولاً نگرانی‌هایی در مورد سلامتی کودک شما را ایجاد نمی‌کند.

اما خروپف اولیه بدون علائم دیگر، بین 10 تا 12 درصد از کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. بررسی ها نشان می دهد که 1.2-5.7٪ از کودکان آپنه انسدادی خواب دارند. از بین کودکان مبتلا به اختلال تنفسی در خواب، حدود 70 درصد تشخیص خروپف اولیه را دریافت می‌کنند.

والدین ممکن است همیشه خروپف کودک خود را بررسی نکنند یا از فراوانی و شدت آن آگاه نباشند. علاوه بر این، آزمایش دقیق برای آپنه خواب، معروف به پلی سومنوگرافی، ممکن است برای کودکان در همه موارد در دسترس، مقرون به صرفه یا عملی نباشد.

چه چیزی باعث خروپف در کودکان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود؟

خروپف زمانی اتفاق می‌افتد که هوا نتواند آزادانه از طریق مجرای تنفسی در پشت گلو عبور کند. در این شرایط هنگامی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌که فرد دم یا بازدم می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند، بافت اطراف راه هوایی به ارتعاش در می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آید و باعث ایجاد صدای خاصی می شود.

در کودکان، شایع ترین عوامل خطر برای خروپف، عبارتند از:

التهاب لوزه || پزشکت

التهاب لوزه ها و آدنوئیدها

لوزه ها و آدنوئیدها در پشت گلو یافت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند و بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند. اگر لوزه ها و آدنوئیدها به طور طبیعی بزرگتر باشند یا به دلیل عفونت متورم شوند، راه هوایی را مسدود کرده و باعث خروپف می شوند. این شایع ترین علت اختلال تنفس در خواب در کودکان است.

چاقی

کودکانی که اضافه وزن دارند بیشتر در معرض خروپف هستند. چاقی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند راه هوایی را باریک کند و خطر ابتلا به SDB از جمله آپنه انسدادی خواب را افزایش دهد.

احتقان

علائم سرماخوردگی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند باعث احتقان شود که در آن جریان هوا مسدود می‌شود و درکنار آن عفونت نیز  باعث التهاب لوزه ها و آدنوئیدها می شود.

آلرژی

شدت حملات آلرژی باعث التهاب در بینی و گلو می شود که می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند تنفس را سخت تر کند و خطر خروپف را افزایش دهد.

آسم و خروپف || پزشکت

آسم

آسم نیز مانند آلرژی تنفس طبیعی را مهار می کند و با انسداد جزئی راه هوایی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند باعث خروپف می شود.

ویژگی های آناتومیک

برخی از افراد دارای ویژگی های آناتومیک هستند که تنفس طبیعی را هنگام خواب برای آنها سخت تر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. به عنوان مثال، انحراف سپتوم که در آن سوراخ های بینی به طور مساوی از هم جدا نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند، ممکن است باعث تنفس دهانی و بروز خروپف شود.

دود تنباکو محیطی

قرار گرفتن در معرض آن، که اغلب به عنوان دود دست دوم نامیده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود، می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند بر تنفس تأثیر بگذارد و با خطر بالاتری از خروپف در کودکان همراه باشد.

هوای آلوده

کیفیت پایین هوا یا آلاینده های بیش از حد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند تنفس طبیعی را به چالش بکشد و بر احتمال خروپف مکرر کودک تأثیر بگذارد.

مدت کوتاه‌تر شیردهی

تحقیقات نشان می دهد ممکن است شیردهی به رشد راه هوایی فوقانی کمک کند و احتمال خروپف را کاهش دهد.

آپنه خواب || پزشکت

آپنه خواب

آپنه یکی دیگر از عوامل خطر مهم برای خروپف دوران کودکی است. خروپف برای کودکان مبتلا به آپنه انسدادی خواب، از جمله با مکث های تنفسی معمول است. در حالی که اکثر کودکان مبتلا به OSA خروپف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند، همه کودکانی که خروپف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند به OSA مبتلا نیستند.

آیا خروپف در کودکان خطرناک است؟

یکی از بزرگترین نگرانی ها در مورد خروپف، آپنه انسدادی خواب است که باعث اختلالات اساسی در خواب می شود. این بیماری با اختلال در رشد مغز، کاهش عملکرد تحصیلی، مشکلات قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، متابولیسم تغییر یافته و مشکلات رفتاری مرتبط است.

خروپف ممکن است بر سیستم عصبی کودکان تأثیر بگذارد و اثرات منفی بر سلامت قلب و عروق دارند.

علاوه براین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند خواب والدین یا خواهر و برادرهایی را که در اتاق مشترک با کودکی که خروپف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند دارند را مختل کند.

اختلال خواب کودک || پزشکت

علائم هشدار دهنده خروپف در کودکان

والدینی که نگران خروپف فرزندشان هستند باید با متخصص اطفال مشورت کنند. اگرچه برخی از خروپف‌ها می‌توانند طبیعی باشند، اما علائم مختلفی ممکن است نشان دهنده اختلال در تنفس در خواب کودک باشند، مانند:

  • خروپف سه شب در هفته یا بیشتر
  • نفس نفس زدن یا مشکل در هنگام خواب

حتی سایر مسائلی که همراه با خروپف ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود ممکن است باعث نگرانی بیشتر والدین شوند، از جمله:

  • شب ادراری
  • پوست مایل به آبی
  • سردردهای صبحگاهی
  • خواب آلودگی در طول روز
  • مشکل در تمرکز یا یادگیری
  • تشخیص اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD)
  • افزایش وزن کمتر از حد متوسط

راهکارهای کاهش خروپف در کودکان چیست؟

خروپف سبک در کودکان معمولاً به خودی خود و به سرعت از بین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رود. حتی خروپف معمولی نیز می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند خود به خود برطرف شود. با این حال، در بسیاری از موارد، انجام اقداماتی برای جلوگیری از اختلال تنفسی در خواب برای سلامت کودک مهم است، از جمله:

معاینه لوزه|| پزشکت

مراجعه به پزشک

اولین قدم برای کاهش خروپف در کودکان این است که موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک معالج ممکن است به دنبال علائم جدی‌تر اختلال تنفسی در خواب یا عوامل دیگری مانند آسم یا آلرژی باشد که می‌تواند به تشخیص آن کمک کند. آنها ممکن است آزمایشات جانبی مانند مطالعه خواب شبانه را برای بررسی آپنه انسدادی خواب توصیه کنند.

یک تشخیص درست و به موقع می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند به تعیین بهترین گزینه درمانی برای کاهش خروپف کمک کند.

عمل جراحي

جراحی برای برداشتن لوزه ها و آدنوئیدها یکی از درمان های اصلی برای کودکان مبتلا به اختلال تنفسی در خواب است. جراحی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند مشکل تنفس در شب را کاهش دهد.

دستگاه های فشار مثبت راه هوایی

یک دستگاه فشار مثبت راه هوایی (PAP) هوای تحت فشار را از طریق یک ماسک به داخل دهان و راه هوایی هدایت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند تا از انسداد جلوگیری شود.

در حالی که استفاده از دستگاه‌های PAP برای درمان OSA در بزرگسالان رایج است، در کودکان معمولاً برای OSA که پس از جراحی برای برداشتن لوزه‌ها و آدنوئیدها باقی می‌ماند، در نظر گرفته می‌شوند.

بهداشت خواب

یکی دیگر از راهکارها برای کمک به خواب بهتر کودکان، انجام اقداماتی برای بهبود بهداشت خواب آنها است که شامل بهبود عادات و محیط مربوط به خواب آنها می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. نمونه هایی از بهبود بهداشت خواب شامل موارد زیر می شود:

  • تنظیم یک برنامه خواب ثابت
  • کاهش قرار گرفتن مدت زمان در معرض نور و زمان استفاده از صفحه نمایش قبل از خواب
  • تنظیم اتاق خواب خود به گونه ای که تا حد امکان ساکت و راحت باشد.

در حالی که این مراحل برای خروپف در کودکان بیشتر شبیه درمان های خانگی هستند تا درمان های پزشکی، اما باز هم ممکن است مفید باشند. برای کودکانی که خروپف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند، بهداشت نامناسب خواب ممکن است خطر خواب پراکنده و مشکلات مربوط به رفتار، تفکر و سلامتی کودک را تشدید کند.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

7 دیدگاه

  1. برادر من بچه كه بود گفتن بايد لوزشو عمل كنه ولي جراحي نكرد و الان مشكلي نداره و خوبه
    چرا؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals