دیابت نوع 2 نیاز به درمان دارد و برای پیشگیری از بروز عوارض ناشی از آن باید علائم بیماری را کنترل کرد. این در حالی است که عوارض دیابت نوع 2 در مردان تا حدودی می تواند بر روی مسائل جنسی آنها تاثیر بگذارد و باعث بروز مشکلاتی در این زمینه شود. به طور کلی، دیابت نوع 2 (T2D) یک بیماری مزمن پیچیده است و زمانی ایجاد می شود که بدن توانایی خود را برای استفاده و تولید درست هورمون انسولین از دست بدهد. در نتیجه، بدن قند خون را به خوبی تنظیم نمی کند. سطوح بالای قند خون مزمن برای رگهای خونی و اندامهایی مانند چشمها، کلیهها و قلب سمی است. علائم خاص بروز دیابت نوع 2 در مردان به اندام آسیب دیده بستگی دارد. به عنوان مثال، آسیب چشم ممکن است منجر به تاری یا دوبینی و یا آسیب کلیه می تواند منجر به تکرر ادرار شود.
اما طبق بررسی های انجام شده مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. برای همین مردان باید علائم اولیه منحصر به فرد دیابت نوع 2 مانند اختلال نعوظ و انزال رتروگراد را بشناسند و در صورت بروز آنها هر چه سریع تر برای درمان وضعیت خود اقدام کنند و حتی شایع ترین عوارض دیابت نوع 2 در مردان را بشناسند. برهمین اساس ما سعی کرده ایم در این مقاله از پزشکت شایع ترین عوارض دیابت نوع 2 در مردان را مورد بررسی قرار دهیم.
دیابت نوع 2 در مردان تا چه حدی شایع است؟
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، از هر 10 نفر 1 نفر با دیابت نوع 2 زندگی می کنند. از طرفی هم خیلی از افراد بدون اینکه از ابتلا خود به دیابت نوع 2 یا پیش دیابت مطلع باشند، زندگی می کنند.
دیابت نوع 2 بیشتر در مردان و زنان بالای 45 سال شایع است، اما میزان دیابت در همه جمعیت ها از جمله کودکان، نوجوانان و جوانان در حال افزایش است.
انجمن های پیشرو بهداشت عمومی مانند انجمن بهداشت عمومی آمریکا و CDC دیابت نوع 2 را یک بحران بهداشت عمومی می دانند. به نحوی که مردان بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن قرار داند. شیوع دیابت نوع 2 در مردان 14.6 درصد در مقایسه با 9.1 درصد در زنان است. زیرا مردان چربی شکمی بیشتری دارند. چربی شکم یک عامل خطر اولیه شناخته شده برای دیابت نوع 2 است. مقاومت به انسولین را تقویت می کند و باعث کاهش کارایی تحویل انسولین در بدن می شود.
همچنین مردان در سنین پایین تری نسبت به زنان به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند. در حالی که علت دقیق این وضعیت در مردان به طور کامل ناشناخته است اما یکی از دلیل اصلی آن به مقادیر بیشتر چربی شکمی در مقایسه با زنان اشاره دارد، اگرچه عوامل بیولوژیکی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سبک زندگی هم می توانند در این وضعیت دخیل باشند. توجه داشته باشید، چاقی بزرگترین عامل خطر برای دیابت نوع 2 است.
عوارض ناشی از دیابت در مردان
بررسی ها نشان می دهد که دور کمر معیاری برای اندازه گیری چربی شکم (بافت چربی اضافی در بدن) همراه با اندازه گیری چربی احشایی (چربی اطراف اندام های شما مانند قلب و کبد) نسبت به محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) می تواند یک فاکتور موثر در پیش بینی دیابت در مردان باشد. اما با این حال دیابت در مردان می تواند عوارض زیادی به خصوص در روابط جنسی آنها داشته باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
اختلال در نعوظ
مردان مبتلا به دیابت نوع 2 بیشتر در ایجاد یا حفظ نعوظ مشکل دارند، وضعیتی که به آن اختلال نعوظ (ED) می گویند . ED در مردان مبتلا به دیابت نوع 2 بسیار شایع است. در واقع، بررسی های انجام نشده نشان می دهد که بیش از نیمی از مردان مبتلا به دیابت نوع 2 نیز گزارش داده اند که ED دارند. سطح بالای قند خون مزمن برای اعصاب و رگ های خونی بدن سمی است و می تواند منجر به بروز عوارض مختلفی شود. آسیب به اعصاب (نوروپاتی خودکار) و عروق خونی (آترواسکلروز) و عملکرد عضلات و اعصاب تأثیر می گذارد.
کنترل و مدیریت علائم دیابت در مردان همراه با ترکیبی از تغییرات سبک زندگی و داروها، مانند انسولین و یا متفورمین می توانند در پیشگیری و درمان اختلال نعوظ موثر باشند. داروهای خوراکی رایج در کلاس داروهای مهارکننده آنزیم فسفودی استراز-5 (PDE-5) – مانند ویاگرا (سیلدنافیل) ، سیالیس (تادالافیل) ، لویترا (واردنافیل) گزینه های اول درمان برای ED هستند.
آنها با شل کردن ماهیچه های آلت تناسلی و تقویت جریان خون با مسدود کردن PDE-5، اثر خودشان را نشان می دهند. در کنار آن مدیریت سایر بیماری های زمینه ای مانند فشار خون بالا و کلسترول بالا نیز احتمالا می تواند در بهبود علائم موثر باشند.
اما اگر داروهای خوراکی و تغییرات سبک زندگی علائم ED شما را تسکین ندهد، پزشک می تواند گزینه های دیگری را تجویز و توصیه کند، از جمله:
- پمپ خلاء
- کاشت آلت تناسلی
- پمپ آلت تناسلی
- شیاف داخل مجرای ادرار
اما در هر شرایط درمان پزشکی برای اختلال نعوظ باید تحت نظر یک پزشک انجام شود.
اختلال عملکرد سیستم عصبی خودمختار (ANS).
نوروپاتی اتونوم دیابتی (DAN) – اولیه و جدیترین شکل اختلال عملکرد ANS در مواردی که اعصاب کنترل کننده عملکردهای خودکار بدن آسیب ببیند بروز پیدا می کند. DAN ممکن است بر فشار خون، ضربان قلب، کنترل دما و حتی تعریق شما تأثیر بگذارد و منجر به بروز عوارض مختلفی شود، از جمله:
دستگاه گوارش: مری، معده و رودههای بزرگ و کوچک شایعترین اندامهایی هستند که درگیر میشوند و علائم ممکن است شامل انتروپاتی مری، گاستروپارزی، یبوست، اسهال و بیاختیاری مدفوع باشد.
دستگاه ادراری تناسلی: مثانه و آلت تناسلی شایعترین اندامهایی هستند که درگیر میشوند و بیاختیاری ادرار، اختلال نعوظ و انزال رتروگراد از شایعترین علائمی هستند که در این شرایط ممکن است بروز پیدا کنند.
سیستم قلبی عروقی: علائم نوروپاتی اتونوم قلبی نامحسوس است و علائم آن می تواند از کاهش فشار خون در هنگام ایستادن (فشار خون بالا ارتواستاتیک) تا حمله قلبی “خاموش” یا بدون علامت (که به عنوان انفارکتوس میوکارد نیز شناخته می شود) متغیر باشد. هیچ درمان مشخصی برای DAN وجود ندارد، اما می تواند بر کل بدن تأثیر می گذارد. دارو های احتمالی برای این وضعیت به اندامی که آسیب دیده است بستگی دارد. بنابراین گزینه های دارویی مختلفی برای آن وجود دارد.
انزال رتروگراد
انزال رتروگراد یکی از عوارض شایع دیابت نوع 2 در مردان است که با ورود مایع منی به مثانه به جای خروج از آلت تناسلی در هنگام ارگاسم مشخص می شود. اغلب اوقات انزال رتروگراد هیچ علامتی به جز ادرار کدر بعد از رابطه جنسی ندارد.
کاهش تعداد یا آسیب به اسپرم
بررسی ها نشان می دهد که مردان مبتلا به دیابت نه تنها تعداد اسپرم کمتری دارند، بلکه ممکن است به دلیل تغییرات اپی ژنتیکی در DNA اسپرم و اختلال در متابولیسم گلوکز، احتمال آسیب رساندن به اسپرم نیز بیشتر باشد. بنابراین دیابت درمان نشده در مردان می تواند تاثیر منفی بر روی باروری مردان داشته باشد.
مشکلات اورولوژی
دیابت نوع 2 می تواند باعث مشکلات اورولوژی در مردان شود، از جمله:
مثانه بیش فعال: آسیب عصبی می تواند پیام های متفاوتی را به مثانه ارسال کند و باعث اسپاسم و نشت آن در زمان های غیرقابل پیش بینی شود.
بی اختیاری: سطوح بالای گلوکز مزمن می تواند به اعصاب مثانه آسیب برساند (نوروپاتی) که منجر به از دست دادن کنترل مثانه می شود.
عفونتهای دستگاه ادراری (UTI): این عفونتها در مردان مبتلا به دیابت نوع 2 شایعتر است، اما در مقایسه با افرادی که عفونتهای ادراری بدون دیابت نوع 2 دارند، شدیدتر هستند و پیامدهای بدتری نیز دارند.
در صورت ابتلا به دیابت مدیریت قند خون با ترکیبی از اصلاح سبک زندگی با محوریت رژیم غذایی، ورزش و دارو بهترین راه برای پیشگیری از بروز عوارض احتمالی دیابت نوع 2 در مردان است. در حالی که مشاوره با یک متخصص غدد می تواند در مدیریت وضعیت بیمار موثر باشد. علاوه بر آن می توانید گزینه های زیر را رعایت کنید:
- ورزش منظم
- آموزش نحوه تهیه انسولین در صورت نیاز
- شرکت در کلاس آموزش دیابت
- خرید لوازم دیابت و نگهداری صحیح آنها
- محدود کردن یا اجتناب از موقعیت های استرس زا
- مصرف داروهای دیابت، مانند متفورمین، و یادگیری اهمیت رعایت دارو
- شناخت علائم قند خون بالا یا پایین و اقداماتی که باید در مورد آن انجام دهید.
- برای تشخیص زودهنگام مشکلات، پاها، پوست و چشمان خود را بررسی کنید.
- مدیریت سایر بیماری های زمینه ای که ممکن است دیابت را تشدید کند یا بالعکس
- ایجاد یک برنامه غذایی مفید برای قلب با تمرکز بر خوردن تعادل سالم از کربوهیدرات ها و چربی های خوب و سدیم کم
سوالات متداول
دیابت نوع 2 در مردان شایع تر است یا زنان؟ مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. همچنین احتمال ابتلای آنها به دیابت نوع 2 در اوایل زندگی بیشتر است.
آیا دیابت می تواند در انزال اختلال ایجاد کند؟ اختلال نعوظ یکی از شایع ترین عوارض پزشکی ناشی از دیابت نوع 2 است. حتی بیشتر، سطح بالای قند خون می تواند بر متابولیسم گلوکز تأثیر بگذارد و منجر به تغییرات ژنتیکی در اسپرم شود و تعداد و کیفیت اسپرم در انزال را کاهش دهد.
سخن آخر
مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند، این امر بر اهمیت توجه به علائم اولیه منحصر به فرد مردان، مانند اختلال نعوظ و انزال رتروگراد، و اتخاذ اقداماتی برای پیشگیری از دیابت در این جمعیت پرخطر تأکید می کند.
دیابت نوع 2 بدون توجه به سن، وزن یا عادات غذایی شما می تواند بر هر کسی تأثیر بگذارد. مراجعه یا مشاوره آنلاین با یک پزشک یکی از بهترین راه ها برای ایجاد یک برنامه بهداشتی با هدف کاهش خطر ابتلا به دیابت است.
آخرین دیدگاهها