خونریزی از آلت تناسلی، حتی در صورتی که فرد علائم دیگری نداشته باشد، میتواند نگران کننده باشد. با وجود اینکه در منابع مختلف، برای درمان خونریزی از آلت تناسلی روشهای مختلفی ذکر شده است، با این حال ضروری است که برای تعیین علت خونریزی و دریافت درمان مناسب، به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
علت خونریزی از آلت تناسلی میتواند از تمرین ورزشی شدید تا ابتلا به بیماریهای جدی متفاوت باشد. در برخی موارد، وجود علائم دیگر میتواند به کاهش دایره علل احتمالی خونریزی از آلت تناسلی کمک کند. پزشک معالج شما آزمایشاتی را برای تعیین علت زمینهای بیماری و تشخیص آن انجام خواهد داد.
شایع ترین علل خونریزی از آلت تناسلی
آلت تناسلی دو کارکرد اصلی دارد که شامل دفع ادرار و خروج مایع منی می شود. این دو کارکرد، نتایج نهایی فرآیندهای پیچیدهای هستند که سایر بخشها و عملکردهای بدن را درگیر میکنند. وجود یک مشکل در این فرآیند میتواند منجر به بروز خونریزی از آلت تناسلی و سایر علائم شود.
دفع خون در ادرار
در صورتی که به هماچوری مبتلا شدید، مشکلی که باعث دفع خون در ادرار شده است میتواند در هر قسمت از دستگاه تناسلی و ادراری ایجاد شده باشد. وجود مشکل در دفع ادرار یا دفع دردناک ادرار میتوانند نشان دهنده مشکل باشند و باید توسط پزشک بررسی شوند. احساس درد در پشت یا پهلوها میتواند نشانه ابتلا به عفونت ادراری (UTI)، سنگ کلیه یا یک بیماری مرتبط با دستگاه تناسلی باشد. علاوه براین ممکن است که رنگ ادرار شما نیز متفاوت به نظر برسد.
وجود خون در منی
وجود خون در منی (هماتوسپرمی) میتواند با احساس درد هنگام دفع ادرار یا احساس درد در هنگام انزال همراه باشد. علاوه براین وجود ترشحات دیگر از آلت تناسلی میتواند نشان دهنده ابتلا به یک بیماری مقاربتی (STD) باشد. در چنین شرایطی با یک متخصص اورولوژی مشورت کنید.
در صورتی که خونریزی با بروز تب همراه باشد، ممکن است به عفونت مبتلا باشید. برای درمان عفونت به مصرف آنتی بیوتیک یا سایر داروها نیاز است. به طور کلی صرف نظر از علت یا علائم خاص، باید با یک پزشک یا متخصص اورولوژی مشورت کنید.
هماتوسپرمی و هماچوری علائم شایعی هستند که متخصصان ارولوژی هر روزه بیماران بسیاری را با این وضعیت ویزیت میکنند. اگرچه ممکن است در ابتدا در مورد علائم خود احساس ناخوشایندی داشته باشید، با این حال مطمئن باشید که پزشک معالج شما قبلاً همه آنها را در بیماران خود مشاهده کرده است.
از آنجایی که علائم برخی از علل دفع خون در ادرار ممکن است که با یکدیگر همپوشانی داشته باشند، مهم است که تا حد امکان در توصیف علائم خود و زمانی که برای اولین بار آنها را تجربه کردید، دقیق باشید. این مسئله به پزشک معالج شما کمک میکند تا وضعیت شما را به خوبی تشخیص دهد.
بزرگی پروستات
پروستات غده کوچکی است که به تولید مقداری از محتوای سازنده منی کمک میکند. این غده درست زیر مثانه قرار دارد و مجرای ادرار را احاطه کرده است. این غده معمولاً به اندازه یک گردو است. با افزایش سن، اندازه پروستات افزایش مییابد و شروع به فشار به مجرای ادرار میکند.
هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) زمانی رخ میدهد که پروستات بزرگ شود. علائم شایع BPH، عبارتاند از:
- دفع مقادیر کمی خون در ادرار (اغلب با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست، اما در آزمایش ادرار قابل تشخیص است)
- مشکل در دفع ادرار
- تکرر ادرار
فشار بر مجرای ادرار میتواند باعث شود مقداری خون در ادرار فرد دفع شود. معاینه فیزیکی و تصویربرداری، مانند استفاده از روش سونوگرافی، میتوانند به تشخیص BPH کمک کنند. مصرف برخی از داروها، از جمله مسدودکنندههای آلفا و مهارکنندههای 5-آلفا ردوکتاز، ممکن است در کوچک کردن پروستات مفید باشند.
BPH و سرطان پروستات علائم مشابهی دارند. اگر پزشک معالج شما نسبت به ابتلا به سرطان پروستات مشکوک باشد، ممکن است انجام روش بیوپسی پروستات را توصیه کند. در روش از غده پروستات نمونه بافتی تهیه میشود. پس از انجام این روش، ممکن است که در ادرار و منی خون مشاهده شود. این علائم ممکن است چند هفته طول بکشند و معمولاً خود به خود برطرف میشوند.
پروستاتیت
عفونت باکتریایی پروستات، که با نام پروستاتیت شناخته میشود، میتواند باعث دفع خون در ادرار و بروز علائمی مشابه BPH شود. تشخیص افتراقی این دو اختلال مهم است. به همین علت پزشک آزمایش ادرار را تجویز میکند. این تست میتواند به تعیین وضعیت بیمار کمک کند.
ممکن است که استفاده از روش سونوگرافی یا سی تی اسکن برای مشاهده اندازه، شکل و سلامت پروستات مفید باشد. پزشک به طور معمول برای درمان عفونت آنتی بیوتیک تجویز میکند.
سرطان پروستات
به طور معمول سرطان پروستات بدون علائم قابل توجه ایجاد میشود. تجویز آزمایش خون که به کمک آن سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) بررسی میشود، میتواند به تایید یا رد ابتلا به سرطان پروستات کمک کند. علائم سرطان پروستات، عبارتاند از:
- احساس درد یا سوزش هنگام دفع ادرار
- احساس درد یا فشار در رکتوم
- دفع خون در ادرار یا منی
- مشکل در حفظ نعوظ
- انزال دردناک
در اغلب موارد جراحی برداشتن پروستات یک روش درمانی مناسب است. با این حال این روش با بروز برخی عوارض بالقوه مانند بی اختیاری ادراری و اختلال عملکرد جنسی همراه است. سرطان پروستات معمولاً سرطانی با رشد آهسته است و بسته به سن و سلامت کلی بیمار ممکن است که نیازی به درمان نداشته باشد.
عفونت مجاری ادراری
UTI میتواند در هر قسمتی از دستگاه ادراری از جمله مجرای ادرار، حالب، مثانه و کلیهها رخ دهد. به طور معمول UTI در مجرای ادرار یا مثانه بروز پیدا میکند. علاوه بر وجود خون در ادرار، سایر علائم این وضعیت، عبارتاند از بوی شدید ادرار و احساس سوزش هنگام دفع ادرار است.
UTI عفونتی است که اغلب در اثر باکتریهای دستگاه گوارش که به مجرای ادراری وارد میشوند، ایجاد میشود. به طور معمول استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان عفونت کافی است.
سرطان مثانه
این احتمال وجود دارد که وجود خون در ادرار دفعی، نشان دهنده ابتلا به سرطان مثانه باشد. در این شرایط ممکن است که خون در یک روز دفع شود ولی در روز دیگر خونی در ادرار مشاهده نشود. هماچوری اغلب در ابتدا تنها علامت این بیماری است. بعداً ممکن است فرد دفع ادرار مشکل داشته باشد و احساس درد کند.
با این حال، به خاطر داشته باشید که هماچوری و دفع دردناک ادرار علائم بسیاری از بیماریها مانند عفونت ادراری هستند. با این وجود، چنین علائمی همیشه باید به پزشک گزارش شوند. درمان سرطان مثانه به مرحله سرطان بستگی دارد. اگر سرطان در مرحله پیشرفته باشد، گاهی اوقات انجام جراحی برای برداشتن مثانه و جایگزینی آن با یک مثانه مصنوعی ضروری است.
بسته به عوامل متعددی ممکن است شیمی درمانی، پرتودرمانی و ایمونوتراپی نیز گزینههای دیگری برای رفع این مشکل باشند.
عفونت کلیه
کلیهها نقش های بسیار مهمی را ایفا میکنند. این اعضا علاوه بر کمک به دفع مواد زائد به صورت ادرار به بدن، به فیلتر کردن مواد زائد از خون نیز کمک میکنند. پیلونفریت، اصطلاحی برای عفونت شدید کلیه است. اگر عفونت مثانه با موفقیت درمان نشود، عفونت کلیه نیز ممکن است بروز پیدا کند. علائم عفونت کلیه، عبارتاند از:
- ادرار مکرر یا دردناک
- دفع ادرار خونی یا کدر
- دفع ادرار بدبو
- تب یا لرز
عفونت کلیه میتواند برای همیشه به کلیههای شما آسیب برساند. ممکن است برای رفع عفونت به مدت یک هفته یا بیشتر به مصرف آنتی بیوتیکهای قوی نیاز داشته باشید.
سنگ کلیه
سنگهای کلیه، شامل رسوبات کوچک و سخت از مواد معدنی و نمک هستند که میتوانند در کلیه ایجاد شوند. این ضایعات اندام را تحریک میکنند و ممکن است باعث شوند که به همراه ادرار، خون دفع شود. در صورتی که سنگ به داخل حالب حرکت نکرده باشد، ممکن است هیچ علامتی ایجاد نشود. ممکن است مقدار کمی خون در ادرار شما وجود داشته باشد، اما ممکن است نتوانید آن را تشخیص دهید.
هنگامی که یک سنگ وارد دستگاه ادراری شما میشود، ممکن است که درد قابل توجهی را در کمر، پهلو یا شکم خود تجربه کنید. در این شرایط ادرار کردن ممکن است دردناک شود و ممکن است رنگ ادرار شما قرمز، صورتی یا قهوهای باشد. تصویربرداری و آزمایش ادرار میتوانند به پزشک در تشخیص سنگ کلیه کمک کنند.
در برخی موارد، تنها کاری که میتوانید انجام دهید این است که مقدار زیادی مایعات بنوشید و منتظر بمانید تا سنگ دفع شود. در موارد جدی تر، استفاده از امواج صوتی ممکن است به شکستن سنگ کمک کند. همچنین ممکن است یک اورتروسکوپ، که لولهای نازک و قابل انعطاف است، از مجرای ادرار عبور داده شود تا سنگ را خارج یا آن را به قطعات کوچک تقسیم کنند تا قطعات کوچک به طور طبیعی دفع شوند.
اپیدیدیمیت
اپیدیدیمیت شامل التهاب اپیدیدیم است. اپیدیدیم لولهای است که در پشت بیضه قرار دارد و اسپرم را از بیضهها به مجرای دفران انتقال میدهد. این اختلال میتواند به اندازه ضربه زدن به بیضه دردناک باشد. این اختلال میتواند منجر به دفع خون در مایع منی و تورم بیضهها شود. اپیدیدیمیت معمولاً در اثر عفونت باکتریایی ایجاد میشود.
این اختلال ممکن است که به صورت عفونت ادراری یا STD شروع شود. اپیدیدیمیت با آنتی بیوتیک قابل درمان است.
اورکیت
اورکیت مشابه اپیدیدیمیت است. علائم اورکیت شامل تورم یک یا هر دو بیضه و همچنین احساس درد و گاهی دفع خون در ادرار یا مایع منی است. همچنین در صورت ابتلا به این بیماری، فرد ممکن است با تب و حالت تهوع نیز رو با رو شود. اورکیت میتواند در اثر یک عفونت ویروسی یا باکتریایی ایجاد و به یک وضعیت کاملاً جدی تبدیل شود.
اورکیت اگر به درستی درمان نشود، میتواند بر باروری فرد تأثیر بگذارد. مصرف آنتیبیوتیک میتواند اختلال اورکیت باکتریایی را درمان کند. اما استراحت و استفاده از مسکن تنها کاری است که میتوان برای درمان اورکیت ویروسی انجام داد.
براکی تراپی
براکی تراپی نوعی روش درمانی برای سرطان است. در این روش یک دستگاه دانههای رادیواکتیو را در نزدیکی یک تومور سرطانی منتشر میکند. میتوان از این روش برای درمان سرطان پروستات استفاده کرد، اما عوارض آن میتواند شامل دفع خون در ادرار و مدفوع باشد. سایر علائم بالقوه شامل اختلال نعوظ و مشکلات ادراری است.
جراحت یا تروما
وارد شدن آسیب به آلت تناسلی میتواند باعث دفع خون در ادرار یا مایع منی شود. این آسیب میتواند ناشی از تصادف، آسیب ورزشی یا رابطه جنسی خشن باشد. علائم دیگر میتواند شامل درد، کبودی یا سایر علائم قابل توجه در خارج از آلت تناسلی باشد. هر گونه آسیب آلت تناسلی باید به صورت اورژانسی درمان شود.
وازکتومی
وازکتومی نوعی روش پیشگیری از بارداری است. وازکتومی یک روش جراحی است که در آن لولههای موجود در بیضهها که اسپرم را به منی منتقل میکنند، بریده و مانع از رسیدن اسپرم به منی قبل از انزال میشوند. در حالی که این روش به طور کلی ایمن است، برخی از عوارض اولیه میتواند شامل دفع خون در مایع منی، درد خفیف و تورم باشد. این علائم در عرض چند روز برطرف میشوند.
ورزش شدید
دوندگان ماراتن و سایر ورزشکارانی که تمرینات شدید انجام میدهند، گاهی اوقات ممکن است در ادرار خود خون مشاهده کنند. معمولاً این حالت، یک وضعیت موقتی است که در کمتر از 72 ساعت رفع میشود. هماچوری ناشی از ورزش ممکن است با تجزیه گلبولهای قرمز و کم آبی بدن ارتباط داشته باشد.
آخرین دیدگاهها