لوگو پزشکت
زبان

العربی

رادیو پزشکت

راه های جلوگیری از تشدید COPD

COPD|| پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) یک بیماری پیشرونده ریه است که راه های هوایی شما را تحت تاثیر قرار می دهد و تنفس را سخت تر می کند. COPD می تواند با محدود کردن فعالیت های روزمره به طور قابل توجهی بر کیفیت کلی زندگی شما تأثیر بگذارد. این در حالی است که می توانید اقداماتی را برای محافظت از خود در برابر عوارض COPD انجام دهید. تاثیر استفاده از راه های جلوگیری از بروز و تشدید COPD تا حد زیادی به پیروی از برنامه درمانی و اجتناب از پیشرفت این بیماری بستگی دارد. بنابراین لازم است با پزشک خود در مورد اقدامات پیشگیرانه زیر مشورت کنید.

چه کسانی در معرض خطر COPD هستند؟

رایج ترین عامل خطر ابتلا به COPD، سیگار کشیدن است. کارشناسان بر این باورند که سیگار کشیدن در 85 تا 90 درصد موارد نقش دارد. اکثر افراد مبتلا به این بیماری ریوی، سیگاری فعلی یا سابق هستند. به همین دلیل، باید از دود سیگار خودداری کنید و در صورت مصرف سیگار فوراً آن را ترک کنید.

با این حال، برخی از محققان معتقدند که تا 30٪ از افراد مبتلا به COPD هرگز سیگار نکشیده اند. این امر بر لزوم در نظر گرفتن سایر عوامل خطر نیز تاکید می کندکه شامل موارد زیر است:

  • آلودگی هوا
  • بالا بودن سن
  • دود دست دوم
  • سابقه ابتلا به آسم
  • سابقه برخی از عفونت ها، مانند سل یا HIV
  • قرار گرفتن در محل کار یا خانه در معرض محرک های ریه، مانند گرد و غبار یا مواد شیمیایی
  • کمبود آلفا-1-آنتی تریپسین (AAT) یک بیماری ژنتیکی نادر که ممکن است به COPD منجر شود.

ترک سیگار || پزشکت

چگونه می توان از COPD جلوگیری کرد؟

اگر هر یک از عوامل خطر ابتلا به COPD را دارید مانند سرفه های زیاد، تولید خلط بیش از حد، احساس خستگی، تنگی نفس، سردرد های صبحگاهی یا ورم مچ پا لازم است که به پزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، برنامه درمانی COPD خود را دنبال کنید.  همچنین می توانید مراحل زیر را برای کمک به جلوگیری از پیشرفت این بیماری ریوی در نظر بگیرید:

سیگار را ترک کنید (یا شروع نکنید).

از آنجایی که سیگار عامل اصلی COPD است، ترک سیگار بسیار مهم است. سیگار به ریه ها آسیب می رساند و منجر به التهاب، تخریب کیسه هوا و مسدود شدن راه های هوایی می شود. با یک پزشک در مورد اینکه چگونه می توانید سیگار را ترک کنید مشورت کنید. به دلایل مختلفی، شروع به کشیدن سیگار هرگز ایده خوبی نیست. اما ترک آن به ویژه برای راه های جلوگیری از بروز و تشدید COPD بسیار مهم است.

از دود دست دوم پرهیز کنید.

علاوه بر سیگار کشیدن مستقیم (یا دست اول)، قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز می تواند به راه های هوایی آسیب برساند و خطر ابتلا به COPD را افزایش دهد. تا جایی که می توانید از افرادی که سیگار می کشند دوری کنید. هرگز اجازه ندهید کسی در خانه، وسیله نقلیه یا محل کار شما سیگار بکشد.

از سایر آلاینده ها دوری کنید.

دود سیگار، شایع ترین علت COPD است، اما استنشاق سایر آلاینده ها و محرک های ریه نیز ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهد. اینها شامل گرد و غبار، مواد شیمیایی و آلودگی هوا و همچنین پخت و پز در خانه بدون تهویه مناسب است.

اگر قرار گرفتن در معرض دود، گرد و غبار یا مواد شیمیایی برای شما اجباری است، مطمئن شوید که فضای کار شما به خوبی تهویه می شود. در روزهایی که آلودگی هوا بیشتر از حد معمول است از فعالیت در فضای باز خودداری کنید.

از نظر بدنی فعال بمانید.

در حالی که هیچ برنامه ورزشی نمی تواند از COPD جلوگیری کند، تحقیقات نشان می دهد که ورزش منظم می تواند به عملکرد بهتر عضلات ریه کمک کند و در عین حال استقامت کلی شما را افزایش دهد. اگر تازه شروع به ورزش کرده اید، در مورد شروع کار با پزشک مشورت کنید.

رژیم غذایی مفید داشته باشید.

بر اساس یک بررسی بالینی در سال 2019، یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان های موجود در غذاهای گیاهی ممکن است در برابر توسعه COPD محافظت کند. این نوع رژیم همچنین می تواند عملکرد ریه و چشم انداز کلی COPD را بهبود بخشد.

به برنامه درمانی خود پایبند باشید.

یکی از بهترین راه های جلوگیری از بروز و تشدید COPD این است که به برنامه درمانی فعلی خود طبق توصیه پزشک پایبند باشید. این ممکن است شامل ترکیبی از موارد زیر باشد:

  • برنامه توانبخشی
  • اکسیژن مکمل (که به آن اکسیژن درمانی نیز گفته می شود).
  • داروهای استنشاقی، مانند برونکودیلاتورها یا کورتیکواستروئیدها
  • درمان دریچه‌های درون برونشیال که کمک می‌کند تا راحت‌تر بازدم کنید.
  • آنتی بیوتیک های خوراکی برای درمان عفونت های باکتریایی فعال، در صورت نیاز

در صورت پیشرفت COPD، پزشک می تواند گزینه های درمانی شما را تنظیم کند.

بهبود کیفیت هوا در خانه

بهبود کیفیت هوای داخل خانه به اندازه اجتناب از دود و مواد شیمیایی موجود در هوا حیاتی است. به عنوان یک قانون کلی، محل سکونت باید همیشه عاری از دود باشد. قبل از استفاده از هرگونه پاک کننده یا سایر محصولات شیمیایی، مطمئن شوید که خانه به خوبی تهویه می شود. تمیز کردن منظم همچنین می تواند خانه را از شر مواد تحریک کننده ریه مانند گرد و غبار، باکتری ها و ویروس ها خلاص کند. اگر COPD دارید، می توانید تست آزبست، سرب و کپک را نیز در نظر بگیرید.

تمرینات تنفسی را انجام دهید.

COPD ممکن است تنفس را سخت تر کند. بنابراین انجام تمرینات تنفسی می توانند در بهبود تنفس موثر باشند. متخصص توانبخشی ریه می تواند کمک کند تا راه هایی برای آگاهی بیشتر از تنفس خود بیابید. آنها همچنین به شما کمک می کنند تا حداکثر استفاده را از نفس خود ببرید تا توانایی خود را برای ورزش و انجام فعالیت های روزانه بهبود بخشید.

وزن مناسب خود را حفظ کنید.

تحقیقات نشان می دهد که شاخص توده بدنی (BMI) ممکن است چشم انداز کلی COPD را پیش بینی کند. بر اساس یک مطالعه در سال 2020، اکثر شرکت کنندگان مبتلا به COPD دارای اضافه وزن یا چاقی در نظر گرفته شدند، اما افرادی که BMI پایین (کم وزن) داشتند با COPD شدیدتر همراه بودند.

تحقیقات بیشتری در مورد ارتباط احتمالی بین COPD و وزن بدن مورد نیاز است. در عین حال، ممکن است در مورد BMI فعلی خود و اینکه آیا برای کمک به افزایش یا کاهش وزن به حمایت تغذیه ای نیاز دارید، با پزشک مشورت کنید.

مکمل های ویتامین مصرف کنید.

برخی از مکمل‌های غذایی می‌توانند به پر کردن کمبود ویتامین در رژیم غذایی کمک کرده و از بدن شما در برابر عوارض داروها حمایت کنند. انجمن ریه آمریکا توصیه می کند که با یک پزشک در مورد یک مولتی ویتامین و یک مکمل کلسیم-ویتامین D مشورت کنید.

واکسیناسیون || پزشکت

واکسن بزنید.

در برخی موارد، یک بیماری زمینه‌ای و عفونت ریه متعاقب آن ممکن است باعث تشدید COPD شود. برای کمک به جلوگیری از این نوع تشدیدها، می توانید در مورد واکسیناسیون علیه برخی عفونت‌های تنفسی با پزشک مشورت کنید.

این شامل:

  • واکسن زونا
  • واکسن آنفولانزای سالانه
  • واکسیناسیون COVID-19
  • تزریق پنوموکوک (پنومونی)
  • واکسن های دیگر طبق توصیه پزشک

از افرادی که بیمار هستند دوری کنید.

علاوه بر به روز بودن واکسیناسیون، مهم است از افرادی که ممکن است بیمار باشند دوری کنید تا از انتقال بیماری و عفونت های بعدی جلوگیری شود. همچنین ابتلا به ویروس در مناطق شلوغ بسیار ساده تر است .بنابراین لازم است از حضور در مکان‌های شلوغ خودداری کنید. این امر به ویژه در حال حاضر که COVID-19 به راحتی در زمانی که افراد در تماس نزدیک با یکدیگر هستند پخش می شود، مهم است.

ماسک بزنید.

پوشاندن دهان و بینی با ماسک و رعایت فاصله اجتماعی به شما کمک می کند تا خطر ابتلا به آنفولانزا، کرونا و سایر ویروس های تنفسی را کاهش دهید.

صورت خود را لمس نکنید.

بسیاری از مردم متوجه نمی شوند که چقدر صورت خود را لمس می کنند. در یک مطالعه تحقیقاتی استرالیایی، دانشجویان پزشکی تنها در یک ساعت ۲۳ بار صورت خود را لمس کردند. متأسفانه اگر به یک جسم آلوده دست بزنید و سپس دهان، بینی یا چشمان خود را لمس کنید، میکروب ها به راحتی وارد بدن می شوند. دور نگه داشتن دست‌ها از صورت، علاوه بر شستن مکرر دست‌ها یا استفاده از ضدعفونی‌کننده، ممکن است به جلوگیری از بیمار شدن شما کمک کند

تشدید COPD چیست؟

تشدید COPD یا شعله ور شدن به زمان هایی اشاره دارد که می تواند تنفس بدتر از حد معمول باشد. در طول چنین دوره‌هایی، ممکن است علائم بدتر مانند سرفه، تنگی نفس و تولید خلط بیش از حد از ریه‌ها را تجربه کنید.

تشدید COPD ممکن است نیاز به درمان دیگر نیز داشته باشد، بنابراین اگر علائم شما به طور ناگهانی بدتر شد، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. در موارد شدیدتر، احتمال دارد نیاز به بستری شدن در بیمارستان برای چند روز یا بیشتر را داشته باشید.

سخن آخر

COPD یک بیماری جدی ریوی است که ممکن است به تدریج در طول زمان بدتر شود. در حالی که هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما می توانید با انجام برخی اقدامات ذکر شده در بالا از پیشرفت این بیماری ریوی جلوگیری کنید. اگر علائمی از جمله درد قفسه سینه، تنگی نفس شدید، ناتوانی در صحبت با جملات کامل، گیجی یا آبی بودن لب ها و یا انگشتان را تجربه کردید لازم است که فورا به پزشک مراجعه کنید.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

0 / 5. تعداد رای ها: 0

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز