لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

سرماخوردگی و آسم

آسم و تنگی نفس ناشی از سرماخوردگی|| پزشکت
فهرست مطالب

در صورت ابتلا به آسم، ممکن است در معرض سرماخوردگی بیشتر قرار داشته باشید. به طور کلی، سرماخوردگی یا سایر عفونت های ویروسی می تواند باعث تشدید علائم آسم شود.

سرماخوردگی و آسم هر دو با التهاب مجاری هوایی همراه هستند. ابتلا به هر دوی آنها به طور همزمان، کنترل علائم آسم را سخت‌تر می‌کند. در غیر این صورت یک عفونت تنفسی خفیف می تواند با بروز عوارض به یک وضعیت کاملا جدی تبدیل شود.

برای همین ما سعی کرده ایم در این مقاله از پزشکت ارتباط بین سرماخوردگی و آسم و اینکه چرا عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی می‌توانند علائم آسم را ایجاد کنند، این دوره‌ها چگونه تشخیص داده و درمان می‌شوند و چگونه می‌توانید خطر ابتلا به هر دو بیماری سرماخوردگی و آسم را به طور همزمان کاهش دهید، را بررسی کنیم.

سرماخوردگی و آسم || پزشکت

آسم و خطر ابتلا به سرماخوردگی

در صورتی که آسم به درستی کنترل و درمان نشود ممکن است باعث افزایش سطح بالایی از التهاب سیستم تنفسی فوقانی شود که به طور دائم به پوشش مجاری هوایی آسیب می رساند. این وضعیت به تدریج می تواند باعث ضخیم شدن راه های هوایی و از دست دادن انعطاف پذیری آنها شود. حتی به نظر می رسد که خطر ابتلا به عفونت های تنفسی را افزایش می دهد. اما علت دقیق آن هنوز مشخص نیست.

این در حالی است که برخی از بررسی ها نشان می دهد که این وضعیت به دلیل آسیب به سلول هایی به نام سلول های اپیتلیال که مجاری هوایی شما را می پوشاند رخ می دهد.

در این شرایط و پاسخ به سیستم ایمنی، سلول های اپیتلیال ماده مهمی به نام سیتوکین تولید می کنند که نقش کلیدی در کشتن ویروس ها در بدن دارند.

البته ژنتیک نیز ممکن است نقش داشته باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به سرماخوردگی بیشتر، بدتر شدن بیماری، التهاب بیشتر و تشدید آسم هستند.

از طرفی هم، گاهی اوقات از استروئیدهای استنشاقی برای مدیریت آسم استفاده می شود. آنها می توانند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کرده و خطر ابتلا به بیماری های تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و ذات الریه را افزایش دهند.

سرماخوردگی چگونه آسم را تشدید می کند؟

آسمی توسط یک ویروس ایجاد می شود، به آسم ناشی از ویروس معروف است. این بیماری بسیار شایع است و تقریباً 85٪ از کودکان و 50٪ از بزرگسالان مبتلا به آسم را مبتلا می کند.

از طرفی هم سرماخوردگی می تواند توسط هر یک از بیش از 200 گونه ویروسی ایجاد شود که هر یک از آنها پتانسیل ایجاد علائم آسم را در مبتلایان به این بیماری دارد. رایج ترین آنها عبارتند از:

  • راینوویروس ها
  • ویروس های آنفولانزا
  • آدنوویروس ها
  • ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV)
  • کرونا ویروس ها، از جمله ویروسی که باعث COVID-19 می شود.

در صورت ابتلا به هر گونه عفونت تنفسی، سیستم ایمنی بدن با آزاد کردن سیتوکین ها به این وضعیت پاسخ می دهد. بسیاری از سیتوکین ها باعث واکنش بیش از حد راه هوایی و انقباض برونش (سفت شدن گلو) در افراد مبتلا به آسم می شوند.

نقش آلرژی

در صورتی که سابقه آلرژی یا آسم آلرژیک دارید ابتلا به سرماخوردگی می‌تواند آسم را بدتر کند.

علائم سرماخوردگی در مقابل آسم

سرماخوردگی تمام قسمت های دستگاه تنفسی فوقانی از مجرای بینی گرفته تا حنجره را درگیر می کند. اما آسم تمام قسمت های دستگاه تنفسی تحتانی از حنجره تا ریه ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

سرماخودگی و آسم، هر کدام علائم خاص خود را دارند، بنابراین تشخیص تفاوت بین سرماخوردگی و آسم زمانی که تنها یکی از آنها بروز پیدا کند، نسبتاً آسان است.

اما برخی از علائم مانند سرفه و دشواری در تنفس در هر دو وضعیت آسم و سرماخوردگی دیده می شوند. علائم سرماخوردگی به طور کلی روی بینی و گلو تأثیر می‌گذارد.

زمان بروز علائم آسم و سرماخوردگی

در آسم ناشی از ویروس، علائم سرماخوردگی معمولاً قبل از حمله آسم ظاهر می شود. در آن مرحله، هر دو دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی تحت تأثیر قرار می گیرند.

اما عطسه، سرفه، سردرد و احتقان بینی در سرماخوردگی باعث علائم آسم (خس خس پستان، تنگی نفس و درد قفسه پستان ) می شود. در آسم ناشی از ویروس، ممکن است علائم نادری مانند تب بالا و لرز داشته باشید. این علائم معمولاً زمانی رخ می دهند که یک عفونت ثانویه در ریه‌ها مانند پنومونی باکتریایی وجود داشته باشد.

سرماخوردگی و آسم در کودکان

سرماخوردگی، حتی سرماخوردگی های مکرر، باعث بروز آسم نمی شود. با این حال، نوزادان و کودکان نوپا که عفونت‌های تنفسی شدید را تجربه می‌کنند، در صورت ابتلا به سرماخوردگی بیشتر در معرض ابتلا به آسم هستند.

در صورت لزوم می توانید با متخصص کودکان آنلاین در پزشکت همین الان مشورت کنید.

تشخیص آسم از سرماخوردگی

یکسان بودن علائم در افراد مبتلا به آسم ناشی از ویروس می تواند تشخیص آسم را تا حدودی دشوار کند. این در حالی است که پزشک به راحتی می تواند علائم سرماخوردگی کلاسیک را تشخیص دهد. اما خس خس سینه، تنگی نفس و درد قفسه سینه مرتبط با آسم می تواند ناشی از بیماری های دیگری مانند برونشیت شدید یا ذات الریه باشد.

تشخیص آسم ناشی از ویروس نیاز به بررسی کامل علائم و سابقه پزشکی شما همراه با معاینه فیزیکی و انجام سایر تست های تشخیصی دارد. معاینه فیزیکی شامل ارزیابی وضعیت تنفس شما با گوشی پزشکی است. شنیده شدن هر گونه صداهای غیر طبیعی غیر از خس خس سینه می تواند نشان دهنده بروز بیماری دیگری باشد.

تغییرات فصلی با سرماخوردگی و آسم

اکثر عفونت های تنفسی در اوایل پاییز به راینوویروس مربوط می شوند. این در حالی است که عفونت های تنفسی در زمستان بیشتر به دلیل آنفولانزا یا RSV هستند. این عوامل، همراه با سن، می توانند در نحوه تشخیص و درمان بیماری تاثیر داشته باشد.

آزمایشات آزمایشگاهی و تصویربرداری

در صورت تشدید علائم و بروز صداهای تنفس غیرطبیعی، پزشک ممکن است آزمایش خون را برای بررسی پنومونی ویروسی، RSV، آنفولانزا یا COVID-19 تجویز کند.

آزمایشات رایج عبارتند از:

  • سواب گلو یا کشت خلط در صورت مشکوک بودن به عفونت باکتریایی
  • اشعه ایکس قفسه سینه یا توموگرافی کامپیوتری (CT) برای بررسی پنومونی یا ناهنجاری های ریوی
  • پالس اکسیمتری یا آزمایش گاز خون شریانی (ABG) برای بررسی پایین بودن سطح اکسیژن خون
  • آزمایش سواب بینی برای تشخیص COVID-19
  • آزمایش خون برای راینوویروس یا آدنوویروس نیز در دسترس است، اما از آنجایی که درمان برای آنها وجود ندارد، این آزمایش ها کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.
  • تست‌های عملکرد ریوی (PFTs) می‌توانند عملکرد ریه‌های شما را در طول و بعد از حمله حاد ارزیابی کنند. اگر نتایج آزمایش‌ها، هم عفونت تنفسی و هم کاهش عملکرد ریه را نشان دهند، این یک شاخص قوی است که شما آسم ناشی از ویروس را دارید.
  • آزمایش آلرژن ممکن است در تشخیص آسم آلرژیک مفید باشد، اما لزوماً آسم ناشی از ویروس را به عنوان یک علت رد یا تایید نمی کند. با توجه به شایع بودن آسم ناشی از ویروس، حتی در صورت تشخیص احتمالی باز هم نیاز به درمان دارد.

چگونه سرماخوردگی را با آسم درمان می کنیم؟

داروهای آسم هرگز به طور کامل از علائم آسم ناشی از سرماخوردگی یا سایر بیماری های تنفسی جلوگیری نمی کنند و یا علائم آن را تسکین نمی دهند. در این شرایط ممکن است مشکلات تنفسی ادامه پیدا کنند زیرا التهاب هر دو دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی را تحت تاثیر قرار می دهند. علائم تا زمانی که عفونت ویروسی برطرف نشود ادامه خواهد داشت.

این امر به ویژه زمانی صادق است که بدن ائوزینوفیل ها بیش از حدی را تولید کند. این می تواند منجر به وضعیتی به نام ائوزینوفیلی شود، که در آن تجمع ائوزینوفیل باعث آسیب التهابی به راه های هوایی می شود و می تواند خطر ابتلا به بیماری های شدید از جمله ذات الریه را در افراد مبتلا به آسم ناشی از ویروس افزایش دهد.

داروها

اگر سرماخوردگی محرکی برای آسم باشد، رفع عفونت (که معمولاً در عرض دو هفته اتفاق می افتد) معمولاً مشکلات تنفسی را نیز بهبود می بخشد.

با این حال، درمان استاندارد سرماخوردگی یا آنفولانزا باید با استفاده مناسب از داروهای آسم صورت بگیرد. این داروها ممکن است شامل استفاده از یک بتا آگونیست کوتاه اثر (همچنین به عنوان یک استنشاق نجات شناخته می شود) باشد.

طبق گفته موسسه ملی قلب، ریه و خون، یک بتا آگونیست کوتاه اثر مانند آلبوترول می تواند هر چهار تا شش ساعت در طول سرماخوردگی استفاده شود تا خطر حمله آسم را کاهش دهد. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که مصرف آنها برای شما مناسب است.

 

استفاده از اسپری تنفسی تامیفلو برای درمان آسم در سرماخوردگی|| پزشکت

درمان سرماخوردگی

علائم ممکن است با داروهای ضداحتقان، فرمول سرفه، آنتی هیستامین و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی کنترل شود. حتی شستشوی بینی ممکن است به پاکسازی و رفع خلط کمک کند. آنفولانزا ممکن است با استفاده زودهنگام از داروهای ضد ویروسی مانند تامیفلو (اسلتامیویر) و استراحت زیاد در بستر برطرف شود.

اما درمان و یا تسکین علائم آسم می تواند با مصرف برخی از داروهای زیر با تجویر پزشک صورت بگیرد:

  • کورتیکواستروئیدهای استنشاقی
  • کورتیکواستروئیدهای خوراکی
  • بتا آگونیست های طولانی اثر استنشاقی مانند سالمترول
  • بتا آگونیست های کوتاه اثر استنشاقی مانند آلبوترول
  • آنتی کولینرژیک های استنشاقی مانند اسپیریوا (تیوتروپیوم بروماید)
  • داروهای بیولوژیک تزریقی یا داخل وریدی مانند دوپیکسنت (دوپیلوماب)
  • تعدیل کننده های لکوترین خوراکی مانند Singulair (montelukast)

استفاده از آنتی هیستامین هاآسم ناشی از ویروس زیاد موثر نیست مگر اینکه آسم آلرژیک داشته باشید. داروهای آلرژی احتقان بینی ناشی از سرماخوردگی تسکین می دهند، اما معمولاً در درمان آسم ناشی از ویروسی مفید نیستند زیرا تأثیری بر خود ویروس ندارند.

اگر در رابطه با مصرف دارو سوالی دارید، همین الان با پزشک داروساز آنلاین خود مشورت نمایید.

برای پیشگیری از بروز آسم و سرماخوردگی چکار کنیم؟

یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از حملات آسم ناشی از ویروس، اجتناب از سرماخوردگی و سایر بیماری‌های ویروسی است.

گفتن این کار اغلب راحت تر از انجام آن است، به ویژه در فصل سرماخوردگی و آنفولانزا یا در خانواده هایی که فرزندان خردسال دارند. ویروس های سرماخوردگی به راحتی با عطسه و سرفه یا با لمس سطوح آلوده به میکروب منتقل می شوند.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) اقدامات زیر را برای پیشگیری از بیماری های ویروسی توصیه می کند:

از افرادی که بیمار هستند دوری کنید.

  • دست های خود را به طور مکرر با آب و صابون حداقل به مدت 20 ثانیه بشویید .
  • از لمس صورت، بینی یا دهان خود با دست های شسته نشده خودداری کنید.
  • سطوح و اقلامی که اغلب لمس می شوند، از جمله پیشخوان و اسباب بازی ها را ضد عفونی کنید.

همچنین بهتر است در طول فصل سرماخوردگی و آنفولانزا، فصل آلرژی، یا زمانی که موارد COVID-19 در منطقه شما زیاد است، از ماسک استفاده کنید.

برای کاهش بیشتر خطر ابتلا به آسم ناشی از ویروس، به مصرف داروهای روزانه آسم خود پایبند باشید و آنها را طبق دستور و طبق برنامه مصرف کنید. اگر سابقه حملات شدید ناشی از ویروس دارید، از پزشک خود بپرسید که آیا یک دوره کوتاه از کورتیکواستروئیدهای خوراکی منطقی است یا خیر.

همچنین باید از دود سیگار و سایر محرک‌های آسم دوری کنید تا زمانی که سرماخوردگی به طور کامل برطرف شود.

پیشگیری از حملات آسم هنگام سرماخوردگی

کلید پیشگیری از حملات آسم در طول بیماری های ویروسی کنترل مناسب آن است. اگر بیش از دو بار در هفته از یک استنشاق نجات استفاده می کنید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد چگونگی بهبود کنترل مشورت کنید.

یافتن ترکیب مناسبی از داروهای کنترل کننده آسم می تواند خطر حمله را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

اگر سابقه آسم شدید ناشی از ویروس دارید، با پزشک خود در مورد مصرف کورتیکواستروئیدهای خوراکی در شروع سرماخوردگی مشورت کنید. شواهدی وجود دارد که آنها می توانند کمک کنند، به خصوص در افرادی که پس از یک حمله شدید به مراقبت های اورژانسی یا بستری شدن در بیمارستان نیاز دارند.

هیچ واکسنی نمی‌تواند از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کند، اما واکسن‌های سالانه آنفولانزا و واکسن‌ها و تقویت‌کننده‌های توصیه‌شده COVID-19 می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌هایی که می‌توانند باعث حملات آسم شوند، را کاهش دهند.

سخن آخر

بدتر شدن آسم با سرماخوردگی یا داشتن علائم شدیدتر سرماخوردگی به دلیل آسم کاملا طبیعی است. حتی ممکن است تنها زمانی که دچار عفونت تنفسی هستید آسم داشته باشید. آلرژی و آسم آلرژیک نیز می تواند این مشکل را تشدید کند.

سرماخوردگی و آسم با هم می تواند مدیریت هر دوی آنها را سخت تر کند. پیشگیری مهم است، بنابراین حتما داروهای آسم خود را طبق دستور مصرف کنید.

اگر متوجه شدید که سرماخوردگی یا آنفولانزا باعث حمله آسم می شود، به پزشک خود اطلاع دهید.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals