لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

15علت خس خس سینه و نحوه درمان آن

خس خس سینه || پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

-----------------------------------------

15 علت خس خس سینه و نحوه درمان آن، را در این مقاله از پزشکت مورد بررسی قرار داده ایم که با شناخت علل مختلف صدای سوت در ریه ها آشنا شوید. خس خس سینه صدای سوت مانندی است که در هنگام نفس کشیدن در برخی افراد شنیده می شود. این صدا نشان می دهد که شما در خارج کردن هوا از ریه های خود مشکل دارید. خس خس سینه اغلب زمانی رخ می دهد که راه های هوایی کوچک در ریه ها که لوله های برونش یا برونشیول نام دارند مسدود، منقبض یا ملتهب می شوند. خس خس سینه اغلب  به دلیل ابتلا به بیماری های تنفسی مانند آسم یا ذات الریه رخ می دهند. اما با این حال مشکلات قلبی، مشکلات گوارشی و حتی استرس هم می توانند باعث خس خس سینه شوند.

خس خس سینه یکی از مشکلات شایع در بسیاری از بیماران است و ابتلا به آن دلایل زیادی دارد. بررسی ها نشان می دهد که سالانه در حدود 20 درصد از بزرگسالان 20 تا 44 ساله، به مشکل خس‌خس سینه مبتلا می شوند. همچنین نوزادان به دلیل داشتن مجاری هوایی کوچکتر، بیشتر از بزرگسالان مستعد ابتلا به خس خس سینه هستند. بررسی ها نشان می دهد که نزدیک به 30 درصد از نوزادان تا یک سالگی به خس خس سینه مبتلا می شوند. خس خس سینه در برخی موارد نیازی به درمان ندارد و پس از گذشت مدتی خود به خود برطرف می شود. اما موارد مزمن یا جدی نیاز به درمان پزشکی دارند.

خس خس سينه چيست ؟

خس خس خس سینه یک صدای سوت مانند است که در هنگام دم یا بازدم ایجاد می شود. با این حال، شنیدن این صدا در هنگام بازدم بسیار شایع تر است. به این صدا خس خس بازدم گفته می شود. خس خس سینه قفسه معمولا با موارد زیر همراه است:

  • تنگی نفس
  • ناتوانی در بازدم کامل
  • تنفس کوتاه و سطحی

اگر علائم خس خس سینه را تجربه می‌کنید، بهتر است با پزشک آنلاین مشورت کنید.

چه چیزی باعث خس خس سینه می شود؟

خس خس سینه دلایل متعددی دارد و معمولاً زمانی رخ می دهد که لوله های هوا در ریه ها ملتهب می شوند. همچنین انقباض ماهیچه‌های اطراف راه‌های هوایی و در نتیجه باریک شدن برونشیول ها نیز یکی دیگر از دلایل مهم خس خس سینه در افراد است.  این صدا به طور کلی فقط با گوشی پزشکی شنیده می شود.

صدای خس خس در برخی موارد ممکن است از مجاری هوایی فوقانی مانند بینی یا گلو منتشر شود. این صدا در اصطلاح پزشکی استریدور نام دارد. استریدور یک صدای نسبتا بلند است که در هنگام دم شنیده می شود. این صدا می تواند ناشی از عفونت های ویروسی مانند کروپ، خروسک و یا حتی وجود جسم خارجی در مجاری تنفسی باشد.

به ندرت ممکن است که مشکلات راه هوایی فوقانی، مانند آپنه خواب یا حتی آلرژی منجر به خس خس سینه شود. همچنین اختلال عملکرد تارهای صوتی نیز تاثیر چندانی در ابتلا به خس خس سینه ندارند. اختلال عملکرد تارهای صوتی زمانی رخ می دهد که تارهای صوتی زمانی که باید باز باشند، بسته می شوند. اختلال عملکرد تارهای صوتی می تواند به دلیل ابتلا به عفونت های ویروسی، اضطراب یا دود سیگار رخ دهد. این وضعیت ورود هوا به ریه ها را دشوار می کند.

اگر صدای تنفس پر سر و صدا یا خس خس به وضوح شنیده می شود، این صدا به احتمال زیاد ناشی از وجود مشکلی در گلو یا راه های هوایی فوقانی است. اما اگر خس خس سینه فقط با گوشی پزشکی شنیده می شود، باید گفت که این صدا از ریه ها خارج می شود.

بیشتر بدانید: خس خس سینه

علت خس خس ریه

برخی از شایع ترین علل خس خس سینه عبارتند از:

  • آسم
  • استرس
  • پنومونی
  • برونشیت
  • کووید -19
  • سرطان ریه
  • برونشیت حاد
  • سیگار کشیدن
  • فیبروز سیستیک
  • انسداد مزمن ریه
  • رفلاکس معده-مری
  • نارسایی احتقانی قلب
  • بیماری واکنشی راه هوایی
  • وجود جسم خارجی در گلو

در ادامه به توضیح علل ابتلا به خس خس سینه و همچنین روش های درمان آن می پردازیم:

آسم

آسم یک بیماری مزمن ریوی است که در آن ریه ها به محرک های خاصی مانند ورزش، دود، آلرژی یا عفونت های تنفسی مانند سرماخوردگی پاسخ می دهند. علائم دیگر آسم شامل سرفه و گرفتگی قفسه سینه است. نزدیک به 50 درصد از افراد مبتلا به آسم، خس خس سینه را به عنوان یکی از علائم مهم این بیماری تجربه می کنند. ابتلا به خس‌خس سینه در هنگام شب نشان می دهد که بیماری  آسم شما به خوبی کنترل نشده است.

بیشتر خس خس سینه مربوط به آسم برونشیال است و معمولاً در منطقه ای رخ می دهد که “منطقه زرد” بیماری نامیده می شود (محدوده میانی، زمانی که بدتر می شود اما قبل از تبدیل شدن به یک مشکل جدی پزشکی). در آن نقطه، خس خس سینه اغلب با سایر علائم معمول آسم همراه است، از جمله:

انواع  مختلفی از آسم وجود دارد و راه های مختلفی برای بروز این بیماری مزمن ریوی وجود دارد. اما مطالعات نشان می دهد که بیش از 53 درصد از کسانی که علائمی مطابق با هر نوع آسم دارند، سابقه خس خس سینه دارند.

آسم را می توان با مراقبت مناسب به خوبی کنترل کرد. در مورد آسم دوران کودکی، کودکان تمایل دارند “از آن رشد کنند.” علائم بدون هیچ اثر طولانی متوقف می شود.

برونشیت حاد

 

برونشیت حاد یکی از  دلایل خس خس سینه است|| پزشکت

برونشیت حاد یک عفونت ویروسی است که لوله های برونش را ملتهب می کند. لوله های برونش راههای تنفسی هستند که هوا را به داخل و خارج از ریه های شما منتقل می کنند. برونشیت علاوه بر خس خس سینه می تواند باعث افزایش خلط، سفتی قفسه سینه، سرفه و همچنین تب و لرز شود. بر خلاف برونشیت مزمن که طولانی‌مدت است، برونشیت حاد معمولاً ناگهانی ظاهر می‌شود و طی چند روز تا چند هفته ادامه می‌یابد.

بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)

COPD گروهی از بیماری های ریوی هستند که به تدریج رو به وخامت می روند. به عنوان مثال برونشیت مزمن و آمفیزم جزء مهمترین بیماری های انسداد مزمن ریه هستند. COPD زمانی رخ می دهد که کیسه‌های هوایی کوچک در انتهای لوله‌های برونش که آلوئول نام دارند، به تدریج از بین می‌روند و دیگر قادر به تبادل اکسیژن نیستند. کشیدن سیگار و استفاده از سایر محصولات تنباکو در 90 درصد موارد باعث ابتلا به COPD می شود.

بیماری انسدادی مزمن ریه یک بیماری التهابی پیشرونده است که در آن ریه ها به طور فزاینده ای ملتهب می شوند. این امر منجر به علائمی مانند سرفه مداوم، خلط بیش از حد، سفتی در قفسه سینه، تنگی نفس و خس خس سینه می شود.

این علائم ممکن است در مراحل اولیه COPD قابل توجه نباشند، اما با پیشرفت بیماری شدیدتر می شوند.

هیچ درمانی برای آسیب غیرقابل برگشت به ریه ها وجود ندارد. در حالی که علائم COPD را می توان مدیریت کرد، این بیماری به پیشرفت خود ادامه می دهد و با گذشت زمان ناتوان کننده تر می شود.

بیماری واکنشی راه هوایی

این بیماری مشابه آسم است. گاهی اوقات، بدن به یک محرک مانند عفونت ها، آلرژن ها، هوای سرد و یا مواد شیمیایی بیش از حد واکنش نشان می دهد. این مساله باعث ایجاد تورم در راه های هوایی و در نتیجه افزایش تولید مخاط می شود. همچنین ابتلا به بیماری واکنش راههای هوایی در اغلب موارد با انقباض عضلات اطراف راه های هوایی همراه است.

کووید -19

COVID-19 یک عفونت ویروسی است که اغلب ریه ها را تحت تأثیر قرار می دهد. ابتلا به این بیماری باعث التهاب راه های هوایی و تنگی نفس می شود.

پنومونی

ذات الریه یک عفونت ویروسی یا باکتریایی است که بر کیسه های هوایی یا آلوئول ها تأثیر می گذارد. این کیسه های هوا ملتهب و پر از چرک یا مایع می شوند. این عفونت ریه که بسیار شایع است در اغلب موارد منجر به مشکلات تنفسی مانند خس خس سینه می شود.

برونشیولیت

برونشیولیت عفونت لوله های کوچک برونشیول در ریه ها است. این عفونت باعث ایجاد تورم، تجمع مخاط و در نتیجه تنگ شدن مجاری تنفسی و خس خس سینه می شود. شایع ترین علت عفونت تنفسی، ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) است که اغلب نوزادان و کودکان خردسال را تحت تاثیر قرار می دهد.

سرطان ریه

بررسی ها نشان می دهد که ابتلا به خس خس سینه یکی از شایع ترین علائم اولیه ابتلا به سرطان ریه است.

فیبروز کیستیک

خس خس سینه یکی از علائم شایع در افراد مبتلا به فیبروز کیستیک است. این بیماری ژنتیکی باعث ایجاد مخاط غلیظ در اعماق مجاری هوایی و در نتیجه خس خس سینه در هنگام تنفس می شود.

نارسایی احتقانی قلب

نارسایی احتقانی قلب که به اختصار CHF نامیده می شود، زمانی رخ می دهد که قلب در اثر ضعیف شدن و یا آسیب دیدن، دیگر نمی تواند به طور موثر خون را به بدن پمپاژ کند. در نتیجه خون به ریه ها برگشته و منجر به بروز مشکلات تنفسی می شود. این بیماری به دلیل اینکه با خس خس سینه همراه است، CHF یا آسم قلبی نامیده می شود. CHF عموماً سالمندان را تحت تأثیر قرار می دهد. یک سوم از سالمندان CHF به بیماری آسم قلبی مبتلا هستند.

بیماری ریفلاکس معده-مری (GERD)

GERD که به آن رفلاکس اسید نیز می گویند، زمانی رخ می دهد که اسید و محتویات معده به سمت مری برمی گردد. علت ابتلا به این بیماری این است که اسفنکتر بین مری و معده پس از عبور غذا به معده محکم بسته نمی شود. اسید معده می‌تواند گلو را تحریک کند و حتی در برخی وارد ریه‌ها شود. این وضعیت می تواند باعث علائم تنفسی مانند تنگ شدن راه هوایی و در نتیجه خس خس سینه شود.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن از دلایل خس خس سینه || پزشکت

مواد شیمیایی موجود در محصولات تنباکو، تحریک کننده ریه هستند. مصرف سیگار و تنباکو راه های هوایی را ملتهب می کند و باعث تجمع مخاط می شود. التهاب راههای هوایی اغلب با خس خس سینه همراه است. کودکان خردسالی که با افراد سیگاری زندگی می کنند، به ویژه در معرض مشکلات تنفسی قرار دارند. بررسی ها نشان می دهد 40 درصد از کودکانی که به دلیل آسم در اورژانس بستری می شوند، با افراد سیگاری زندگی می کنند.

استرس

استرس و آسم مانند علت و معلول عمل می کنند. بررسی ها نشان می دهد خطر ابتلا به آسم در کودکانی که در معرض سطوح بالایی از استرس قرار دارند سه برابر بیشتر از سایر کودکان است. استرس پاسخ التهابی بدن را به محرک ها و آلرژن هایی که اغلب باعث آسم می شوند، به راحتی تغییر می دهد.

وجود جسم خارجی در گلو

خس خس سینه ممکن است زمانی رخ بدهد که یک جسم خارجی  مانند یک تکه غذا یا یک اسباب بازی کوچک به طور ناخواسته وارد گلو و یا ریه ها شود.

اختلال عملکرد تارهای صوتی

اختلال عملکرد تارهای صوتی (VCD) که حرکت تارهای صوتی متناقض نیز نامیده می شود، با خس خس سینه ناشی از بسته شدن غیرطبیعی تارهای صوتی مشخص می شود. علائم دیگر ممکن است شامل تنگی نفس و گرفتگی قفسه سینه یا گردن باشد.

علائم VCD آنقدر شبیه به آسم است که گاهی به آن آسم تارهای صوتی نیز گفته می شود. در حالی که علل VCD هنوز کاملاً مشخص نیست، به نظر می‌رسد که با چکه‌های پس از بینی، عوارض آسم و رفلاکس حنجره (که در آن اسید معده از مری بالا رفته و حنجره را تحریک می‌کند) مرتبط باشد.  همچنین تصور می شود که عوامل روانشناختی در VCD در برخی بیماران نقش دارند .

VCD را می توان با گفتار درمانی یا تمرینات تنفسی یا با درمان علل زمینه ای مانند ریفلاکس، اجازه دادن به خس خس سینه و سایر علائم درمان کرد.

اختلالات ژنتیکی و نقایص مادرزادی

خس خس سینه با انواع اختلالات پیچیده مرتبط است. برخی از اینها دارای اجزای ژنتیکی هستند و در صورت داشتن جهش کروموزومی ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرید.

کمبود AAT

یک اختلال ژنتیکی به نام  کمبود آلفا-1-آنتی تریپسین (AAT) باعث آسیب ریه می شود که منجر به COPD و آمفیزم می شود. در این وضعیت ارثی، بدن به اندازه کافی پروتئین AAT نمی سازد، که به طور معمول آنزیم قدرتمندی را که سلول های مرده در ریه ها را از بین می برد، متوقف می کند. بدون AAT کافی، آنزیم شروع به تخریب سلول های سالم می کند و کیسه های هوایی کوچک در ریه ها (آلوئول ها) آسیب می بینند. اولین علائم کمبود AAT که معمولاً بین 20 تا 50 سالگی ظاهر می شود، شامل تنگی نفس، کاهش توانایی ورزش و خس خس سینه است.

جهش CFTR

فیبروز کیستیک یکی از شایع ترین بیماری های ژنتیکی است. فراوانی بر اساس پیشینه قومی متفاوت است و از هر 2500 تا 3500 نوزاد سفید پوست یک نفر را تحت تاثیر قرار می دهد، اما از هر 17000 آمریکایی آفریقایی تبار یک نفر و از هر 31000 آسیایی آمریکایی یک نفر را تحت تاثیر قرار می دهد.

CF یک  اختلال اتوزومال مغلوب است، به این معنی که برای ابتلا به این بیماری باید جهش CFTR را از مادر و پدر خود به ارث ببرید. اگر فقط یک ژن معیوب را به ارث ببرید، CF نخواهید داشت، اما در عوض  حامل  ژن جهش یافته خواهید بود، به این معنی که می توانید آن را به فرزندان منتقل کنید.

فیستول تراکئوازوفاژیال

یک نقص مادرزادی بسیار نادر و غیر ارثی، فیستول تراکئوازوفاژیال یک مشکل ساختاری است که باعث این حالت می شود. نوزادان مبتلا به این بیماری با اتصالات غیر طبیعی بین مری (لوله ای که از گلو به معده منتهی می شود) و نای (لوله ای که از گلو به نای و ریه ها منتهی می شود) متولد می شوند.

آیا خس خس سینه نگران کننده است؟

این حالت نشانه این است که به مشکلات تنفسی مبتلا هستید. ابتلا به مشکلات تنفسی یکی از اورژانس های پزشکی است. بنابراین در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید به دنبال کمک های فوری پزشکی باشید:

  • مشکل شدید تنفسی
  • خس خس سینه ای که پس از بلعیدن یک جسم کوچک رخ می دهد.
  • آبی و کبود شدن رنگ پوست که نشان می دهد بدن اکسیژن کافی دریافت نمی کند.

این حالتی که به طور ناگهانی و پس از خوردن یک غذا یا مصرف یک داروی خاص رخ می دهد. این وضعیت نشان دهنده واکنش آلرژیک بسیار خطرناکی به نام آنافیلاکسی است.

در خس خس سینه چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر به این حالت مبتلا هستید، اما با این حال نفس کشیدن برای شما سخت نیست و هیچ یک از علائم بالا را ندارید، باز هم بهتر است، با پزشک خود صحبت کنید. بیمارانی که دارای تنگی نفس شدید هستند باید در اسرع وقت، به اورژانس مراجعه کنند.

در صورتی که با وجود درمان های لازم این حالت واقعاً بهبود نیافت یا دوباره عود کرد، با پزشک خود مشورت کنید. از آنجایی که این حالت هرگز بخشی از تنفس طبیعی نیست، اگر خس خس سینه شروع به ایجاد خس خس کردید و درک روشنی از علت آن ندارید، یا اگر خس خس موجود در حال مشخص تر و مکرر شدن است، همیشه باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید.

چگونه خس خس سینه را متوقف کنیم؟

 

درمان خس خس سینه|| پزشکت

پزشک با استفاده از گوشی پزشکی به صدای قفسه سینه گوش می دهد و می تواند صدای این حالت را به راحتی تشخیص دهد. یکی دیگر از تست های رایج که برای تشخیص آسم و سایر بیماری های تنفسی استفاده می شود اسپیرومتر نام دارد. در این آزمایش شما با فشار در داخل لوله‌ای به نام اسپیرومتر تنفس می‌کنید. این آزمایش بسیار ساده و کم هزینه است. پزشک با توجه به نتایج این تست ظرفیت تنفس ریه های شما را اندازه گیری می کند. در صورت ابتلا به خس خس شدید سینه ممکن است، آزمایشات دیگری مانند آزمایش عملکرد ریوی یا اشعه ایکس قفسه سینه تجویز شود.

چه داروهایی برای خس خس سینه استفاده می شوند؟

برونکودیلاتورها عضلات راه هوایی را شل می کنند و اولین داروی کاربردی در درمان خس خس سینه هستند. آلبوترول یک داروی گشادکننده برونش کوتاه اثر است که معمولاً از طریق استنشاق استفاده می شود. نبولایزر دستگاهی است که داروی مایع آلبوترول را به یک بخار برای استنشاق تبدیل می‌کند. سرعت عمل این دارو بسیار زیاد است اما نتایج طولانی مدتی ارائه نمی دهد. همچنین پزشک ممکن است داروهای گشادکننده برونش یا سایر استروئیدها را برای کاهش التهاب راههای تنفسی تجویز کند.

به طور کلی  درمان علت زمینه‌ای خس‌خس سینه یک جزء مهم برای کنترل علائم تنفسی است. به عنوان مثال، خس خس سینه در برخی موارد به دلیل ابتلا به رفلاکس معده-مری (GERD) رخ می دهد. در اینگونه موارد درمان ریفلاکس معده بسیار ضروری است.  گاهی نیز خس خس سینه همزمان به دلایل متعدد رخ می دهد. به عنوان مثال ممکن است بیمار همزمان به آسم، رفلاکس معده و استرس مبتلا باشد  که در این صورت برای کنترل بیماری، باید تمام عوامل موثر در بیماری را درمان کرد.

درمان های خانگی برای خس خس سینه

هیچ درمان خانگی برای خس‌خس سینه وجود ندارد، اما با این حال با استفاده از روش هایی می‌توانید از محرک های آسم اجتناب کنید. دریافت واکسن یکی از راههایی است که باعث محافظت شما در برابر بیماری هایی مانند آنفولانزا و COVID-19 می شود. اگر به مشکل ریفلاکس مبتلا هستید، باید مصرف غذاهایی مانند شکلات و گوجه‌فرنگی را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.  تا سه ساعت قبل از خواب غذا نخورید و سر خود را در هنگام خواب بالاتر از بدن قرار دهید.

در هنگام سرماخوردگی مصرف مایعات را افزایش دهید و برای کمک به رقیق شدن ترشحات مخاط بینی و گلو از یک مرطوب کننده استفاده کنید. اگرچه این اقدامات باعث کاهش التهاب در ریه ها نمی شود، اما می توانند احتقان و التهاب را کاهش دهند. در صورت ابتلا به خس خس مداوم، بهتر است برای درمان های لازم به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

بیشتر بدانید: ۱۰ درمان خانگی برای خس خس سینه

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

3 / 5. تعداد رای ها: 1

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز