علت تنگی نفس هنگام راه رفتن می تواند ناشی از شرایطی مانند اضطراب، آسم یا چاقی رخ دهد. به ندرت، تنگی نفس نشانه یک بیماری پزشکی جدی تر است. کند نفس کشیدن یا تنگی نفس، احساس تنفس ناراحت کننده است. می تواند از فردی به فرد دیگر و از نظر شدت نیز متفاوت است. ممکن است افراد احساس نفس نفس کنند یا برای تنفس معمولی خود نیاز به تلاش بیشتری داشته باشند.
تنگی نفس می تواند حاد یا مزمن باشد. تنگی نفس حاد از چند ساعت تا چند روز طول می کشد، در حالی که تنگی نفس مزمن بیش از 4 تا 8 هفته ادامه دارد. فعالیت بدنی، مانند پیاده روی، ممکن است باعث تنگی نفس در برخی از افراد شود یا آن را بدتر کند.
تنگی نفس با سختی تنفس متفاوت است. افرادی که در حال نفس نفس زدن یا تنگی نفس هستند باید برای درمان فورا به پزشک یا بخش اورژانس تماس بگیرند.
برخی از شایع ترین علت های تنگی نفس هنگام راه رفتن، عبارتند از:
اضطراب
اضطراب یک بیماری شایع بهداشت روانی است که می تواند باعث تنگی نفس، همراه با بسیاری از علائم دیگر شود، مانند:
- تعریق
- تحریک
- تنش عضلانی
- ضربان قلب سریع
- احساس کنترل نشدن
- احساس ترس یا وحشت
افراد مبتلا به اضطراب ممکن است به طور مداوم احساس ترس و شاید به طور مرتب احساس خستگی یا تنگی نفس کنند.
افراد مبتلا به اضطراب اغلب به درمان سلامت روان پاسخ می دهند، که می تواند کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فعالیت هایی مانند ذهن آگاهی
- داروهایی مانند مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین
- گفتاردرمانی، که می تواند به افراد در درک علت های اضطراب و چگونگی مدیریت احساسات کمک کند.
آسم
آسم یک بیماری شایع است که از شدت مختلفی برخوردار می باشد. برای برخی از افراد، این علائم خفیف و گاه به گاه ایجاد می شود که فقط در پاسخ به برخی عوامل محرک رخ می دهد. در موارد دیگر، ورزش یک محرک است، که ممکن است به این معنی باشد که افراد علائم آسم و تنگی نفس را هنگام راه رفتن تجربه می کنند.
سایر علائم آسم، عبارتند از:
- تنگی نفس
- سرفه کردن
- خس خس سینه
- درد خفیف قفسه سینه
- سرفه در هنگام خواب
افراد مبتلا به آسم، اغلب تب یونجه یا اگزما نیز دارند. همیشه آسم به درمان پزشکی نیاز ندارد. برخی از افراد ممکن است با اجتناب از مواردی که علائم آنها را تحریک می کنند، مانند دخانیات، گرد و غبار، حیوانات یا گرده، علائم خود را کنترل کنند. اگر فردی چاقی آسم داشته باشد، رسیدن به وزن متوسط ممکن است علائم را کاهش دهد.
اگر فردی به درمان پزشکی نیاز داشته باشد، پزشک اغلب داروهای استنشاقی یا داروهای ضد التهابی را تجویز می کند.
آریتمی قلب
آریتمی قلب حالتی است که قلب فرد ریتم نامنظمی داشته باشد. برخی از افراد مبتلا به آریتمی قلبی هیچ علائمی را تجربه نمی کنند، در حالی که افراد دیگر این علائم را دارند.
علائم آریتمی قلب شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس
- فشار خون پایین
- تنگی قفسه سینه
- از دست دادن هوشیاری موقت
- ضربان قلب نامنظم و سریع
درمان آریتمی قلب به نوع آریتمی فرد بستگی دارد. پزشکان ممکن است برای متوقف کردن، پیشگیری یا کنترل آریتمی دارو تجویز کنند.
در برخی موارد، افراد ممکن است به ضربان ساز قلب یا دستگاه قلب و عروق-دفیبریلاتور قابل کاشت نیاز داشته باشند که ریتم قلب را کنترل کرده و به ضربان قلب با سرعت طبیعی کمک می کند.
ممکن است افراد دیگر به کاردیوورژن احتیاج داشته باشند که شامل استفاده از جریان الکتریکی برای بازگرداندن قلب به ریتم طبیعی است. روش احتمالی دیگر، فرسایش کاتتر است، که هر بافتی را که بیمار باشد از بین می برد و باعث آریتمی می شود.
ذات الریه
ذات الریه عفونت ریه ها است. عفونت می تواند در نتیجه باکتری، ویروس یا قارچ رخ دهد. علائم ذات الریه شامل موارد زیر است:
- ضربان قلب سریع
- تب با لرز یا بدون آن
- تنفس سریع و پی در پی
- تنفس کم عمق یا تنگی نفس
افراد می توانند ذات الریه خفیف را در خانه درمان کنند. پزشکان ممکن است آنتی بیوتیک، داروهای ضد ویروسی یا داروی ضد قارچ تجویز کنند. افراد همچنین می توانند برای درمان هرگونه تب یا درد عضلانی داروهای بدون نسخه تهیه کنند .برخی از افراد شاید نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند. در بیمارستان می توان آنتی بیوتیک و مایعات را از طریق یک خط داخل وریدی فراهم شود و اکسیژن درمانی را برای افزایش میزان اکسیژن در خون فراهم کند.
بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)
بیماری انسدادی مزمن ریوی یک بیماری شایع است که در آن نفس کشیدن را برای افراد به تدریج دشوار می کنند. شایعترین علت ابتلا به بیماری انسدادی مزمن ریوی قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار است. با این حال، قرار داشتن در معرض انواع دیگر آلاینده های هوا نیز می تواند باعث ایجاد آن شود.
علائم بیماری انسدادی مزمن ریوی شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس
- خس خس سینه
- سینه بشکه ای
- ناراحتی تنفسی
- ضعف عضلات
پزشکان می توانند موارد خفیف بیماری انسدادی مزمن ریوی را با گشادکننده برونش، کورتیکواستروئیدها و آنتی بیوتیک ها درمان کنند. افراد مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریوی شدید و افرادی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند ممکن است به درمان اکسیژن و برونکودیلاتور نیاز داشته باشند. برخی از افراد مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریوی ممکن است نیاز به جراحی، مانند عمل جراحی بولکتومی یا پیوند ریه داشته باشند.
آمبولی ریوی
آمبولی ریوی حالتی است که با اختلال در جریان خون در شریان ریوی اتفاق میفتد. شایعترین علائم آمبولی ریه، عبارتند از:
- سرفه
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- غش در اثر فشار خون پایین
علت های مختلف زیادی و عوامل خطر برای آمبولی ریه وجود دارد.به عنوان مثال، در افرادی که از انواع خاصی از کنترل بارداری یا در دوران بارداری استفاده می کنند، این احتمال بیشتر است. اگر فردی فکر می کند آمبولی ریه دارد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند. اکثر افراد مبتلا به آمبولی ریه می توانند از داروهای ضد انعقادی استفاده کنند، که به آنها امکان بهبود کامل می دهد.
چاقی
مرض چاقی، بیماری است که در آن افراد دارای اضافه وزن یا چربی بدن هستند که ممکن است بر سلامتی آنها تأثیر بگذارد. افرادی که چاقی بیش از حدی دارند بیشتر در معرض سایر بیماری ها مانند دیابت، بیماری های قلبی عروقی و فشار خون بالا هستند.
افراد مبتلا به مرض چاقی ممکن است دارای علائم زیر باشند:
- آکنه
- درماتیت
- واریکوسل
- تنگی نفس
- موهای زائد بدن
- برچسب های پوستی
افرادی که مرض چاقی دارند باید با پزشک یا متخصص تغذیه خود همکاری کرده تا یک رژیم غذایی سالم و متعادل را دنبال کنند. گاهی اوقات، ممکن است به فرد کمک شود تا هر بیماری زمینه ای سلامت روان را با کمک پزشک برطرف کند. برخی از افراد مبتلا به مرض چاقی احتمال دارد از داروهای کاهش وزن استفاده کنند و یا تحت عمل جراحی مانند گاسترکتومی آستین قرار بگیرند.
بیماری بینابینی ریه
بیماری بینابینی ریه (ILD) اصطلاحی است که به گروهی از اختلالات ریه گفته می شود که علل مشابهی دارند. این وضعیت ممکن است به علت قرار گرفتن طولانی مدت در معرض عوامل محیطی مانند گازهای سمی رخ دهد.
بیماری بینابینی ریه همچنین ممکن است در نتیجه شرایط خود ایمنی، داروهای خاص و سایر بیماری ها مانند ذات الریه باشد. علائم بیماری بینابینی ریه، شامل موارد زیر است:
- سرفه
- درد قفسه سینه
- شروع تدریجی تنگی نفس
افراد می توانند با اجتناب از عوامل محرک شناخته شده مانند دود سیگار، علائم خود را کنترل کنند. پزشکان ممکن است کورتیکواستروئیدها و درمان های سرکوب کننده سیستم ایمنی تجویز کنند. در برخی موارد، افراد شاید به اکسیژن مکمل نیاز داشته باشند.
نحوه مدیریت تنگی نفس
روش های مختلفی وجود دارد که در آن فرد می تواند تنگی نفس را کنترل کند. افرادی که دچار تنگی نفس می شوند ممکن است احساس کنند که باید نفس های عمیق تری یا سریعتر نفس بکشند. با این حال، این می تواند تنگی نفس را بدتر کند، زیرا عضلات باید بیشتر کار کنند.
تکنیک های تنفسی که افراد می توانند برای کاهش این علامت تلاش کنند عبارتند از :
- تنفس ضربان دار، مانند تنفس یک مرحله در هنگام راه رفتن، و یک یا دو مرحله راه رفتن هنگام تنفس بیرون
- به آرامی از طریق بینی نفس بکشید و هوا را از طریق لب های جمع شده خارج کنند، مثل اینکه شمع را فوت می کند.
- نفس کشیدن قبل از انجام کاری و تنفس پس از آن، مانند نفس کشیدن قبل از ایستادن و یک بار نفس کشیدن به حالت ایستاده است.
چه موقع باید برای تنگی نفس به پزشک مراجعه شود؟
اگر شخصی به طور مرتب هنگام راه رفتن دچار تنگی نفس می شود، باید به پزشک مراجعه کند. پزشکان می توانند علت را تشخیص دهند و مناسب ترین گزینه های درمانی را ارائه دهند. اگر فردی در حال نفس کشیدن است یا از هوش می رود، لازم است بلافاصله با خدمات اورژانس تماس گرفته شود.
سخن آخر
تنگی نفس علت های زیادی دارد که برخی از آنها احتمال دارد به علت فعالیت بدنی مانند راه رفتن بدتر شوند. در مواردی که تنگی نفس خفیف است، فرد می تواند با اجتناب از عوامل تحریک کننده و انجام تمرینات تنفسی، آن را کنترل کند. در موارد دیگر، ممکن است یک بیماری پزشکی زمینه ای را نشان دهد که نیاز به درمان دارد.