یائسگی یک زمان انتقالی برای زنان است که اغلب بین سنین 45 تا 55 سالگی شروع می شود. یائسگی 12 ماه پس از آخرین قاعدگی یک زن شروع می شود و می تواند 7 تا 14 سال طول بکشد. در طول یائسگی، زنان ممکن است علائم مختلفی را در ارتباط با تغییرات هورمونی تجربه کنند. یکی از شایع ترین علائم همراه، یائسگی و یبوست است.
یبوست وضعیتی است که در آن ممکن است کمتر از سه بار در هفته اجابت مزاج داشته باشید، مدفوع سفت، خشک یا توده ای و دفع آن سخت یا دردناک دفع شود، یا احساس کنید که تمام مدفوع دفع نشده است. در این مقاله از پزشکت به ارتباط بین یائسگی و یبوست، عوامل دیگری که باعث یبوست می شود و نکاتی برای مدیریت آن می پردازیم.
ارتباط بین یائسگی و یبوست چیست؟
زمان شروع یائسگی بر هر زن متفاوت است. در این مدت، تولید هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون کاهش می یابد. یائسگی می تواند به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق بیفتد یا در اثر بیماری ها، درمان های سرطان یا جراحی برداشتن تخمدان ها ایجاد شود.
مهم نیست که چه چیزی باعث یائسگی می شود، در این زمان تغییراتی در سطح هورمون ها در بدن وجود دارد. از آنجایی که هورمون ها به عنوان پیام رسان های شیمیایی در بدن و تنظیم بسیاری از عملکردها کمک می کنند، کاهش استروژن و پروژسترون باعث تغییراتی از جمله یبوست می شود.
تغییرات در دوران یائسگی | چگونه منجر به یبوست می شود |
افزایش هورمون استرس | یکی از نقش های استروژن در بدن کمک به تنظیم کورتیزول، هورمون استرس است. هنگامی که استروژن کاهش می یابد، سطح کورتیزول افزایش می یابد. افزایش سطح کورتیزول در بدن روند هضم را کند می کند، حرکت در روده بزرگ را کاهش می دهد که منجر به یبوست می شود. |
مدفوع خشک تر و سفت تر | کاهش سطح پروژسترون می تواند باعث شود مدفوع مدت بیشتری در روده بزرگ بماند. هر چه مدفوع مدت بیشتری در روده بزرگ بماند، بیشتر خشک شده و منجر به مدفوع کوچک، خشک و سفت می شود. |
از دست دادن تون عضلانی | کاهش استروژن می تواند باعث کاهش تون عضلانی از جمله عضله در کف لگن شود. ضعیف شدن عضلات کف لگن می تواند دفع کامل مدفوع را دشوارتر کند. این مشکل زمانی که با فشارهای مزمن همراه می شود که بیشتر عضلات کف لگن را ضعیف می کند، می تواند بدتر شود. |
افزایش درد مفاصل و کمر | برخی از زنان افزایش درد در مفاصل و کمر را تجربه می کنند که می تواند تحرک زن را محدود کند و از حرکت منظم جلوگیری کند. ورزش به تنظیم هضم کمک می کند، بنابراین این اختلال می تواند منجر به بروز یبوست شود. |
چگونه یبوست در یائسگی را درمان کنیم؟
راه های مختلفی برای کمک به بهبود یبوست ناشی از تغییرات هورمونی در دوران یائسگی وجود دارد، از جمله:
ایجاد تغییرات در رژیم غذایی
افزایش مصرف فیبر غذایی می تواند به شکل گیری بهتر و دفع مدفوع کمک کند. این شامل فیبر محلول و نامحلول است که عملکردهای مختلفی به شرح زیر دارد:
- فیبر محلول حل می شود و ژلی ایجاد می کند که به جذب بهتر آب و دفع بهتر مدفوع کمک میکند تا راحتتر دفع شود. غذاهای دارای فیبر محلول شامل سبوس جو، جو، آجیل، دانه ها، لوبیا، عدس، نخود و برخی میوه ها و سبزیجات هستند.
- فیبر نامحلول در آب حل نمی شود و در عوض به مدفوع حجم می دهد تا بهتر شکل بگیرد و راحت تر دفع شود. غذاهای دارای فیبر نامحلول شامل سبوس گندم، سبزیجات و غلات کامل هستند. همراه با افزایش فیبر غذایی، افزایش مصرف مایعات نیز مهم است.
داروهای بدون نسخه
بسیاری از داروهای بدون نسخه (OTC) برای درمان یبوست استفاده می شود. اینها ملین نامیده می شوند. انواع مسهل OTC عبارتند از:
ملینهای حجیمساز، مانند مکملهای فیبر، مانند افزودن فیبر رژیمی عمل میکنند. آنها به شکل گیری مدفوع نرم و حجیم کمک کرده و دفع آنها را راحت تر می کنند. افزایش مصرف آب هنگام مصرف ملین های حجیم مهم است، زیرا یبوست می تواند با افزایش مصرف فیبر بدتر شود.
اسمزی ها، ملین هایی هستند که با کشیدن آب به داخل روده بزرگ برای کمک به دفع مدفوع عمل می کنند. اینها می توانند عوارض جانبی ناخوشایندی مانند حالت تهوع، نفخ، گرفتگی عضلات و اسهال ایجاد کنند.
نرم کننده های مدفوع، با اضافه کردن رطوبت به مدفوع به کاهش فشار کمک می کنند. این دسته از ملین ها محلول کوتاه مدتی هستند که در صورت طولانی مدت مصرف باعث عدم تعادل الکترولیتی می شوند.
محرک های خوراکی و شیاف های رکتوم با تحریک انقباضات ماهیچه روده برای کمک به دفع مدفوع عمل می کنند. مانند همه داروها، مهم است که قبل از شروع داروهای یبوست ابتدا با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که استفاده از آنها برای شما بی خطر است، چگونه به درستی از آنها استفاده کنید و چه زمانی مصرف را قطع کنید.
ورزش منظم
ورزش روزانه می تواند به رفع یبوست کمک کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) حداقل 30 دقیقه در روز ورزش را برای قوی و سالم نگه داشتن بدن توصیه می کند. انواع مختلفی توصیه می شود، از جمله:
- تمرینات قدرتی می تواند به ساخت و حفظ توده عضلانی که با یائسگی کاهش می یابد کمک کند.
- کاردیو می تواند به بهبود گردش خون در ناحیه شکم و کاهش استرس کمک کند، که به تنظیم حرکات روده شما کمک می کند.
- تمرینات اصلی مانند یوگا و پیلاتس برای کمک به تقویت و تقویت عضلات شکم و کف لگن توصیه می شود که برای هضم، مثانه و عملکرد روده مهم هستند.
درمان های خانگی
علاوه بر افزایش فیبر غذایی، مایعات، ورزش منظم و داروهای OTC، داروهای خانگی دیگری نیز وجود دارد که تصور میشود به تسکین یبوست کمک میکنند. قبل از امتحان این راه حل ها حتما با پزشک خود مشورت کنید:
- پروبیوتیک ها
- قهوه یا چای
- بیوفیدبک
- طب فشاری
- ماساژ شکم
- آلو، انجیر و کشمش
- ملین ها یا مکمل های گیاهی
سایر علل یبوست در زنان
سایر علل بالقوه یبوست در زنان می تواند شامل رژیم غذایی، داروهای مختلف، کم آبی بدن و کمبود فعالیت بدنی باشد.
رژیم غذایی
رژیم های غذایی با غذاهای کم فیبر و غذاهای فرآوری شده بالا می توانند باعث یبوست شوند یا بدتر شوند. این غذاها عبارتند از:
- چیپس
- گوشت
- فست فود
- غذاهای آماده، مانند برخی از وعده های غذایی منجمد و غذاهای میان وعده
- غذاهای فرآوری شده، مانند هات داگ یا برخی از شام های آماده
برای جلوگیری از یبوست، از یک رژیم غذایی غنی از فیبر استفاده کنید که شامل موارد زیر باشد:
- مغزها، مانند بادام، بادام زمینی و گردو
- حبوبات مانند عدس، لوبیا سیاه، لوبیا چشم بلبلی، سویا و نخود
- میوه هایی مانند انواع توت ها، سیب با پوست، پرتقال و گلابی
- سبزیجات، مانند هویج، کلم بروکلی، نخود فرنگی، و سبزی جات
- غلات کامل، مانند نان و پاستا گندم کامل، بلغور جو دوسر و غلات سبوس دار
اکثر زنان فیبر کافی دریافت نمی کنند. میزان فیبر توصیه شده روزانه زنان بر اساس سن عبارت است از:
- برای زنان 19 تا 30 ساله: 28 گرم فیبر در روز
- در زنان 31 تا 50 ساله: 25 گرم فیبر در روز
- برای زنان ۵۱ ساله و بالاتر: ۲۲ گرم فیبر در روز
دارو
زنان ممکن است با افزایش سن، داروهای بیشتری مصرف کنند. بسیاری از این داروهای رایج ممکن است با عوارضی همچون یبوست همراه باشند:
- مکمل های آهن
- آرام بخش ها
- داروهای فشار خون مانند مسدود کننده های کانال کلسیم
- مواد افیونی مانند OxyContin (اکسی کدون) و Vicodin (هیدروکودون)
- آنتی کولینرژیک هامانند دیتروپان (اکسی بوتینین) و بنادریل (دیفن هیدرامین)
- داروهای ضد افسردگی مانند پروزاک (فلوکستین) یا الاویل (آمی تریپتیلین)
کم آبی بدن
کم آبی یک عامل خطر برای یبوست است. همچنین کم آبی می تواند در اثر مصرف ناکافی مایعات یا از دست دادن مایعات ایجاد شود. علاوه بر این، زمانی که به اندازه کافی آب و سایر مایعات نمی نوشید، روده بزرگ آب بیشتری را از مدفوع در تلاش برای حفظ آب در بدن خارج می کند. این باعث می شود مدفوع سفت، خشک و سخت تر دفع شود.
عدم تحرک
تحقیقات نشان می دهد که عدم تحرک فیزیکی، مانند نشستن یا دراز کشیدن برای مدت طولانی، می تواند باعث یبوست شود. نشستن می تواند حفره شکمی را فشرده و هضم را کند کند. وضعیت نامناسب باعث ضعیف شدن ماهیچه های هسته و کف لگن می شود که همچنین می تواند به مشکل بیشتر دفع مدفوع کمک کند.
چه زمانی باید به یک پزشک مراجعه کرد؟
اگر دچار یبوست هستید و اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی، علائم شما را تسکین نمی دهد، ممکن است بخواهید برای رد مشکلات جدی تر به پزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده موارد زیر مهم است که به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید:
- تغییرات در اجابت مزاج
- خون در مدفوع
- درد شدید معده
- کاهش وزن ناخواسته
سوالات متداول
آیا یبوست جزء دوران پیش از یائسگی است؟ یبوست یکی از علائم رایج دوران پیش از یائسگی است. این به دلیل تغییر هورمون هایی است که زنان تجربه می کنند و ممکن است دستگاه گوارش را کند کند.
آیا با افزایش سن، یبوست بدتر می شود؟ یبوست لزوماً با افزایش سن بدتر نمی شود، اما شایع تر می شود. این می تواند نتیجه رژیم غذایی نامناسب، ورزش نکردن کافی، کم آبی بدن یا استفاده مکرر از ملین ها باشد. بیماری های زمینه ای و داروها نیز ممکن است به یبوست منجر شوند.
یبوست طولانی چه مدت طول می کشد؟ این بستگی به این دارد که چه چیزی برای شما معمولی در نظر گرفته می شود. روند اجابت مزاج از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی ممکن است سه بار در روز بروند، در حالی که برخی دیگر سه بار در هفته می روند. مدت زمانی که برای یبوست بسیار طولانی است، با توجه به اینکه چه چیزی برای آن فرد عادی یا نامنظم است، تعیین می شود.
سخن آخر
یبوست، علامت بسیار شایعی است که در زنانی که دوران یائسگی را پشت سر می گذارند تجربه می کنند. در حالی که هورمون ها ممکن است برای کندتر و دشوارتر کردن اجابت مزاج کار کنند، راه هایی برای درمان یبوست وجود دارد. ملین ها و سایر مکمل های بدون نسخه می توانند تسکین کوتاه مدتی را ارائه دهند، در حالی که تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند به بهبود کیفیت زندگی کمک کرده و به اجابت مزاج راحت تر و منظم تر کمک کند.
اگر در نتیجه گذار یائسگی خود دچار یبوست می شوید، تنها نیستید. تقریباً 38 درصد از زنان تغییراتی را در عملکرد روده خود تجربه می کنند زیرا هورمون ها در این مدت نوسان می کنند.
تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند برخی از ناراحتی ها را کاهش دهد، با این حال، اگر می خواهید هر دارو یا مکمل OTC را در خانه امتحان کنید، مهم است که با تیم مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. در صورت مشاهده هرگونه تغییر نگران کننده، درد و ناراحتی شدید یا وجود خون در مدفوع فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.