لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

شایع ترین علل درد شکم پس از زایمان

شایع ترین علل درد شکم پس از زایمان || پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

-----------------------------------------

شش هفته اول پس از زایمان را دوره پس از زایمان می گویند. این دوره زمانی، یک دوره منحصر به فرد و تا حدودی شکننده است که در آن بدن زنان به حالت قبل از بارداری خود باز می گردد. مطمئناً درد و خستگی بعد از زایمان تا حدودی قابل انتظار و طبیعی است، اما درد شکم پس از زایمان می تواند برای اکثر زنان ناخوشایند و دور از انتظار باشد. برهمین اساس، ما در این مقاله از پزشکت سعی کرده ایم شایع ترین علل درد شکم پس از زایمان و راهکارهای درمانی آن را مورد بررسی قرار دهیم تا اگر شما هم یکی از آن دسته افرادی هستید که بعد از زایمان دچار درد شکمی شده اید بتوانید علل احتمالی و گزینه درمانی خود را بشناسید. پس تا انتها مقاله با ما باشید.

درد زیر شکم پس از زایمان معمولاً به دلیل دردهای بعد از زایمان، یبوست یا بهبودی سزارین ایجاد می شود. اگرچه ناراحت کننده است، اما معمولاً خطرناک نیست.

علل درد شکم بعد از زایمان

برخی از دلایل رایجی که می توانند منجر به درد شکم پس از زایمان شوند، عبارتند از:

پس دردها

پس از زایمان، رحم منقبض می شود و به اندازه طبیعی خود باز می گردد. این وضعیت می‌تواند باعث ایجاد گرفتگی‌های زیر شکم شود که به آنها پس درد گفته می‌شود. این دردها می توانند شبیه دردهای قاعدگی باشند. اگر آنها شدید هستند، برای ارزیابی با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.

بیشتر زنان در هفته اول پس از زایمان، شدیدترین این دردها را تجربه خواهند کرد. با این حال، بازگشت رحم به اندازه قبل از بارداری ممکن است تا شش هفته طول بکشد.

دردها معمولاً در هنگام شیردهی شدیدتر می شوند زیرا شیردهی ترشح اکسی توسین را تحریک می کند، هورمونی که باعث انقباض رحم می شود.

این دردها معمولاً برای چند روز اولیه درست پس از تولد وجود دارند، زیرا رحم نزدیک به 6 هفته طول می کشد تا به حالت اولیه بازگردد. شناخته شده است که تغذیه با شیر مادر باعث تحریک بیشتر این دردها می شود. مادرانی که اولین فرزند خود را به دنیا می آورند در مقایسه با دیگران درد کمتری دارند، زیرا رحم آنها قدرت عضلانی بیشتری را حفظ می کند.

شما نمی توانید از دردهای بعد از زایمان جلوگیری کنید و باید رحم شما منقبض شود و به اندازه قبل از بارداری بازگردد. با این حال، می توانید با استفاده از یک پد گرم کننده یا بطری آب گرم، دردهای پس از آن را درمان کنید. اگر پزشک به شما اجازه دهد، می توانید از مسکن های بدون نسخه مانند موترین (ایبوپروفن) یا سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) استفاده کنید.

یبوست

شایع ترین علل درد شکم پس از زایمان || پزشکت

ناراحتی شکمی در دوران پس از زایمان نیز می تواند ناشی از یبوست باشد. چندین دلیل بالقوه برای یبوست پس از زایمان وجود دارد و تشخیص علت اصلی آن به شما کمک می کند تا بهترین راه را برای مدیریت آن پیدا کنید. دلایل احتمالی یبوست شما در دوره پس از زایمان، عبارتند از:

سلامت بانوان
  • استرس
  • تغییرات هورمونی
  • رژیم غذایی کم فیبر
  • کاهش فعالیت بدنی بعد از زایمان
  • پارگی واژن یا پرینه کبود شده (ناحیه بین مقعد و واژن) ناشی از زایمان
  • هموروئید (که در دوران بارداری و همچنین در دوران پس از زایمان شایع است).

درد در محل اپیزیوتومی

داروها یکی دیگر از علل اصلی یبوست پس از زایمان هستند. بیهوشی و مواد افیونی مورد استفاده برای درد پس از زایمان می تواند باعث یبوست یا تشدید آن شود. برخی ویتامین ها مانند آهن نیز می توانند به یبوست کمک کنند یا آن را بدتر کنند. یبوست معمولاً در دوره پس از زایمان بهبود می‌یابد، برخلاف دوران بارداری که رحم روی روده بزرگ فشار می‌آورد.

خوردن مقدار زیادی فیبر (به عنوان مثال، میوه ها، سبزیجات، لوبیاها، حبوبات، آجیل و غلات کامل) و نوشیدن آب فراوان در دوران بارداری و در دوران پس از زایمان، گام های حیاتی برای پیشگیری از یبوست است. دریافت فیبر کافی و هیدراته ماندن ممکن است تمام چیزی باشد که برای کاهش ناراحتی های روده پس از زایمان نیاز دارید. اگر نه، ورزش نیز می تواند کمک کننده باشد.

قبل از شروع هر گونه فعالیت بدنی، مطمئن شوید که از پزشک خود بپرسید که آیا انجام آن از نظر پزشکی برای شما بی خطر است یا خیر. اینکه چه زمانی می توانید به ورزش بازگردید به نوع زایمان و میزان فعال بودن قبل و در طول بارداری بستگی دارد. با پیاده روی کوتاه شروع کنید. می توانید کودک خود را در کالسکه بگذارید و برای هوای تازه بیرون بروید (که برای هر دوی شما مفید خواهد بود).

اگر هموروئید دارید، حمام آب گرم می تواند کمک کننده باشد. همچنین می‌توانید درد ناحیه واژن یا مقعد را با مسکن‌های بدون نسخه یا با استفاده از کمپرس یخ تسکین دهید (مجدداً ابتدا با پزشک یا متخصص اطفال خود مشورت کنید. به خصوص اگر در دوران شیردهی هستید).

اگر بیش از چند روز اجابت مزاج نداشته اید، به پزشک یا ماما خود اطلاع دهید. ممکن است مصرف مکمل فیبر، نرم کننده مدفوع و یا ملین را به شما توصیه کنند.

بهبودی ناشی از سزارین

پس از زایمان سزارین، معمولاً به دلیل بهبودی برش و زخم های داخلی، گرفتگی خفیف احساس می شود. همچنین احساس درد در اطراف برش به خصوص در چند روز اول طبیعی است.

بهترین کاری که می توانید بعد از سزارین انجام دهید این است که به اندازه کافی استراحت کنید و از وارد کردن فشار زیاد به شکم خود جلوگیری کنید. هیچ چیز سنگین تر از کودک خود بلند نکنید. اگر سزارین شده‌اید، حتماً در دوران نقاهت پس از زایمان، داروهای مسکن را طبق تجویز و تجویز پزشک مصرف کنید.

برای اینکه زمان لازم برای بهبودی برش شما وجود داشته باشد، از دوستان و اعضای خانواده بخواهید که در تهیه وعده های غذایی، کارهای خانه و سایر وظایف کمک کنند. فقط مطمئن شوید که آنها مانع نیاز شما به استراحت نمی شوند.

در صورت امکان، افراد حرفه ای را استخدام کنید تا کارهای بزرگتری مانند خرید و نظافت را انجام دهند. این به شما زمان و انرژی می دهد تا روی شفای خود و نوزاد جدیدتان تمرکز کنید.

اگر درد شما شدید، مداوم است یا با توصیه های بالا تسکین نمی یابد، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم “هشدار دهنده” را تجربه کردید، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. این علائم و نشانه ها می تواند نشان دهنده عوارضی مانند عفونت و خونریزی باشد.

علائم پس از زایمان که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند، عبارتند از:

  • تب
  • سردرد
  • حالت تهوع و یا استفراغ
  • ترشحات غیر طبیعی واژن یا رکتوم
  • درد قفسه سینه یا مشکل در تنفس
  • خونریزی بیش از حد یا قرمز روشن واژن
  • دردی که شدید، ادامه دار است یا بدتر می شود.
  • قرمزی، تنش پوست، زهکشی یا تورم در اطراف سزارین یا برش پرینه

درد معده بعد از زایمان چقدر طول می کشد؟

دردهای بعد از زایمان بستگی به نوع زایمانی دارد که مادر داشته است. اگر زایمان طبیعی واژینال باشد، بیشتر درد در عرض چند هفته پس از زایمان از بین می رود.

در صورتی که زایمان سزارین داشته باشید، درد در عرض چند هفته از بین می رود. با این حال، برخی از دردها یا احساسات ممکن است پس از آن زمان باقی بمانند. سابقه پزشکی مادر در این امر نقش اساسی دارد، مانند تعداد جراحی‌های قبلی در صورت طولانی بودن زمان زایمان، وجود عوارض در حین زایمان و غیره. زمان محو شدن ذهنی است و از فردی به فرد دیگر، بر اساس توانایی آنها در حفظ آن، متفاوت است.

درمان های خانگی برای درد شکم پس از زایمان

از آنجایی که معده درد یک زن پس از زایمان بیشتر به این دلیل است که بدن با تغییر ناگهانی در فیزیولوژی، وزن و ساختار داخلی خود کنار می‌آید، کاهش درد صرفاً به زمان نیاز دارد. تا آن زمان، روش‌های معمول استفاده از مسکن‌های شناخته‌شده، گزینه درمانی مناسب برای زنان است. ایبوپروفن یا پاراستامول بهترین گزینه برای کنترل چنین دردهایی هستند. استفاده از پتوی گرم شده یا کیسه آب گرم می تواند به تسکین درد نیز کمک کند. هر دارویی باید همیشه پس از مشورت با پزشک مصرف شود. چون نوزاد تازه متولد شده از شیر مادر تغذیه می کند و هر چیزی که مادر مصرف می کند به نوزاد نیز منتقل می شود. بسیاری از زنان با انجام تمرینات تنفسی و تمدد اعصاب مختلف که مشابه تمرین‌هایی که در حین زایمان انجام می‌شوند، آرامش پیدا می‌کنند. در اینجا چند درمان خانگی ساده برای تسکین درد شکم آورده شده است.

آب عسل

شایع ترین علل درد شکم پس از زایمان || پزشکت

گاهی اوقات، عفونت در رحم می تواند باعث گرفتگی شدید نیز شود. اگر شما نیز با تورم شکم و خونریزی در واژن مواجه هستید، مشاوره با پزشک توصیه می شود. تا آن زمان، مصرف عسل راه خوبی برای مبارزه با عفونت است، زیرا دارای خواص طبیعی است که با باکتری ها و ویروس ها مبارزه می کند و همچنین ضد عفونی کننده است. اضافه کردن یک قاشق غذاخوری عسل به آب ولرم و فشار دادن مقداری آب لیمو در آن به تسکین معده کمک می‌کند و وقتی اول صبح مصرف شود معجزه می‌کند.

آبلیمو

بدن مادر پس از زایمان در ضعیف ترین حالت خود قرار دارد. سیستم ایمنی به تازگی به ساخت خود باز می گردد و سیستم گوارشی با تمام تغییرات کنار می آید. بهبود سلامت کلی کلید کاهش درد و بازگرداندن حالت عادی است. در چنین حالتی، بارگیری ویتامین C به عنوان یک تقویت کننده برای کمک به ترمیم همه سیستم ها عمل می کند. فشار دادن مقداری آب لیمو با آب جوشیده نه تنها درد معده را کاهش می دهد، بلکه مواد معدنی لازم برای بهبودی را نیز در اختیار شما قرار می دهد.

حمام آب گرم

از آنجایی که درد به طور کلی در اطراف رحم و شکم وجود دارد، کمپرس گرم در این ناحیه کمک می کند. چیزی که حتی بیشتر کمک می کند، گرفتن یک حمام آرامش بخش خوب در یک وان پر از آب گرم است. آن را داغ نکنید. خود را به مدت نیم ساعت یا دو بار در روز غوطه ور نگه دارید و از آرامشی که همراه آن است لذت ببرید.

شیر زردچوبه

با توجه به ضعف سیستم ایمنی مادر، احتمال عفونت پس از زایمان در بالاترین حد خود قرار دارد. چنین عفونت هایی ممکن است منجر به درد معده نیز شوند و باید به طور کامل با آنها مبارزه کرد و از آن پیشگیری کرد. استفاده از تقویت کننده ها برای افزایش ایمنی ضروری است و هیچ چیز بهتر از یک آنتی بیوتیک طبیعی به نام زردچوبه برای این کار وجود ندارد. مصرف یک قاشق پودر زردچوبه با یک لیوان شیر از بدن در برابر عفونت محافظت می کند و از ایجاد درد جلوگیری می کند.

دانه های رازیانه

پس از زایمان، مادران ممکن است مقداری التهاب و درد در نواحی اطراف باسن مشاهده کنند، زیرا بیشتر تغییرات فیزیکی در آنجا اتفاق می‌افتد. انتخاب داروهای طبیعی مانند دانه های رازیانه به کاهش التهاب کمک می کند. بسیاری جویدن دانه ها را برای جلوگیری از استفراغ و حالت تهوع پس از بارداری ترجیح می دهند. جوشاندن دانه‌های رازیانه با آب و افزودن عسل به مخلوط صاف شده، چایی را تشکیل می‌دهد که می‌تواند به کاهش قابل ملاحظه درد کمک کند، اگر دو بار در روز مصرف شود. بعلاوه، دانه های رازیانه نیز به افزایش تولید شیر مادر کمک می کند.

کیسه آب گرم

شایع ترین علل درد شکم پس از زایمان || پزشکت

بعد از زایمان، عضلات ناحیه شکم به دلیل انبساط و انقباض که متحمل شده اند دچار گرفتگی زیادی می شوند. ممکن است شکم شما به شدت حساس باشد و ناحیه پایینی ممکن است درد داشته باشد. اینجاست که استفاده از کمپرس گرم یا استفاده از کیسه آب گرم درد را تسکین می دهد. گردش خون در این ناحیه را بهبود می بخشد که به رحم اجازه می دهد کمی شل شود. کیسه را در پارچه ای بپیچید و هر بار که احساس درد شدید آن را روی آن ناحیه نگه دارید. شدت به تدریج کاهش می یابد.

چای زنجبیل

زنجبیل نه تنها یک ضد عفونی کننده است، بلکه می تواند ثبات عاطفی را نیز بهبود بخشد. رنده کردن مقداری زنجبیل در آب جوش و اجازه دادن به جوش آمدن با چند برگ جعفری، چای زنجبیل دارویی را تشکیل می دهد. بهتر است با مقداری عسل از آن لذت ببرید، این نه تنها طعم عالی دارد، بلکه با کاهش درد از گرفتگی معده نیز مراقبت می کند.

آب برنج

هنگامی که پخت برنج را تمام کردید، آبی که باقی می ماند برای درمان مشکلات معده بسیار مفید است. کاری که انجام می دهد ایجاد یک پوشش صاف روی لایه های داخلی معده است که درد معده را کاهش می دهد. هضم غذا را بهبود می بخشد و یبوست را کاهش می دهد و همچنین وجود خون در ادرار را کاهش می دهد. بهتر است هنگام پختن برنج، آب بیشتری از حد نیاز اضافه کنید تا آب برنج کافی برای مصرف داشته باشید.

نکاتی در مورد تسکین درد شکم پس از زایمان

اغلب ادرار کنید. اجازه ندهید مثانه شما پر شود. مثانه پر باعث افزایش ناراحتی و تشدید گرفتگی شکم می شود، بنابراین ادرار کردن اغلب تسکین می دهد و از بدتر شدن درد جلوگیری می کند.

ماساژ روغنی را انتخاب کنید. از اطرافیان خود بخواهید شکم شما را با روغن نارگیل یا بادام ماساژ دهد. اعمال فشار ملایم به شکم به تسکین درد و گرفتگی کمک می کند. حتی می‌توانید با مخلوط کردن چند قطره روغن ضروری مانند روغن اسطوخودوس یا نعناع که به تسکین درد کمک می‌کنند، اثرات آن را تقویت کنید.

روی شکم بخوابید. ممکن است به شما توصیه شده باشد که در دوران بارداری روی شکم نخوابید، اما این کار بعد از بارداری ضرری ندارد، به خصوص اگر به تسکین درد کمک کند. برای تقویت فشار روی شکم و رفع گرفتگی، یک بالش زیر شکم خود قرار دهید.

مدیتیشن و تنفس عمیق را تمرین کنید. تنفس عمیق در حین انقباضات رحمی، درد را کاهش می دهد و هر گونه گرفتگی را که ممکن است متحمل شوید، تسکین می دهد. مدیتیشن را تمرین کنید تا آرام بمانید و با هر دردی که با آن مواجه هستید نفس بکشید.

سخن آخر

دوره پس از زایمان، دوره سازگاری و بهبودی است. سعی کنید در مورد درمان علائم خود فعال باشید و تا جایی که می توانید استراحت کنید.

اطمینان حاصل کنید که در طی سه هفته پس از تولد، با متخصص زنان یا مامای خود برای قرار ملاقات پس از زایمان خود پیگیری کنید کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان توصیه می کند که یک ویزیت بعدی و جامع بعد از زایمان حداکثر تا 12 هفته بعد از تولد انجام شود. این زمان مهمی برای بحث در مورد بهبودی است، که باید شامل سلامت روحی و جسمی، پیشگیری از بارداری و هر گونه سوال یا نگرانی دیگری باشد.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

2.5 / 5. تعداد رای ها: 2

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز