
آیا خوابیدن با سوتین عوارضی دارد؟
از گذشته بارها گفته شده است که یکی از عوارض خوابیدن با سوتین این است که رشد پستان را متوقف نموده، و حتی ممکن است باعث سرطان پستان شود. و یا برعکس از افتادگی پستان پیشگیری کند. شایعات مثبت و منفی زیادی راجع به پوشیدن سوتین در شب وجود دارد. اما حقیقت این است که هیچ یک از این شایعات پایه و اساس علمی ندارند. بر خلاف باور بسیاری از خانم ها خوابیدن با سوتین مانع از رشد سینه های دختران جوان نمی شود و از افتادگی پستان ها در خانم های جوان پیشگیری نمی کند. در واقع هیچ شواهد علمی وجود ندارد که نشان بدهد خوابیدن با سوتین برای خانم ها مضر است.
بسیاری از خانم ها ترجیح می دهند در هنگام خواب از سوتین استفاده کنند. خوابیدن با سوتین می تواند حرکت پستان را محدود کند، به کاهش درد پستان کمک کرده و به خواب راحت تری منجر شود. در واقع زنانی که پستان بزرگتری دارند و در شب از تکان خوردن و سنگینی پستان دچار بی خوابی می شوند، می توانند از سوتین برای داشتن خواب راحت تر کمک بگیرند.
دکتر رجینا همپتون، جراح پستان می گوید: “برخی از خانم ها پستان های بزرگی دارند و بستن سوتین نرم می تواند به محدود کردن حرکت پستان هنگام خواب کمک کند. سوتین باید نرم و راحت باشد تا باعث اختلال در گردش خون بدن نشود.”
عوارض خوابیدن با سوتین
درست همانگونه که خوابیدن بدون سوتین هیچ مزیت عمده ای ندارد، به همین ترتیب خوابیدن با سوتین هم هیچ گونه عوارض نگران کننده ای ندارد. برخلاف گفته های عموم که خوابیدن با سوتین با مشکلاتی مانند ابتلا به سرطان سینه، اختلال در گردش خون و یا توقف رشد پستان ها همراه است در واقع هیچ شواهد پزشکی وجود ندارد که نشان بدهد خوابیدن با سوتین برای سلامت خانم ها مضر است.
تنها نکته ای که خانم ها باید رعایت کنند این است که از سوتین هایی استفاده کنند که تا حد امکان راحت و نخی باشند. استفاده از سوتین های تنگ باعث باعث تحریک پوست و اختلال در خواب می شود. همچنین ابتلا به عفونت های قارچی یکی دیگر از مشکلات استفاده از سوتین های تنگ و نامناسب است.
سوتین هم مانند هر لباس دیگری که از نزدیک با پوست شما تماس پیدا می کند، اغلب مقدار زیادی عرق و باکتری در خود جمع می کند. بنابراین برای پیشگیری از مشکلات پوستی مانند تحریک پوست و آکنه، آنها را مرتباً بشویید.
پوشیدن سوتین در شب
بررسی ها نشان می دهد پوشیدن سوتین یا هر لباس تنگ دیگر در شب می تواند بر چرخه خواب و بیداری فرد تأثیر بگذارد. فشار ناشی از پوشیدن لباس های تنگ باعث افزایش دمای بدن و کاهش ملاتونین می شود. ملاتونین هورمونی است که به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک می کند. کاهش ملاتونین می تواند بر کیفیت خواب تأثیر بگذارد. بنابراین اگر تصمیم دارید با سوتین بخوابید، بهتر است از سوتین های آزاد، نرم و انعطاف پذیرتر استفاده کنید. به عنوان مثال اگر در طول روز از سوتین های فنردار استفاده می کنید باید بدانید که آنها برای استفاده در شب مناسب نیستند. سوتین با پارچه نخی همیشه بهترین انتخاب است زیرا به پوست اجازه نفس کشیدن می دهد.
خوابیدن با سوتین برای خانم هایی که دارای پستان های بزرگ بوده و ممکن است از حرکت پستان ها در طول شب اذیت شوند راه حل خوبی است.
پوشیدن سوتین در طول روز
هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان بدهد پوشیدن سوتین در طول روز تأثیرات منفی بر سلامتی دارد. با این حال استفاده از سوتینی که متناسب با سایز پستان ها نباشد می تواند باعث ایجاد درد در گردن و عضلات سینه شود.
محکم بودن بیش از حد بندهای سوتین نیز ممکن است روی شانه ها تاثیر بگذارد. بندهای سوتین یکی از اصلی ترین تکیه گاه های پستان ها است. فشار بندهای سوتین بر روی شانه ها در طول سال های طولانی می تواند باعث ایجاد شیار دائمی در بافت نرم شانه ها شود. همچنین یکی دیگر از مضرات استفاده از سوتین های تنگ ایجاد جوش های پوستی و در نتیجه ابتلا به عفونت است.
آیا سوتین از سرطان پستان پیشگیری می کند؟
بسیاری از خانم ها به اشتباه تصور می کنند که پوشیدن سوتین خطر ابتلا به سرطان پستان را در آنها کاهش دهد.
طبق این تصورات پوشیدن سوتین بر تخلیه غدد لنفاوی تأثیر می گذارد، فرایندی که به دفع سموم و مواد زائد از بدن کمک می کند. اختلال در تخلیه غدد لنفاوی باعث تجمع سموم در جریان خون شده و به طور بالقوه خطر ابتلا به سرطان پستان را در خانم ها را افزایش می دهد. در حالیکه بررسی ها نشان می دهد هیچ ارتباطی میان پوشیدن سوتین و کاهش سرطان پستان وجود ندارد. در واقع علت یکی از علت های اصلی سرطان پستان در خانم ها چاقی یا اضافه وزن است.
دلایل افتادگی پستان ها
اگرچه استفاده از سوتین باعث حمایت از پستان ها می شود اما با این حال پستانها با گذشت زمان دچار افتادگی می شوند، و این کاملا طبیعی است. استفاده از سوتین در هنگام خواب در پیشگیری از این امر واقعاً کمکی نمی کند.
در داخل پستان رشته هایی از بافت همبند وجود دارد که به آنها رباط کوپر گفته می شود. این رابط ها باعث حفظ شکل ظاهری و استحکام پستان ها می شوند. رباط های کوپر با افزایش سن دچار کشیدگی شده و در نتیجه منجر به افتادگی پستان ها می شوند. یکی دیگر از دلایل کشیدگی رباط های کوپر کاهش و افزایش وزن های پیاپی است. رژیم های غذایی متوالی در خانم ها باعث می شود پوست شل شده و خاصیت ارتجاعی خود را از دست بدهد. به این ترتیب رباط های کوپر که پستان ها را بلند کرده و از آنها حمایت می کنند دچار کشیدگی زیاد شده و به دنبال آن پستان ها شکل و انسجام قبلی خود را از دست می دهند. بنابراین نپوشیدن سوتین در هنگام خواب به هیچ وجه نمی تواند عامل افتادگی پستان ها باشد.
رباط های کوپر مسئول بالا نگه داشتن، حفظ شکل ظاهری و حمایت از پستان ها هستند. با گذشت زمان، این رباط ها کشیده شده و باعث آفتادگی پستانها می شوند. شل شدن پوست یا از بین رفتن خاصیت ارتجاعی آن نیز می تواند منجر به افتادگی پستان ها شود. عوامل مختلفی می توانند در زمان و همچنین شدت افتادگی پستان ها تأثیر بگذارند. برخی از مهمترین دلایل افتادگی پستان ها عبارتند از:
ژنتیک
ژنتیک صفاتی مانند خاصیت ارتجاعی پوست، اندازه سینه و تراکم بافتی می توانند در شکل ظاهری سینه ها در طول زمان نقش داشته باشند.
سن
سن یک مساله اجتناب ناپذیر در افتادگی پستان ها است. با افزایش سن و پیر شدن، پوست بدن خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و ساختار و حجم بافت پستان ها نیز به نوبه خود دچار افتدگی می شوند.
جاذبه زمین
جاذبه زمین سینه های شما را به سمت پایین می کشد. در نتیجه راباط های کوپر به مرور زمان کشیده شده و بافت پستان ها آسیب می بیند. همچنین پستان های بزرگ بیشتر از پستان های کوچک در معرض آسیب ناشی از جاذبه زمین قرار می گیرند.
کاهش یا افزایش وزن ناگهانی
افزایش و کاهش وزن ناگهانی به خصوص در صورتی که همراه با ورزش نباشد باعث از بین رفتن قابلیت ارتجاعی پوست و در نتیجه افتادگی و تغییر شکل پستان ها می شود.
تغییرات هورمونی در دوران یائسگی
یائسگی باعث کاهش استروژن می شود، کمبود این هورمون در بدن می تواند باعث از بین رفتن قابلیت ارتجاعی بافت پستان شود.
بارداری های پی در پی
در دوران بارداری سایز سینه ها افزایش پیدا می کند ولی پس از زایمان همزمان با شیردهی به نوزاد پستان ها دوباره کوچک شده و به اندازه سابق خود بازمی گردند. بزرگ و کوچک شدن سینه ها در دوران بارداری و پس از آن باعث شل شدن رباط های سینه شده و احتمال افتادگی سینه ها را افزایش می دهد.
سیگار کشیدن
یکی از مهمترین مضرات سیگار از بین رفتن رشته های کلاژن موجود در پوست است. نیکوتین موجود در دود سیگار باعث تجزیه الاستین در بدن و در نتیجه افتادگی پوست بدن می شود. به همین علت زنان سیگاری معمولا دارای پستان های افتاده تری هستند.
ورزش بدون سوتین
انجام دادن فعالیت های ورزشی شدید به خصوص ورزش هایی که حرکات مربوط به قفسه سینه در آنها بیشتر است در صورتی که بدون استفاده از سوتین های مناسب انجام شوند مضرات زیادی دارد. این کار باعث می شود رباط های کوپر به مرور زمان دچار کشیدگی شده و در نتیجه پستان ها افتاده شوند. هر چه شدت تمرینات بیشتر باشد پستان ها به محافظت و پشتیبانی بیشتری نیاز خواهند داشت. سوتین مورد استفاده در هنگام ورزش باید طوری باشد که پستان ها را کاملا به قفسه سینه چسبانده و مانع از تکان خوردن آنها در حین انجام تمرینات شود.
پیشگیری از افتادگی پستان ها
افتادگی پستان ها در طول زمان یک مساله کاملا طبیعی و اجتناب ناپذیر است. با این وجود روش هایی وجود دارد که خانم ها با کمک آنها می توانند سرعت افتادگی پستان ها را تا حدودی کاهش دهند.
- حفظ وضعیت بدنی مناسب. وضعیت نامناسب بدنی به جاذبه زمین فرصت بیشتری می دهد تا پستان ها را به سمت پایین بکشند. اما ایستادن یا نشستن در وضعیت مناسب با پشت صاف و شانه های رو به عقب، می تواند به حمایت از پستانها کمک کرده و حتی مانند یک لیفت طبیعی عمل کند.
- کنترل وزن. یک رژیم غذایی متعادل نقش خیلی مهمی در پیشگیری از افتادگی زودرس پستان ها دارد. حفظ وزن در یک محدوده سالم باعث می شود خانم ها نیازی به کاهش وزن های متوالی نداشته باشند. در نتیجه سفتی بافت پستان ها همچنان حفظ شده و احتمال افتادگی پستان ها کاهش پیدا می کند.
- نوشیدن مقدار زیادی آب. نوشیدن روزانه مقدار زیادی مایعات باعث آبرسانی به بدن می شود. سالم و مرطوب نگه داشتن پوست باعث می شود خاصیت ارتجاعی پوست تا مدت ها حفظ شود.
- ترک سیگار. سیگار کشیدن علاوه بر از میان بردن خاصیت ارتجاعی پوست باعث سرعت بخشیدن به فرایند پیری می شود. در نتیجه پستان ها زودتر از موعد دچار افتادگی می شوند.
حرکات ورزشی مخصوص پیشگیری از افتادگی پستان
پستان دارای عضله نیست. در واقع قسمت بیشتر پستان از بافت چربی تشکیل شده که توسط رباط های اطراف بالا نگه داشته می شوند. بنابراین هیچ تمرینی وجود ندارد که بتواند پستان های افتاده را دوباره به حالت قبلی خود برگرداند. اما با این حال انجام ورزش های مربوط به بالا تنه با تقویت عضلات سینه و بالاتنه باعث می شود تا ظاهر پستان ها بهتر شود. افتادگی سینه علاوه بر خطراتی که در سلامتی خانم ها دارد باعث کاهش شدید اعتماد به نفس آنها می شود. زیبا بودن فرم پستان ها علاوه بر ایجاد اعتماد به نفس خطر ابتلا به مشکلات روحی را در خانم ها کاهش می دهد.
تمرینات مربوط به تقویت عضلات سینه عبارتند از:
- پرس سینه
- شنا سوئدی
- ورزش با دمبل
- حرکت تی پلنک
- انقباض قفسه سینه
- پرواز قفسه سینه با دمبل
منابع:
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sleeping-in-bra
https://www.verywellfamily.com/does-breastfeeding-cause-saggy-breasts-431780
https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-bras-bad-for-you#at-night