لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علل مدفوع سنگریزه ای چیست؟

مدفوع سنگریزه ای || پزشکت
فهرست مطالب

 مدفوع سنگریزه ای که به شکل ریز و سفت و گلوله ای است می تواند یکی از علائم یبوست و یا اجابت مزاج ناقص باشد. مدفوع غالباً در توده های کوچک، سخت و جداگانه از سنگریزه دفع می شود. با این حال، مدفوع همچنین می تواند به عنوان یک قطعه محکم ظاهر شود که به نظر می رسد از سنگریزه ها تشکیل شده است. هر دو نوع نشانه یبوست است.

یبوست یک منبع مشترک با مشکل رایجی است که بیشتر افراد هر از گاهی تجربه می کنند. یبوست مزمن می تواند دردناک باشد.

علل مدفوع سنگریزه ای چیست؟

مدفوع سخت، سنگریزه مانند نشانه یبوست است که به دلایل زیادی می تواند اتفاق بیفتد. برخی از شیوه زندگی و عوامل رژیم غذایی می توانند یبوست را بدتر کنند.

به عنوان مثال، یبوست به دلیل تغییر در توانایی عضلات و عملکرد سیستم عصبی که به طور معمول با افزایش سن اتفاق می افتد، در سالمندان شیوع بیشتری دارد. در سالمندانی که به اندازه کافی فیبر نمی خورد یا داروهایی را مصرف می کند که ممکن است باعث یبوست شود، خطر بیشتری برای ابتلا به مدفوع سنگریزه ای دارند. به طور کلی، رژیم غذایی کم فیبر می تواند یکی از علل بروز یبوست باشد. هیدراتاسیون و فعالیت بدنی کم هم می تواند در ایجاد این وضعیت نقش داشته باشد. یبوست همچنین می تواند همراه با مصرف برخی داروها یا بیماری های زمینه ای که در عملکرد روده شما اختلال ایجاد می کنند، رخ دهد. اما مدفوع سنگ ریزه ای می تواند علل مختلفی داشته باشد که شایع ترین علل آن، عبارتند از:

مطالعه بیشتر: سوزش بعد از مدفوع

سبزیجات || پزشکت

مصرف فیبر خیلی کم

به طور کلی مقدار فیبری که مصرف می کنید می تواند در اندازه مدفوع تاثیر زیادی داشته باشد. فیبر گیاهی از سبزیجات، میوه ها و غلات کامل به مدفوع شما حجیم می کند. همچنین تخمیر را تقویت و ژلی ایجاد می کند که از تکه تکه شدن مدفوع جلوگیری می کند.

اگر در رژیم غذایی خود فیبر کافی دارید، مدفوع شما باید نرم، خوش فرم و به راحتی دفع شود. در غیر این صورت، مدفوع شما به احتمال زیاد سفت، تیره، سنگریزه مانند و به سختی دفع می شود.

اغلب بزرگسالان کمتر از 15 گرم فیبر در روز مصرف می کنند که بسیار کمتر از 38 گرم توصیه شده برای مردان و 25 گرم برای زنان زیر 50 سال است.

با پیگیری میزان مصرف فیبر مصرفی خودتان، می توانید میزان مصرف خود را افزایش دهید. برخی از غذاهای غنی از فیبر وجود دارد که باید به رژیم غذایی خود اضافه کنید:

  • عدس 6 در هر فنجان
  • آووکادوها 8 در هر نیم فنجان
  • تمشک 8 عدد در هر فنجان، خام
  • نخود سبز 7 عدد در هر فنجان
  • دانه های چیا 5 در هر قاشق غذاخوری
  • بلغور جو دوسر 4 عدد در هر فنجان، پخته شده
  • بادام ها 3 در هر 24 آجیل
  • دانه کتان آسیاب شده 9 در هر قاشق غذاخوری

حتی برای پیشگیری از نفخ و گاز معده مصرف خود را به تدریج افزایش دهید. اگر هنوز مشکل یبوست دارید، مصرف مکمل های فیبر نیز می توانند تا حدودی موثر باشند. اما به طور کلی بدانید که مدفوع کوچک، سفت و گلوله مانند اغلب نتیجه یک رژیم غذایی کم فیبر است. افزایش مصرف فیبر و مصرف مکمل فیبر، در صورت نیاز، ممکن است به کاهش حرکات روده کمک کند.

مطالعه بیشتر: وضعیت مدفوع نشانه سلامتی و بیماری

صدمات جسمی

​​صدمات نخاعی، آسیب به روده ها و صدمات عضلانی به کف لگن – مانند موارد ناشی از زایمان – ممکن است حرکت روده را برای شخص دشوار کند. این تأخیر می تواند هضم غذا را کند کرده و باعث ایجاد مدفوع سنگریزه شود.

مصرف کم مایعات

فیبر محلول در آب حل می شود و شامل پکتین گیاهی و صمغ هایی است که مدفوع را کنار هم نگه می دارد. فیبر و آب با هم باعث می شوند تا مدفوع را به راحتی دفع کنند. در صورت مصرف آب بسیار کم، در روده مقدار کافی برای جذب فیبر محلول وجود نخواهد داشت.

وقتی صحبت از دریافت آب کافی به میان می آید، بسیاری از کارشناسان به شما می گویند که از تشنگی به عنوان راهنما استفاده کنید و به دنبال منابع متنوعی مانند میوه ها، سبزیجات، دمنوش های گیاهی، آب میوه ها، سوپ ها و نوشیدنی های بدون کافئین باشید.

طبق گفته موسسه پزشکی (IOM)، اگر یک مرد بالغ هستید، نباید کمتر از 15.5 فنجان مایعات در روز از همه منابع مصرف کنید و اگر یک زن بالغ هستید، 11.5 فنجان مایعات مصرف کنید. عواملی مانند سن، وزن بدن، سطح فعالیت و برخی بیماری های زمینه ای ممکن است شما را مجبور به افزایش یا کاهش مصرف کنند. اگر مطمئن نیستید چه مقدار آب برای شما مناسب است، با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف برخی از داروها

یبوست ممکن است ربطی به فیبر یا آب نداشته باشد. در برخی موارد، داروها یا مکمل هایی که مصرف می کنید می توانند نحوه هضم غذا را در بدن تغییر دهند. برخی از داروهایی که می توانند منجر به بروز مدفوع سنگریزه ای شوند، عبارتند از:

  • آنتی اسیدها
  • دیورتیک ها
  • مکمل های آهن
  • داروهای مسکن
  • دارو های بیماری پارکینسون
  • داروهای ضد افسردگی
  • مسدود کننده های کانال کلسیم

اگر از هر یک از این موارد استفاده می کنید و یبوست دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. در برخی موارد ممکن است دوز دارو تنظیم شود یا حتی نوع آن تغییر کند. نرم کننده های مدفوع یا مصرف میلین نیز ممکن است به سهولت دفع مدفوع کمک کنند.

مسائل مربوط به سبک زندگی

گذراندن ساعت‌ها پشت میز و خم شدن روی صفحه‌کلید یا داشتن یک سبک زندگی بی‌تحرک می‌تواند سرعت هضم غذا را کند کند.

اگر در طول روز زیاد پشت میز می نشینید، هر ساعت یا بیشتر برخیزید و حرکت کنید تا هضم بهتری داشته باشید. همچنین به ورزش منظم کمک می کند. حتی 30 دقیقه فعالیت کم تاثیر در روز، مانند پیاده روی سریع، کمک خواهد کرد.

اگر میل به دستشویی رفتن دارید برای رفتن به دستشویی وقت بگذارید. نادیده گرفتن این نیاز می تواند یبوست را بدتر کند.

همچنین می‌توانید برای خوردن صبحانه، زودتر از خواب بیدار شوید، که می‌تواند قبل از شروع واقعی روزتان، اجابت مزاج را راحت تر کند.

مطالعه بیشتر: علت خلط در مدفوع

دیابت || پزشکت

بیماری های زمینه ای

مدفوع سنگریزه ای گاهی اوقات می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد. برخی از بیماری ها می توانند حرکت مدفوع را از طریق روده کند کنند، در حالی که برخی دیگر سطح آنزیم های گوارشی تولید شده در بدن را کاهش می دهند. بیماری هایی که می توانند منجر به ایجاد مدفوع سنگریزه شوند، عبارتند از:

  • دیابت
  • بیماری دیورتیکولار
  • کم کاری تیروئید (غده تیروئید کم کار)
  • بیماری التهابی روده (IBD)
  • سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
  • مولتیپل اسکلروزیس (MS)
  • بیماری پارکینسون
  • فیبروئید رحم
  • سرطان روده بزرگ

در چنین شرایطی، مدفوع سنگریزه ای و گلوله مانند معمولا با رژیم غذایی، ورزش، ملین ها و یا نرم کننده های مدفوع درمان می شود. درمان بیماری زمینه ای نیز بسیار مهم است.

مطالعه بیشتر: علت مدفوع رشته ای چیست؟

علائم همراه با مدفوع سنگریزه ای چیست؟

بیشتر افراد یک الگوی حرکتی به طور منظم دارند و هر 3 روز یک بار مدفوع دفع می کنند. افراد با دوره هضم طولانی تر و کمبود مکرر ممکن است مدفوع سخت ایجاد کنند.

هنگامی که غذا از سیستم گوارشی عبور می کند، روده بزرگ مقداری از آب موجود در مواد غذایی را جذب می کند. غذایی که آهسته تر از حد معمول می گذرد، زمان زیادی را در روده بزرگ می گذرد. در نتیجه، روده بزرگ آب زیادی را جذب می کند، و ممکن است مدفوع سخت شود.

برخی دیگر از علائمی که ممکن است یک شخص علاوه بر مدفوع شبیه سنگریزه تجربه کند شامل موارد زیر است:

  • حرکات دردناک روده
  • تلاش برای مدفوع
  • مدفوع که احساس می کنند خیلی بزرگ هستند.
  • این احساس که برخی از مدفوع حتی پس از اجابت مزاج باقی مانده است.

در صورت مدفوع سنگریزه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

داشتن مدفوع کوچک به صورت سنگ ریزه و گلوله ای گاه به گاه معمولا نگران کننده نیست. با این حال، اگر بیش از دو هفته طول کشید و دلیل آن را نمی توانید تشخیص دهید، با پزشک صحبت کنید.

اگر مدفوع سفت و سنگریزه مانند با علائمی مانند گرفتگی، تب، حالت تهوع، استفراغ یا خونریزی مقعدی همراه است، فوراً به پزشک مراجعه کنید. اینها می توانند نشانه هایی از یک مشکل جدی تری برای سلامتی باشند.

درمان خانگی برای مدفوع سنگریزه ای چیست؟

اگر علائم خفیف باشد یا یبوست مزمن نباشد، چند تغییر سبک زندگی ممکن است به فرد کمک کند تا در خانه مدفوع سنگریزه ای را درمان کند. مصرف دارو همچنین می تواند به آنها در مدیریت مدفوع سخت گاه به گاه کمک کند. این استراتژی ها ممکن است موثر باشند:

خوردن فیبر بیشتر: غذاهای فیبر بالا ممکن است به نرم شدن مدفوع کمک کند. زنان بالغ روزانه به 22-28 گرم (G) فیبر نیاز دارند، در حالی که مردان هر روز حدود 28-34 گرم نیاز دارند. میوه ها و سبزیجات سرشار از فیبر هستند.

نوشیدن آب بیشتر برای برخی از افراد: مدفوع سنگریزه نشانه کم آبی بدن است.

مصرف نرم کننده مدفوع. این داروها میزان آب جذب روده بزرگ را کاهش می دهد و باعث دفع آسانتر مدفوع می شود.

مصرف داروی یبوست بدون نسخه. این داروها می توانند هضم را سرعت بخشند. داروهای یبوست همچنین ممکن است مدفوع سخت را آسانتر کند.

ورزش. ورزش می تواند استحکام عضلات کف لگن را بهبود بخشد و از عملکرد عضلات در شکم و در سراسر بدن پشتیبانی کند و دفع را آسانتر سازد.

در نهایت، چیزی به نام یبوست مزمن “طبیعی” وجود ندارد. اگر به طور منظم مشکل دارید، به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر شما سالم هستید، استراتژی هایی فراتر از مصرف داروها وجود دارد که می تواند کمک کند.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.