گلودرد بعد از رابطه جنسی دهانی، ممکن است اولین علامت ابتلا به STI/STD باشد. مواردی مانند بیماریهای مقاربتی دهان (STDs) باید مورد توجه قرار گیرند. با این حال، اگر بعد از انجام رابطه جنسی دهانی گلوی شما درد میکند، احتمالا به علت اصطکاک بالای ایجاد شده در ناحیه بروز پیدا کرده است.
حلق خلفی (پشت گلو) حساس است و بافت مخاطی آن میتواند در اثر تماس تحریک شود. البته ممکن است که فرد به عفونتهای مقاربتی (STIs) و بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک، کلامیدیا، سیفلیس، ویروس هرپس سیمپلکس و ویروس پاپیلومای انسانی نیز مبتلا شود، اما گلو ممکن است فوراً در اثر این موارد آسیب نبیند.
ممکن است فرد هنگام بوسیدن، در آغوش گرفتن و غیره به گلودرد استرپتوکوکی و یا سایر بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی مبتلا شود. سوزاک و کلامیدیا معمولاً به راحتی با مصرف آنتی بیوتیک درمان میشوند. اما اگر این اختلالات به خوبی درمان نشوند، ممکن است در آینده منجر به بروز عوارض جدی شوند.
به همین علت است که انجام آزمایش STI بسیار مهم است. بیماریهای مقاربتی همیشه علائمی ایجاد نمیکنند. تشخیص ابتلا به این بیماریها هر چقدر به صورت زودهنگام انجام شود، درمان آن نیز مطلوب تر خواهد شد. در صورت گلودرد بعد از رابطه جنسی دهانی به همراه علائم زیر، به دنبال کمک پزشکی باشید:
- تب
- مشکل در بلع
- تورم غدد لنفاوی و حساسیت زیر خط فک
- احساس درد در گلو که شدید یا چاقو مانند است.
- گلودردی که بیش از چند روز طول میکشد (پنج تا هفت روز)
برای تشخیص علت اصلی ایجاد کننده این علائم، باید با یک پزشک مشورت کنید.
میزان شیوع ابتلا به بیماریهای مقاربتی گلو
بیماریهای کلامیدیا تناسلی و سوزاک هر دو بسیار شایع هستند. با این حال میزان شیوع بیماری کلامیدیا تناسلی اندکی پایین تر است. تعیین دقیق میزان شیوع ابتلا به این بیماریها ممکن نیست و آمار موجود تقریبی هستند.
آیا رابطه جنسی دهانی بی خطر است؟
به طور کلی انجام رابطه جنسی دهانی بی خطر است. با این حال، توجه به این نکته مهم است که خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی باکتریایی و ویروسی مانند سوزاک، کلامیدیا، ویروس هرپس سیمپلکس و ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد. راههایی برای محافظت از خود در هنگام برقراری رابطه جنسی دهانی وجود دارد.
به عنوان مثال، استفاده از بندهای دندانی (یک مانع نازک بین دهان شما و واژن و مقعد شریک زندگی) یا کاندومهای طعم دار جزو این موارد هستند. تعامل با شریک زندگی، یک مسئله کلیدی است. اگر در حین برقراری رابطه جنسی در دهان، فک یا گلو احساس ناراحتی کردید، فعالیت خود را متوقف کنید.
آزمایش منظم و استفاده از کاندوم یا بند دندان در هر بار انجام رابطه جنسی، بهترین راه برای کمک به پیشگیری از انتقال بیماریهای مقاربتی است.
تشخیص بیماریهای مقاربتی دهانی
با وجود اینکه مراجعه به پزشک بهترین گزینه درمانی است، اما اطلاع از تفاوتهای کلیدی بین بیماریهای کلامیدیا، سوزاک، سرماخوردگی و گلودرد استرپتوکوکی میتواند به شما در شناسایی علت اصلی بروز مشکل کمک کند.
سرماخوردگی
علائم سرماخوردگی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما برخی علائم، کلی هستند و باید مراقب آنها بود. به طور معمول، سرماخوردگی شامل ابتلا به عفونت ویروسی در بینی و گلو است که توسط انواع مختلف راینوویروسها ایجاد میشود. علائم سرماخوردگی معمولاً یک تا سه روز پس از تماس با ویروس ظاهر میشوند.
این علائم ممکن است شامل گلودرد، آبریزش بینی، سرفه، احتقان، بدن درد، سردرد یا تب (با دمای پایین) باشند. سرماخوردگی معمولاً در عرض یک هفته و نیم خود به خود برطرف میشود.
گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی نوعی عفونت باکتریایی است که باعث میشود در گلوی خود احساس درد داشته باشید. این بیماری معمولاً از طریق سرفه، عطسه، استفاده از غذا و نوشیدنی مشترک، یا لمس چشمها و بینی پس از تماس با سطح دارای باکتری استرپتوکوک گروه A منتقل میشود. علائم گلودرد استرپتوکوکی میتواند دردناک و شامل موارد زیر باشد:
- تب
- گلو درد
- احساس درد هنگام بلع
- قرمزی و تورم لوزهها
- تورم غدد لنفاوی جلوی گردن
بروز درد شدید همراه با تب و تورم غدد لنفاوی در اثر ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی شایع است. ایجاد لکههای سفید روی لوزهها (اگزودا) معمولاً نشان دهنده ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی است. احساس درد شدید و بروز ضایعات تاول مانند میتواند نشاندهنده ابتلا به تبخال باشد.
سوزاک
سوزاک یک بیماری شایع مقاربتی، به ویژه بین نوجوانان و افراد 20 ساله، است. با این حال با مصرف داروی آنتی بیوتیک قابل درمان است. این بیماری مقاربتی از طریق تماس گاه به گاه مانند اشتراک غذا یا نوشیدنی، بوسیدن، بغل کردن، عطسه یا سرفه منتقل نمیشود. این بیماری معمولاً از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی منتقل میشود، زیرا باکتری عامل بیماری در مایع منی، قبل از انزال و مایعات واژن وجود دارد.
سوزاک دهانی به اندازه سوزاک تناسلی شایع نیست، اما بروز آن ممکن است. ابتلا به عفونت سوزاک در گلو به ندرت علائمی را ایجاد میکند، اما ممکن است باعث بروز احساس خارش یا گلودرد شود. بسیاری از افراد هیچ علامتی از STI یا STD را در گلوی خود تجربه نمیکنند. در واقع، کلامیدیا و سوزاک ممکن است برای چندین ماه یا سال علائمی در گلو ایجاد نکنند.
کلامیدیا
بیماری کلامیدیا نیز مانند سوزاک از طریق اشتراک غذا یا نوشیدنی، بوسیدن، در آغوش گرفتن، گرفتن دست، عطسه یا سرفه منتقل نمیشود. راههای اصلی ابتلای افراد به بیماری کلامیدیا از طریق رابطه جنسی واژینال و مقعدی است. اما میتواند از طریق رابطه جنسی دهانی نیز منتقل شود. اکثر افراد مبتلا به کلامیدیا، علائمی را تجربه نمیکنند.
چگونه از ابتلا به بیماریهای مقاربتی رابطه جنسی دهانی پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از بروز بیماریهای مقاربتی ناشی از رابطه جنسی دهانی، میتوانید موارد زیر را رعایت کنید:
- از کاندوم استفاده کنید.
- از پدهای دندانی استفاده کنید.
- به طور منظم آزمایش انجام دهید.
- با شریک زندگی خود تعامل داشته باشید.
اگر جواب آزمایش شما مثبت باشد، هم میتوانید تحت درمان قرار بگیرید و هم به زندگی عادی خود ادامه دهید. درست همانطور که با شستن مرتب دستها و پوشاندن دهان هنگام سرفه یا عطسه از خود و دیگران در برابر سرماخوردگی یا گلودرد استرپتوکوکی محافظت میکنیم، میتوانیم با انجام رابطه جنسی ایمن و انجام آزمایش، از خود و شریکی زندگی خود محافظت کنیم.
درمان گلودرد بعد از رابطه جنسی دهانی
بسیاری از مردم، به ویژه نوجوانان، رابطه جنسی دهانی را یک رابطه جنسی “ایمن” میدانند. رابطه جنسی “ایمن” توسط بسیاری از افراد به عنوان برقراری رابطه جنسی به روشی که شانس باردار شدن کاهش یابد، تعریف میشود. با این حال، به گفته متخصصان، “یک رابطه جنسی ایمن” به عنوان رابطهای تعریف می شود که در آن به طور قابل توجهی احتمال ابتلا به عفونت کاهش مییابد یا از آن پیشگیری میشود.
متخصصان، رابطه جنسی دهانی را، به جز در شرایطی که به کمک روشهای مناسب از انتقال بیماری پیشگیری شود، ایمن نمیدانند. در ادامه به برخی از روشهای پیشگیری از بیماریهای مقاربتی اشاره میکنیم.
درمان سوزاک دهان
یکی از بیماریهای مقاربتی شایع که با ابتلا به گلودرد همراه است و از طریق رابطه جنسی دهانی نیز منتقل میشود، سوزاک دهانی است. این عفونت مقاربتی معمولاً از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی منتقل میشود. به این اختلال سوزاک حلقی نیز میگویند.
علامت اولیه سوزاک دهان، گلودرد است. با این حال، حدود 90 درصد از مبتلایان ممکن است علائم کمی از خود نشان دهند یا اصلاً علائمی را تجربه نکنند. علائم این اختلال در مردان و زنان یکسان است. این علائم عمدتاً چند روز پس از تماس دهانی با آلت تناسلی شریک جنسی ایجاد میشوند.
اگرچه پیشگیری از سوزاک دهانی آسان نیست، با این حال اجتناب از تماس با قسمتهایی که در آنها باکتری وجود دارد، یک راه مطمئن برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است. اگرچه استفاده از کاندوم 100٪ موثر نیست، اما میتواند محافظت قابل توجهی در برابر چنین ترشحاتی ایجاد کند.
استفاده از کاندوم در حین برقراری رابطه جنسی دهانی به این معنی است که دهان با باکتریهای موجود در ترشحات تماس پیدا نمیکند. برای درمان سوزاک دهانی، پس از بروز اولین علائم، هر چه سریع تر با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
سیفلیس
اگرچه سیفلیس در برخی از کشورها به اندازه سایر بیماریهای مقاربتی شایع نیست، با این حال این اختلال یک بیماری مقاربتی باکتریایی است که از طریق رابطه جنسی دهانی، واژینال و مقعدی منتقل میشود. بیماری سیفلیس میتواند اندام تناسلی، دهان، لبها، راست روده و مقعد را تحت تاثیر قرا دهد. اگر سیفلیس درمان نشود، میتواند گسترش یابد و سایر قسمتهای بدن از جمله سیستم عصبی و رگهای خونی را از بین ببرد.
سیفلیس در طی چند مرحله علائم خود را ایجاد میکند. مرحله اول شامل بروز یک زخم یا شانکر بدون درد در رکتوم، اندام تناسلی، دهان یا گلو است. این زخم حتی بدون درمان خود به خود از بین میرود. مرحله دوم شامل تورم غدد لنفاوی، بثورات پوستی و تب است.
علاوه براین یک مرحله خفته از بیماری سیفلیس وجود دارد که میتواند سال ها طول بکشد و هیچ علامت یا نشانهای را ایجاد نکند. مرحله سوم، شدید است و میتواند مغز، چشمها، اعصاب، قلب، کبد، استخوانها و سایر اندامهای بدن را تحت تاثیر قرار دهد. بیماری سیفلیس را میتوان با مصرف آنتی بیوتیک مناسب درمان کرد.
اگر بیماری سیفلیس درمان نشود، در بدن باقی میماند. این اختلال میتواند منجر به بروز مشکلات جدی درازمدت سلامتی مانند تخریب اندامها و عوارض عصبی شود.
سخن آخر
گلودرد ناشی از عفونتهای ویروسی نیازی به درمان ندارند و به طور کلی پنج تا هفت روز طول میکشند. با این حال اگر گلودرد شما ناشی از عوامل باکتریایی است، برای تجویز دارو و برنامه درمانی مناسب به پزشک مراجعه کنید. برای تسکین درد، میتوانید از استامینوفن یا سایر مسکنهای خفیف استفاده کنید.
نوشیدن مقدار زیادی مایعات (مایعات گلو را مرطوب و هیدراته نگه میدارد) میتواند برای کاهش درد مفید باشد. علاوه براین از مصرف کافئین یا الکل اجتناب کنید. زیرا میتوانند باعث کاهش مایعات بدن شما شوند. همچنین میتوانید مصرف غذاها و نوشیدنیهای ملایم را امتحان کنید. مصرف آبگوشت، چای بدون کافئین یا آب همراه با عسل میتواند گلودرد را تسکین دهد.
غرغره آب نمک هم میتواند مفید باشد. غرغره آب نمک به کمک افزودن ¼ یا ½ قاشق چایخوری نمک خوراکی به آب، میتواند دردهای خفیف گلودرد را کاهش دهد. علاوه براین آزمایشات STD را به طور منظم انجام دهید تا از ابتلا به این بیماریها به صورت زودهنگام مطلع شوید.
با وجود اینکه بیماریهای مقاربتی معمولاً از طریق تماس جنسی منتقل میشوند، اما امکان ابتلا به آنها از طریق برقراری رابطه جنسی دهانی وجود دارد. برای پیشگیری و کاهش احتمال انتقال این بیماریها به طور منظم و صحیح از کاندوم و سایر روشهای محافظتی استفاده کنید.
اگر از نظر جنسی فعال هستید، توصیه میشود به طور منظم آزمایش STD انجام دهید. هرچه زودتر از وضعیت سلامتی خود مطلع شوید، بهتر و زودتر درمان شوید.
آخرین دیدگاهها