لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

فواید قصه گویی برای کودکان

قصه گویی || پزشکت
فهرست مطالب

قصه گویی یا داستان سرایی، نه تنها این امکان را برای شما ایجاد می کند تا برای فرزندتان وقت بگذارید، بلکه درس‌های ارزشمندی را نیز به فرزند دلبند شما آموزش خواهد داد. داستان‌ها برای این ساخته شده‌اند تا کودکان را سرگرم نگه دارند.

پیچ و تاب های داستان، مکان های مسحور کننده و شخصیت های دراماتیک داستان ها، کودک شما را مجذوب خود می کند، زیرا آنها با گوش دادن به قصه توسط دنیاهای جدید مسحور می شوند. بچه‌ها کنجکاو هستند و سؤالات زیادی می‌پرسند. بنابراین لازم است به خواندن این مقاله از پزشکت ادامه دهید تا  فواید قصه گویی برای کودکان و داستان سرایی را بدانید.

قصه گویی چیست؟

داستان سرایی یک شکل خلاقانه از بیان است که در آن تخیل به کلمات تبدیل می شود. قصه گویی می تواند اشکال مختلفی مانند رقص، نمایش عروسکی، موزیکال، کمدی، شعر و غیره داشته باشد. تسلط بر این مهارت نیاز به صبر، پشتکار و تلاش های متعدد، آزمون و خطا دارد.

داستان خواندن || پزشکتچگونه برای کودکان داستان بگوییم؟

اینکه ندانیم برای کودک خود قصه بگوییم، می تواند ناامید کننده باشد، به خصوص زمانی که کودک هر شب می خواهد یک داستان قبل از خواب داشته باشد. ذهن های آنها همیشه در حال کاوش هستند، به راحتی حوصله شان سر می رود و آنقدر سریع از موضوعی به موضوع دیگر می روند که برای رسیدن به آن باید تلاش کنید. پس چگونه می‌توانید توجه کودک را به خود جلب کنید و او را مجبور کنید که در کنار شما بماند، بدون اینکه او را خسته کنید؟

در اینجا چند نکته برای کمک به شما در این زمینه وجود دارد، که عبارتند از:

شنونده را درک کنید.

اولین و مهمترین گام این است که مخاطب خود را درک کنید. دانستن اینکه آنها چه می خواهند به شما کمک می کند داستانی جذابی را برای آنها بسازید و روایت کنید. بنابراین از خود بپرسید فرزندتان چه چیزی (ابرقهرمانان، شاهزاده ها و شاهزاده خانم ها، بیگانگان یا شخصیت های تاریخی) را دوست دارد.

داستان خود را بسازید.

مرحله بعدی تعریف داستانی است که می خواهید از طریق داستان خود منتقل کنید. کودکان چه چیزی را دوست دارند از داستان حذف کنند؟ آیا چیز خاصی وجود دارد که می خواهید آنها از این داستان یاد بگیرند؟ داستان های خود را بر اساس این سوالات بسازید.

کلمات خلاقانه را در داستان خود بگنجانید.

استفاده از واژگان مبتکرانه و چشمگیر برای داستانی که قصد تعریف آن را برای کودک خود دارید، بهترین تاثیر را دارد. در عوض لازم است استفاده از کلماتی که درک آنها برای کودک دشوار است را محدود کنید.

سبک بیان خود را دلنشین کنید.

با بیان شیوا و دراماتیک داستان، شنوندگان را شیفته خود نگه دارید. پرانرژی باشید، احساساتی شوید و با جریان حرکت کنید. اگر داستان ایجاب می کند، تجربه ای هیجان انگیز و پر از حوادث تعلیق آمیز و غافلگیرکننده ایجاد کنید.

زمان بندی کنید.

اگرچه نمی توان به اندازه کافی بر اهمیت زمان در قصه گویی و تأثیری که می تواند بر کودکان بگذارد تأکید کرد. اما در واقع بهتر است نوع داستانی که قصد بیان آن را دارید متناسب با حال و هوا و زمان آن روز باشد به عنوان مثال اگر قصد تعریف داستان آن هم قبل از خواب را دارید باید داستان شما متناسب با موقعیتی که کودک شما در آن قرار دارد باشد.

15 فایده قصه گویی برای کودکان

داستان سرایی علاوه بر سرگرم‌کننده بودن، فواید بی‌شماری را برای کودکان دارد و حتی به رشد کلی آنها کمک می‌کند. چه در حال مطالعه از یک کتاب داستان باشید، چه از یک تجربه شخصی روایت کنید یا داستان فیلم مورد علاقه خود را بازسازی می کنید، در هر شرایطی قصه گویی می تواند تأثیری ماندگار در دوران کودکی آنها ایجاد کند.

برخی از فواید قصه گویی برای کودکان، عبارتند از:

  • تمرکز را بهبود می بخشد. گوش دادن به داستان ها به بهبود دامنه توجه و سطح تمرکز کودک کمک می کند.
  • یک قصه‌گوی نوپا را تشویق می کند. گوش دادن به داستان‌های جذاب ممکن است کودکان را تشویق کند تا روزی روایت خود را بنویسند یا خودشان قصه‌گو خوبی شوند.
  • فضایل و اخلاق های خوب را در کودکان القا می کند. صداقت، راستگویی، قدردانی و بسیاری از ویژگی های این چنینی را می توان از طریق داستان های جذاب در کودکان نهادینه کرد.
  • مهارت شنیداری را بهبود می بخشد. برای لذت بردن کامل از داستان، باید به راوی توجه کرد تا چیزی از قلم نیفتد. یک جلسه خوب قصه گویی می تواند مهارت های گوش دادن کودک را بهبود بخشد.
  • ارتباط را بهبود می بخشد. قصه گویی می تواند مهارت های ارتباطی کودک را تقویت و به بیان بهتر کمک کند. خواندن یا گوش دادن به داستان‌ها به کودکان کمک می‌کند تا راحت‌تر خود را بیان کنند و در نتیجه مکالمه‌های شفاف‌تری داشته باشند.
  • روند یادگیری را تقویت می کند. داستان ها روشی منحصر به فرد برای بهبود فرآیند یادگیری، هم در سطح آکادمیک و هم در سطح شخصی دارند. قصه‌گویی می‌تواند کودکان را درگیر فرآیند یادگیری خلاقانه کند که درک سخت‌ترین موضوعات را آسان می‌کند.
  • تخیل را روشن می کند. کنجکاو بودن یک چیز و تخیل شدن چیز دیگری است. داستانی با روایت خوب شما را به نقاط مختلف جهان، اعم از واقعی و افسانه ای می برد. داستان هایی با عنصر فانتزی و جادویی به بهبود تخیل و تفکر خلاق شنوندگان کمک می کند.
  • هوش هیجانی را توسعه می دهد. این رمز موفقیت در مراحل مختلف زندگی انسان است. رشد هوش هیجانی به آگاهی و کنترل احساسات و عواطف اشاره دارد. داستان ها به کودکان کمک می کنند تا به روشی ساده و در عین حال زیبا به هوش هیجانی دست یابند.
  • کنجکاوی را بر می انگیزد. توقف یک داستان در زمانی که جذابیت بیشتری پیدا می کند، شنونده را مشتاق خواهد کرد که بداند در ادامه چه اتفاقی می افتد. قصه گویی کودکان را کنجکاو و آنها را تشویق به پرسیدن سؤال می کند که در یادگیری، رشد و تکامل آنها موثر است.
  • واژگان جدید را به کودک یاد می دهد. وقتی هر بار که داستانی را روایت می کنید اصطلاحات جدیدی را وارد می کنید، کودکان آنها را یاد می گیرند و سعی می کنند معانی این کلمات ناآشنا را درک کنند. استفاده از کلمات جدید به آنها کمک می کند دایره لغات خود را بهبود بخشند.
  • همدلی را به کودکان می آموزد. توانایی فکر کردن به جای دیگران، قرار دادن خود به جای دیگران و درک احساسات آنها، کودک را به فرد بهتری تبدیل می کند. داستان ها می توانند به کودکان بیاموزند که نسبت به دیگران همدلی بیشتری داشته باشند و نسبت به نیازهای آنها حساس باشند.
  • استرس و اضطراب را کاهش می دهد. داستان ها نه تنها کودکان را سرگرم بلکه آن ها را مجذوب خود می کنند زیرا کودکان را به دنیاهای مختلف در قلمرو خیالی می برند. گوش دادن به چنین داستان های لذت بخش و تجربه جادو و فانتزی می تواند سطح استرس و اضطراب را در کودکان کاهش دهد.
  • داستان سرایی در درک فرهنگ‌ها موثر است. از داستان‌ها می‌توان برای حفظ ارتباط کودکان با ریشه‌های خود و درک تاریخ و سنت‌های خود استفاده کرد. داستان ها، مانند فرهنگ ها، از سرزمینی به سرزمین دیگر متفاوت است. داستان هایی از وطن و مکان های خارجی به کودک کمک می کند تا تنوع های موجود در این جهان را درک کند.
  • حافظه را تقویت می کند. چه داستان طولانی باشد و چه کوتاه، کودکان تمایل دارند داستان، شخصیت ها و سایر جنبه های آن را تا زمانی که می توانند به خاطر بسپارند. این برای مهارت های حافظه کودک خوب است، اما می تواند برای قصه گو مضر باشد، زیرا اگر شما داستانی را تکرار کنید، کودکان به خاطر خواهند آورد.
  • یادگیری را آسان‌تر می‌کند. برخی موضوعات دانشگاهی ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با داستان‌های مختلف دارند. این یکی از راه‌هایی است که داستان‌ها می‌توانند یادگیری تحصیلی را برای کودکان آسان‌تر کنند. توانایی تفکر خلاقی که آنها با گوش دادن به داستان ها ایجاد و یادگیری را آسان تر می کند.

قصه خواندن || پزشکتسوالات متداول

چهار عنصر داستان سرایی خوب چیست؟

چهار عنصر داستان سرایی خوب، عبارتند از:

  • ساختار یا آغاز
  • شخصیت ها
  • درگیری ها
  • نتیجه گیری

آیا قصه در رشد عاطفی کودک موثر است؟

داستان سرایی ممکن است با آموزش نحوه بیان به رشد عاطفی کودک کمک کند. در واقع داستان سرایی به عنوان زبان بیان برای کودکان عمل می کند.

تفاوت بین قصه گویی و داستان خوانی برای کودکان چیست؟

داستان سرایی ممکن است شامل متن نوشته شده یا چاپی نباشد و بر اساس قوه تخیل خود به خود به وجود آید، در حالی که داستان خوانی به معنای صدا دادن به چیزی است که قبلاً نوشته شده است.

سخن آخر

فواید قصه گویی برای کودکان بی شمار است. راهی عالی برای گذراندن اوقاتی با کیفیت با فرزندانتان است. شما می توانید ژانری را که فرزندتان بیشتر دوست دارد انتخاب کنیدزیرا طیف وسیعی از موضوعات در دسترس است. با این وجود، داستان‌های افسانه‌ای اسطوره‌ای و کلاسیک برای کودکان جذاب‌ترین و تأثیرگذارترین هستند. زمان و داستان مناسب را انتخاب کنید، از کلمات خلاقانه و جذاب استفاده کنید تا روایت خود را برای کودکتان جذاب و تماشا کنید که او در دنیای شگفت انگیز داستان ها فرو می رود.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals